DymoKrata Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Wróćmy na chwilkę do BHP po prostu nie chciałbym aby ktoś np. w sklepie mięsnym po ostrzeniu noża wypróbowywał go na swoim przedramieniu a potem bez dezynfekcji kroił mi chabaninę no to by było smutne, ale cóż mimo pandemii widziałem przeziębione osoby na stanowiskach mięsnych ocierających nochala w przedramię. No odpycha.Co do sprzętu zmieniam ja właśnie i dzisiaj dostosowuję szlifierkę,ale do tej pory to działam na tokarce na różnych obrotach - zależnie od potrzeb i różnych tarczach szlifierskich i tu tez zależy od stopnia zużycia "narzędzia" Końcowy poler uzyskuję na tarczy (nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można) jest nazwijmy umownie gumowa tarcza z zatopionymi diamentami coś jak te krążki na rzepach do polerowania kamieni - najczęściej płyt granitowych. Z tym że ta moja tarcza jest "normalna" wygląda jak kamienna,ale ma za to cudowne właściwości no i niestety sporo kosztuje...PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Końcowy poler uzyskuję na tarczy (nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można) jest nazwijmy umownie gumowa tarcza z zatopionymi diamentami coś jak te krążki na rzepach do polerowania kamieni - najczęściej płyt granitowych. Ależ podaj - to istotne i może pokazać kierunek. Na sucho czy mokro. Zapodaj kilka fotek - bo tak naprawdę na tokarce nigdy nie ostrzyłem ,bardzo mnie to zaciekawiło a kilka fajnych noży sie uzbierało. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Czerwca 2020 (nie chcę podawać firmy bo nie wiem czy tu można) podajemy nazwy wilków, nadziewarek itp, nawet ostrzałek do nozy, więc podanie kamienia do ostrzenia naprawdę nie będzie kryptoreklamą, a jest istotne. Ważne są tez obroty. moja tarcza jest "normalna" wygląda jak kamienna,ale ma za to cudowne właściwości no i niestety sporo kosztuje... materiał z jakiego jest wykonany ma swoją cenę. Kumpel ma szlifierkę, taką zwykłą stołowa i na niej kamień, którego uzywa tylko i wyłacznie do ostrzenia wierteł i nozy tokarskich. Przez swoją niewiedzię któegoś dnia chciałem na niej po prostu coś zeszlifować. Co to była za profanacja. Nie liczy sie szlifierka, bo moze być najlepszej firmy na świecie, liczy się kamiań jaki jest na niej zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Czerwca 2020 A takim kątem charakteryzują się noże dalekowschodnie, za wyjątkiem ostrzonych jednostronnie na dłuto, bo te mają kąt 20-25 st. Natomiast tasaki 30do 40 st. Mam nóż z firmy Polkars ostrzony na dłuto. Ja tego nie zauważyłem i ostrzyłem go na ostrzałce Fiskarsa. Pierwsze pytanie: Dlaczego noże naostrzone są na dłuto, kiedy ostrzałki ostrzą dwie strony noża ? Jak należy ostrzyć takie noże ?Po wielu latach znalazłem w rupieciach domowych tasak, trochę sfatygowany, bo chyba go używałem jako siekierki. Tasak polski (Gerlach) bo 40 lat temu innych nie było. Naostrzyłem go najlepiej jak potrafię na osełce bez zwracania uwagi na kąt ostrzenia. Wymagało to dużo pracy, bo był trochę poszczerbiony. Dzisiaj był niezastąpiony przy siekaniu cebuli jabłek i słoniny ( robiłem smalec wg Henia). Jest bardzo ostry. Moje pytanie - dlaczego tak duży kąt ostrzenia tasaków ? Szukałem dzisiaj w internecie kąta 20 st. - jak go narysować bez kątomierza ? Znalazłem na stronie https://muratordom.pl/budowa/dach/jak-ustalic-nachylenie-poaci-aa-eFkC-jKXa-ke6a.htmlNa karce narysowałem trójkąt prostokątny: jeden bok 10 cm - drugi bok 3,6 cm . Połączyłem boki przeciwprostokątną i mam kąt 20 stopni. Napisałem o tym bo może się komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Czerwca 2020 bo 40 lat temu innych nie było. Naostrzyłem go najlepiej jak potrafię na osełce bez zwracania uwagi na kąt ostrzenia. Wymagało to dużo pracy, bo był trochę poszczerbiony. Dzisiaj był niezastąpiony przy siekaniu cebuli jabłek i słoniny ( robiłem smalec wg Henia). Jest bardzo ostry To znakomita stal i czy bedzie kąt ostrzenia 20 st czy 30 st będzie bardzo ostry . Widziałem jak mistrzowie tasaków ulicznych straganów ostrzą swoje zabawki - parę razy przeciągnięty na kamieniu i dalej siekanie ...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DymoKrata Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Jutro jak się uda to przeczytam ze starej tarczy numery, bo tylko po nich można dojść co to takiego a już kiedyś się jej naszukałem bo mocno sfatygowana. postaram się też zrobić fotki. W przypadku noży ostrzę na sucho choć moje ulubione to na mokro. Z tym,że akurat na tokarce robię to na sucho.Też się przymierzam do starego tasaka,ale nie wiem kiedy go wezmę na warsztat. Aha i jakoś tak się nauczyłem że ostrzę na "lewych obrotach".Obecnie przerabiam małą szlifierkę i na niej chciałbym dopieszczać... Co do obrotów to różnie to bywa z tym, że te wysokie to jak już lustro wyciągam, ale oczywiście są też takie oporne materiały że się odechciewa i czasem po prostu szkoda czasu.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Dlaczego noże naostrzone są na dłuto.... bo jest na nie zapotrzebowanie. i są do nich również ostrzałki, np. płytki kamienne, czy z posypka diamentową.Jak naostrzyc taki nóz - np. tak lub poszukać takiego jegomościa Ostrzałki krązkowe to tylko jedne z wielu, ale i w sród nich znajdziesz takie, które ostrzą osobno jedną krawędź, osobna drugą. na takiej naostrzysz nóż ostrzony jednostronnie. dlaczego tak duży kąt ostrzenia tasaków ? bo tak wymyslili. Ale jak napisał mój przedmówca To znakomita stal i czy bedzie kąt ostrzenia 20 st czy 30 st będzie bardzo ostry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DymoKrata Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Wiedziałem że z tą tarczą nie będzie tak łatwo. Są na niej tylko numery 7204, otwór wew.32mm szerokość tarczy 20mm. Jak się uda to może ktoś dojdzie co to za tarcza. Jak się komuś zachce a jak ja się zmobilizuję to ją odnajdę w jakimś katalogu Garant'a czy coś z grupy Hoffmana, lub w Fanar. Kojarzę dwóch przedstawicieli cena wahała się miedzy 270 a 340 zł 4 lata temu.OK właśnie znalazłem to będzie Tyrolit no i przypomniałem sobie że na mokro też na niej robiłem i z dobrymi efektami choć producent zaleca na sucho. Oryginalnie tarcza ma zastosowanie w "dogładzaniu strugów".PZDR Edytowane 22 Czerwca 2020 przez DymoKrata Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Oryginalnie tarcza ma zastosowanie w "dogładzaniu strugów". nic dodać nic ująć. Taka tarcza ostrzy strugi stolarskie na brzytwę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DymoKrata Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Czerwca 2020 No to mamy rozwiązanie. Ciekawe czy można dostać wersję low-cost ? Coś tam mam w zanadrzu od 3M zresztą oni to też dobrze się cenią, ale wyroby mają przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Czerwca 2020 kumpel niedawno zakupił w stanie "złomowym" i wyremontował takie urządzenie do ostrzenia nozy stolarskich do grubościówek i heblarek. Niestety noż kuchenny nie wejdzie, a szkoda. Ostrzenie jest na mokro, a tarcza z drobniutką posypka diamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DymoKrata Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Jak takie cudo wygląda jeśli można wiedzieć? Bo nie wiem jak sobie to wyobrazić,ale na małe chyba nie wygląda mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) mniej więcej tak a ostrzenie wyglada mniej wiecej tak [Dodano: 23 cze 2020 - 01:30]a do ostrzenia noży kuchennych i innych taka szlifierka + osprzet i można działać , tylko trzeba mieć kilka tysięcy na zbyciu . Kamienie szlifierskie 1200-1500 zł,szlifierka, przystawki, itd. no ale kamień o gradacji 4000 to już zrobi z noża brzytwę Edytowane 22 Czerwca 2020 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DymoKrata Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Nooo to porządna przemysłówka, strzelam że lata 60-te cięzkie-porządne maszyny w sumie podobna w działaniu do typowej "magnesówki". Wszystko pływa elegancko w emulsji,dobra robota, maszyna szybko się zwróci. Doceniam czas i pieniądze włożone w renowację. Jestem fanem tej branży.Co do drugiego filmu to kiedyś oglądałem ten lub podobny. Oczywiście przejrzałem też tańsze wersje diy - ogólnie fajne zabawki.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jak się obudzę (gdzieś świtkiem koło południa) i odkopię w moim jak to żona określa "burdeliku" "Lidlowe" płytki do ostrzenia noży. "Patent" pozwala na ostrzenie dowolnie długich i pod dowolnym kątem noży. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Czerwca 2020 też mam ten blok. Do zgrubnego ostrzenia sie nadaje. Do tego mam jeszcze dwie płytki z posypką o gradacji 1000 i 1600 DisaSam. Na tym bloku maks to jest 600 a minimum to 200. No i ostrzenie na takich płytkach wymaga wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-669689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Lutego 2021 Używa ktoś z Was takiej ostrzłaki (foto) ? Lub wie gdzie można nabyć ? No chyba że macie niezbyt dobre doświadczenia z takową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Lutego 2021 Używa ktoś z Was takiej ostrzłaki (foto) ? Lub wie gdzie można nabyć ? No chyba że macie niezbyt dobre doświadczenia z takowąChyba sporo ludzi tu ma Apexa z Chin. Kiedyś z przesyłką kosztowało to jakieś 80 Pln, tylko trzeba czekać ze trzy tygodnie. [Dodano: 11 lut 2021 - 13:24]Osobiście polecam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Lutego 2021 Chyba sporo ludzi tu ma Apexa z Chin Serdeczne podziękowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Lutego 2021 Chyba sporo ludzi tu ma Apexa z Chin Serdeczne podziękowania Drobiazg. Jest też wersja z przystawką do ostrzenia nożyczek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Ta blacha jest po to, żeby umocowac pod nia nóż. A ten kolo nie wiedziec dlaczego trzyma go w ręku.Czy to jest ulepszona wersja http://pl.aliexpress.com/item/32827635758.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7ff524f9QOrpG8&algo_pvid=ab980307-4952-4e30-a4fc-8d338459a46f&algo_expid=ab980307-4952-4e30-a4fc-8d338459a46f-16&btsid=0b0a187b16130898868255008ebfbb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ http://pl.aliexpress.com/item/1005001592319373.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3c5a24f91OF625&algo_pvid=7edad427-7376-4016-a56f-15dc5433ee87&algo_expid=7edad427-7376-4016-a56f-15dc5433ee87-46&btsid=2100bdca16130900359997414e6a71&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ a najstabilniej wygląda mi ta https://pl.aliexpress.com/item/1005002087268395.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3c5a24f91OF625&algo_pvid=d997b5e0-5944-4115-ba2e-68c189be7650&algo_expid=d997b5e0-5944-4115-ba2e-68c189be7650-59&btsid=2100bddb16130902578462077e0fd3&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ jaka jest wasza opinia ? Czy wszystkie schodzą do 15 st. Edytowane 12 Lutego 2021 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 12 Lutego 2021 Ta blacha jest po to, żeby umocowac pod nia nóż. A ten kolo nie wiedziec dlaczego trzyma go w ręku.Widocznie "amerykańscy naukowcy" stwierdzili, że podczas ostrzenia noża taka blaszka niczego nie utrzyma. [Dodano: 12 lut 2021 - 06:42]Jest też wersja z przystawką do ostrzenia nożyczek.https://pl.aliexpress.com/item/32986856805.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.14d41185tv1XOl&algo_pvid=32592ba4-f278-4267-9b5a-9bcbfc825a88&algo_expid=32592ba4-f278-4267-9b5a-9bcbfc825a88-9&btsid=2100bdca16131083546661446e6a3e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 12 Lutego 2021 @paweljack, amerykanom trzeba pisac na kubkach w McDonalds -Uwaga kawa jest goraca, bo mogą się poparzyć bez tego napisu, a na szczotce do mycia kibli, że nie słuzy do mycia ciała. Ale możliwe jest, że kiepsko trzyma nóz, dlatego pokazałem kilka, które chyba troche mocnej trzymają, z naciskiem na chyba. Ten z opcją ostrzenia nozyczek wyglada jakoś "słabo" tak trochę trąci kiepskim wykonaniem. Sam nie wiem. EAnna chyba sie kiedyś chwaliła tego typu ostrzałka, ale chyba była ona bardziej profesjonalna. teraz nie mogę sobie przypomniec nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiunia34.kb Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 17 Lutego 2021 Witam,zakupiłam noże Chifa i mam pytanie - jak je dobrze ostrzyć w warunkach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-696988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Lutego 2021 Mam od niedawna coś takiego. Jak do tej pory jest to najlepsza jaką miałem.https://allegro.pl/oferta/ostrzalka-elektryczna-work-sharp-wskts-mega-zestaw-7864575044 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/4/#findComment-697038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.