Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenno-żytni na maślance - Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 26 lut 2016 - 22:08

Trochę się chyba zaraziłem....

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem maślanki.

 

Skład:

 

- 200 g mąki pszennej,

- 100 g mąki żytniej,

- 250 g ciepłej wody + drożdże 15 g

- 1,5 łyżeczki soli,

- 1,5 łyżeczki cukru

- 3 łyżki maślanki

 

Na razie nie kroję ..... bo kroić ciepłego nie wolno. 

 

Załączony plik  chleb.jpg   361,5 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb01.jpg   236,48 KB   3 Ilość pobrań

 

 

 

 

 


Użytkownik miro edytował ten post 26 lut 2016 - 22:34


#2 andym

andym

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 22:13

Na razie nie kroję ..... bo kroić ciepłego nie wolno.

Święta prawda. Wątrobę na drugą stronę wywala .

Ładny...

Pozdrawiam.


Użytkownik andym edytował ten post 26 lut 2016 - 22:14


#3 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 22:36

Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.

W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej.


Użytkownik podwawelska edytował ten post 26 lut 2016 - 22:43


#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 26 lut 2016 - 22:47

Mówisz wody ująć? Ok, tak zrobię następnym razem.

Temperatura 250 C przez 30 minut, potem 220 C przez 15 minut i ostatnie 15 minut na wyłączonym piekarniku.



#5 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2016 - 22:53

No to temperatura spoko. Bo taka dziwna konsystencja w środku jest. Może to od nadmiaru wody. Ale na zewnątrz bardzo ładny :)



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 lut 2016 - 23:00

Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.

Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka...



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 26 lut 2016 - 23:32

Może to od wody którą w foremce wstawiłem do piekarnika?

Sporo było pary po 30 minutach.



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1807 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 lut 2016 - 23:40

Wody w foremce nie powinno być więcej jak pół szkl.,ale wystarczy przy wkładaniu chleba porzadnie spryskać piekarnik i powtórzyć tę czynność po 10-15 mnin.



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 26 lut 2016 - 23:43

Dzięki....zapamiętam.



#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4256 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 lut 2016 - 23:55

A pekniecia na chlebku sa naturalne czy jakies takie nie udane ciecie skorki przed pieczeniem..  :cry:  :D



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 27 lut 2016 - 00:01

Nie mam żyletki.... :facepalm:



#12 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4256 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 lut 2016 - 01:51

Mirek.. Noz do podcinania dywanow/wykadzin.. 

Jak robie w "Chlebomacie" to stosuje.. i jakos daje sie czysto naciac.. 

Chlebki w Twoim stylu dojda do perfekcji... :clap:  :thumbsup:



#13 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 27 lut 2016 - 06:15

Na mój gust trochę za dużo wody. Zrób go z mniejszą ilością wody i porównaj co ci wyjdzie. Tak może ze 200 ml wody.

W jakiej temperaturze pieczesz? Bo jakieś wrażenie mam, że w zbyt niskiej.

 

Generalnie receptury są takie ,ze na 400 g mąk daje się ok. 250ml wody-Ty tam dodałeś jeszcze z płynów maślankę.

Ja w najwyższej temp. piekę ok 15 min.potem zmniejszam,ale mój piekarnik pali i w 250 stopniach to ja bym miała pewnie murzynka...

 

Generalnie to przy chlebie drożdżowym powinno być ok. 60-65% mokrego do suchego... Pomijam polemikę o wilgotności mąki.

Z chlebem na zakwasie jest o tyle gorzej, że każdy posiada zakwas bardziej lub mniej przerobiony, dodaje aktywny, lub robi zaczyn, chce foremkowy "lany" czyli wilgotny lub o strukturze tego bochenkowego itd.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 lut 2016 - 08:59

A  to dzisiejszy poranny wypiek, klasyczny chleb pszenno-żytni z krzyżem, na zakwasie z dodatkiem drożdży,  z gotowej mieszanki chlebowej 45-55%, z której to od lat piekę i którą już parokrotnie opisywałem. http://www.berteqvar...ushall/ragmjol/

Załączone pliki

  • Załączony plik  001.JPG   67,53 KB   1 Ilość pobrań
  • Załączony plik  002.JPG   51,65 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  003.JPG   60,97 KB   2 Ilość pobrań





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych