miro Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Września 2016 Kilku moich znajomych ma różnej maści wędzarnie i raczej siedzą w ziemi. Skoro ich wędzenie jest udane, to chyba nie jest to do końca złe rozwiązanie. Trzeba by widzieć ich wyroby, żeby ocenić czy wędzenie jest dobre.Może być tak, że kolejnych pięciu popełniło błąd. Kanał dymowy może być w ziemi, ale wymaga to bardzo dobrego odizolowania. W przeciwnym wypadku wynik wędzenia nie będzie taki do jakiego dążymy.Jeśli faktycznie chcesz uzyskać dobre wyroby, nie ma się co szczypać tylko zmodyfikować wędzarnię raz a dobrze.Takie poprawianie na zasadzie że się uda, nie ma sensu.Szkoda Twojego czasu i pracy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Jeśli faktycznie chcesz uzyskać dobre wyroby, nie ma się co szczypać tylko zmodyfikować wędzarnię raz a dobrze I zrobić palenisko bezpośrednie w tej szafce.Odpada ból głowy spowodowany czy ma być kanał, rura w ziemi, rura po wierzchu,jaka średnica rury, ocieplenie rury, małe czy duże palenisko i z czego zbudowane itd. O zaletach paleniska bezpośredniego pisał nie będę bo są powszechnie znane. Edytowane 3 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Września 2016 I zrobić palenisko bezpośrednie w tej szafce. to raczej odpada. Dno szafki zbyt szybko by się przepaliło. A wykuwanie tej szafki mnie nie pociąga specjalnie. Odpada ból głowy spowodowany czy ma być kanał, rura w ziemi, rura po wierzchu,jaka średnica rury, ocieplenie rury, małe czy duże palenisko i z czego zbudowane itd. idąc dalej można się zastanowić, czy ser biały przypadkiem nie jest zdrowszy i smaczniejszy niż własne wędlinki. Poza tym gdyby u zarania ludzie szli na łatwiznę i unikali wyzwań, to pewnie do dziś siedzielibyśmy na drzewach i wcinali liście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Września 2016 Włóż miskę od małego grlla lub inna blachę i na próbę przepal . Jak będzie odpowiadać Masz problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Września 2016 No załóżmy że w to wchodzę. Z ogrzewanych wędlin kapie tłuszczyk. Jak nad ogniem nic nie ma to może się zajarac i po wędlinkach.Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca. Tak? Więc skapujący tłuszczy będzie wracał na wędlinki w formie oparów. Zapewne moje rozumowanie jest naznaczone błędem poczęcia. Ale czy do końca złe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Września 2016 Jest prawidłowe, tylko zapomniałeś o technologicznych temperaturach dla poszczególnych asortymentów, odległości dolnej partii wędlin od paleniska, deflektorze itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Września 2016 Obawiam się, że na początek może to wszystko być za skomplikowane do ogarnięcia.A zbyt wiele zniszczonych w procesie nauki partii mięska może się okazać przesłanką do zaniechania samodzielnego wędzenia.mniej ryzykowne wydaje mi się palenisko połączone z komorą kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Września 2016 W takim razie dokładnie przeczytaj Akademię Dziadka, szczególnie artykuły o wędzeniu. Tam dowiesz się jak wygrzać taką wędzarnię, po co gromadzi się żar, jak palić i regulować przepływ dymu, i wszystkiego, by uzyskać dobre wyroby. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Września 2016 Jak nad ogniem nic nie ma to może się zajarac i po wędlinkach.Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca. Tak? Więc skapujący tłuszczy będzie wracał na wędlinki w formie oparów.W wędzarni wędzimy a nie grilujemy - wędzarnia to nie piec hutniczy. ( pozostaje ewentualna kwestia dopiekania wędzonek w wyższej temperaturze).Na blachę jeśli jeszcze nie umiesz opanować temperatury możesz dać warstwę piasku i masz temat skapywania tłuszczu opanowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) A zbyt wiele zniszczonych w procesie nauki partii mięska może się okazać przesłanką do zaniechania samodzielnego wędzenia.Na początek trzeba też zmienić myślenie, że paląc w wędzarni nie masz do ogrzania 200 metrowego domu, wtedy nie zmarnujesz kawałka mięsa. Edytowane 3 Września 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Z ogrzewanych wędlin kapie tłuszczyk Znowu źle .Przy prawidłowym wędzeniu z zachowaniem zalecanych temperatur nic nie kapie. Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca. Przy palenisku bezpośrednim deflektor można sobie darować. Edytowane 3 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Września 2016 Ale chyba jakoś trzeba się zabezpieczyć przed powstaniem niekontrolowanego płomienia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Września 2016 Ale chyba jakoś trzeba się zabezpieczyć przed powstaniem niekontrolowanego płomienia? Są sposoby na stłumienie ognia, ale o tym potem Na początek to trzeba się nauczyć umiejętnie palić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Września 2016 Poczytaj Akademię Dziadka i spróbuj wykonać wędzenie wg Jego wskazówek. Jeśli będą problemy - pytaj bez obaw. Pamiętaj, że połowa domowych zadymiaczy korzysta z wędzarni kanałowych i sobie je chwali."Kulturalnymi" odpowiedziami ja się zajmę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 4 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Września 2016 Wiesz, jak ktoś ma wątpliwości, to się z nimi uzewnętrznia. Ja również pisałem o ocieplaniu wędzarni, a koledzy mi każą "wyjść" z ziemi. Cóż, jakoś sobie to wszystko do kupy poskładam i po zrobieniu poprawek sprawdzę w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Września 2016 Nie każą, tylko sugerują na bazie własnych doświadczeń..... i bardzo dobrze ci radzą.Powidz jak mamy ci pomóc, skoro nie chcesz słuchać naszych rad? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Września 2016 Kolega chce wybudowac wedzarnie z paleniskiem posrednim ,to powinien otrzymac porady na ten temata i nie byc przekonywany ze to zle rozwiazanie ,ze lepsze bezposrednie itd.Moim zdaniem 90% piszacych na tym Forum na temat wedzarni ( i nietylko ) to "papuszki" bez jakiego kolwiek doswiadczenia.Pisza to co ktos tam kiedys napisal ze to dobre ,a to zle nie majac wlasnych doswiadczen z dana, czy innymi rodzajami wedzarni.Zamiast pomocy pytajacy jes wczesniej czy pozniej krytykowany ze nie przyjmuje porad, jak wie lepiej to po co pyta itp.Pomoc polega wedlug mnie na tym ,by ktos otrzymal info na temat ktory go interesuje i od kolegow ktorzy maja 100% doswiadczenie. PsWlasnie z tego powodu jeste malo aktywny na Forum PL,a szkoda Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Września 2016 Wreszcie jeden rozsądny głos w dyskusji. Popieram Olka, gdyż jak już wielokrotnie pisałem nie ma dowodów na to, że jeden rodzaj wędzarni jest lepszy od drugiego. Oba mają zalety i wady. Połowa ludzi (jeśli nie więcej) pracuje i będzie pracowała na wędzarniach kanałowych, które sobie chwali osiągając bardzo dobre rezultaty. Dlatego też nie namawiajcie nikogo, kto ma odmienne zdanie, aby zaakceptował Wasze. każdy robi jak chce. Kolega prosi o pomoc, więc mu pomóżmy, bez wnikania, co jest lepsze. Jeśli się "sparzy" na swoim sprzęcie, sam będzie szukał lepszego rozwiązania. Nic na siłę.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 4 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 4 Września 2016 Kolega chce wybudowac wedzarnie z paleniskiem posrednim ,to powinien otrzymac porady na ten temata i nie byc przekonywany ze to zle rozwiazanie ,ze lepsze bezposrednie itd.Moim zdaniem 90% piszacych na tym Forum na temat wedzarni ( i nietylko ) to "papuszki" bez jakiego kolwiek doswiadczenia.Pisza to co ktos tam kiedys napisal ze to dobre ,a to zle nie majac wlasnych doswiadczen z dana, czy innymi rodzajami wedzarni.Zamiast pomocy pytajacy jes wczesniej czy pozniej krytykowany ze nie przyjmuje porad, jak wie lepiej to po co pyta itp.Pomoc polega wedlug mnie na tym ,by ktos otrzymal info na temat ktory go interesuje i od kolegow ktorzy maja 100% doswiadczenie. PsWlasnie z tego powodu jeste malo aktywny na Forum PL,a szkoda Czyli moje wrażenia z tego forum nie są do końca mylne. Wreszcie jeden rozsądny głos w dyskusji. Popieram Olka, gdyż jak już wielokrotnie pisałem nie ma dowodów na to, że jeden rodzaj wędzarni jest lepszy od drugiego. Czyli spokojnie mogę się trzymać tego, co już mam w jakimś stopniu zrobione i skupić się na modyfikowaniu ku uciesze kubków smakowych... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 4 Września 2016 Czyli moje wrażenia z tego forum nie są do końca mylne. Nie , nie sa mylne ja tez to tak widze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 24 Września 2016 No to czas przeróbek nadszedł.Mam zapytanko.... Czy jako kanał dymowy nadadzą się tego typu elementy?Co prawda jest to pustak wentylacyjny, ale może się nada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Września 2016 Moim zdaniem, bez problemu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Września 2016 Moim zdaniem, bez problemu.Dzięki. Pierwotnie chciałem użyć betonowych gazonów. Ale te pustaki nawet bardziej mi się widzą. Wielkie nie są, więc z biegiem czasu łatwo będzie obudować jakimiś cegłami. Nie wiem, czy w takim wypadku między te pustaki a cegły dawać na przykład wełnę mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Września 2016 Nie jestem specjalistą od wedzarni, ale zaczynałem na beczce z kanałem metalowym i wszystko smigało jak należy. Tutaj masz dodatkowy plus w postaci komór powietrznych, które będą już same w sobie izolatorami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 24 Września 2016 Nie jestem specjalistą od wedzarni pewnie do jutro jeszcze się nie jeden specjalista odezwie i będzie wszystko wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.