Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy czas wędzenia zmieni się, gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1 kg wędliny i 100kg wyrobu do wędzenia?

 

Odpowiedź na tak zadane pytanie brzmi - czas się nie zmieni, ponieważ gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1kg wędliny i 100 kg wyrobu, to i tak będziemy wędzić w tym samym czasie.... i tak samo długo, no chyba, że coś wyjmiemy wcześniej.   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519243
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Będziemy wędzić aż do uzyskania odpowiedniego koloru :D.

Czas raczej się nie zmieni, bo dym będzie wykorzystany w całym przekroju wędzarni.

To nie lodówka, gdzie nie ma wymiany powietrza. Wędzarnia to nie urządzenie z A++++. Przy małej ilości wędzonek dym jest wykorzystany tylko w małym stopniu.

Tak myślę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519251
Udostępnij na innych stronach

Piotrek, Dziadkowi chodziło zapewne o porównanie czasu wędzenia 1 kg kiełbasy wprowadzonej do komory ze 100 kg mięsa włożonymi do takiej samej komory.

Pamiętajmy, że po wprowadzeniu do gorącej wędzarni 100 kg zimnego mięsa, zarejestrujemy duży spadek temperatury. Jeśli podkręcimy temperaturę od razu ostro, wędliny zaczna się pocić i będzie to trwało do czasu wyrównania temperatury mięsa z temperaturą otoczenia w komorze.

Przyjmujemy, zgodnie z teorią, że wędzenie to proces składający się z kilku etapów, gdzie pierwszym jest osuszanie, czas całego procesu........... ;)

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519252
Udostępnij na innych stronach

zgodnie z teorią, ............, czas całego procesu........... ;)

się zwiększy .  (zakładając ze suszarnia jest zoptymalizowana dla 100 kg  w tym ilość opału, pojemność /bezwładność cieplna, brak strat, przepływy powietrza, rozkłady temperatur, spalanie drewna w ściśle określonych temperaturach itp.) W praktyce przy naszych wędzarniach  pewnie tego się nie zauważy :laugh:  (pewnie inaczej wygląda to w wędzarniach typu Borniak  gdzie pojemność cieplna konstrukcji jest znikoma -ale w mojej z kręgu betonowego+palenisko z bloczków jak się nagrzeje to trzyma ) chyba że czas się wydłuży bo  dłużej ładujemy do wędzarni 100 kg i w tedy  ja też chłodzimy .

Ale Dziadek postawił pytanie  my jako skromni userzy chyba wyczerpaliśmy paletę odpowiedzi to czekamy na zdanie Dziadka :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519258
Udostępnij na innych stronach

Po co w to mieszacie do tego pojemności cieplne, ilości opału, braki strat itp. Pytanie było bardzo proste. :D

Parametry, o których piszecie dobre są w komorach przemysłowych wyposażonych w komplet urządzeń pomiarowych i pełna automatykę. My mamy do dyspozycji najbardziej proste urządzenia np. beczki, gdzie wędzenia musimy sie po prostu nauczyć.

Czas już chyba wrócić do korzeni, gdyż ostatnio cała nasza wiedza o wędzeniu poszybowała wysoko w stronę zagadnień naukowych i bardziej zaczyna zahaczać o przemysł, niz zwykłe, ogrodowe wędzarnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519259
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co w to mieszacie........

Bo wędzenie z pod strzech trafiło na uniwersytety  :D  :D  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519260
Udostępnij na innych stronach

@Zlep

Nie trafiam w Twój styl myślenia, to może zamiast lodówki niech będzie autko.....tak tłumaczyłem mojemu synowi. :tongue:

Przewozimy z punktu A do punku B, tym samym samochodem, tą samą trasą, na tym samym paliwie i przy tych samych warunkach pogodowych, raz 1 osobę, a raz 100 osób.

 

Jakby nie liczyć, przy 100 osobach autko spali więcej paliwa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519261
Udostępnij na innych stronach

"Tyż prawda". :D

Powiedz chłopakowi, który ma nową beczkę, że jeśli chce mieć dobre wędliny to:

- musi umieścić w niej 11 termometrów,

- przepływomierz dymu,

- kolorymetr,

- ze dwa wentylatory,

- ze dwie sondy,

- przygotować wagę do drewna,

- przygotować kalkulator do obliczenia zużycia opału,

- i 10 innych gadżetów.

A dobry masarz, podchodzi do beczki, chwyta kiełbaske, dwa razy ścisnie i po sposobie przepływu w niej cieczy wie, kiedy ta jest uwędzona.

Jakie znaczenie np. ma czy do wędzenia zuzyje o jeden  kawałek drewna więcej, czy mniej. Przeciez głównym celem naszej pracy jest uzyskanie ładnych, dobrych i zdrowych wyrobów.

Każda wędzarnia wędzi inaczej i trzeba się "jej nauczyć".

Wróćmy do korzeni.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519263
Udostępnij na innych stronach

Czas samego wędzenia się nie zmieni wydłuży się tylko czas osuszania ze względu na dużą masę o temperaturze niższej minimum 30st C włożoną jednorazowo i konieczność wyrównania temperatury wsadu z temperaturą komory. O ile wsadzenie 1kg będzie dla "komory" praktycznie nie zauważalną utratą ciepła to 100kg już poczuje ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519265
Udostępnij na innych stronach

autko spali więcej paliwa.

 

Miro tu się zgadzamy  ale pytanie jest o czas . Wierz mi czy ciężarówka  wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie (zwłaszcza jak przedstawiciel handlowy czy kurier a nawet szybciej jak trzeba zdążyć na  mecz  :D  :D albo karminadle- tylko ja muszę szybciej po rowach uciekać osobówką  :devil:  :facepalm:  ) .

 

Sorry za off-top :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519266
Udostępnij na innych stronach

Zachęcam ponownie do przeczytania Akademii Dziadka, szczególnie części poświęconych wędzeniu. Przecież tam krok po kroku opisane jest jak osiągnąć najlepsze rezultaty wędzenia na najprostszych urządzeniach.

Co do samego pytania w temacie, poczekajmy na odpowiedź Dziadka. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519267
Udostępnij na innych stronach

No cóż przejrzałem materiały

 

 

Akademia Dziadka:

- Osuszanie:

..."Poświęcam temu zagadnieniu więcej czasu, ponieważ wiem z doświadczenia, że po włożeniu wędzonek do wędzarni, aż korci, żeby dać dym, co jest rzeczą najmniej pożądaną w tym momencie. Podczas wędzenia obowiązuje jedna, główna zasada - osusz całą powierzchnię wędzonek ciepłem z paleniska, prawie bez udziału dymu i dopiero po tym zadymiaj..."

 

..."Wędzarnia już nagrzana, żaru jest dużo, wieszam wiec w niej wędzonki na kijach i sam się dziwię, jak w niej zmieściło prawie 30 kg wędlin? Palenisko przykrywam blachą, na kije kładę termometr i obserwuję jak zimne wędzonki potrafią szybko obniżyć temperaturę w komorze wędzarni. By podnieść temperaturę wewnątrz wędzarni, na wierzch kładę kilka desek, które w czasie osuszania będą regulatorem temperatury w wędzarni. Rozsuwanie ich, robienie odstępów między nimi, lub zdejmowanie, pozwoli na utrzymanie właściwej temperatury."...

 

i jeśli weźmiemy pod uwagę cały cykl to największa różnica w czasie będzie podczas osuszania natomiast czas samego wędzenia nie zmieni się. - ale jestem ciekaw co napisze Dziadek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie

Chcesz wrzucić do wędzarni ciężarówkę z drewnem?

Skoro musi spalić więcej drewna, opału czy innego paliwa, to przy tej samej wędzarni będzie to trwało dłużej.

 

Dla mnie może i pytanie jest ciekawe, ale mało precyzyjne.

Mogę skrócić czas osuszania podnosząc temperaturę dla 100 kg o parę stopni, ale wtedy nie będzie to takie samo wędzenie, jak dla 1 kg.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519297
Udostępnij na innych stronach

Miro, co ty z tym paliwem. Kto, wędząc dla rodziny, liczy kawałki drewna? W przemyśle zgoda, ale w domu?

Pamietaj równiez o tym, że nie możesz zbyt ostro podnieśc temperatury podczas osuszania, gdyż powstanie "druga skórka" która uniemozliwi prawidłowe wędzenie.


I jeszcze ważna sprawa, tak dla przypomnienia: wędzarnia z deflektorm nie jest wędzarnia bezpośrednią! To jest wędzarnia pośrednia. Wędzarnię bezpośrednią możan zoabczyć u Kolegi @Bagno w SDM. Tam całe palenisko jest bezpośrednio pod wędzonkami. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519298
Udostępnij na innych stronach

Napisano minutę temu Maciekzbrzegu, dnia 27 Wrze 2016 - 10:10, napisał: Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie Chcesz wrzucić do wędzarni ciężarówkę z drewnem?

 

Mało precyzyjnie się wyraziłem w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi :)

 

 

Przewozimy z punktu A do punku B, tym samym samochodem, tą samą trasą, na tym samym paliwie i przy tych samych warunkach pogodowych, raz 1 osobę, a raz 100 osób.

 

Bo nie widziałem auta osobowego na 100 ludzi :D  może autobus i to przegubowy , czy z jednym czy z 1 czy ze 100 pasażerami   dojedzie w tym samym czasie zgodnie z rozkładem jazdy  spali trochę więcej paliwa.

 

Pytanie Dziadka jest o czas  nie paliwo (drewno) .

 

Właściwie ta odpowiedz  w kontekście  w/w dyskusji jest znana czas się wydłuży, ale prawidłowa obsługa  wędzarni w tym ilość żaru, budowa zminimalizuje to.

 

Nic czekamy na odpowiedź Dziadka.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519301
Udostępnij na innych stronach

 

 

o nie widziałem auta osobowego na 100 ludzi :D może autobus i to przegubowy ,

Zmieniasz zasady, bo to już nie ta sama wędzarnia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519305
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zachęcam ponownie do przeczytania Akademii Dziadka, szczególnie części poświęconych wędzeniu. Przecież tam krok po kroku opisane jest jak osiągnąć najlepsze rezultaty wędzenia na najprostszych urządzeniach.

 

Nie czytałem Akademii Dziadka, z wędzeniem na moim prostym urządzeniu nigdy nie miałem problemów, natomiast na tak zadane pytanie odpowiem tak:

-proces wędzenia zaczyna się od końcowego osuszenia i ogrzania wkładu w wędzarni przed właściwym wędzeniem. Proces ten wydłuży się przy 100kg wkładu.

Natomiast sam proces wędzenia będzie tak samo długi. To tyle, bo książek nie czytam o wędzeniu, nie muszę, bo nie stosuję kanałów, deflektorów, sond, ogrzewaczy, wentylatorów, otworów wylotowych, przepustnic....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519307
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie muszę, bo nie stosuję .............
 

No  patrz, a teraz  inwestując :rolleyes:  "zawodowo" w   masarnię ...........   będziesz musiał  :tongue: .  

 

Co  do  pytania to napiszę tak :

 

Jakie pytanie (   :rolleyes:  nieprecyzyjne)  takie i ...........  odpowiedzi.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie

Nieprawda, zapytaj jakiegos TIR-owca czy jest roznica w czasie jazdy "na pusto" czy pod pelnym obciazeniem. Gwarantuje Ci ze zaladowanym jedzie sie dluzej  :yes:,

Co do pytania Dziadka, to kiedy moja wedzarnia jest zapakowana do pelna wedzi mi sie gorzej i dluzej niz kiedy mam tylko polowe wsadu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519342
Udostępnij na innych stronach

Żebym wiedział to bym nie zadawał pytania .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519381
Udostępnij na innych stronach

To ty też nie wiesz.....to kto ma wiedzieć? :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519382
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.