Bunia Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jeszcze mamy karnawał - zapraszam na faworki! Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :grin: Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :tongue: Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze, tym faworki są bardziej "mgiełkowate" :lol: rozpływające się w buzi :tongue: No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja smażę na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem. Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału. Smacznego!!!! :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Bunia uwielbiam faworki, tylko ta robota z nimi mnie drażni :grin: .Zamiast spirytusu daje rum ale ten 80%. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-27844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ja smażę na smalcu. Na oleju gdzieś są mnie kruche ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-27845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2008 zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiemmożna wiedzieć w jakim celu :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2008 Jasiu jak Bunia mówi ,że trzeba to trzeba ,ale chyba po to aby dostało sie powietrze do ciasta. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2008 no kurcze właśnie się zastanawiam jak można wałkiem wbić powietrze do ciasta :rolleyes: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2008 mój przepis na faworki ,20 dag mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 żółtka,1 łyżka spirytusu lub w razie braku daję 2 łyżki wódki ,4 łyżki gęstej śmietany ,może byc 12%jogurtowa, cukier puder do posypania i olej do smażenia,mąke przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia ,zółtka ,smietane i wódkę ,wyrabiamy tak długo aż ciasto nie bedzie sie lepic do rąk,z 10 minut,jak juz wyrobione ,zostawiam ciasto na 20 minut przykryte ściereczka ,potem dziele je na 3 części i wałkuje na cienkie placki ,wycinam paski 2cm szerokie długość wg uznania ,i robie faworki, wrzucam na rozgrzany tłuszcz ,po usmażeniu posypuje cukrem pudrem, smacznego Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zbijanie ciasta ma na celu "rozluźnić" jego strukturę poprzez zerwanie siatki glutenowej, a przez to polepszyć kruchość wyrobów, tego efektu nie uzyska się "tylko" mieszając ciasto. a tu mała próbka w moim (naszym) wykonaniu - plik zbij.wmv Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2008 a tu mała próbka w moim (naszym) wykonaniu - plik zbij.wmv Abratek! Nie macie tam jakiś maszyn ? :-) PS. Bardzo mi się podoba. Szacunek! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2008 Nie macie tam jakiś maszyn ? :-)do bicia? ... Bozia rączki dała :grin: - jak sobie pomyślę że na stole leży jakiś osobnik który mi zaszkodził to ciacho zbite że hej! :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2008 Dzięki Abratku ! to wyjaśnienie do mnie trafia.nie przemęczajcie sie tak w pracy :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2008 A gdzie ochrona słuchu?Ale faktycznie o biciu ciasta to nie słyszałem. Jak wiele jeszcze nie wiem A długo tak trzeba walić w te ciasto? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2008 A długo tak trzeba walić w te ciasto?Tak naprawdę zależy to od "siły" mąki - ta która zawiera mocny gluten będzie wymagała dłuższego zbijania my stosujemy zbijanie do momentu aż ciasto zrobi się nam płaskie na stole - dwa razy, zrobi się wtedy plastyczne oczywiście użycie argumentów w postaci dwóch solidnych wałków :wink: zdecydowanie ten proces przyspiesza :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2008 Dziękuje, następne ciasto na faworki zdzielę wałkiem! Tylko nie wiem czy mebelki w kuchni wytrzymają. Dzięki za informacje. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2008 Papcio ,może jednak ugniataj te ciasto na faworki ,szkoda mebelków ,po takich okładach nadawały by sie chyba tylko na rozpałke ,wiesz na tym filmie to chyba markuja te uderzenia ,bo ja jakbym tak pare razy zdzielił te ciasto to z tego stołu by nic nie zostało ,a nie jestem osiłkiem ,a co dopiero takie chłopisku jak ty ,oni maja chyba jakąs zmowe z producentami mebelków kuchennych Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2008 bo ja jakbym tak pare razy zdzielił te ciasto to z tego stołu by nic nie zostałohe, he, choć stół wygląda na delikatny to ma jedną istotną cechę - ponieważ jest zbudowany z kątowników i blatów rozpiętych na dość dużej powierzchni, to jest mocno sprężysty. Razy zadawane na tym filmie są rzeczywiste i potrafią naprawdę zmęczyć - nie sądzę by ktoś chciał się zamienić z tym ciastem :lol: , ... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lutego 2008 Tak naprawdę zależy to od "siły" mąki - ta która zawiera mocny gluten będzie wymagała dłuższego zbijaniaCzy nie można zastosować mąki o gorszych parametrach glutenu. Wiem, że takie bywają na rynku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lutego 2008 Właśnie popełniam faworki w/g Buni :grin: Mój pierwszy raz :???: Do potyczki z ciastem przygotowałem sobie kij bejsbollowy :devil: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lutego 2008 Czy nie można zastosować mąki o gorszych parametrach glutenuNo właśnie między wierszami to napisałem :wink: - jednak mimo zastosowania "słabszej" mąki nadal należy ciasto zbijać, krócej ale jednak ... Fentel - dobry wybór ( baseball) :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lutego 2008 Chciałem bić służbową pałą , ale gumowa i gibka jest pier......a i pacnęła mnie w czoło Faworki wyszły super !!!!!!!pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolka Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lutego 2008 a ja odkryłam ostatnio makę o nazwie semolina, jest to maką z której robi sie makaron,Mozna ja kupić w internecie , Najlepiej w jednym z młynów, Maka jest grubiej mielona niz normalna i jest zółtawa, Jej cena 5 zł za kilogram. Jej dodatek do faworków nadaje im wspaniałą kruchość, poprostu rozpływaja sie w ustach, W sprzedaży mozna spotkać 0,5 kg opakowania semoliny produkt eko, ale to nie ma nic wspólnego z prawdziwa semoliną maka,Ten rodzaj semoliny przypomina bardziej bułke tarta i doskonale nadaje sie do panierki, która jest wyjatkowo chrupiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2008 zostałem sterroryzowany i zmuszony do zrobienia faworków,wg mojego przepisu ,który jest w postach wyżej a tu zdjęcia z tej produkcji , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lutego 2008 To chcę Wam powiedzieć ,że dziś widziałem nie Fentla faworki ale palec zbity wałkiem podczas ""pałowania"" więc wierzę ,że faworki były d o b r e :wink: , może jak go paleć przestanie boleć uklepie następne :question: :shock: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-28496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lutego 2008 WitamJak maćie u siebie ten kanał to wato oglądać lub www.kuchnia.tv masa przepisów z całego świata.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-29575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2008 czy chodzi Ci o program kuchnia tv na cyfrze? bo jeśli tak to również polecam :grin: Patrzę codziennie :tongue: :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1321-ciasto-karnawa%C5%82owe-faworki-i-p%C4%85czki/#findComment-29576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.