clipol Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2016 Witam. 2 tygodnie temu zrobiłem kilka pętków palcówki. Kiełbasę zawiesiłem na 2 - 3 dni w ciepłe miejsce. A następnie na kilka nocy do lodówki. Z braku chłodnego przewiewnego miejsca kiełbasa dojrzewała w temp ok 19°CPo kilku dniach pojawiły się na niej skupiska białej pleśni którą przemyłem wodą z solą i wytarłem do sucha. Po kilku dniach pleśń powróciła ale tym razem przetarłem roztworem soli i natłuściłem olejem. Kiełbasa ma charakterystyczny zapach ale nie śmierdzi czymś zepsutym. Zamieszczę zdjęcia Proszę o poradę co z nią zrobić. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Proszę o poradę co z nią zrobić. Wyślij do mnie a ja już będę wiedział co z nią zrobić. Edytowane 30 Lipca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2016 Proszę o poradę co z nią zrobić.Wyślij do mnie a ja już będę wiedział co z nią zrobić. Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak masz tego więcej to bym delikatnie podwędził... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Lipca 2016 Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni? Usuń jak Ci przeszkadza to pleśń suchą ściereczką i zajadaj. . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Lipca 2016 Sugerujesz żeby podsuszać jeszcze kilka(naście) dni?Usuń jak Ci przeszkadza to pleśń suchą ściereczką i zajadaj. . Ok. Niepokoi mnie jedynie ten flak. Jest taki trochę lepki w zgięciach batonu no i nie obkurcza się wraz z wkładem mięsnym. Dodatkowo popełniłem błąd i przemieliłem mięso i tłuszcz w maszynce a nie pokroiłem nożem jak w przepisie i to spowodowało podcieki tłuszczu pod osłonkami. Przemyłem kiełbaski jeszcze raz roztworem soli i wytarłem do sucha Podsuszę kilka kolejnych dni i zobaczę czy było warto. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Lipca 2016 ....warto warto - jak pachnie skarperkowo to dobrze, byle suche i nie robi się śliskie, ale na to woda z solą pomoże.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zastanawiam się skąd "podcieki" była podawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zastanawiam się skąd "podcieki" była podawana jakiejkolwiek obróbce cieplnej ?Nie. Jak już wspomniałem mięso zostało zmielone maszynką a nie pokrojone. Po dokładnym wymieszaniu część słoniny rozprowadziła się po całej masie mięsnej i pewnie stąd ten tłuszcz pod flakiem. Sent from my SM-G925F using Tapatalk....warto warto - jak pachnie skarperkowo to dobrze, byle suche i nie robi się śliskie, ale na to woda z solą pomoże....Poproszę o wytłumaczenie słowa "skarperkowo" Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narayaan Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Podłączę się do tematu - pytanko: wokół mojej palcówki lata cała zgraja much (te zielone). Wybijam, ale pojawiają się nowe. Kiełbasa wisi od tej niedzieli (trzeci dzień). Już lekko podeschła. Piwnica, wentylowana, przewiew wymuszony za pomocą wiatraków, temperatura 17-18st.Jak się ich pozbyć?Lepy wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Narayaan proponuję zrobić taką ramkę obłożyć to moskitierą (można kupić taką jak się wkleja w okna). Muchy i inne latające paskudy się nie dostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narayaan Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Dziękować! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. ...przepięknie to ująłeś - ja chciałem nawiązać do parmegiano regiano, ale zapach mleka w nim mi nie pozwalał - Twoje porównanie jest trafniejsze.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narayaan Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 obłożyć to moskitierą kupiłem lampę na muchy - pomogło. Raz jeszcze dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-508956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 "Skarpetkowo" , to coś pomiędzy Lazurem błękitnym, a Dor blue. Raczej limburger Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-509808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narayaan Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Po kilku dniach pojawiły się na niej skupiska białej pleśni którą przemyłem wodą z solą u mnie było to samo - i ww. zabieg przyniósł pożądany efekt, tzn. pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13233-palc%C3%B3wka-bia%C5%82a-os%C5%82onka/#findComment-510033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.