Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo ładna szyneczka "z kopytkiem" :clap: .  Taka smakuje zupełnie inaczej , niż te wytrybowane..no..ale to moja subiektywna opinia. :blush:

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-621757
Udostępnij na innych stronach

????to prawda Małgoś, smak inny i struktura ciekawa;) oraz sporo możliwości i zastosowań takiej szynki. Na ciepło też elegancka. Pozdrawiam Edytowane przez Fahmann13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-621760
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jak wygląda kwestia parzenia nie w garnku ale w piecu konwekcyjno-parowym? 

 

Tzn. ustawiona temperatura w piecu jak w przepisie i piec wypełniony parą wodną. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-683831
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Witam. Mam pytanie - jak peklowac całą szynkę (z kością i golonką) jeżeli chcę ją peklowac 6 dni? Nastrzyk tak jak w poście#1 15% a zalewa właściwa z tabeli?(korzystam z tabeli Dziadka zmodyfikowanej) Czy inaczej?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-709046
Udostępnij na innych stronach

W przypadku peklowania przez 6 dni proponuję z korzystać z tabeli Dziadka ( stężenie solanki ilość nastrzyków na 1 kg mięsa).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-709068
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Cześć, 

 

Przymierzam się pierwszy raz do tej szyneczki z kością , na święta rzecz jasna, towar zamówiony ale nasuwa mi się kilka pytań:

 

 

- robić razem z "kopytkiem" czy też raciczkę usunąć i robić razem z golonką?

 

- czy usunąć skóre z szynki  do wysokości golonki czy robić razem ze skórą ( czy w trakcie parzenia skóra się nie skurczy ) ???

 

- czy po parzenie ewentualne podwedzenie dymem zimnym czy ciepłym?

Edytowane przez qzym
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-800747
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś podymione, nie zdecydowałem sie jednak na szynke z kością w całości. 

Noge rozebrałem(waga 11.kg), wyszła "dyszka" ok.4 kg + 2 nieco mniejsze szyneczki, golonka.

 

post-46412-0-32091600-1671470054_thumb.jpg

post-46412-0-28951400-1671470076_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/4/#findComment-804140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.