Romeo Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2007 moze ktoś się wypowie albo doradzi ??????? http://www.aroma.waw.pl/Kuchnia/Wilki.htm Cytuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1551 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Wyglądają nieźle. Trzeba by zobaczyć ślimak: czy jest głęboki (lepszy) czy płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Proste urządzenie, można zrobić samemu lub za nie wielkie pieniądze zrobić dopasowanie w warsztacie. Należy tylko zdobyć odpowiedni silnik z wmontowaną razem przekładnią http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1232 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=715&page=1 Jest to silnik od małej wciągarki elektrycznej Oraz należy dokupić gardziel i ślimak widziałem w sklepie w cenie ok 80zł do maszynek elektrycznych nr 8 ,Lub dostosować połączenie napędu z innymi większymi maszynkami. Popatrz inne rozwiązanie A cena na pewno o połowę mniejsza. Nie podoba mi się gardziel tych maszynek ponieważ utrudnieniem jest nimi nadziewanie nie ma jak takie maszynki 22 lub 32. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Grudnia 2007 moze ktoś się wypowie albo doradzi ??????? http://www.aroma.waw.pl/Kuchnia/Wilki.htm ale ceny to maja z kosmosu wystarczy spojrzeć na ceny sitek :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2007 moze ktoś się wypowie albo doradzi ??????? http://www.aroma.waw.pl/Kuchnia/Wilki.htm ww to jakieś wynalazki :lol: no i cena :rolleyes: :shock: Jak chcesz wydać koło 2 tyś. to moim zdaniem kup coś takiego: http://www.allegro.pl/item286154056_wilk_do_miesa_maszynka_do_mielenia_miesa_wyd_160.html http://www.allegro.pl/item288919249_wilk_do_miesa_fama_12_b.html http://www.allegro.pl/item287080549_nowy_wilk_maszynka_do_miesa_tc_22_ce_super_.html http://www.allegro.pl/item290371931_wilk_do_miesa_tc_12_160kg_h_nowy_tanio_.html lub trochę tańsze: http://www.allegro.pl/item289314478_wilk_do_miesa_fama_8_d_wysylka_gratis.html http://www.allegro.pl/item288661112_maszynka_do_miesa_wilk_8_d_fv_profesjonalny.html http://www.allegro.pl/item289819294_wilk_do_miesa_8_d_fimar_fama_raty_.html Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2007 witamja zastosowalem rozwiazanie Dziadka maszynka 32 plusdorobienie napedu z konstrukcja, wg projektu Dziadkazrobili mi na slusarni i jak tylko bede mial chwile porobiefotki tak jak obiecalem i przesle na forum.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quaf Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie jako nowy użytkownik. Życzę wszystkim samych smakowitych wyrobów w nowym 2008 roku. A teraz konkrety dołącze swoje pytanie do tego postu zeby nie zakladac nowego, otóż potrzebuje zakupić wilka do przerobu dziczyzny w ilości do 200kg jednorazowo. Do tej pory w użyciu byłe różne maszyny reczne z dorobionym napedem, ale ze względu na ich usterkowość i zbyt małą wydajność decyduje sie na zakup porządnego wilka. Czy któryś z użytkowników może wypowiedzieć sie na temat sprawności i wykonania takiej oto maszyny http://allegro.pl/item288661408_maszynka_do_miesa_wilk_ts_12_fv_profesjonalny.html lub w miarę możliwości polecić coś innego, poza tym potrzebuje stołu ze stali nierdzewnej do rozbiórki i nadziewarki, jeśli ktoś ma kontakt do firmy sprzedającej tanio taki asortyment (może być używany, najlepiej w woj. dolnośląskim) to będę wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Podane średnice sit odpowiadają maszynkom nr. 8 i 10-12. Na tych numerach 200kg skręcić mięsa to potrwa a już skręcenie na siatce 2-3 mm to będzie długo trwało. Namawiam na zakup nr 22 lub 32. Nr 22 ma średnicę sita 8,2cm. nr 32 na pewno z 10cm .A więc gardziele większe i szybciej połykające mięso. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Nie bardzo rozumiem o jakich awariach piszesz. Zakup maszynki 32 to wydatek rzędu w zależności od regionu 300-400zł. Silnik ok. 1 kW można już kupić za 50zł. dorobienie przez ślusarza napędu w zależności od zastosowanej przekładni nie powali z nóg a wydajność w porównaniu z tym kręciołkiem nieporównywalna. Dobrze zrobiona na pewno Cię nie zawiedzie.Możesz zrobić w sposób najprostszy. Dwa koła zębate dostępne na większości szrotów. Jedno na silnik, od rozrusznika. Drugie wykorzystać koło zamachowe z wieńcem od skrzyni automatycznej. Jest lekkie. Jedyny masywny element to wieniec zębaty. Flanszę dotoczy tokarz za grosze. Silnik ok. 1kW nisko obrotowy. Ślusarz do wykonania ramki i zespolenia tych dwóch elementów i jazda. I o jakiej awaryjności tu mowa. Przy tym przełożeniu mój znajomy z maszynką 32 kręci duże ilości mięsa łącznie z całymi przełykami dla Swoich psów w kilka minut. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quaf Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Dziekuje z uwage na temat maszyny wlasnej produkcji jednak taka nie wchodzi juz w rachubę maszyny byly różne "produkcji" masarza który robi dla nas wyroby i sam przyznal ze mięso wieprzowe a dzik to co innego wieprzków przemielil na swoim sprzecie juz wiele a z dzikiem zawsze byl jakis klopot i nie mam zamiaru zagłębiać sie w szczegóły techniczne. Proszono mnie o zorientowanie sie w wilkach i tylko takie jak wcześniej napisalem mnie interesują, liczę na jakis głos na ten temat.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Jeżeli masz fundusze to popieram to stanowisko :lol: Oglądałem ne "napędy" i jak dla mnie to leeko niebezpieczne :grin: ja nie lubię robić wyrobów "na such" i miałbym cykora tym pracować.Te pierwsze 4 maszynki (z poprzedniego postu) powinny dać radę, szczególnie ta:\http://www.allegro.pl/item287080549_nowy_wilk_maszynka_do_miesa_tc_22_ce_super_.html lub ta: http://www.allegro.pl/item286154056_wilk_do_miesa_maszynka_do_mielenia_miesa_wyd_160.html swego czasu pracowałem na podobnych i mieliły nawet przymarzniętą słoninę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Stycznia 2008 zmrozona slonine to jade w zelmerku a co do przerobow wiekszych ilosci to maszynka min 22 i obojetnie czy dzik , sarna zajac czy swinka mieli jednakowoPozdrawiam JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Może się na coś przyda, trochę sprzętu tzw profesjonalnego :grin: http://www.robin.com.pl/sklep/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Kręciłem dziki i ręczną maszynką 22 (ręką) i elektrycznymi z dużymi wilkami włącznie. Było dobrze, że nie powiem bardzo dobrze. Dorobienie napędu pozwala uwolnić ręce lub jak kto woli poleniuchować. Nie wiem czym może różnić się kręcenie mięsa z dzika czy innego wolno żyjącego zwierzaka od prosiaka. Po mojemu wszystko rozbija sie o kasę. Proszę oświećcie mnie bo dziczeję :grin: :grin: :lol: :grin: :grin: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quaf Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Stycznia 2008 eh nienawidzę offtopic'ów ale skoro juz temat zszedł na inny tor to proszę bardzo ciekawa praca z której można wywnioskować przy odrobinie chęci i zrozumienia że różne gatunki mięsa mają różne właściwości technologiczne : http://hodowlakoni.waw.pl/mieso.doc i tak nawiasem mówiąc można w tym dokumencie wyczytać co wpływa na koncentrację kwasu mlekowego w mięśniach ... w przypadku koncentracji kwasu mlekowego w "żywych" mięśniach mamy do czynienia z tzw "zakwasami" ... (zna to kolega zibi187 ??) to takie uczucie twardości mięśni, a co jeśli do czynienia mamy z zakwaszonym mięsem nieżywego dzika który przeleżał noc w aucie i nie został do końca wykrwawiony ?? czy będzie sie mielił tak samo jak świeżo ubita świnka ?? Proponuje zakończyć ten temat bo do niczego nie prowadzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Jeśli ktoś ma możliwość zakupu to może ... http://cgi.ebay.de/32-Fleischwolf_W0QQitemZ160195474660QQihZ006QQcategoryZ62596QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Wiem co to są zakwasy i wiem także jak wygląda mięso z strzelonego dzika. który przeleży przez noc w aucie. Może rzeczywiście lepiej zakończyć temat. Robię wybory domowymi metodami i nie zagłębiam się tak daleko w technologię. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Wspaniała maszynka kolegi i jej napęd. Silnik 2 KW - 220V miele wszystko. i bardzo dobra mieszałka Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2008 I o to chodzi DZIADKU !!! :lol: :lol: :lol: I nie widzę większych problemów by przekręcić tym i wymieszać dzika : :lol: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witajcie Pomysł Dziadka jest rewelacyjny. Proste ja budowa cepa. Tą mieszałką to mnie normalnie zastrzeliłeś. Zainspirowany jestem. Podaj proszę tylko moc tej wiertarki czy co tam jest podłączone. PozdrawiamPapla Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Myśmy tez mieszali mięso na kiełbasę wiertarką (a raczej dwiema-na zmianę :wink: ).Pomysł dobry i przecież trzeba sobie ułatwiać zycie(mielismy 15 kg mięsa a więc było co mieszać :tongue: ).Zdjęcia podeślę niedługo Maxellowi Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Papla już o tym pisałem na shoutboxie. Najbezpieczniej i nie potniesz mięsa takim mieszalnikiem do farb. Jest on wykonany z drutu. Przed świętami wymieszałem takim sprzętem 31kg. Wiertarka musi mieć niskie obroty.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Stycznia 2008 najlepsze stare polskie celmy nie do zaje... :wink: bo te plastiki z marketów to tylko do zabawy Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Mieszanie tą metodą to rewelacja do mieszania ręcznego.Wybraźcie sobie wymieszanie ręczne 70-100kg mięsa na kiełbasy o temp.o tej porze 2-4 st C. ręce nie wytrzymują zimna i co chwilę trzeba wkładać ręce w ciepłą wodę. Wiertarka musi być dużej mocy, mankamentem jest mieszadło . Wiertarki mają główkę zakręcaną w prawą stronę mocowaną śrubą. Mieszadło przy obrotach w prawą stronę podnosi mięso do góry i przy niskich naczyniach w których mieszamy rozrzuca część farszu na ściany lub podłogę. Wyjściem z sytuacji jest przestawienie wiertarki na lewe obroty wtedy mieszadło wpycha farsz z góry na dół i wszystko jest w porządku. Tylko że tego nie wytrzymuje śruba mocująca uchwyt no i koledze przy drugim mieszaniu urwała się i przy obrotach w tą stronę główka się odkręca. W tej sytuacji należało by kupić mieszadło tak jak na zdjęciu ale przyspawane odwrotnie ale gdzie bo nasz przemysł umie spawać w tą stronę .Ewentualnie samemu przerobić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Droższym wyjściem(jeżeli ktoś nie ma wiertarki to nie) jest mieszadło budowlane.http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=mieszad%C5%82o&category=26785&country=1 Ja jestem w trakcie budowy mieszadła na wzór tego http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=875Podejrzewam że zmieszczę się w kwocie 150 zł.Dziadku! Jakiej mocy jest silnik przy maszynce do mięsa(patrz wyżej) i jakie ma obr/min? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.