Tsosna Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zbliża się Wielkanoc, więc czas pomyśleć o wędzonkach. I tu mam pytanie.Ostatnio peklowałem mięso 7 dni w solance 7%, 0,4 l wody na 1 kg mięsa. Po wędzeniu i parzeniu wyszło dobrze, słoność była dla mnie w sam raz. Ponieważ tak mi się składa, że muszę mięso kupić wcześniej, mam pewne dylematy.Od zakupu mięsa do terminu wędzenia będzie 14 dni.Jakich proporcji użyć, żeby słoność była taka, jak przy opisanym 7-dniowym? Bo chyba nie warto zamrażać mięsa na 7 dni i potem 7 dni peklować. Druga sprawa to taka, że wcześniej parzyłem po wędzeniu, teraz chcę część zrobić bez parzenia. Czy wszystko peklować razem, czy te bez parzenia inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2016 Szanuj zdrowie swoje i swoich bliskich. Produkt po wędzeniu musi zostać poddany dalszej obróbce termicznej - parzenie w wodzie lub podpiekanie w wędzarni. Możesz uwędzić, zamrozić i gdy będziesz chciał produkt skonsumować, rozmrażasz i parzysz. Co do solanki na 14 dni dalej bym stosował o stężeniu 7%, ale to kwestia własnego gustu i smaku, ponadto masz na forum tabelę lub kalkulatory.Pozdrawiam Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2016 Wiem że mam tabele i znam je, opisałem co mi pasuje.Chyba nie zrozumiałeś, ale to co nie będzie parzone,będzie podpiekane więc zdrowie będzie ok.Dodam że nie mam własnej wędzarni, będę korzystał u znajomego, więc termin wędzenia jest nie do przesunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Ja bym nic nie zmieniał. To stężenie solanki i tak masz dosyć niskie. "Biegli" mówią o 8,5 -10% Edytowane 25 Lutego 2016 przez arkdom Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2016 Ja również myślę, że możesz zostać przy 7g. Sól oprócz nadania smaku ma mięso konserwować.Po samym peklowaniu wielkiej różnicy w smaku raczej nie będzie. Ale jak podpieczesz, to wyparuje woda, sól niestety nie, więc wędzonki będą bardziej słone niż parzone. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2016 A nastrzykiwać w I fazie, czy już nie trzeba, bo to dłuższy czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2016 Myślę że te 7 % na 14 dni będzie ok (tez tak sole) ale to chyba granica bezpieczeństwa. Ja w takim przypadku trzymałbym sie temp. 4 C, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2016 A nastrzykiwać w I fazie, czy już nie trzeba, bo to dłuższy czas ?Nie ma po co. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2016 Nastrzyk bezwzględnie w momencie zalania solankągolono strzyżono Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2016 Nastrzyk bezwzględnie w momencie zalania solankąja przy 14-to dniowym peklowaniu nastrzykuję tylko duże i grube kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2016 dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.