Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się Wielkanoc, więc czas pomyśleć o wędzonkach. I tu mam pytanie.

Ostatnio peklowałem mięso 7 dni w solance 7%, 0,4 l wody na 1 kg mięsa. Po wędzeniu i parzeniu wyszło dobrze, słoność była dla mnie w sam raz.

 

Ponieważ tak mi się składa, że muszę mięso kupić wcześniej, mam pewne dylematy.

Od zakupu mięsa do terminu wędzenia będzie 14 dni.

Jakich proporcji użyć, żeby słoność była taka, jak przy opisanym 7-dniowym? Bo chyba nie warto zamrażać mięsa na 7 dni i potem 7 dni peklować.

 

Druga sprawa to taka, że wcześniej parzyłem po wędzeniu, teraz chcę część zrobić bez parzenia. Czy wszystko peklować razem, czy te bez parzenia inaczej ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/
Udostępnij na innych stronach

Szanuj zdrowie swoje i swoich bliskich. Produkt po wędzeniu musi zostać poddany dalszej obróbce termicznej - parzenie w wodzie lub podpiekanie w wędzarni. 

Możesz uwędzić, zamrozić i gdy będziesz chciał produkt skonsumować,  rozmrażasz i parzysz. 

Co do solanki na 14 dni dalej bym stosował o stężeniu 7%, ale to kwestia własnego gustu i smaku, ponadto masz na forum tabelę lub kalkulatory.

Pozdrawiam

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479436
Udostępnij na innych stronach

Wiem że mam tabele i znam je, opisałem co mi pasuje.

Chyba nie zrozumiałeś, ale to co nie będzie parzone,będzie podpiekane więc zdrowie będzie ok.

Dodam że nie mam własnej wędzarni, będę korzystał u znajomego, więc termin wędzenia jest nie do przesunięcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479439
Udostępnij na innych stronach

Ja również myślę, że możesz zostać przy 7g. Sól oprócz nadania smaku ma mięso konserwować.

Po samym peklowaniu wielkiej różnicy w smaku raczej nie będzie. Ale jak podpieczesz, to wyparuje woda, sól niestety nie, więc wędzonki będą bardziej słone niż parzone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12728-peklowanie-14-dniowe/#findComment-479446
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.