Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

.. czyli 60 g na 100 kg soli. Przyjmując, że próg słoności wynosi średnio 2,3%, łatwo policzyć ile tego "wchłoniesz". 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-478989
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolega @Masc chyba myli saletrę (azotan) z azotynem (składnik peklosoli) oraz nie wiadomo dlaczego zupełnie pomija reakcje chemiczne, redukcji azotynów do tlenku azotu, zachodzące w czasie peklowania.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-478990
Udostępnij na innych stronach

Kolega @Masc chyba myli saletrę (azotan) z azotynem (składnik peklosoli) oraz nie wiadomo dlaczego zupełnie pomija reakcje chemiczne, redukcji azotynów do tlenku azotu, zachodzące w czasie peklowania.

 

Faktycznie, machnąłem się z "saletrą". W każdym razie po przeliczeniu sobie używanych proporcji, stężeń i możliwej dawki spożycia dochodzę do wniosku, że dużej szkody sobie nie zrobię peklując mięso "peklosolą".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-478997
Udostępnij na innych stronach

:clap:

Zawsze możesz lekko zmniejszyć ilość peklosoli zastępując ją zwykłą solą. Np. w proporcjach 3:1

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-479005
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie daje mi spokoju temat suszonych/dojrzewających wędlin ...

Kilka razy suszyłem polędwicę, ale wychodziła bardzo słona, nawet jak dla kogoś, kto bardzo sól lubi.

Panowie, co by się z polędwicą stało, gdyby po 5-7 dniach w soli/peklosoli, na 12h do wody ja wrzucić?

Chodzi o wypłukanie nadmiaru soli z wnętrza mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488848
Udostępnij na innych stronach

Soliera, po prostu dawaj mniej soli/peklosoli, a z tym moczeniem to bym nie ryzykował ponieważ zniweczysz proces suszenia, później pewnie pojawi się pleśń, itp.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488854
Udostępnij na innych stronach

No, OK, ale są przecież na forum przepisy, w których opisywany jest proces moczenia wędliny po procesie solenia/suchego peklowania - 1h w wodzie/1 dzień w soli.

Być może mylę procesy, bo amator w tych sprawach jestem, ale pomysł właśnie z tych przepisów mi się nasunął.

 

EDIT

Soli daję mniej więcej 3 czubate łyżki na !1,5 kg mięsa, tak, aby dokładnie je obtoczyć w soli.

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488857
Udostępnij na innych stronach

Sól standardem. 85 g na 10 litrów. 40% solanki w stosunku do wagi miesa. Poledwica jest delikatna. 3 dni i wystarczy. Potem w przyprawy na 5-7 dni w zaleznosci od wilgotnosci i mozna jesc. Ja jeszcze proponuje w miedzyczasie 30 min podwedzic cieplym dymem celem aromatu. Mega :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Soli daję mniej więcej 3 czubate łyżki na !1,5 kg mięsa, tak, aby dokładnie je obtoczyć w soli.

 

Daj 25g peklosoli + 2g cukru na kilogram polędwicy i będziesz zadowolony....  A wędliny suszone i dojrzewające wody nie lubią......  :cool: 

 

A zacytowany niżej standard dla podsuszanych omijaj....     

 

 

 

Sól standardem. 85 g na 10 litrów. 40% solanki w stosunku do wagi miesa. Poledwica jest delikatna. 3 dni i wystarczy. Potem w przyprawy na 5-7 dni w zaleznosci od wilgotnosci i mozna jesc. Ja jeszcze proponuje w miedzyczasie 30 min podwedzic cieplym dymem celem aromatu. Mega
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488864
Udostępnij na innych stronach

Czyli jednak mniej soli i nie moczyć ...

OK, próbuję.

 

EDIT

Dlaczego peklosól, a nie sól kuchenną (NaCl)?

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego peklosól, a nie sól kuchenną (NaCl)

 

Soli dużo więcej, peklosoli mniej,  o laseczkach jadu słyszał.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488866
Udostępnij na innych stronach

To zdecydujcie się co promujecie. Był watek w ktorym Roger sie wypowiadal i bylo peklowanie na mokro przez 5 dni. Kazdy widze tu swoje metody promuje. Bo mokre jest dlaczego zle ? Omijaj dlaczego ? Moze wytlumaczysz zsmiasy bzdury pisac ?

Perszing, ale wedliny parmenskie "soli" się na sucho.

Ty proponujesz zalew solankową - czegoś nie rozumiem?

Nie ja promuje tylko cytuje i stosuje metodę doświadczonych forumowiczy. Na komórce jestem wiec nie wkleje linku do tego wątku....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488870
Udostępnij na innych stronach

 

 

Omijaj dlaczego ? Moze wytlumaczysz zsmiasy bzdury pisac ?

 

Uważaj na przejściu, bo pod bolid wpadniesz.....   jak będziesz  fikać, mały....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488873
Udostępnij na innych stronach

Maly ? Hehe klase widze pokazujesz DUŻY..... jak zwykle zreztą....

Z grzeczności Ci inaczej nie odpiszę....dobranoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488874
Udostępnij na innych stronach

Panowie, z całym szacunkiem, ale już nic nie wiem ...

Postanowiłem trzymać się zaleceń z tego wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrobów-ala-parmeńskich/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488904
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czego nie rozumiesz  :hmm:  ale trzymaj się przepisu i nie mocz w połowie dojrzewania.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488935
Udostępnij na innych stronach

I prawidłowo , od czegoś trzeba zacząć. Wszyscy wypowiadający się w tym temacie piszą o tym co robili sami i to chwalą. Piszą w dobrej wierze , chcą Ci pomóc , ale wybór należy do Ciebie. W wypadku niepowodzenia zawsze możesz  zrobić to samo inną metodą. Dyskutowanie o walorach smakowych naszych wyrobów w internecie jest nieporozumieniem. Oceny smaku można doświadczyć tylko w realu. A jako , że każdy ma trochę inny smak , nawet taka opinia nie musi być obiektywna. Rób wędliny według swoich upodobań i smaku , zmieniaj to co Ci nie odpowiada , dodawaj to co lubisz i sukces murowany.

Edytowane przez Dymowski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488939
Udostępnij na innych stronach

 

 

Panowie, z całym szacunkiem, ale już nic nie wiem ...

Decydując się na taki rodzaj wędliny musisz z góry założyć, iz będzie ona bardziej słona od wędlin produkowanych normalnym tokiem. Taka jest technologia. Pomyśl, co by Ci wyszło z polędwicy suszonej wg tej receptury przy nasoleniu ok. 3%.

Poza tym, tego typu wędliny kroimy bardzo cieniutko. ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488940
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, by odprowadzić wodę z wyrobu, wprowadzić peklosól - zabezpieczenie dodatkowe i nie dodawać przypraw powodujących często skażenie mikrobiologiczne np. majeranek. Jak czytam o moczeniu, zalewach, soleniu, cukrzeniu, potem myciu wyrobów dojrzewających czy podsuszanych to mi słabo......  :cool:

A artystów teoretyków w sieci wielu.....   :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488942
Udostępnij na innych stronach

 

 

 to mi słabo......

Oszczędzaj się Piotrku, oszczędzaj. :D Niebawem zlot.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488949
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Był watek w ktorym Roger sie wypowiadal i bylo peklowanie na mokro przez 5 dni.

 

Chciałbym zobaczyć ten wątek bo aż mi się nie chce wierzyć, że Roger peklował na mokro mięso przeznaczone do dojrzewania - suszenia. :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488967
Udostępnij na innych stronach

... Rób wędliny według swoich upodobań i smaku , zmieniaj to co Ci nie odpowiada , dodawaj to co lubisz i sukces murowany.

Żeby do takiego poziomu dojść, najpierw trzeba spartolić kilka/kilkanaście razy wędlinę, aby potem się nauczyć robić dobrze.

Ja jestem na etapie nauki (raczkuję).

 

Chodzi o to, by odprowadzić wodę z wyrobu, wprowadzić peklosól - zabezpieczenie dodatkowe i nie dodawać przypraw powodujących często skażenie mikrobiologiczne np. majeranek. Jak czytam o moczeniu, zalewach, soleniu, cukrzeniu, potem myciu wyrobów dojrzewających czy podsuszanych to mi słabo......  :cool:

A artystów teoretyków w sieci wielu.....   :cool:   

PIS67, nic dodać, nic ująć ...

Ja w sieci trafiłem na takiego "artystę", który nawet jurorem w jakimś "masterszefie" był i - sam oceń po lekturze wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/?p=488148

O majeranku do "suszenia znowu tutaj mówią:

i tutaj:

 

Potem taki uparciuch jak ja kupuje w sklepie za ciężkie pieniądze 20 dag szynki szwarcwaldzkiej, albo parmeńskiej i okazuje się, że to swoje nawet się nie zbliża do gotowego wyrobu ...

I zaczyna się szukanie w internecie, gdzie trafia się na wedlinydomowe.pl i znowu czachę wywracają oo 180* ;)

 

 

Tymczasem odpończoszyłem dzisiaj moje cudo po 7 dniach solenia i 6 suszenia w skarpecie.

Waga po soleniu około 950g, po tygodniu "suszenia" 740g.

Wygląda ładnie, na początku smakuje przyzwoicie, aby po chwili przywalić solą w podniebienie :)

Przepis:

1,5 kg "schabu", 3 łyżki stołowe soli, 1 łyżeczka do herbaty peklosoli, pieprz czarny, czosnek.

post-68922-0-14886800-1459607554_thumb.jpg

post-68922-0-38888400-1459607562_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488990
Udostępnij na innych stronach

 to mi słabo..

 

To po wczorajszym Orliku, za szybko wiosnę poczułeś   :tongue:  :)  

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/2/#findComment-488991
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.