Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

brak otwartego ognia i duża wędzarnia i małe straty ciepła

A ja mam taki problem lekko otworzę drzwiczki i drewno od razu płomieniem staje, no a przecież całkowicie szczelnie nie można drzwiczek zamykać. Czy to wina zbyt suchego drewna? Mam je lekko zmoczyć?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182312
Udostępnij na innych stronach

mniej nakładaj i nie na kupę

no i własnie chcę powiększyć powierzchnię paleniska chociaż chyba nie małe bo ok 50 na 50 cm, a komora 85 na 85 cm.

(mam coś dla Ciebie )

super !

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182315
Udostępnij na innych stronach

gasmil, To jest właśnie problem małych palenisk. Nagrzane ścianki paleniska prawie do temperatury żaru powodują samozapalenie części gazów zawartych w dymie. To jest dobre w piecach CO. Zamkniecie drzwiczek i stłumienie płomienia w skutek braku tlenu powoduje pirolizę drewna. Palenisko szerokie chłodne ścianki z odpowiednią ilością żaru, będzie odprowadzać dużą ilość ciepła i dymu. O jakości i walorach smakowych chyb już nie muszę pisać. Meteorolog w takim palenisku łatwo otrzymać truciznę bo sztuka wędzenie to sztuka palenia :wink: Nie muszę widzieć wędzarni, żeby ocenić wędzonki. Wędzonka "sama powie" w jakich warunkach była wędzona, a smak potwierdzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182374
Udostępnij na innych stronach

To jest właśnie problem małych palenisk.

Palenisko mam z cegły na płasko szer. 12 cm i na stojąco 6 cm. Planuję odkuć te cegłę na stojąco z każdej ścianki co da mi jakieś 13 cm na długości i szerokości paleniska. Do zimy muszę się wyrobić. Szkoda tylko, że drzwiczki zostaną małe bo od pieca kaflowego, a palenisko 65x65 cm będzie miało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182380
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

To się nazywa wędzarnia wiejska z prawdziwego zdarzenia:)

 

http://imageshack.us/a/img96/2730/sdc11779.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-239638
Udostępnij na innych stronach

To się nazywa wędzarnia wiejska z prawdziwego zdarzenia:)

Maciej_Zaleski, u Ciebie w ogródku takie coś stoi?

 

Daj więcej fotek a zwłaszcza z wewnątrz.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-239950
Udostępnij na innych stronach

Fotkę owej wędzarni widziałem na Forum Polskich Wieżowców bodajże w temacie Podlaskie klimaty i była opisana jako wędzarnia przy dworze miejscowości niestety nie pamiętam .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-240019
Udostępnij na innych stronach

Jadąc do SDM, mijaliśmy tablicę "Muzeum Sromów". ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-240126
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Odkopię temat, pewnie dostanę złotą łopatę.

Obecnie na forum pisze się żeby nie wędzić przy zamkniętych drzwiczkach, bo to szkodzi.

Jednak widząc w tym wątku , wiele wędzarni ma zastawiony dolot.

DZIADKU mógłbyś mi to jakoś po chłopsku przedstawić? Nie ujmując nikomu ale na Twoim zdaniu zależy mi najbardziej :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383231
Udostępnij na innych stronach

By nie wprowadzać zamętu na forum ,praktycznie nie wypowiadam się. Jedno tylko dodam  temperatura w wędzarni musi być odpowiednia . 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedno tylko dodam  temperatura w wędzarni musi być odpowiednia . 
 Jest to nie zaprzeczane i większość dla obniżenia temperatury lub utrzymania niższej przysłania palenisko lub używa szybrów. A palenisko nagrzane i przysłonięte zaczyna produkować związki toksyczne dlatego lepiej jest zapanować nad wielkością i ilością żaru przez kontrolę paleniska i spalać w jak najniższej temperaturze opał. Korzyść z tego taka, że mamy odpowiedni dym, smak i zapach. Idąc na skróty drogą palacza kotłowego,  przysłonimy palenisko i również otrzymamy niższą temperaturę, ale bardzo toksyczny dym dużo gorszy zapach - nawet smród o smaku nie wspomnę. Wszystko zależy jeszcze od rodzaju wędzarni. Duże komory nagrzane mogą spowodować odwrotny skutek i zwiększyć temperaturę spalania przy ograniczonym przepływie powietrza co również zaowocuje innymi wskazaniami temperatury w komorze. Dlatego regulujemy temperaturę w komorach ilością wydzielania ciepła w procesie spalania i nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji.  

Porównanie, że i tak będzie lepsze od sklepowych jest totalną bzdurą.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383286
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałam wszystko od A do Z i mam takie uczucie, że mój mózg się skurczył może obsuszyłam albo za dużo dymu dałam.A jak się napracowałam przenosząc cztery wędzarnie do mojego ogrodu, zapełniłam też zamrażarkę tymi kiełbaskami, zjadłam kawałek szynki na śniadanie i teraz idę spać bo nie nadążam, może coś zostanie z tego czytania,albo i nie.

Dziadku tak sobie myślę jaką dużą musisz mieć głowę ,że pomieścisz tyle szufladek z tak cennymi wiadomości.

 

Pozdrawiam liza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383288
Udostępnij na innych stronach

nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji.

 

post-39869-0-20981600-1415985912_thumb.jpgpost-39869-0-61497000-1415985926_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383389
Udostępnij na innych stronach

Dlatego regulujemy temperaturę w komorach ilością wydzielania ciepła w procesie spalania i nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji.

To teoria .a w praktyce jak regulujemy temperature w indywidualnych wedzarniach przez.......?
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383395
Udostępnij na innych stronach

@DZIADEK, dziękuję Ci bardzo o coś takiego mi chodziło,  :) 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383401
Udostępnij na innych stronach

Przecież w skanach jasno pisze .-ilością żarzącego się drewna, trocin i regulacją dopływu powietrza .  Czym można regulować dopływ powietrza do paleniska - Zależnie od konstrukcji -przykrywa, szyber , zasuwa, drzwiczki , otwory w drzwiczkach,  zastawki itd. Przy tym pamiętajmy że to wszystko zadziała gdy w palenisku będzie prawidłowa temperatura żarzenia  a nie intensywnego spalania drewna .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383403
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Przy tym pamiętajmy że to wszystko zadziała gdy w palenisku będzie prawidłowa temperatura żarzenia  a nie intensywnego spalania drewna
I to jest najważniejsze podczas  wędzenia,  zachowanie parametrów spalania.   
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385244
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że optymalna temperatura w komorze wędzarniczej podczas wędzenia powinna wynosić 57 C°.

Spalanie drewna - opału 320 C° do 470 C°, a prawidłowa  optymalna  temperatura  paleniska  podczas wędzenia  430 C°.

W przedziałach tych temperatur uzyskuje się najlepsze wyniki pod względem smakowym, jakościowym wyrobów i najmniejszej ilości zawartych substancji szkodliwych.   

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385385
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Tak więc teraz to już w ogóle zgłupiałem :mellow: 

Czytając wiele tematów na forum cały czas rozumiałem że podczas wędzenia wyrobów palenisko ma być cały czas całkowicie otwarte i że regulujemy temperaturę za pomocą rozsuwania i zsuwania rozżarzonych  szczap drewna..... tak więc tego się trzymałem.... miał być swobodny przepływ powietrza przez palenisko aby nie "dopalać" w zamkniętym palenisku pożądanych substancji lotnych, które czynią nasze wyroby tak genialnymi w smaku....

 

Problematyczne było trochę to że podczas dymienia z całkowicie otwartymi drzwiczkami część dymu wylatywała mi właśnie przez te otwarte drzwiczki zadymiając mi trochę altanę.... mi osobiście to nie przeszkadzało aż tak ale jednak musiałem wietrzyć altanę a przy obecnych temperaturach robiło się trochę zimno  :hmm:

Dodam że w palenisku znajdował się wyłącznie żar bez jakichkolwiek płomyków ognia, temperatura ładnie się utrzymywała i prace ze szczapkami spokojnie regulowały temperaturę.

 

Po przeczytaniu tego co napisał Dziadek rozumiem że mogę utrzymując odpowiednie warunki w palenisku zamknąć drzwiczki i pozbyć się uporczywego zadymiania a wyroby będą zdrowe i smaczne.....

Więc teraz zdryfowałem i nie wiem co mam myśleć.

 

Mam więc zamykać palenisko czy nie?! :rolleyes:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385391
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Coś mi się rozsypało podczas edycji posta więc niestety muszę wrzucić jeden pod drugim..... 

 

uzupełnienie posta powyżej, 

 

Może dla jasności opisze jeszcze jak do tej pory przeprowadzałem proces:

 

1. przygotowanie paleniska: 

wybranie popiołu z paleniska pozostałego z poprzedniego wędzenia, sprawdzenie komory wędzarniczej. Sprawdzenie czystości deflektora oraz dna komory.

 

2. rozpalenie paleniska bezpośredniego:

przygotowanie drewna do opały całego procesu - drewno buk, wiśnia, grusza - szczapy i trochę wiśniowych patyków do rozpalenia. Przygotowanie rozpałki - patyki wiśniowe i gazeta ( zwykła a nie kolorowe czasopismo  ;) ). Rozpalam palenisko oraz stopniowo dokładam większe szczapy. 

Komora wędzarnicza zamknięta, szyber wypływowy dymu z komory całkowicie otwarty, palenisko całkowicie otwarte - wygrzewanie komory wędzarniczej.

 

3. osuszanie wyrobów:

Po wygrzaniu komory wędzarniczej a tym samym wytworzeniem odpowiedniej ilości żarzącego się drewna wkładam wyroby do komory. Pozostawiając uchyloną komorę wędzarniczą dokładam szczapę drewna i utrzymując temperaturę na poziomie ok 55-60 stopni obsuszam komorę. Palenisko całkowicie otwarte, szyber wylotowy z komory całkowicie otwarty,  drzwi do komory uchylone - reguluje temperaturę podczas osuszania otwierając i przymykając drzwi do komory wędzarniczej.

W tym momencie następuje bardzo silne zadymienie altany ponieważ duża część oparów i dymu ( chociaż podczas osuszania ilość dymu staram się utrzymywać na minimalnym poziomie) wylatuje poprzez uchylone drzwi komory wędzarniczej.

4. Dymienie:

Po obsuszeniu wyrobów zamykam całkowicie komorę wędzarniczą, przymykam szyber wypływowy dymu o 1/3, palenisko cały czas całkowicie otwarte. Dokładam szczapę lub dwie drewna do paleniska wprost na tlący się żar. Następuje proces dymienia. W tym momencie trochę dymu w sposób ciągły wypływa z całkowicie otwartego paleniska zadymiając trochę altanę ( wietrzę poprzez otwarcie przysłon - robi się chłodno  :hmm: ). Regulacja temperatury w palenisku poprzez dokładanie, rozsuwanie i zsuwanie szczap żarzącego się drewna. Również można regulować ilością dymu w komorze poprzez przymykanie szybra wypływowego.  

5. Zakończenie procesu:

Koniec wędzenia, żar w palenisku jest już prawie wypalony. Wyciągam wyroby z komory i zamykam drzwiczki paleniska pozostawiając szyber wypływowy komory wędzarniczej całkowicie otwarty.

 

Tak wyglądał do tej pory mój proces wędzenia, więc teraz pytanie... czy mogę całkowicie zamknąć palenisko podczas dymienia ( punkt 4) czy zostawić tak jak robię do tej pory?!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385400
Udostępnij na innych stronach

Arko uchylanie drzwiczek - zadymianie Klubu...

Spróbuj zmienić kąt deflektora- podłóż coś, jakiś patyk- niech spycha dym "do tyłu".

Przy uchylonych drzwiczkach zatkaj szmatą górę szczeliny, żeby lewe powietrze dostawało się tylko dołem

------

Z tym osuszaniem to jak Ci skoczy temp to nic się nie stanie szczególnego

-----

Szyber odlotowo/wypływowy niech będzie cały czas otwarty, powinno się ogarnąć

-----

Proponuję przenieść się do Twojego wątku bo ten jest taki.... muzealny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385414
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie nie zamkniesz drzwiczek bo jednak trochę tego tlenu do spalania jest potrzebne (chyba że opracujesz alternatywne sposoby dostarczenia go). Natomiast częściowe przymykanie drzwiczek nie zlikwiduje Ci wypływu na altanę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.