Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze mamy karnawał - zapraszam na faworki!

 

 

Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :grin: Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :tongue: Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze, tym faworki są bardziej "mgiełkowate" :lol: rozpływające się w buzi :tongue: No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja smażę na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.

Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.

 

Smacznego!!!! :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/
Udostępnij na innych stronach

Bunia uwielbiam faworki, tylko ta robota z nimi mnie drażni :grin: .

Zamiast spirytusu daje rum ale ten 80%.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-27844
Udostępnij na innych stronach

zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem

można wiedzieć w jakim celu :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28076
Udostępnij na innych stronach

no kurcze właśnie się zastanawiam jak można wałkiem wbić powietrze do ciasta :rolleyes:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28080
Udostępnij na innych stronach

mój przepis na faworki ,20 dag mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 żółtka,1 łyżka spirytusu lub w razie braku daję 2 łyżki wódki ,4 łyżki gęstej śmietany ,może byc 12%jogurtowa, cukier puder do posypania i olej do smażenia,mąke przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia ,zółtka ,smietane i wódkę ,wyrabiamy tak długo aż ciasto nie bedzie sie lepic do rąk,z 10 minut,jak juz wyrobione ,zostawiam ciasto na 20 minut przykryte ściereczka ,potem dziele je na 3 części i wałkuje na cienkie placki ,wycinam paski 2cm szerokie długość wg uznania ,i robie faworki, wrzucam na rozgrzany tłuszcz ,po usmażeniu posypuje cukrem pudrem, smacznego
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28082
Udostępnij na innych stronach

Zbijanie ciasta ma na celu "rozluźnić" jego strukturę poprzez zerwanie siatki glutenowej, a przez to polepszyć kruchość wyrobów,

tego efektu nie uzyska się "tylko" mieszając ciasto.

 

a tu mała próbka w moim (naszym) wykonaniu - plik zbij.wmv

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28091
Udostępnij na innych stronach

a tu mała próbka w moim (naszym) wykonaniu - plik zbij.wmv

Abratek! Nie macie tam jakiś maszyn ? :-)

 

 

PS. Bardzo mi się podoba. Szacunek!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28095
Udostępnij na innych stronach

Nie macie tam jakiś maszyn ? :-)

do bicia? ... Bozia rączki dała :grin:

- jak sobie pomyślę że na stole leży jakiś osobnik który mi zaszkodził to ciacho zbite że hej! :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28097
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Abratku ! to wyjaśnienie do mnie trafia.

nie przemęczajcie sie tak w pracy :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28098
Udostępnij na innych stronach

A gdzie ochrona słuchu?

Ale faktycznie o biciu ciasta to nie słyszałem. Jak wiele jeszcze nie wiem :)

A długo tak trzeba walić w te ciasto?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28099
Udostępnij na innych stronach

A długo tak trzeba walić w te ciasto?

Tak naprawdę zależy to od "siły" mąki - ta która zawiera mocny gluten będzie wymagała dłuższego zbijania

my stosujemy zbijanie do momentu aż ciasto zrobi się nam płaskie na stole - dwa razy, zrobi się wtedy plastyczne

oczywiście użycie argumentów w postaci dwóch solidnych wałków :wink: zdecydowanie ten proces przyspiesza :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28100
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, następne ciasto na faworki zdzielę wałkiem! Tylko nie wiem czy mebelki w kuchni wytrzymają. Dzięki za informacje.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28105
Udostępnij na innych stronach

Papcio ,może jednak ugniataj te ciasto na faworki ,szkoda mebelków ,po takich okładach nadawały by sie chyba tylko na rozpałke ,wiesz na tym filmie to chyba markuja te uderzenia ,bo ja jakbym tak pare razy zdzielił te ciasto to z tego stołu by nic nie zostało ,a nie jestem osiłkiem ,a co dopiero takie chłopisku jak ty ,oni maja chyba jakąs zmowe z producentami mebelków kuchennych
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28120
Udostępnij na innych stronach

bo ja jakbym tak pare razy zdzielił te ciasto to z tego stołu by nic nie zostało

he, he, choć stół wygląda na delikatny to ma jedną istotną cechę - ponieważ jest zbudowany z kątowników i blatów rozpiętych na dość dużej powierzchni, to jest mocno sprężysty.

Razy zadawane na tym filmie są rzeczywiste i potrafią naprawdę zmęczyć - nie sądzę by ktoś chciał się zamienić z tym ciastem :lol: ,

...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28121
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę zależy to od "siły" mąki - ta która zawiera mocny gluten będzie wymagała dłuższego zbijania

Czy nie można zastosować mąki o gorszych parametrach glutenu. Wiem, że takie bywają na rynku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28135
Udostępnij na innych stronach

Właśnie popełniam faworki w/g Buni :grin:

Mój pierwszy raz :???:

Do potyczki z ciastem przygotowałem sobie kij bejsbollowy :devil:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28139
Udostępnij na innych stronach

Czy nie można zastosować mąki o gorszych parametrach glutenu

No właśnie między wierszami to napisałem :wink: - jednak mimo zastosowania "słabszej" mąki nadal należy ciasto zbijać, krócej ale jednak ...

 

Fentel - dobry wybór ( baseball) :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28159
Udostępnij na innych stronach

Chciałem bić służbową pałą , ale gumowa i gibka jest pier......a i pacnęła mnie w czoło :cry:

Faworki wyszły super !!!!!!!

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28175
Udostępnij na innych stronach

a ja odkryłam ostatnio makę o nazwie semolina, jest to maką z której robi sie makaron,Mozna ja kupić w internecie , Najlepiej w jednym z młynów, Maka jest grubiej mielona niz normalna i jest zółtawa, Jej cena 5 zł za kilogram.

Jej dodatek do faworków nadaje im wspaniałą kruchość, poprostu rozpływaja sie w ustach,

W sprzedaży mozna spotkać 0,5 kg opakowania semoliny produkt eko, ale to nie ma nic wspólnego z prawdziwa semoliną maka,Ten rodzaj semoliny przypomina bardziej bułke tarta i doskonale nadaje sie do panierki, która jest wyjatkowo chrupiąca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28176
Udostępnij na innych stronach

zostałem sterroryzowany i zmuszony do zrobienia faworków,wg mojego przepisu ,który jest w postach wyżej a tu zdjęcia z tej produkcji ,

nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28228
Udostępnij na innych stronach

To chcę Wam powiedzieć ,że dziś widziałem nie Fentla faworki ale palec zbity wałkiem podczas ""pałowania"" więc wierzę ,że faworki były d o b r e :wink: , może jak go paleć przestanie boleć uklepie następne :question: :shock:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28496
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Jak maćie u siebie ten kanał to wato oglądać lub www.kuchnia.tv masa przepisów z całego świata.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-29575
Udostępnij na innych stronach

czy chodzi Ci o program kuchnia tv na cyfrze? bo jeśli tak to również polecam :grin:

Patrzę codziennie :tongue: :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-29576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.