odyn06 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2016 Na początku 14- dniowego peklowania wrzuciłem do 7,5% zalewy (15 litrów) ząbki z jednej główki czosnku.Mięso peklowało się w temperaturze 4-7 st. C., ale po tygodniu zaczęło dziwnie "pachnieć".Po 10-ciu dniach zapach kwaśny był jeszcze bardziej intensywny i zgodnie z radami na forum wszczęto działania ratunkowe. Wylałem zalewę peklującą, wywaliłem czosnek, umyłem mięso w zimnej wodzie i na 4 dni zapeklowałem od nowa, ale bez czosnku.Nic nikomu nie mówiąc uwędziłem, ale wysoka komisja wyczuła w próbnej degustacji parzonych szynek i polędwic nutę kwaśną i lekko gorzką.Drastyczne decyzje spowodowały, że osiedlowe psy mówią mi "dzień dobry", a ja się zastanawiam, czy to czosnek, temperatura, czy za mało zalewy (04l/kg)?Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?Gdzie popełniłem błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2016 Peklujemy w temp. 4 a nie 7 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Marca 2016 Moim zdaniem to swiezy czosnek dodany do tak dlugiego peklowania, popsul Ci zalewe..Temp. i stezenie solanki sa ok..Kurcze, szkoda ponad 30 kg. mieska.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2016 swiezy czosnek Może nie tyle świeży co chiński? Nie raz peklowałem 10-14 dni i z polskim czosnkiem i nigdy mi nic nie skisło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Marca 2016 Ja tez raczej obstawiam czosnek..dlatego nie uzywam nic do zalewy tylko peklosol i woda ,dosmaczyc mozna sobie juz gotowy wyrob przed wedzeniem lub juz w trakcie jedzenia ,przynajmniej sie nie wyrzuci. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Marca 2016 Wszystkie przyprawy jakie dodaje do zalewy to 2 dni przed końcem peklowania,dodawanie na samym początku na tak dugie peklowanie skutkować będzie zgorzknieniem i gniciem samych przypraw w zalewie,a mięso przy okazji łapnie smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Marca 2016 Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Jesteś na forum nie od dziś i powinieneś wiedzieć że ze świeżym czosnkiem może być różnie czyli w większości na minus . Jeżeli masz być spokojny o peklowane mięsa z ziołami to robisz z nich wywar i po wystudzeniu dodajesz do solanki . Reżim temperaturowy - peklowanie w dolnej granicy temperaturowej i codzienne sprawdzanie stanu peklowanego mięsa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Marca 2016 i codzienne sprawdzanie stanu peklowanego mięsa . codziennie powino się przewracać, więc od razu widać stan Moim zdaniem to czosnek, jakbyś zrobił wywar z tego czosnku i dolał, pewnie by było ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Marca 2016 Konia z rzędem temu kto wyczuje taki czosnek po obróbce tych wędzonek Peklujcie w samej peklosoli i nie kombinujcie bo sami sobie utrudniacie życie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Marca 2016 Może nie tyle świeży co chiński? Nie raz peklowałem 10-14 dni i z polskim czosnkiem i nigdy mi nic nie skisło Czy czosnek polski czy tez nie, to zawsze bedzie pewne ryzyko.Tobie sie udalo i brawa Ci za to.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Marca 2016 nutę kwaśną i lekko gorzką. A może po prostu złe osuszenie przed wędzeniem ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Marca 2016 Dziękuję za uwagi.To była zimowa wpadka, a na wielkanocne wędzenie pominąłem czosnek zachowując wszystkie forumowe reżymy.Wyszło dobrze, czego wszystkim życzę.Niech moje doświadczenie pomoże innym! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-486676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-sw Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2016 Może nie tyle świeży co chiński? Ja bym bardziej obstawiał za tym czy czosnek czasem nie był pędzony za bardzo na nawozach sztucznych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-487399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2016 Ja daję czosnek i to w dużej ilości, tyle że gotuję go z przyprawami, taki wywar przecedzam przez sitko i jak wystygnie robię zalewę. Pekluje zawsze 11 dni lub więcej i nigdy mi się nic nie popsuło.Ostatnio 2 dni przed końcem peklowania, wyciskam przez praskę jeszcze kilka ząbków wprost do zalewy. Uważam że gotowany wiele traci na aromacie, a świeżego lepiej nie dodawać na początku peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12863-czy-czosnek-ki%C5%9Bnie-w-zalewie-peklowej/#findComment-487499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.