Daldi Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Witam! Otóż w przyszłym tygodniu planuję zrobić swoje pierwsze wędzonki i mam kilka pytań. Z góry dziękuję za pomoc. Mianowicie planuję wędzić szynki, karczek, boczek oraz schab. 1. Czy woda do peklowania musi być przegotowana? Czy lepiej użyć wody nieprzegotowanej? 2. Czy w/w gatunki mięsa mogę peklować razem?3. Jaka powinna być ilość soli na 1 litr wody ( słyszałem że 10%). Planuję włożyć mięso do garnka, zalać go wodą. Wyjąć mięso, następnie zmierzyć ile wody potrzeba i pomnożyć razy ilość soli.4. Ile dodać innych przypraw w przeliczeniu na litr wody?5. Czy wędzonki muszą po całym procesie zostać sparzone? Dziękuję bardzo za pomoc Edytowane 12 Czerwca 2016 przez Daldi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Najpierw zapoznaj się z Tabela Dziadka i ustal ile dni będziesz peklował, aby cały proces produkcji przebiegł bez "przestojów".1. Woda nie musi być przegotowana.2. Możesz, choć należy zwrócić uwagę na polędwicę (w tabeli), którą pekluje z zasady w niższych stężeniach solanki.3. Tabela Dziadka. Pamiętaj o nastrzykach.4. Najlepiej nie dodawać jakichkolwiek przypraw.5. Powinny, ale mogą także zostać dopieczone w wędzarni i wtedy jemy je na surowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2016 ( słyszałem że 10%) Dla polędwicy (schab bez kości) 8% dla reszty 10%.Peklowanie 8- 10 dni w temp.4-8º C.0,4 l solanki na 1 kg mięsa. Jeden nastrzyk na początku peklowania 5% wagi mięsa.Szynkę a na pewno karczek radzę sparzyć.Szynkę do 68 ºC w środku a karczek do 72º C w środku.Polędwicę ( schab bez kości) też bym parzył, ale do 60º C w środku bo będzie bardziej soczysta od pieczonej.Woda do parzenia o temp. 80-85 C.Boczek można śmiało podpiec do 72 º - 74 º C w środku.Temperatura pieczenia ok. 90 º C.Powodzenia. P.STabela Dziadka jest dla bardzo słonolubnych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Można skorzystać z kalkulatora kolegi Skalara Tu LinkSuper przydatna sprawa Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Tu też jest dobry kalkulator.http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2016 dziękuję bardzo za pomoc. Już to sobie jakoś poukładałem. Mam jeszcze pytanie otóż kolega wyżej napisał : Boczek można śmiało podpiec do 72 º - 74 º C w środku Chodzi o to aby w wędzarni przytrzymać go aż będzie miał taką temperaturę tak? Czy mam go włożyć do piekarnika i piec? Z tego co pamiętam mój dziadek nigdy nie parzył szynek a były one soczyste. Czy może mieć to związek z tym że używał on zwykłej soli a nie peklo? Dodatkowo jak rozwieszę mięsiwo na hakach to na ile czasu pozostawić go do osuszenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Chodzi o to aby w wędzarni przytrzymać go aż będzie miał taką temperaturę tak? Czy mam go włożyć do piekarnika i piec? Można tak i tak.Chodzi o to, że po prawidłowym wędzeniu będzie surowy i będzie wymagał obróbki termicznej chyba że pójdzie nie na kanapkę a do jajecznicy to wtedy obróbki termicznej nie wymaga.Można go podpiec w wędzarni po wędzeniu tak jak napisałem a można i w piekarniku. Z tego co pamiętam mój dziadek nigdy nie parzył szynek a były one soczyste. Czy może mieć to związek z tym że używał on zwykłej soli a nie peklo? Używał zapewne soli i saletry.Na samej soli szynka miała by siny kolor.Sól czy peklosóll to z tym o co pytasz nie ma nic wspólnego.Twój Dziadek jak znam życie po prostu piekł tą szynkę a nie wędził.Jeśli będziesz wędził prawidłowo w temp. 45-55 ºC to szynka będzie w środku surowa i będzie wymagała obróbki termicznej.Może tym razem na próbę po prawidłowym wędzeniu sparz tą szynkę jak napisałem i będziesz mógł porównać, która jest bardziej soczysta.Twoja czy Dziadka. Dodatkowo jak rozwieszę mięsiwo na hakach to na ile czasu pozostawić go do osuszenia ? Jak wyjmiesz z lodówki po ociekaniu to rozwieś mięso na ok. 1,5-2 h w temp. pokojowej dla wyrównania temperatury a później przenieś do wędzarni i osuszaj bez dymu albo z bardzo małą jego ilością.w temp. 45-55º C dotąd aż mięso powierzchniowo będzie suche.Sprawdzisz to ręką.Czas to ok. 2 h, ale zależy to od wielu czynników i trudno jest określić jednoznacznie jak długo ma to trwać. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Arkadiusz wydaje mi się że masz rację ponieważ dziadek nie bawił się w sprawdzanie temperatury itp. To ja pierwszy raz zrobię tak jak on to robił tzn. z taką samą intensywnoscią paleniska i będę sprawdzał temperaturę mięsa jeżeli będzie 65 stopni to jedną spróbuję na surowo a drugą sparzę i będę miał porówanie Chciałem zrobić trochę więcej tych wędzonek i nie bardzo mam możliwość zmagazynowania tego w lodówce.Mogę posłużyć się piwnicą, w której jest około 15 stopni i peklować około 4-5 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) w której jest około 15 stopni i peklować około 4-5 dni?Nie, za wysoka temperatura, raczej na pewno na koniec będzie śliskie z zapachem i do wyrzucenia Edytowane 12 Czerwca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2016 okej dziękuję , ciekawie jak zareaguje rodzina, że od jutra nie mają lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Daldi podejrzewam iż opory będą tylko do pierwszego kęsa.Później zastanowią się czy czasem nie zrobić w niej więcej miejsca dla kolejnych porcji.Istnieje też prawdopodobieństwo że kupią Ci w prezencie nową lodówkę .Jak raz spróbują porządnych wyrobów już więcej na inne nie spojrzą a Ciebie będą wychwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2016 będę sprawdzał temperaturę mięsa jeżeli będzie 65 stopni to jedną spróbuję na surowo a drugą sparzę i będę miał porówanie Tak się nie da.Musiał byś je oddzielnie wędzić bo jeśli będą pieczone razem to parzenie tej drugiej już nie ma sensu.Wyjdzie sucha bo będzie poddana podwójnej obróbce termicznej.Natomiast możesz zrobić tak.Uwędź w prawidłowej temperaturze (45-55 C) obydwie do uzyskania odpowiedniego koloru a następnie jedną wyjmij do parzenia a drugą upiecz w wędzarni tak jak boczek tylko do 68 C w środku.?Wtedy będziesz miał porównania, która bardziej soczysta. Mogę posłużyć się piwnicą, w której jest około 15 stopni i peklować około 4-5 dni? Nie polecam, ale gdybyś chciał tak zrobić to musisz zrobić mocną solankę a później wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniej słoności.To stary sposób jak nie było jeszcze chłodni.Tylko będziesz miał problem jak długo moczyć bo do tego potrzebna jest praktyka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Tylko będziesz miał problem jak długo moczyć bo do tego potrzebna jest praktyka. Spotkałem się ze sposobem, że moczy się tyle godzin ile dni się peklowało - 5 dni peklowania, 5 godzin moczenia.Nie sprawdzałem tego, nie mogę polecić na 100% .Jak pisał Arkadiusz, praktykuj Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Spotkałem się ze sposobem, że moczy się tyle godzin ile dni się peklowało Ja też , ale to było peklowanie na sucho schinkenspecka.Moczenie tyle godzin ile dni było peklowane, ale nie wiem jak to się sprawdzi przy peklowaniu w solance. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Czerwca 2016 nie wiem jak to się sprawdzi przy peklowaniu w solance. "mocnej" - czyli o jakim stężeniu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) "mocnej" - czyli o jakim stężeniu? Sądzę, że dla peklowania 3-4 dniowego w tak wysokiej temperaturze zastosował bym solankę o stężeniu 18-20º Be, ale ja nigdy nie stosowałem metody z moczeniem i nie pekluję w tak wysokiej temperaturze.Normalnie przy temperaturze peklowania 4-6º C wystarczyła by solanka ok.14ºBe Edytowane 13 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13105-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-sprawdzenie/#findComment-501817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.