Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proste urządzenie, można zrobić samemu lub za nie wielkie pieniądze zrobić dopasowanie w warsztacie. Należy tylko zdobyć odpowiedni silnik z wmontowaną razem przekładnią

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1232

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=715&page=1

Jest to silnik od małej wciągarki elektrycznej Oraz należy dokupić gardziel i ślimak widziałem w sklepie w cenie ok 80zł do maszynek elektrycznych nr 8 ,Lub dostosować połączenie napędu z innymi większymi maszynkami. Popatrz inne rozwiązanie

A cena na pewno o połowę mniejsza. Nie podoba mi się gardziel tych maszynek ponieważ utrudnieniem jest nimi nadziewanie nie ma jak takie maszynki 22 lub 32.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26311
Udostępnij na innych stronach

moze ktoś się wypowie albo doradzi ???????

 

 

http://www.aroma.waw.pl/Kuchnia/Wilki.htm

ale ceny to maja z kosmosu wystarczy spojrzeć na ceny sitek :lol: :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26318
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26326
Udostępnij na innych stronach

witam

ja zastosowalem rozwiazanie Dziadka maszynka 32 plus

dorobienie napedu z konstrukcja, wg projektu Dziadka

zrobili mi na slusarni i jak tylko bede mial chwile porobie

fotki tak jak obiecalem i przesle na forum.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26327
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie jako nowy użytkownik. Życzę wszystkim samych smakowitych wyrobów w nowym 2008 roku.

A teraz konkrety dołącze swoje pytanie do tego postu zeby nie zakladac nowego, otóż potrzebuje zakupić wilka do przerobu dziczyzny w ilości do 200kg jednorazowo. Do tej pory w użyciu byłe różne maszyny reczne z dorobionym napedem, ale ze względu na ich usterkowość i zbyt małą wydajność decyduje sie na zakup porządnego wilka. Czy któryś z użytkowników może wypowiedzieć sie na temat sprawności i wykonania takiej oto maszyny

 

http://allegro.pl/item288661408_maszynka_do_miesa_wilk_ts_12_fv_profesjonalny.html

 

lub w miarę możliwości polecić coś innego, poza tym potrzebuje stołu ze stali nierdzewnej do rozbiórki i nadziewarki, jeśli ktoś ma kontakt do firmy sprzedającej tanio taki asortyment (może być używany, najlepiej w woj. dolnośląskim) to będę wdzięczny.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26378
Udostępnij na innych stronach

Podane średnice sit odpowiadają maszynkom nr. 8 i 10-12. Na tych numerach 200kg skręcić mięsa to potrwa a już skręcenie na siatce 2-3 mm to będzie długo trwało. Namawiam na zakup nr 22 lub 32. Nr 22 ma średnicę sita 8,2cm. nr 32 na pewno z 10cm .A więc gardziele większe i szybciej połykające mięso. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26381
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem o jakich awariach piszesz. Zakup maszynki 32 to wydatek rzędu w zależności od regionu 300-400zł. Silnik ok. 1 kW można już kupić za 50zł. dorobienie przez ślusarza napędu w zależności od zastosowanej przekładni nie powali z nóg a wydajność w porównaniu z tym kręciołkiem nieporównywalna. Dobrze zrobiona na pewno Cię nie zawiedzie.

Możesz zrobić w sposób najprostszy. Dwa koła zębate dostępne na większości szrotów. Jedno na silnik, od rozrusznika. Drugie wykorzystać koło zamachowe z wieńcem od skrzyni automatycznej. Jest lekkie. Jedyny masywny element to wieniec zębaty. Flanszę dotoczy tokarz za grosze. Silnik ok. 1kW nisko obrotowy. Ślusarz do wykonania ramki i zespolenia tych dwóch elementów i jazda. I o jakiej awaryjności tu mowa. Przy tym przełożeniu mój znajomy z maszynką 32 kręci duże ilości mięsa łącznie z całymi przełykami dla Swoich psów w kilka minut.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26389
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje z uwage na temat maszyny wlasnej produkcji jednak taka nie wchodzi juz w rachubę maszyny byly różne "produkcji" masarza który robi dla nas wyroby i sam przyznal ze mięso wieprzowe a dzik to co innego wieprzków przemielil na swoim sprzecie juz wiele a z dzikiem zawsze byl jakis klopot i nie mam zamiaru zagłębiać sie w szczegóły techniczne. Proszono mnie o zorientowanie sie w wilkach i tylko takie jak wcześniej napisalem mnie interesują, liczę na jakis głos na ten temat.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26414
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz fundusze to popieram to stanowisko :lol:

Oglądałem ne "napędy" i jak dla mnie to leeko niebezpieczne :grin: ja nie lubię robić wyrobów "na such" i miałbym cykora tym pracować.

Te pierwsze 4 maszynki (z poprzedniego postu) powinny dać radę, szczególnie ta:\

http://www.allegro.pl/item287080549_nowy_wilk_maszynka_do_miesa_tc_22_ce_super_.html

lub ta:

http://www.allegro.pl/item286154056_wilk_do_miesa_maszynka_do_mielenia_miesa_wyd_160.html

swego czasu pracowałem na podobnych i mieliły nawet przymarzniętą słoninę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26415
Udostępnij na innych stronach

zmrozona slonine to jade w zelmerku a co do przerobow wiekszych ilosci to maszynka min 22 i obojetnie czy dzik , sarna zajac czy swinka mieli jednakowo

Pozdrawiam JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26427
Udostępnij na innych stronach

Kręciłem dziki i ręczną maszynką 22 (ręką) i elektrycznymi z dużymi wilkami włącznie. Było dobrze, że nie powiem bardzo dobrze. Dorobienie napędu pozwala uwolnić ręce lub jak kto woli poleniuchować. Nie wiem czym może różnić się kręcenie mięsa z dzika czy innego wolno żyjącego zwierzaka od prosiaka. Po mojemu wszystko rozbija sie o kasę. Proszę oświećcie mnie bo dziczeję :grin: :grin: :lol: :grin: :grin: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26474
Udostępnij na innych stronach

eh nienawidzę offtopic'ów ale skoro juz temat zszedł na inny tor to proszę bardzo ciekawa praca z której można wywnioskować przy odrobinie chęci i zrozumienia że różne gatunki mięsa mają różne właściwości technologiczne :

http://hodowlakoni.waw.pl/mieso.doc

 

i tak nawiasem mówiąc można w tym dokumencie wyczytać co wpływa na koncentrację kwasu mlekowego w mięśniach ... w przypadku koncentracji kwasu mlekowego w "żywych" mięśniach mamy do czynienia z tzw "zakwasami" ... (zna to kolega zibi187 ??) to takie uczucie twardości mięśni, a co jeśli do czynienia mamy z zakwaszonym mięsem nieżywego dzika który przeleżał noc w aucie i nie został do końca wykrwawiony ?? czy będzie sie mielił tak samo jak świeżo ubita świnka ??

Proponuje zakończyć ten temat bo do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26480
Udostępnij na innych stronach

Wiem co to są zakwasy i wiem także jak wygląda mięso z strzelonego dzika. który przeleży przez noc w aucie. Może rzeczywiście lepiej zakończyć temat. Robię wybory domowymi metodami i nie zagłębiam się tak daleko w technologię.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26528
Udostępnij na innych stronach

Wspaniała maszynka kolegi i jej napęd. Silnik 2 KW - 220V miele wszystko.

i bardzo dobra mieszałka

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26543
Udostępnij na innych stronach

I o to chodzi DZIADKU !!! :lol: :lol: :lol: I nie widzę większych problemów by przekręcić tym i wymieszać dzika : :lol: :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26571
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

 

Pomysł Dziadka jest rewelacyjny. Proste ja budowa cepa. Tą mieszałką to mnie normalnie zastrzeliłeś. Zainspirowany jestem. Podaj proszę tylko moc tej wiertarki czy co tam jest podłączone.

 

Pozdrawiam

Papla

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26954
Udostępnij na innych stronach

Myśmy tez mieszali mięso na kiełbasę wiertarką (a raczej dwiema-na zmianę :wink: ).

Pomysł dobry i przecież trzeba sobie ułatwiać zycie(mielismy 15 kg mięsa a więc było co mieszać :tongue: ).

Zdjęcia podeślę niedługo Maxellowi

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26955
Udostępnij na innych stronach

Papla już o tym pisałem na shoutboxie. Najbezpieczniej i nie potniesz mięsa takim mieszalnikiem do farb. Jest on wykonany z drutu. Przed świętami wymieszałem takim sprzętem 31kg. Wiertarka musi mieć niskie obroty.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26959
Udostępnij na innych stronach

najlepsze stare polskie celmy nie do zaje... :wink:

bo te plastiki z marketów to tylko do zabawy

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26960
Udostępnij na innych stronach

Mieszanie tą metodą to rewelacja do mieszania ręcznego.Wybraźcie sobie wymieszanie ręczne 70-100kg mięsa na kiełbasy o temp.o tej porze 2-4 st C. ręce nie wytrzymują zimna i co chwilę trzeba wkładać ręce w ciepłą wodę. Wiertarka musi być dużej mocy, mankamentem jest mieszadło . Wiertarki mają główkę zakręcaną w prawą stronę mocowaną śrubą. Mieszadło przy obrotach w prawą stronę podnosi mięso do góry i przy niskich naczyniach w których mieszamy rozrzuca część farszu na ściany lub podłogę. Wyjściem z sytuacji jest przestawienie wiertarki na lewe obroty wtedy mieszadło wpycha farsz z góry na dół i wszystko jest w porządku. Tylko że tego nie wytrzymuje śruba mocująca uchwyt no i koledze przy drugim mieszaniu urwała się i przy obrotach w tą stronę główka się odkręca. W tej sytuacji należało by kupić mieszadło tak jak na zdjęciu ale przyspawane odwrotnie ale gdzie bo nasz przemysł umie spawać w tą stronę .Ewentualnie samemu przerobić. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26969
Udostępnij na innych stronach

Droższym wyjściem(jeżeli ktoś nie ma wiertarki to nie) jest mieszadło budowlane.http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=mieszad%C5%82o&category=26785&country=1 Ja jestem w trakcie budowy mieszadła na wzór tego http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=875

Podejrzewam że zmieszczę się w kwocie 150 zł.

Dziadku! Jakiej mocy jest silnik przy maszynce do mięsa(patrz wyżej) i jakie ma obr/min?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1265-wilki-ma%C5%82e/#findComment-26976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.