meteorolog Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 29 Października 2011 Jednak w takim palenisku łatwo jest utrzymać stała temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 29 Października 2011 brak otwartego ognia i duża wędzarnia i małe straty ciepłaA ja mam taki problem lekko otworzę drzwiczki i drewno od razu płomieniem staje, no a przecież całkowicie szczelnie nie można drzwiczek zamykać. Czy to wina zbyt suchego drewna? Mam je lekko zmoczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 29 Października 2011 mniej nakładaj i nie na kupęno i własnie chcę powiększyć powierzchnię paleniska chociaż chyba nie małe bo ok 50 na 50 cm, a komora 85 na 85 cm. (mam coś dla Ciebie )super ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 30 Października 2011 gasmil, To jest właśnie problem małych palenisk. Nagrzane ścianki paleniska prawie do temperatury żaru powodują samozapalenie części gazów zawartych w dymie. To jest dobre w piecach CO. Zamkniecie drzwiczek i stłumienie płomienia w skutek braku tlenu powoduje pirolizę drewna. Palenisko szerokie chłodne ścianki z odpowiednią ilością żaru, będzie odprowadzać dużą ilość ciepła i dymu. O jakości i walorach smakowych chyb już nie muszę pisać. Meteorolog w takim palenisku łatwo otrzymać truciznę bo sztuka wędzenie to sztuka palenia :wink: Nie muszę widzieć wędzarni, żeby ocenić wędzonki. Wędzonka "sama powie" w jakich warunkach była wędzona, a smak potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 30 Października 2011 To jest właśnie problem małych palenisk.Palenisko mam z cegły na płasko szer. 12 cm i na stojąco 6 cm. Planuję odkuć te cegłę na stojąco z każdej ścianki co da mi jakieś 13 cm na długości i szerokości paleniska. Do zimy muszę się wyrobić. Szkoda tylko, że drzwiczki zostaną małe bo od pieca kaflowego, a palenisko 65x65 cm będzie miało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-182380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 24 Września 2012 To się nazywa wędzarnia wiejska z prawdziwego zdarzenia:) http://imageshack.us/a/img96/2730/sdc11779.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-239638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 25 Września 2012 To się nazywa wędzarnia wiejska z prawdziwego zdarzenia:) Maciej_Zaleski, u Ciebie w ogródku takie coś stoi? Daj więcej fotek a zwłaszcza z wewnątrz. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-239950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 25 Września 2012 Fotkę owej wędzarni widziałem na Forum Polskich Wieżowców bodajże w temacie Podlaskie klimaty i była opisana jako wędzarnia przy dworze miejscowości niestety nie pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-240019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 26 Września 2012 Widok z przodu http://imageshack.us/a/img33/5383/sdc11772a.th.jpg Palenisko http://imageshack.us/a/img839/4373/sdc11777a.th.jpg Środek http://imageshack.us/a/img196/9500/sdc11775a.th.jpg Sklepienie: http://imageshack.us/a/img94/9913/sdc11774a.th.jpg Podłoga: http://imageshack.us/a/img707/3135/sdc11776a.th.jpg http://imageshack.us/a/img443/1107/sdc11780a.th.jpg Gdzie można ją zobaczyć: Muzeum Rolnictwa im. J. K. Kluka w Ciechanowcu Powiat Wysokomazowiecki, Gmina Ciechanowiec 18-230 Ciechanowiec, Pałacowa 5 lub: http://www.muzeumrolnictwa.pl/images/galerie/jesien_muzeum/index.php Zdjęcie nr. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-240037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 26 Września 2012 Jadąc do SDM, mijaliśmy tablicę "Muzeum Sromów". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-240126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 13 Listopada 2014 Odkopię temat, pewnie dostanę złotą łopatę.Obecnie na forum pisze się żeby nie wędzić przy zamkniętych drzwiczkach, bo to szkodzi.Jednak widząc w tym wątku , wiele wędzarni ma zastawiony dolot.DZIADKU mógłbyś mi to jakoś po chłopsku przedstawić? Nie ujmując nikomu ale na Twoim zdaniu zależy mi najbardziej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 13 Listopada 2014 By nie wprowadzać zamętu na forum ,praktycznie nie wypowiadam się. Jedno tylko dodam temperatura w wędzarni musi być odpowiednia . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 14 Listopada 2014 Jedno tylko dodam temperatura w wędzarni musi być odpowiednia . Jest to nie zaprzeczane i większość dla obniżenia temperatury lub utrzymania niższej przysłania palenisko lub używa szybrów. A palenisko nagrzane i przysłonięte zaczyna produkować związki toksyczne dlatego lepiej jest zapanować nad wielkością i ilością żaru przez kontrolę paleniska i spalać w jak najniższej temperaturze opał. Korzyść z tego taka, że mamy odpowiedni dym, smak i zapach. Idąc na skróty drogą palacza kotłowego, przysłonimy palenisko i również otrzymamy niższą temperaturę, ale bardzo toksyczny dym dużo gorszy zapach - nawet smród o smaku nie wspomnę. Wszystko zależy jeszcze od rodzaju wędzarni. Duże komory nagrzane mogą spowodować odwrotny skutek i zwiększyć temperaturę spalania przy ograniczonym przepływie powietrza co również zaowocuje innymi wskazaniami temperatury w komorze. Dlatego regulujemy temperaturę w komorach ilością wydzielania ciepła w procesie spalania i nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji. Porównanie, że i tak będzie lepsze od sklepowych jest totalną bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 14 Listopada 2014 To najpiękniejszy temat na forum...Często do niego wracam Nawet mam jeden egzemplarz do dodania...Cudo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liza Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 14 Listopada 2014 Przeczytałam wszystko od A do Z i mam takie uczucie, że mój mózg się skurczył może obsuszyłam albo za dużo dymu dałam.A jak się napracowałam przenosząc cztery wędzarnie do mojego ogrodu, zapełniłam też zamrażarkę tymi kiełbaskami, zjadłam kawałek szynki na śniadanie i teraz idę spać bo nie nadążam, może coś zostanie z tego czytania,albo i nie.Dziadku tak sobie myślę jaką dużą musisz mieć głowę ,że pomieścisz tyle szufladek z tak cennymi wiadomości. Pozdrawiam liza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 14 Listopada 2014 nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 14 Listopada 2014 Dlatego regulujemy temperaturę w komorach ilością wydzielania ciepła w procesie spalania i nie używamy szybrów i przesłon, które dla uzyskania odpowiedniej temperatury zwiększą ilość szkodliwych substancji.To teoria .a w praktyce jak regulujemy temperature w indywidualnych wedzarniach przez.......? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 14 Listopada 2014 @DZIADEK, dziękuję Ci bardzo o coś takiego mi chodziło, Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 14 Listopada 2014 Przecież w skanach jasno pisze .-ilością żarzącego się drewna, trocin i regulacją dopływu powietrza . Czym można regulować dopływ powietrza do paleniska - Zależnie od konstrukcji -przykrywa, szyber , zasuwa, drzwiczki , otwory w drzwiczkach, zastawki itd. Przy tym pamiętajmy że to wszystko zadziała gdy w palenisku będzie prawidłowa temperatura żarzenia a nie intensywnego spalania drewna . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-383403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 23 Listopada 2014 Przy tym pamiętajmy że to wszystko zadziała gdy w palenisku będzie prawidłowa temperatura żarzenia a nie intensywnego spalania drewna I to jest najważniejsze podczas wędzenia, zachowanie parametrów spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Dodam jeszcze, że optymalna temperatura w komorze wędzarniczej podczas wędzenia powinna wynosić 57 C°.Spalanie drewna - opału 320 C° do 470 C°, a prawidłowa optymalna temperatura paleniska podczas wędzenia 430 C°.W przedziałach tych temperatur uzyskuje się najlepsze wyniki pod względem smakowym, jakościowym wyrobów i najmniejszej ilości zawartych substancji szkodliwych. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak więc teraz to już w ogóle zgłupiałem Czytając wiele tematów na forum cały czas rozumiałem że podczas wędzenia wyrobów palenisko ma być cały czas całkowicie otwarte i że regulujemy temperaturę za pomocą rozsuwania i zsuwania rozżarzonych szczap drewna..... tak więc tego się trzymałem.... miał być swobodny przepływ powietrza przez palenisko aby nie "dopalać" w zamkniętym palenisku pożądanych substancji lotnych, które czynią nasze wyroby tak genialnymi w smaku.... Problematyczne było trochę to że podczas dymienia z całkowicie otwartymi drzwiczkami część dymu wylatywała mi właśnie przez te otwarte drzwiczki zadymiając mi trochę altanę.... mi osobiście to nie przeszkadzało aż tak ale jednak musiałem wietrzyć altanę a przy obecnych temperaturach robiło się trochę zimno Dodam że w palenisku znajdował się wyłącznie żar bez jakichkolwiek płomyków ognia, temperatura ładnie się utrzymywała i prace ze szczapkami spokojnie regulowały temperaturę. Po przeczytaniu tego co napisał Dziadek rozumiem że mogę utrzymując odpowiednie warunki w palenisku zamknąć drzwiczki i pozbyć się uporczywego zadymiania a wyroby będą zdrowe i smaczne.....Więc teraz zdryfowałem i nie wiem co mam myśleć. Mam więc zamykać palenisko czy nie?! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 24 Listopada 2014 Coś mi się rozsypało podczas edycji posta więc niestety muszę wrzucić jeden pod drugim..... uzupełnienie posta powyżej, Może dla jasności opisze jeszcze jak do tej pory przeprowadzałem proces: 1. przygotowanie paleniska: wybranie popiołu z paleniska pozostałego z poprzedniego wędzenia, sprawdzenie komory wędzarniczej. Sprawdzenie czystości deflektora oraz dna komory. 2. rozpalenie paleniska bezpośredniego:przygotowanie drewna do opały całego procesu - drewno buk, wiśnia, grusza - szczapy i trochę wiśniowych patyków do rozpalenia. Przygotowanie rozpałki - patyki wiśniowe i gazeta ( zwykła a nie kolorowe czasopismo ). Rozpalam palenisko oraz stopniowo dokładam większe szczapy. Komora wędzarnicza zamknięta, szyber wypływowy dymu z komory całkowicie otwarty, palenisko całkowicie otwarte - wygrzewanie komory wędzarniczej. 3. osuszanie wyrobów:Po wygrzaniu komory wędzarniczej a tym samym wytworzeniem odpowiedniej ilości żarzącego się drewna wkładam wyroby do komory. Pozostawiając uchyloną komorę wędzarniczą dokładam szczapę drewna i utrzymując temperaturę na poziomie ok 55-60 stopni obsuszam komorę. Palenisko całkowicie otwarte, szyber wylotowy z komory całkowicie otwarty, drzwi do komory uchylone - reguluje temperaturę podczas osuszania otwierając i przymykając drzwi do komory wędzarniczej.W tym momencie następuje bardzo silne zadymienie altany ponieważ duża część oparów i dymu ( chociaż podczas osuszania ilość dymu staram się utrzymywać na minimalnym poziomie) wylatuje poprzez uchylone drzwi komory wędzarniczej.4. Dymienie:Po obsuszeniu wyrobów zamykam całkowicie komorę wędzarniczą, przymykam szyber wypływowy dymu o 1/3, palenisko cały czas całkowicie otwarte. Dokładam szczapę lub dwie drewna do paleniska wprost na tlący się żar. Następuje proces dymienia. W tym momencie trochę dymu w sposób ciągły wypływa z całkowicie otwartego paleniska zadymiając trochę altanę ( wietrzę poprzez otwarcie przysłon - robi się chłodno ). Regulacja temperatury w palenisku poprzez dokładanie, rozsuwanie i zsuwanie szczap żarzącego się drewna. Również można regulować ilością dymu w komorze poprzez przymykanie szybra wypływowego. 5. Zakończenie procesu:Koniec wędzenia, żar w palenisku jest już prawie wypalony. Wyciągam wyroby z komory i zamykam drzwiczki paleniska pozostawiając szyber wypływowy komory wędzarniczej całkowicie otwarty. Tak wyglądał do tej pory mój proces wędzenia, więc teraz pytanie... czy mogę całkowicie zamknąć palenisko podczas dymienia ( punkt 4) czy zostawić tak jak robię do tej pory?! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 24 Listopada 2014 Arko uchylanie drzwiczek - zadymianie Klubu...Spróbuj zmienić kąt deflektora- podłóż coś, jakiś patyk- niech spycha dym "do tyłu".Przy uchylonych drzwiczkach zatkaj szmatą górę szczeliny, żeby lewe powietrze dostawało się tylko dołem------Z tym osuszaniem to jak Ci skoczy temp to nic się nie stanie szczególnego-----Szyber odlotowo/wypływowy niech będzie cały czas otwarty, powinno się ogarnąć-----Proponuję przenieść się do Twojego wątku bo ten jest taki.... muzealny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 24 Listopada 2014 Całkowicie nie zamkniesz drzwiczek bo jednak trochę tego tlenu do spalania jest potrzebne (chyba że opracujesz alternatywne sposoby dostarczenia go). Natomiast częściowe przymykanie drzwiczek nie zlikwiduje Ci wypływu na altanę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/16/#findComment-385421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.