Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa grillowo - ogniskowa. To trochę inna wersja prezentowanej przeze mnie wcześniej kiełbasy.

 

Składniki na 5 kg.

 

Wieprzowina I kl. - z rozbioru szynki - 0,75 kg

wieprzowina II kl. - z rozbioru szynek i łopatek 70/30 - 3,5 kg

wieprzowina III kl. - z rozbioru szynki - 0,5 kg

Wołowina II kl. - 0,25 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosol/sól - 50/50 - 20 g/kg

pieprz - 1,5 g/kg

majeranek - 2 g/kg

czosnek - 2 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Rozdrabnianie

 

Wieprzowina I kl. na sitku 10

Wieprzowina II kl. na sitku 8

Wieprzowina III kl. oraz wołowina II klasy - 3 razy (sitko 8,4,3) + 20 % wody lub lodu

 

Mieszanie:

Wieprzowinę III kl. i wołowinę II kl. mieszamy z wodą i resztą przypraw do uzyskania kleistej masy ( kutrowanie, blendowanie)

Wieprzowinę I kl. mieszamy z wieprzowiną II kl. do uzyskania kleistości, po czym dodajemy do tego wymieszaną wp. III i wołowinę.

 

Jelita wieprzowe 32 +

 

batony 22-25 cm

 

Osadzanie 

1 godzina w pomieszczeniu niechłodzonym.

 

Osuszanie

30 minut w temp. 50 st.

 

Wędzenie dymem gorącym w temp. 50 st. 1,5 godziny

 

Parzenie w temperaturze 72-75 stopni 20-25 minut.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pawle - tak z doświadczenia - kiełbaski z przeznaczeniem na gril/ognisko - po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?

Czytam te przepisy i raczej z przewagą "parzącą" więc sam już nie wiem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-428525
Udostępnij na innych stronach

 

 

po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?

 

 

Najlepiej zostaw na surowo , po co dwa razy maltretować ciepłem .  Należy jednak zwrócić uwagę by prawidłowo przechowywać :D  do momentu grilowania .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-428528
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklosol/sól - 50/50

Paweł a to nie będzie szkodzić na grillu czy ognisku?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-428530
Udostępnij na innych stronach

Pawle - tak z doświadczenia - kiełbaski z przeznaczeniem na gril/ognisko - po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?

Czytam te przepisy i raczej z przewagą "parzącą" więc sam już nie wiem ;)

Wszystko parzone, można oczywiście zrobić jak pisze andrzej k ale grill to lato, więc trzeba uważać, zwłaszcza, że mniej peklosoli, no i u mnie nie wszyscy chcą surową. 

 

 

 

Peklosol/sól - 50/50

Paweł a to nie będzie szkodzić na grillu czy ognisku?

Zdrowe Panie jak nie wiem, a jakie smaczne.  :rolleyes:  Możesz robić 20% peklosoli i 80% soli, możesz oczywiście bez peklosoli, ale szarą zjedzą raz, później będą Ci marudzić. Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-428538
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie.

A to podstawa. Muszę spróbować :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-428826
Udostępnij na innych stronach

Wróbel 75 ma rację,wędliny przeznaczone na grill nie peklujemy.

Bardziej prawidłowym określeniem jest, że nie powinno się.

Ale już wcześniej napisałem co myślę o tym i było w różnych tematach wałkowane wiele razy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-429806
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Smacznego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-491389
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sezon grillowy w pełni, trzeba na bieżąco uzupełniać zapasy.

 

post-55133-0-17660200-1465915434_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-502025
Udostępnij na innych stronach

no pieknie....... :)

Dzięki, będę jeszcze w czerwcu robił.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-502177
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sezon trwa, potrzeby spore. 

 

post-55133-0-75755500-1469187054_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507677
Udostępnij na innych stronach

Oglądam te balerony, szynki indycze , kiełbasy w batonach - i te tutaj - Paweł Zaszalałeś  :)  wygląda piknie i zapewne tak smakuje :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507678
Udostępnij na innych stronach

Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny ;) bo po ilości wyrobów, jak i częstotliwości produkcji mam wrażenie że niektórzy żywią co najmniej kompanię ludzi :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507709
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, ja też to co zrobię to rodzina wciąga :D  sklepowego to ja już bardzo, ale to bardzo dawno nie widziałem ale ileż można jeść mięcha :question::facepalm: lato przecież mamy  :) 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507712
Udostępnij na innych stronach

A latem to sie miecha nie jada?Grille kociolki pieczenie itd.itpJajecznice na boczku na wedzonce na kielbasie?
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507713
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny
  Mariusz - jak już uruchamiać kombajn...ja robie częściej jesien - zima wczesna wiosna - lato wczesna jesień - serki :) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507714
Udostępnij na innych stronach

Mięsożercy ;):tongue::D  ale macie rację mięcho w każdej postaci to Polskie menu, cóż, widzę to po swojej rodzinie, ale z opowieści dziadków wynikało co innego, dzisiaj,  jakby na obiad postawił przed rodziną gar zsiadłego NORMALNEGO mleka, i tłuczone ziemniaki okraszone grubymi skwarami to rodzinka uznałaby że tata zwariował :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-507763
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Weekend długi...

 

post-55133-0-82052700-1682608098_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-830204
Udostępnij na innych stronach

Tak myślę, że jak do bezpośredniego spożycia (może nie takie ilości) to peklsól w całości zastąpić solą (bardziej zdrowo). Nawet może bym nie wędził tylko prosto na grill. Paweł, Twoje kiełbaski wyglądają super i pewnie tak samo smakują. :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-830299
Udostępnij na innych stronach

 

 

to peklsól w całości zastąpić solą

Zawsze możesz tak zrobić ze swoją grillową. Moja jest taka i taka smakuje, wędzona.

A jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. Tak jest zdrowo bo bezpiecznie, zwłaszcza w upałach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/#findComment-830304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.