qba-69 Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2016 Wędzenie sera twarogowego. Do napisania tego tekstu skłoniły mnie częste pytania, zadawane przez osoby zainteresowane, odnośnie możliwości wędzenia sera twarogowego. Niejednokrotne wprowadzanie w błąd nowicjuszy sztuki wędzarniczej, przez powielanie plotek, co by takowy ser nie nadawał się do wędzenia, sprowokowało mnie do zaprzeczenia temu, wyssanemu z palca, stwierdzeniu. Moja przygoda z wędzeniem sera twarogowego zaczęła się od dwóch eksperymentalnych sztuk, owiniętych w gazę i powieszonych na kijku, wraz z innymi wyrobami przeznaczonymi do wędzenia. Wynik tego działania może nie był zbyt oszałamiający, ale dał impuls do dalszego eksperymentowania w tym kierunku. Na dalszy ogień poszły sery innego producenta. Przed wędzeniem zostały oprószone przyprawami. A tak wyglądały po wyjęciu z wędzarni. Jak widać jeden od razu przeszedł do dalszych testów Z czasem zapotrzebowanie na wędzony ser stawało się większe. Trzeba było stosować nowe rozwiązania, bo sera było więcej. I więcej ... Wybrałem jeden gatunek klinka twarogowego i za każdym razem wędzenie było udane. Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni, znalazł powodzenie również wśród biesiadników zasiadających przy świątecznych stołach. Nieprawdą jest też to, że zapachy, z wspólnie wędzonych produktów, przenikają się wzajemnie podczas wędzenia. Należy tylko zadbać o to, by nie wieszać wyrobów pod np. rybami, z których może kapać. Jak widać, wiem o czym piszę i zachęcam do wędzenia sera twarogowego. Niezdecydowanych może przekona takie zdjęcie. Mój sposób na wędzenie sera twarogowego Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej, po czym układam je na kratkach w celu ocieknięcia. Po co najmniej kilku godzinach wkładam do wędzarni i wędzę kilka godzin w temperaturze około 50 stopni C. Przed wędzeniem można ser obsypać dowolnymi przyprawami. Rewelacyjne efekty wędzenia sera twarogowego uzyskuje się przez dokładanie do żaru ususzonych pędów malin. Ser najlepiej zapakować w sposób nie pozwalający na jego wysuszenie i tak może leżeć w lodówce bardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2016 Qba super! A jak jeszcze sam będziesz robił ser to będzie fantastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2016 Ale qba uwielbia lidla.Ale ja tez czesto serki z lidla wedze Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2016 Ale qba uwielbia lidla.Ale ja tez czesto serki z lidla wedzeKarolu, akurat ten pilos z lidla to nie to. Jakiś taki gumowaty się robi jak poleży dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2016 inspirujące Qba.....dzięx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2016 Qba, a możesz podać nazwę serka, którego używasz do wędzenia, czy to tajemnica "zawodowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 25 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2016 Qba, a możesz podać nazwę serka, którego używasz do wędzenia, czy to tajemnica "zawodowa"?Nie chciałem robić reklamy, ale skoro pytasz Klinek Twarogowy z Mlekowity. Wędziłem z tej firmy od chudych po tłuste i sery innych marek im nie dorównują, a próbowałem już wielu. Mają zwartą konsystencję i nawet te chude po uwędzeniu nie kruszą się i bardzo długo daje się je przechowywać w niezmienionej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2016 Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne) do solanki Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorkc Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Września 2016 A w czym trzymasz sery po wędzeniu? Robiłem jak @qba-69 tz. ser (kupne) do solanki Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej ale mi się rozpadały teraz raczej solę z "ręki" i się nie rozpadają .(Może trzeba zmienić sklep i dopracować technikę solankowania ) Naucz się wędzić najpierw sery tłuste nie powinny się rozpadać . Ja stosowałem ser Pilos też jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Września 2016 qba-69 WIELKIE dzięki za info odnośnie rodzaju serka -chyba w weekend się przymierzę do kilku sztuk na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Września 2016 A w czym trzymasz sery po wędzeniu? Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce. qba-69 WIELKIE dzięki za info odnośnie rodzaju serka -chyba w weekend się przymierzę do kilku sztuk na próbę. Działaj Możesz popróbować z obsypaniem przyprawami, choć mi najbardziej smakują bez nich. Powodzenia i daj znać jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2016 Super przepis i efekt. Gratulacje. P.S. Ostatnio przy okazji wędlin uwędziłem serek "typu Capri" z Sierpca, bez przypraw. W solance 10%, peklowanie 12 h, nocne ociekanie, 1h wygrzanie a potem 3-4h wędzenie (50st.) Też polecam, jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Września 2016 fire001 dziękuję Przy okazji kolejnego wędzenia też może "po włosku" polecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Września 2016 Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni Qbuś , no pięknie !!! Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2016 andrzej k dziękuję i również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) uwędziłem serek "typu Capri" z Sierpca też taki wędzę - solankuje 8% max 8 godzin - swietnyQba- gratulacje z tymi serkami Edytowane 28 Września 2016 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2016 A w czym trzymasz sery po wędzeniu? Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce. Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje? Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elka11 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Września 2016 A w czym trzymasz sery po wędzeniu? Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce. Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje? Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. Witam.Ja mroziłam ale po rozmrożeniu przy krojeniu kruszył się.Bez mrożenia wcześniej przechowywałam w lodówce około 3 tygodni i był super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Września 2016 fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy Sól i dym wędzarni robią swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elka11 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Września 2016 fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy Sól i dym wędzarni robią swoje U mnie nie doleży do tego czasu, tak szczerze to wędzę ser raz w miesiącu. Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Września 2016 Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości. Pycha. Na taki sposób przygotowania sera nie wpadłem Dziękuję za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2016 fire001 u mnie koło dwóch miesięcy leżał w lodówce i nadal był jak zaraz po wędzeniu. Jeżeli nie straci wilgoci, to nic go nie ruszy Sól i dym wędzarni robią swoje To dobra wiadomość, dziękibo dziś wędzę zapas sera "włoskiego typu Capri" , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Października 2016 A my wczoraj przygotowaliśmy serki, niestety nie udało się kupić takich jak wędzi qba-69, więc zakupiliśmy: serki z Lidla Pilos 9% tłuszczu i Pilos typu włoskiego 14% tł. i dodatkowo 1 klinek Mlekpol też tłusty. Wszystkie przeleżały nockę w zalewie solnej,a dziś moja LP je ładnie przyobrała w różniaste dodatki: suszone pomidory, papryka czerwona, lubczyk, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi i pieprz czosnkowy.Obecnie czekają bo w wędzarni się podsuszają udka z kurczaka i jak będą gotowe do dymienia to serki do nich dołączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Października 2016 Zapewniam Cie kolego "bedzie pan zadowolony" Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Października 2016 Za dwa dni był zjedzony w całości. Elka , można wędzić większe kawałki ...... na dłużej wystarczy . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.