Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku 14- dniowego peklowania wrzuciłem do 7,5% zalewy (15 litrów) ząbki z jednej główki czosnku.

Mięso peklowało się w temperaturze 4-7 st. C., ale po tygodniu zaczęło dziwnie "pachnieć".

Po 10-ciu dniach zapach kwaśny był jeszcze bardziej intensywny i zgodnie z radami na forum wszczęto działania ratunkowe. :cry:

Wylałem zalewę peklującą, wywaliłem czosnek, umyłem mięso w zimnej wodzie i na 4 dni zapeklowałem od nowa, ale bez czosnku.

Nic nikomu nie mówiąc uwędziłem, ale wysoka komisja wyczuła w próbnej degustacji parzonych szynek i polędwic nutę kwaśną i lekko gorzką.

Drastyczne decyzje spowodowały, że osiedlowe psy mówią mi "dzień dobry", a ja się zastanawiam, czy to czosnek, temperatura, czy za mało zalewy (04l/kg)?

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?

Gdzie popełniłem błąd?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to swiezy czosnek dodany do tak dlugiego peklowania, popsul Ci zalewe..

Temp. i stezenie solanki sa ok..

Kurcze, szkoda ponad 30 kg. mieska.. 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486625
Udostępnij na innych stronach

Ja tez raczej obstawiam czosnek..dlatego nie uzywam nic do zalewy tylko peklosol i woda ,dosmaczyc mozna sobie juz gotowy wyrob przed wedzeniem lub juz w trakcie jedzenia ,przynajmniej sie nie wyrzuci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486630
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie przyprawy jakie dodaje do zalewy to 2 dni przed końcem peklowania,dodawanie na samym początku na tak dugie peklowanie skutkować będzie zgorzknieniem i gniciem samych przypraw w zalewie,a mięso przy okazji łapnie smaczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?

 

 

Jesteś na forum nie od dziś i powinieneś wiedzieć że ze świeżym czosnkiem może być różnie czyli w większości na minus . Jeżeli masz być spokojny o peklowane mięsa z ziołami to robisz z nich wywar i po wystudzeniu dodajesz do solanki . Reżim temperaturowy - peklowanie w dolnej granicy temperaturowej i codzienne sprawdzanie stanu peklowanego mięsa .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486635
Udostępnij na innych stronach

 

 

i codzienne sprawdzanie stanu peklowanego mięsa .

codziennie powino się przewracać, więc od razu widać stan :)

 

Moim zdaniem to czosnek, jakbyś zrobił wywar z tego czosnku i dolał, pewnie by było ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486642
Udostępnij na innych stronach

Konia z rzędem temu kto wyczuje taki czosnek po obróbce tych wędzonek ;)

Peklujcie w samej peklosoli i nie kombinujcie bo sami sobie utrudniacie życie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486652
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może nie tyle świeży co chiński?   Nie raz peklowałem 10-14 dni i z polskim czosnkiem i nigdy mi nic nie skisło
 

Czy czosnek polski czy tez nie, to zawsze bedzie pewne ryzyko.

Tobie sie udalo i brawa Ci za to..  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486653
Udostępnij na innych stronach

 

 

nutę kwaśną i lekko gorzką.
 

A może po prostu złe osuszenie przed wędzeniem ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486662
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za uwagi.

To była zimowa wpadka, a na wielkanocne wędzenie pominąłem czosnek zachowując wszystkie forumowe reżymy.

Wyszło dobrze, czego wszystkim życzę.

Niech moje doświadczenie pomoże innym! :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486676
Udostępnij na innych stronach

Ja daję czosnek i to w dużej ilości, tyle że gotuję go z przyprawami, taki wywar przecedzam przez sitko i jak wystygnie robię zalewę. Pekluje zawsze 11 dni lub więcej i nigdy mi się nic nie popsuło.

Ostatnio 2 dni przed końcem peklowania, wyciskam przez praskę jeszcze kilka ząbków wprost do zalewy. Uważam że gotowany wiele traci na aromacie, a świeżego lepiej nie dodawać na początku peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-487499
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.