Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam. Ponieważ na potrzeby spółdzielni zmodyfikowałem przepis na salceson który nie wymaga użycia głów wieprzowych i jest dość prosty w wykonaniu, pozwalam sobie przedstawić ten przepis może do czegoś się przyda. Salceson Spółdzielczy KzG Składniki: 1. Golonka wieprzowa - 2-3 kg2. Ozory wieprzowe - 5-6 szt3. Serca wieprzowe – 2 szt (można pominąć jeśli ktoś nie lubi )4. Skórki wieprzowe - 0,7 kgSurowiec peklowany Przyprawy: 1. Czosnek - 3g/kg2.Kminek - 4g/kg (połowa zmielona, połowa cała)3.Pieprz - 2-3g/kg Jelita i osłonki: Kątnice wieprzowe 2 szt., lub osłonki sztuczne. Proces produkcyjny: Proponuję peklowanie golonek, ozorów oraz serc przez 3 - 4 dni temp.4 - 6ºC. Solanka 80g/kg - 0,6 l solanki/kg.Golonki peklujemy uprzednio usuwając kości, zaś ozory i serca w całości. Konieczny nastrzyk ozorów i serc!Skóry niesolone do gotowania razem z peklowanymi elementami, najlepiej w siatce, bo je trzeba wcześniej wyjąć .Mięsa parzymy w temperaturze 90ºC przez 3 - 3,5 godz. w jak najmniejszej ilości wody. Uważać aby nie przeparzyć wsadu.Parzymy na aldente.Skóry krócej ,ale aż będą miękkie.Potrzebujemy około 0,5 litra rosołu, który dolewamy na końcu do farszu (w proporcji ok 10% wagi mięsa z kością przed gotowaniem.)Golonki obieramy ciepłe i mięso chude kroimy w duża kostkę albo zostawiamy w całości w dużym kawałku, skórę z tłuszczem z golonki kroimy w paski grubości do 1 cm a resztę tłustego mielimy na sitku 4 mm. Ozory obieramy jeszcze ciepłe, po oczyszczeniu (masa roboty przy obieraniu) kroimy w duże kawałki.Serca wieprzowe, po przekrojeniu i oczyszczeniu kroimy w kostkę 2cmSkórki wieprzowe mielimy na sitku 2 mm.Wszystko razem jeszcze ciepłe, delikatnie mieszamy i doprawiamy - jeżeli będziemy nabijać w kątnice farsz należy przesolić, jeżeli w sztuczne osłonki dosalamy w punkt lub lekko przesalamy.Z solą uważamy, bo wsad był peklowany ale dodać na pewno będzie trzeba. Ilość kminku, pieprzu i czosnku orientacyjna więc tu można zaszaleć wg swojego smaku.Po napełnieniu masujemy delikatnie i parzymy w czystej wodzie w temp. 82º C do uzyskania w środku 68-70º C. Wypływający salceson nakłuwamy cienką igłą.Po parzeniu wyjmujemy, nakłuwamy cienką igłą i niech sobie trochę odparuje (ok. 30 - 40 min.) i pod prasę. Jak ostygnie to z dociskiem do lodówki.Powinniśmy otrzymać coś podobnego: Smacznego, pozdrawiam:SIVON Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Tym razem nie brałem udziału w spółdzielni ale dostałem próbki wyrobów i potwierdzam, że salceson smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wyglada pieknie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wyglada pieknie :clap:I tak też smakuje :thumbsup: sam własnoręcznie obierałem jęzory i golonki. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wyglada pieknie :clap:I tak też smakuje :thumbsup: sam własnoręcznie obierałem jęzory i golonki. Sam ???? ale kłamczuszek....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpi123 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Salceson jest świetny, naprawdę polecam, pozwoliłem sobie wykorzystać Twój przepis i jestem pozytywnie zaskoczony, naprawdę --- SUPER. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez kacpi123 Cytuj Pokonaj nikotyne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Pokaz fotki? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Cały czas robię podobny z głowami u mnie krucho a jak nawet są,to praktycznie sama skóra na nich. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2016 Witam, tyle czasu podchodziłem do salcesonu z tego przepisu, bo byłem przy produkcji na KzG, więc wiem jak smakuje. Przy pomocy kolegi Sivona zrobiłem salcesonik , (cierpliwy facio)Do produkcji użyłem: - golonki tylne 3 szt- ozory wieprzowe 6 szt- serca 2 szt- skórki 1.2 kg Przyprawy wg przepisu z pierwszej strony, oczywiście salceson spędził noc w lodówce sciśnięty w prasce którą tak na szybko zrobiłem.Smak rewelacyjny ! Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Września 2016 Ładniusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Września 2016 Brawo Grzesiu, bardzo fajny efekt uzyskałeś, aż mi ślinka leci A jak fajnie sprasowany Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Września 2016 Ja niestety stracilam mojego rzeznika, tak ze bedzie mi ciezko znalezc drugiego ktory mi zalatwi ozory i inne dodati do salcesonu czy kaszanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2016 Moja wersja tegoż salcesonu. Bez serc, bo nie było na stanie, zamiast tego bez pieprzu, który pracowicie zmielony pozostał w miseczce i ujawnił się po nadzianiu. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2016 Romk i jakie wnioski co do smaku? Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2016 Romk i jakie wnioski co do smaku?Pozytywne. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Października 2016 zamiast tego bez pieprzu, który pracowicie zmielony pozostał w miseczce i ujawnił się po nadzianiu. Bywa, schował się pieprz, bał się iść do salcesonu? Fajny przekrój, ale nie widzę kminku, też się gdzieś zapodział? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Moja wersja tegoż salcesonu. Na moje oko przekrój masz ładniejszy od niektórych prezentowanych tu niedawno. Edytowane 20 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2016 Moja wersja tegoż salcesonu. Na moje oko przekrój masz ładniejszy od niektórych prezentowanych tu niedawno. Zostałem zauważony przez Mistrza. Dziękuję. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Października 2016 Wcale bym się tak nie cieszył. Miszcz bywa okrutny Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Października 2016 Nie jarzę tego "okrutny", nie jestem nałogowym czytelnikiem Forum, ale akurat Arkadiusz wydaje mi się życzliwym bratem w Wędzarniczej Braci. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Października 2016 heheheh to jeszcze Arkadiusza nie znasz Pozdrowienia dla mojego zioma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2018 Właśnie produkuję ten salcesonMam pytanieIle czasu wytrzyma w lodówce zapakowany próżniowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2018 A ile chcesz trzymać? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2018 Bez problemu wytrzyma trzy miesiące, ale możesz zamrozić i nic mu nie będzie. Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2018 Jesteś pewny tych 3 miesięcy czy tylko tak przypuszczeń? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.