mani3k Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Września 2016 Jednak skłaniam się za dłuższym czasem wędzenia.Jednak w 100 kg mamy większą zawartość wody i aby przeprowadzić prawidłowo proces wędzenia co za tym idzie ubytek tej wody czas ten będzie dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Proste pytanie, a ile pouczających odpowiedzi. .Ja uważam że proces wędzenia zaczyna się w naszych wędzarniach domowych od momentu umieszczenia produktu w wędzarni. Pierwszym etapem jest osuszanie, ilość produktów będzie miała tu znaczenie . Edytowane 27 Września 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Września 2016 Dziadku dokładnie jak mówisz.Wędzenie to przecież nie tylko dym. Czyli większa masa to dłuższy czas wędzenia.Inaczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) No to może jeszcze prościej. O godz. 9.00 wkładamy do wygrzanych wędzarni (zakładając że mamy dwie o takich samych parametrach i takiej samej temperaturze początkowej) - do jednej - 1 kg kiłbasy, a do drugiej - 100 kg mięsa. Czy z obu wędzarni wyjmiemy produkty w tym samym czasie? Zakładamy, że obie są takie same, komora mieści spokojnie 100 kg mięsa rozmieszczonego zgodnie z wymogami i palimy tak samo. Edytowane 27 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Września 2016 1 kg kiłbasy, a do drugiej - 100 kg mięsa To nawet nie trzeba myśleć.....kiełbasa dochodzi pieronem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Jeżeli rozmawiamy w kategoriach akademickich to prowadząc doświadczenie zgodnie z zasadą ceteris paribus czas będzie większy dla 100 kg (zakładając warunki c.p. dla 100 kg a nie dla 1 kg , bo w tym przypadku nie uwędzimy 100 kg mięsa braknie opału bo jego ilość jest optymalna dla 1 kg i ani dżula więcej).Tylko czy w naszej amatorskiej praktyce zachowujemy zasadę c.p ? optymalizujemy ilość opału co do dżula ? wątpię co więcej jestem pewien że nie, więc w praktyce różnica czasowa będzie znacznie mniejsza niż wynika z teorii , a pewnie jak się człowiek postara i nadrepcze to prawie że minimalne Edytowane 27 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Września 2016 Maxell jak już wiele osób pisało już samo załadowanie takiej ilości mięsa spowoduje większe wystudzenie komory wydłużając osuszanie.Co przecież wydłuży wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Września 2016 Zaraz zaraz albo mówimy o prostych zależnościach (te opisałem) albo o naukowych dywakacjach ...Jeśli o "naukowych" to poproszę o temperaturę w komorze, objętość komory, temperaturę wsadu i ilość dostarczanego ciepła ... inaczaj to pier...e o Chop....ie Tyle z mojej strony PSBeeGoosie czyń swą powinność Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) I o to chodziło od początku mani3k. Edytowane 27 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Czytam, szukam, ciekaw jestem ogromnie odpowiedzi. Trafiłem na taki dość ciekawy materiał: http://inzynieria-aparatura-chemiczna.pl/pdf/2011/2011-1/InzApChem_2011_1_17-18.pdf Oraz dopełnienie art. powyżej: http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_31.pdf Jak już jesteśmy przy wsadach pełnych i niepełnych, z jednej strony ciekawostka z drugiej widać gdzie powiesić by było najefektywniej - to już tak abstrahując zupełnie od tematu.ot i jest rozwiązanie brawo mani3k Edytowane 27 Września 2016 przez Owidius Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 27 Września 2016 Pytanie - Czy czas wędzenia zmieni się, gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1 kg wędliny i 100kg wyrobu do wędzenia?Gdzie jest mowa w pytaniu o wedzarniach ? Dziadek w pytaniu wprowadza do nagrzanej, nie nagrzanych wedzarni 1 kg wedliny i100kg wyrobu do wedzenia(co ma na mysli?, to chyba on tylko wie ) Pytanie bardzo niezrozumiale, i nie precyzyjne. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Września 2016 Uważam, że bardzo proste, tylko Dziadek nie dopisał że nie jednocześnie, ale osobno. Można to wywnioskować z pytania, ale jak widać każdy z nas myśli inaczej.Ja w każdym razie już nie zabieram głosu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 27 Września 2016 ......ja bardzo prosto to wszystko wyjasnilem ,tylko nie napisalem pare rzeczy...... . .Dziecinada Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Września 2016 Gdyby każdy z nas myślał tak samo, raz byłoby nudno, dwa nie byłoby postępu. A może częściej takie zagwozdki, wygrany przy nicku otrzyma ikonę lauru, przez jakiś czas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Coś mi się tu pozmieniała kolejność postów ... w swoim odpowiadałem Maxellowi z cytatem zresztą ... no nic szkoda nafty na głupoty ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 27 Września 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Września 2016 Pytanie źle sformułowane i wprowadzające w błąd. Pozostaje jedyna słuszna decyzja: kosz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Września 2016 Proste pytanie było dobrym testem na to jak reagujemy . Wystarczy poczytać posty i przyswoić sobie że wielkość ma jednak znaczenie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Września 2016 Proste pytanie było dobrym testem na to jak reagujemy . Wystarczy poczytać posty i przyswoić sobie że wielkość ma jednak znaczenie.Do tej pory mówiło się, że rozmiar ma znaczenie Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) @ZlepNie trafiam w Twój styl myślenia, to może zamiast lodówki niech będzie autko.....tak tłumaczyłem mojemu synowi. Przewozimy z punktu A do punku B, tym samym samochodem, tą samą trasą, na tym samym paliwie i przy tych samych warunkach pogodowych, raz 1 osobę, a raz 100 osób. Jakby nie liczyć, przy 100 osobach autko spali więcej paliwa. Faktem jest, że pytanie było nieprecyzyjnie sformułowane i poniekąd każdy odpowiadał na to jak zrozumiał, a zrozumieć można było w całkiem różny sposób. Lubię dyskutować z Miro i dlatego jeszcze się tutaj dopisuję. Miro, a co byś powiedział na inny przykład, moim zdaniem bardziej odpowiadający pytaniu Dziadka:Ryby w strumyku płyną z punktu A do punktu B.Kto szybciej dotrze do punktu B.Pojedyncza ryba, czy ławica 100 ryb? Edytowane 28 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Września 2016 Jak strumyk jest wąski, lub wody w nim mało, to jedna rybka dotrze szybciej..... ławica rybek stoi i czeka na odpowiednią ilość wody, żeby mogła płynąć dalej.....(czytaj dymu) Pytanie było jak pisałem wcześniej mało precyzyjne....dlatego są tak rozbieżne odpowiedzi.Nie ma się co spinać, tylko na przyszłość zadawać konkretne i doprecyzowane pytania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Września 2016 Jak strumyk jest wąski, lub wody w nim mało, to jedna rybka dotrze szybciej..... ławica rybek stoi i czeka na odpowiednią ilość wody, żeby mogła płynąć dalej. W przypadku wędzarni ta szerokość strumyka nazywa się moc Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Września 2016 Dziadek pytał o" Czy czas wędzenia zmieni się gdy do nagrzanej wędzarni wprowadzimy 1 kg wędliny i 100kg "wyrobu do wędzenia, a nie o cały proces, tylko o czas dotyczący wędzenia. Wszyscy wiemy kiedy zaczyna się wędzić. Musi dojść do powtórnego wykropienia się pary wodnej i osuszenia wtórnego po nagrzaniu, ale to dotyczy również 1 kg jak i 100 kg i odpowiedniej wydajności wędzarni. Pytanie jest konkretne - czy czas się zmieni. Ja odpowiadam czas się nie zmieni. Zmiana wystąpi przy różnicy wagowej pomiędzy wędzonkami. Zakładając, że jest ten sam wkład i podzielony na ilość 1 kg i 100 kg o zbliżonej kubaturze poszczególnych jednostek ( kg ) czas się nie zmieni. Wędząc należy utrzymać parametry temperatury, opalania , komory i całej wędzarni. Więc czas wędzenia nagrzanej wędzarni nie powinien się różnić pomiędzy 1 kg a 100 kg. Wędzarnia nie może być przeładowana. Wędzenie następuje po nagrzaniu i osuszeniu wędzonek, można osuszyć i nagrzać poza komorą lub osuszyć przy temperaturze pokojowej i wędzić na zimno. Dorabianie teorii do pytania i rozbudowywanie jest śmieszne. Powstało dużo teorii i każda inna, a nawet nowe teoria wędzenia dopasowana do pytania. Padło pytanie, została podjęta dyskusja na ten temat. Wszystko należy zakończyć konkretną odpowiedzią. Dziadek odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Września 2016 Dorabianie teorii do pytania i rozbudowywanie jest śmieszne. Powstało dużo teorii i każda inna, a nawet nowe teoria wędzenia dopasowana do pytania. W ten sposób nie pisz, gdyż musiałbyś udowodnić, że masz monopol na prawdę. I etapem wędzenia jest osuszanie, co potwierdza wklejony dzisiaj materiał. Jeśli jestes lepszy od prof. Pezackiego, ty tylko Ci chwała. EOT. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) 101 kg .1kg wędliny, przed czy na końcu wędzarni ? przyjmując wędzarnie z bezpośrednim paleniskiem . Edytowane 29 Września 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Maxell brałem pod uwagę wymieniony szczegół całego procesu. I etap nagrzewanie wędzonek II osuszanie i III już wędzenie. Ponieważ pytanie dotyczyło jednego z procesów czyli wędzenia, pozostałe procesy poprzedzające nie biorę pod uwagę. W trakcie dyskusji pytanie zaczyna się rozwijać już o pełny proces czyli złożony z poszczególnych etapów. Jakie pytanie, taka odpowiedź. Edytowane 29 Września 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/3/#findComment-519786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.