pis67 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Września 2016 Czy czas wędzenia zmieni się, gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1 kg wędliny i 100kg wyrobu do wędzenia? Odpowiedź na tak zadane pytanie brzmi - czas się nie zmieni, ponieważ gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1kg wędliny i 100 kg wyrobu, to i tak będziemy wędzić w tym samym czasie.... i tak samo długo, no chyba, że coś wyjmiemy wcześniej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Września 2016 Będziemy wędzić aż do uzyskania odpowiedniego koloru .Czas raczej się nie zmieni, bo dym będzie wykorzystany w całym przekroju wędzarni.To nie lodówka, gdzie nie ma wymiany powietrza. Wędzarnia to nie urządzenie z A++++. Przy małej ilości wędzonek dym jest wykorzystany tylko w małym stopniu.Tak myślę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Piotrek, Dziadkowi chodziło zapewne o porównanie czasu wędzenia 1 kg kiełbasy wprowadzonej do komory ze 100 kg mięsa włożonymi do takiej samej komory.Pamiętajmy, że po wprowadzeniu do gorącej wędzarni 100 kg zimnego mięsa, zarejestrujemy duży spadek temperatury. Jeśli podkręcimy temperaturę od razu ostro, wędliny zaczna się pocić i będzie to trwało do czasu wyrównania temperatury mięsa z temperaturą otoczenia w komorze.Przyjmujemy, zgodnie z teorią, że wędzenie to proces składający się z kilku etapów, gdzie pierwszym jest osuszanie, czas całego procesu........... Edytowane 27 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Września 2016 Tu bardziej potrzebna wiedza z fizyki Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) zgodnie z teorią, ............, czas całego procesu........... się zwiększy . (zakładając ze suszarnia jest zoptymalizowana dla 100 kg w tym ilość opału, pojemność /bezwładność cieplna, brak strat, przepływy powietrza, rozkłady temperatur, spalanie drewna w ściśle określonych temperaturach itp.) W praktyce przy naszych wędzarniach pewnie tego się nie zauważy (pewnie inaczej wygląda to w wędzarniach typu Borniak gdzie pojemność cieplna konstrukcji jest znikoma -ale w mojej z kręgu betonowego+palenisko z bloczków jak się nagrzeje to trzyma ) chyba że czas się wydłuży bo dłużej ładujemy do wędzarni 100 kg i w tedy ja też chłodzimy .Ale Dziadek postawił pytanie my jako skromni userzy chyba wyczerpaliśmy paletę odpowiedzi to czekamy na zdanie Dziadka . Edytowane 27 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Września 2016 Po co w to mieszacie do tego pojemności cieplne, ilości opału, braki strat itp. Pytanie było bardzo proste. Parametry, o których piszecie dobre są w komorach przemysłowych wyposażonych w komplet urządzeń pomiarowych i pełna automatykę. My mamy do dyspozycji najbardziej proste urządzenia np. beczki, gdzie wędzenia musimy sie po prostu nauczyć.Czas już chyba wrócić do korzeni, gdyż ostatnio cała nasza wiedza o wędzeniu poszybowała wysoko w stronę zagadnień naukowych i bardziej zaczyna zahaczać o przemysł, niz zwykłe, ogrodowe wędzarnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Września 2016 Po co w to mieszacie........ Bo wędzenie z pod strzech trafiło na uniwersytety Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Września 2016 @ZlepNie trafiam w Twój styl myślenia, to może zamiast lodówki niech będzie autko.....tak tłumaczyłem mojemu synowi. Przewozimy z punktu A do punku B, tym samym samochodem, tą samą trasą, na tym samym paliwie i przy tych samych warunkach pogodowych, raz 1 osobę, a raz 100 osób. Jakby nie liczyć, przy 100 osobach autko spali więcej paliwa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) "Tyż prawda". Powiedz chłopakowi, który ma nową beczkę, że jeśli chce mieć dobre wędliny to:- musi umieścić w niej 11 termometrów,- przepływomierz dymu,- kolorymetr,- ze dwa wentylatory,- ze dwie sondy,- przygotować wagę do drewna,- przygotować kalkulator do obliczenia zużycia opału,- i 10 innych gadżetów.A dobry masarz, podchodzi do beczki, chwyta kiełbaske, dwa razy ścisnie i po sposobie przepływu w niej cieczy wie, kiedy ta jest uwędzona.Jakie znaczenie np. ma czy do wędzenia zuzyje o jeden kawałek drewna więcej, czy mniej. Przeciez głównym celem naszej pracy jest uzyskanie ładnych, dobrych i zdrowych wyrobów.Każda wędzarnia wędzi inaczej i trzeba się "jej nauczyć".Wróćmy do korzeni. Edytowane 27 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Września 2016 Czas samego wędzenia się nie zmieni wydłuży się tylko czas osuszania ze względu na dużą masę o temperaturze niższej minimum 30st C włożoną jednorazowo i konieczność wyrównania temperatury wsadu z temperaturą komory. O ile wsadzenie 1kg będzie dla "komory" praktycznie nie zauważalną utratą ciepła to 100kg już poczuje Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) autko spali więcej paliwa. Miro tu się zgadzamy ale pytanie jest o czas . Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie (zwłaszcza jak przedstawiciel handlowy czy kurier a nawet szybciej jak trzeba zdążyć na mecz albo karminadle- tylko ja muszę szybciej po rowach uciekać osobówką ) . Sorry za off-top Edytowane 27 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Września 2016 Zachęcam ponownie do przeczytania Akademii Dziadka, szczególnie części poświęconych wędzeniu. Przecież tam krok po kroku opisane jest jak osiągnąć najlepsze rezultaty wędzenia na najprostszych urządzeniach.Co do samego pytania w temacie, poczekajmy na odpowiedź Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Września 2016 No cóż przejrzałem materiały Akademia Dziadka:- Osuszanie:..."Poświęcam temu zagadnieniu więcej czasu, ponieważ wiem z doświadczenia, że po włożeniu wędzonek do wędzarni, aż korci, żeby dać dym, co jest rzeczą najmniej pożądaną w tym momencie. Podczas wędzenia obowiązuje jedna, główna zasada - osusz całą powierzchnię wędzonek ciepłem z paleniska, prawie bez udziału dymu i dopiero po tym zadymiaj..." ..."Wędzarnia już nagrzana, żaru jest dużo, wieszam wiec w niej wędzonki na kijach i sam się dziwię, jak w niej zmieściło prawie 30 kg wędlin? Palenisko przykrywam blachą, na kije kładę termometr i obserwuję jak zimne wędzonki potrafią szybko obniżyć temperaturę w komorze wędzarni. By podnieść temperaturę wewnątrz wędzarni, na wierzch kładę kilka desek, które w czasie osuszania będą regulatorem temperatury w wędzarni. Rozsuwanie ich, robienie odstępów między nimi, lub zdejmowanie, pozwoli na utrzymanie właściwej temperatury."... i jeśli weźmiemy pod uwagę cały cykl to największa różnica w czasie będzie podczas osuszania natomiast czas samego wędzenia nie zmieni się. - ale jestem ciekaw co napisze Dziadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Września 2016 Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie Chcesz wrzucić do wędzarni ciężarówkę z drewnem?Skoro musi spalić więcej drewna, opału czy innego paliwa, to przy tej samej wędzarni będzie to trwało dłużej. Dla mnie może i pytanie jest ciekawe, ale mało precyzyjne.Mogę skrócić czas osuszania podnosząc temperaturę dla 100 kg o parę stopni, ale wtedy nie będzie to takie samo wędzenie, jak dla 1 kg. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Września 2016 Miro, co ty z tym paliwem. Kto, wędząc dla rodziny, liczy kawałki drewna? W przemyśle zgoda, ale w domu?Pamietaj równiez o tym, że nie możesz zbyt ostro podnieśc temperatury podczas osuszania, gdyż powstanie "druga skórka" która uniemozliwi prawidłowe wędzenie.I jeszcze ważna sprawa, tak dla przypomnienia: wędzarnia z deflektorm nie jest wędzarnia bezpośrednią! To jest wędzarnia pośrednia. Wędzarnię bezpośrednią możan zoabczyć u Kolegi @Bagno w SDM. Tam całe palenisko jest bezpośrednio pod wędzonkami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Napisano minutę temu Maciekzbrzegu, dnia 27 Wrze 2016 - 10:10, napisał: Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie Chcesz wrzucić do wędzarni ciężarówkę z drewnem? Mało precyzyjnie się wyraziłem w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi Przewozimy z punktu A do punku B, tym samym samochodem, tą samą trasą, na tym samym paliwie i przy tych samych warunkach pogodowych, raz 1 osobę, a raz 100 osób. Bo nie widziałem auta osobowego na 100 ludzi może autobus i to przegubowy , czy z jednym czy z 1 czy ze 100 pasażerami dojedzie w tym samym czasie zgodnie z rozkładem jazdy spali trochę więcej paliwa. Pytanie Dziadka jest o czas nie paliwo (drewno) . Właściwie ta odpowiedz w kontekście w/w dyskusji jest znana czas się wydłuży, ale prawidłowa obsługa wędzarni w tym ilość żaru, budowa zminimalizuje to. Nic czekamy na odpowiedź Dziadka. Edytowane 27 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Września 2016 o nie widziałem auta osobowego na 100 ludzi może autobus i to przegubowy , Zmieniasz zasady, bo to już nie ta sama wędzarnia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Września 2016 Zachęcam ponownie do przeczytania Akademii Dziadka, szczególnie części poświęconych wędzeniu. Przecież tam krok po kroku opisane jest jak osiągnąć najlepsze rezultaty wędzenia na najprostszych urządzeniach. Nie czytałem Akademii Dziadka, z wędzeniem na moim prostym urządzeniu nigdy nie miałem problemów, natomiast na tak zadane pytanie odpowiem tak:-proces wędzenia zaczyna się od końcowego osuszenia i ogrzania wkładu w wędzarni przed właściwym wędzeniem. Proces ten wydłuży się przy 100kg wkładu.Natomiast sam proces wędzenia będzie tak samo długi. To tyle, bo książek nie czytam o wędzeniu, nie muszę, bo nie stosuję kanałów, deflektorów, sond, ogrzewaczy, wentylatorów, otworów wylotowych, przepustnic.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Września 2016 nie muszę, bo nie stosuję ............. No patrz, a teraz inwestując "zawodowo" w masarnię ........... będziesz musiał . Co do pytania to napiszę tak : Jakie pytanie ( nieprecyzyjne) takie i ........... odpowiedzi. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Września 2016 Wierz mi czy ciężarówka wiezie na pace 100 kg czy 10 ton to dojedzie w tym samym czasie Nieprawda, zapytaj jakiegos TIR-owca czy jest roznica w czasie jazdy "na pusto" czy pod pelnym obciazeniem. Gwarantuje Ci ze zaladowanym jedzie sie dluzej ,Co do pytania Dziadka, to kiedy moja wedzarnia jest zapakowana do pelna wedzi mi sie gorzej i dluzej niz kiedy mam tylko polowe wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Dziadku prosimy o Twoje zdanie Edytowane 27 Września 2016 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Września 2016 Żebym wiedział to bym nie zadawał pytania . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Września 2016 To ty też nie wiesz.....to kto ma wiedzieć? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Września 2016 Żebym wiedział to bym nie zadawał pytania . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Września 2016 Co masz na mysli jako wyrob do wedzenia?,a co wedlina?. Jak razem Ida do wedzarni to czas bedzie chyba taki sam. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/2/#findComment-519390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.