Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kilku moich znajomych ma różnej maści wędzarnie i raczej siedzą w ziemi. Skoro ich wędzenie jest udane, to chyba nie jest to do końca złe rozwiązanie.

Trzeba by widzieć ich wyroby, żeby ocenić czy wędzenie jest dobre.

Może być tak, że kolejnych pięciu popełniło błąd.

 

Kanał dymowy może być w ziemi, ale wymaga to bardzo dobrego odizolowania. W przeciwnym wypadku wynik wędzenia nie będzie taki do jakiego dążymy.

Jeśli faktycznie chcesz uzyskać dobre wyroby, nie ma się co szczypać tylko zmodyfikować wędzarnię raz a dobrze.

Takie poprawianie na zasadzie że się uda, nie ma sensu.

Szkoda Twojego czasu i pracy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513936
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli faktycznie chcesz uzyskać dobre wyroby, nie ma się co szczypać tylko zmodyfikować wędzarnię raz a dobrze

 

I zrobić palenisko bezpośrednie w tej szafce.Odpada ból głowy spowodowany czy ma być kanał, rura w ziemi, rura po wierzchu,jaka średnica rury, ocieplenie rury, małe czy duże palenisko i z czego zbudowane itd. O zaletach paleniska bezpośredniego pisał nie będę bo są powszechnie znane. ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513940
Udostępnij na innych stronach

 

 

I zrobić palenisko bezpośrednie w tej szafce.

to raczej odpada. Dno szafki zbyt szybko by się przepaliło. A wykuwanie tej szafki mnie nie pociąga specjalnie.

 

 

Odpada ból głowy spowodowany czy ma być kanał, rura w ziemi, rura po wierzchu,jaka średnica rury, ocieplenie rury, małe czy duże palenisko i z czego zbudowane itd.

idąc dalej można się zastanowić, czy ser biały przypadkiem nie jest zdrowszy i smaczniejszy niż własne wędlinki. Poza tym gdyby u zarania ludzie szli na łatwiznę i unikali wyzwań, to pewnie do dziś siedzielibyśmy na drzewach i wcinali liście.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513950
Udostępnij na innych stronach

No załóżmy że w to wchodzę.

Z ogrzewanych wędlin kapie tłuszczyk. Jak nad ogniem nic nie ma to może się zajarac i po wędlinkach.

Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca. Tak? Więc skapujący tłuszczy będzie wracał na wędlinki w formie oparów.

Zapewne moje rozumowanie jest naznaczone błędem poczęcia. Ale czy do końca złe?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513953
Udostępnij na innych stronach

Jest prawidłowe, tylko zapomniałeś o technologicznych temperaturach dla poszczególnych asortymentów, odległości dolnej partii wędlin od paleniska, deflektorze itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513963
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, że na początek może to wszystko być za skomplikowane do ogarnięcia.
A zbyt wiele zniszczonych w procesie nauki partii mięska może się okazać przesłanką do zaniechania samodzielnego wędzenia.
mniej ryzykowne wydaje mi się palenisko połączone z komorą kanałem.
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513965
Udostępnij na innych stronach

W takim razie dokładnie przeczytaj Akademię Dziadka, szczególnie artykuły o wędzeniu. Tam dowiesz się jak wygrzać taką wędzarnię, po co gromadzi się żar, jak palić i regulować przepływ dymu, i wszystkiego, by uzyskać dobre wyroby. Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513966
Udostępnij na innych stronach

Jak nad ogniem nic nie ma to może się zajarac i po wędlinkach.

Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca. Tak? Więc skapujący tłuszczy będzie wracał na wędlinki w formie oparów.

W wędzarni wędzimy a nie grilujemy - wędzarnia to nie piec hutniczy. ( pozostaje ewentualna kwestia dopiekania wędzonek w wyższej temperaturze).

Na blachę jeśli jeszcze nie umiesz opanować temperatury możesz dać warstwę piasku i masz temat skapywania tłuszczu opanowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513967
Udostępnij na innych stronach

A zbyt wiele zniszczonych w procesie nauki partii mięska może się okazać przesłanką do zaniechania samodzielnego wędzenia.

Na początek trzeba też zmienić myślenie, że paląc w wędzarni nie masz do ogrzania 200 metrowego domu, wtedy nie zmarnujesz kawałka mięsa.  ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513968
Udostępnij na innych stronach

Z ogrzewanych wędlin kapie tłuszczyk

 

Znowu źle  :D .Przy prawidłowym wędzeniu z zachowaniem zalecanych temperatur nic nie kapie.

 

 

 

Jeśli nad płomieniem będzie blacha to pewnie będzie po byku gorąca.

 

 

Przy palenisku bezpośrednim deflektor można sobie darować.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-513971
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale chyba jakoś trzeba się zabezpieczyć przed powstaniem niekontrolowanego płomienia?

 

Są sposoby na stłumienie ognia, ale o tym potem Na początek to trzeba się nauczyć umiejętnie palić. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514016
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj Akademię Dziadka i spróbuj wykonać wędzenie wg Jego wskazówek. Jeśli będą problemy - pytaj bez obaw. Pamiętaj, że połowa domowych zadymiaczy korzysta z wędzarni kanałowych i sobie je chwali.


"Kulturalnymi" odpowiedziami ja się zajmę. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514187
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, jak ktoś ma wątpliwości, to się z nimi uzewnętrznia.

 

Ja również pisałem o ocieplaniu wędzarni, a koledzy mi każą "wyjść" z ziemi. Cóż, jakoś sobie to wszystko do kupy poskładam i po zrobieniu poprawek sprawdzę w działaniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514208
Udostępnij na innych stronach

Nie każą, tylko sugerują na bazie własnych doświadczeń..... i bardzo dobrze ci radzą.

Powidz jak mamy ci pomóc, skoro nie chcesz słuchać naszych rad?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514215
Udostępnij na innych stronach

Kolega chce wybudowac wedzarnie z paleniskiem posrednim ,to powinien otrzymac porady na ten temata i nie byc przekonywany ze to zle rozwiazanie ,ze lepsze bezposrednie itd.Moim zdaniem 90% piszacych na tym Forum na temat wedzarni ( i nietylko ) to "papuszki" bez jakiego kolwiek doswiadczenia.Pisza to co ktos tam kiedys napisal ze to dobre ,a to zle nie majac wlasnych doswiadczen z dana, czy innymi rodzajami wedzarni.Zamiast pomocy pytajacy jes wczesniej czy pozniej krytykowany ze nie przyjmuje porad, jak wie lepiej to po co pyta itp.Pomoc polega wedlug mnie na tym ,by ktos otrzymal info na temat  ktory go interesuje i od kolegow ktorzy maja 100% doswiadczenie. ;)

 

PsWlasnie z tego powodu jeste malo aktywny na Forum PL,a szkoda :facepalm:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514229
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie jeden rozsądny głos w dyskusji. :clap:  Popieram Olka, gdyż jak już wielokrotnie pisałem nie ma dowodów na to, że jeden rodzaj wędzarni jest lepszy od drugiego. Oba mają zalety i wady. Połowa ludzi (jeśli nie więcej) pracuje i będzie pracowała na wędzarniach kanałowych, które sobie chwali osiągając bardzo dobre rezultaty. Dlatego też nie namawiajcie nikogo, kto ma odmienne zdanie, aby zaakceptował Wasze. każdy robi jak chce. Kolega prosi o pomoc, więc mu pomóżmy, bez wnikania, co jest lepsze. Jeśli się "sparzy" na swoim sprzęcie, sam będzie szukał lepszego rozwiązania. Nic na siłę..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514231
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega chce wybudowac wedzarnie z paleniskiem posrednim ,to powinien otrzymac porady na ten temata i nie byc przekonywany ze to zle rozwiazanie ,ze lepsze bezposrednie itd.Moim zdaniem 90% piszacych na tym Forum na temat wedzarni ( i nietylko ) to "papuszki" bez jakiego kolwiek doswiadczenia.Pisza to co ktos tam kiedys napisal ze to dobre ,a to zle nie majac wlasnych doswiadczen z dana, czy innymi rodzajami wedzarni.Zamiast pomocy pytajacy jes wczesniej czy pozniej krytykowany ze nie przyjmuje porad, jak wie lepiej to po co pyta itp.Pomoc polega wedlug mnie na tym ,by ktos otrzymal info na temat ktory go interesuje i od kolegow ktorzy maja 100% doswiadczenie. ;) PsWlasnie z tego powodu jeste malo aktywny na Forum PL,a szkoda :facepalm:


Czyli moje wrażenia z tego forum nie są do końca mylne.

 

Wreszcie jeden rozsądny głos w dyskusji. :clap: Popieram Olka, gdyż jak już wielokrotnie pisałem nie ma dowodów na to, że jeden rodzaj wędzarni jest lepszy od drugiego.

Czyli spokojnie mogę się trzymać tego, co już mam w jakimś stopniu zrobione i skupić się na modyfikowaniu ku uciesze kubków smakowych...

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-514233
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No to czas przeróbek nadszedł.
Mam zapytanko.... Czy jako kanał dymowy nadadzą się tego typu elementy?


post-75207-0-49253500-1474703004_thumb.jpg

Co prawda jest to pustak wentylacyjny, ale może się nada

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518453
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, bez problemu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518587
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, bez problemu.

Dzięki. Pierwotnie chciałem użyć betonowych gazonów. Ale te pustaki nawet bardziej mi się widzą. Wielkie nie są, więc z biegiem czasu łatwo będzie obudować jakimiś cegłami. Nie wiem, czy w takim wypadku między te pustaki a cegły dawać na przykład wełnę mineralną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518594
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem specjalistą od wedzarni, ale zaczynałem na beczce z kanałem metalowym i wszystko smigało jak należy. Tutaj masz dodatkowy plus w postaci komór powietrznych, które będą już same w sobie izolatorami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13322-trudno%C5%9B%C4%87-w-utrzymaniu-temperatury/page/4/#findComment-518597
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.