Skocz do zawartości

Sla100 Wyroby i Kulinaria ;)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo sedecznie wedzarnia zaczyna powstawac a tak w ramach zabicia wolnego czasu zaczelo sie od BIALEJ miesko zakupione sprzet gotowy tak wiec do dziela 

 

 

 

post-82678-0-77746900-1475143944_thumb.jpg

post-82678-0-61482100-1475143945_thumb.jpg

post-82678-0-07684300-1475143946_thumb.jpg

post-82678-0-88561900-1475143946_thumb.jpg

post-82678-0-52309200-1475143947_thumb.jpg

post-82678-0-42156200-1475143948_thumb.jpg

post-82678-0-46014000-1475144077_thumb.jpg

post-82678-0-30210100-1475144078_thumb.jpg

post-82678-0-24114600-1475144081_thumb.jpg

post-82678-0-72047500-1475144083_thumb.jpg

 

No I mamy kielbaske !!!! Ale po parzeniu niestety krucha wiec chyba za malo tlustego a raczej napewno za malo !!!!! no ale zona bardzo zadowolona z takiej chudej opcji !!!!! Co do smaku to chyba naprawde nie jest zle :) kilka sztuk zostalo przekazane do ArkoGdynia w celu oceny organoleptycznej no I wynik 4 na 6 wiec jak na pierwszy raz nie jest zle !!!!! :)

 

 

 

Na dzialeczce rok temu utatowalem stare suche winogrono no I po 2 latach odwdzieczylo sie I sa owoce !!!! Niestety nie mam pojecia co to za odmiana :( Tak wiec winko nastawione :)

 

post-82678-0-51264100-1475144192_thumb.jpg

post-82678-0-49839600-1475144191_thumb.jpg

post-82678-0-74468900-1475144193_thumb.jpg

post-82678-0-09389900-1475144195_thumb.jpg

post-82678-0-81919200-1475144195_thumb.jpg

 

No I ostatecznie szyneczka z szynkowaru !!!!!

 

Szynka I golonka chyba powinne sie dogadac w duecie :)

 

Golonka zmielona 3 razy na drobnym sitku a szynka pokrojona w kosteczke tak wiec mamy klej I wklad :) Peklowanie za sucho I do szynkowaru no I wyszlo to.....

 

 

 

post-82678-0-58487400-1475144368_thumb.jpg

post-82678-0-24032500-1475144370_thumb.jpg

post-82678-0-30599300-1475144369_thumb.jpg

post-82678-0-18068800-1475144371_thumb.jpg

post-82678-0-67613200-1475144370_thumb.jpg

post-82678-0-72667000-1475144371_thumb.jpg

post-82678-0-20056100-1475144372_thumb.jpg

post-82678-0-73415300-1475144372_thumb.jpg

post-82678-0-24167900-1475144373_thumb.jpg

post-82678-0-67686900-1475144373_thumb.jpg

post-82678-0-19614500-1475144474_thumb.jpg

 

CDN

 

Sylwester

 

 

 

 

Edytowane przez Bee Gees

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zdjecia na kompie mam prosto a tu sie waszystko kladzie :(
No z wyrobami  - zaczynasz na mistrzówkę ..:) a zdjęcia--- mam podobnie :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519619
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, Sylwek Cię niebawem odwiedzi na degustację tego wina z winogron ;) Napisz mi tylko kiedy będzie gotowe ;)

Oczywiście coś swojego też zabiorę ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519623
Udostępnij na innych stronach

Sylwek my Sylwki musimy sie trzymac razem wiec napewno dam znac  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519625
Udostępnij na innych stronach

 

Oczywiście coś swojego też zabiorę
Zapewne te fantastyczne korbacze  (o trunkach nie wspominam) :)

 

Muski normalnie czyta w myślach. O ile pamiętam jedziesz chyba na Ryte, więc tam poczytamy razem książek ;) Tych spod znaku J&B

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519628
Udostępnij na innych stronach

Sylwestra z tego co pamiętam to zdjęcie na kompie musisz najpierw odrobić/obrócić zapisać na kompie i dopiero wkleić. Wyroby fajne. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519634
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

kilka sztuk zostalo przekazane do ArkoGdynia w celu oceny organoleptycznej no I wynik 4 na 6 wiec jak na pierwszy raz nie jest zle !!!!! :)
 

 

Sylwku... oczywiście że ie jest źle.. a nawet dobrze bym powiedział.... jak na pierwszy wyrób to na prawdę bardzo ładnie!!

 

 

 

No I ostatecznie szyneczka z szynkowaru !!!!! Szynka I golonka chyba powinne sie dogadac w duecie :)

 

I jak jest "ścisła" tak jak mówiłem?? a słoność po peklowaniu? Napisz coś więcej o niej... przekrój mi się jak najbardziej podoba :thumbsup:  

 

Moim zdaniem masz bardzo ładne początki... tylko patrzeć jak powstanie wędzarnia i zaczniesz Dymić  :thumbsup:  :clap:  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519636
Udostępnij na innych stronach

Sylwek świetne wyroby . Mam nadzieję, że w maju spróbujemy winka. Ja robię naleweczkę z winogron :) Pyszna .

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519639
Udostępnij na innych stronach

Sylwek napisz do adminów - poodwracają ci już powstawiane zdjęcia :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519644
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale po parzeniu niestety krucha wiec chyba za malo tlustego a raczej napewno za malo !!!!!

 

Oj nie,  tłustego wystarczy. Raczej mięsko nie kleiło, lub za słabo wyrobiłeś farsz  :cool:  

Wizerunkowo - bardzo dobrze. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519662
Udostępnij na innych stronach

Sylwek , a czy byłbyś tak dobry i wysłał mi parę sztuk sadzonek z Twojego winogrona ( 10szt )   , bardzo ładne , wygląda na deserowe , podobno sadzonki należy pozyskiwać po pierwszych przymrozkach , tę informację sprawdzę .Pokryję koszt przesyłki .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519671
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, tak trzymać :D. Gratulacje.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519700
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam bardzo sedecznie wedzarnia zaczyna powstawac a tak w ramach zabicia wolnego czasu zaczelo sie od BIALE

 

Sylwku  jeśli to Twoje pierwsze wyroby to  :clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519720
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za dobre komentarze !!!!!!

 

 

 

.A można wiedzieć gdzie kupujesz mięso?

 

Te miesko zostalo zakupine w Selgosie 

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-519934
Udostępnij na innych stronach

Tak wiec przygoda z szynkowarem ciag dalszy  :D  :D

 

Karkowka bez peklowania tak na szybko 

 

post-77484-0-83778000-1475873057_thumb.jpg

 

Szynka ze zmielonych cwiartek kurczka i piersi w kosteczke 

 

post-77484-0-02965500-1475873096_thumb.jpg

post-77484-0-77078500-1475873108_thumb.jpg

 

Rolada z boczku peklowana na sucho 4 dni tylko z majerankiem

 

post-77484-0-47120300-1475873226_thumb.jpg

post-77484-0-76496700-1475873242_thumb.jpg

post-77484-0-49072200-1475873267_thumb.jpg

post-77484-0-06856200-1475873281_thumb.jpg

post-77484-0-35953700-1475873299_thumb.jpg

 

Galareta czy tez Zylc sie trafil z takiego zestawu 

 

post-77484-0-27523800-1475873338_thumb.jpg

post-77484-0-63923000-1475873353_thumb.jpg

 

No i 5kg kurek sie znalazlo wiec poszlo do octu  :D  :D

 

post-77484-0-54683700-1475873388_thumb.jpg

post-77484-0-63295700-1475873404_thumb.jpg

post-77484-0-98358800-1475873419_thumb.jpg

post-77484-0-74402800-1475873434_thumb.jpg

post-77484-0-53278800-1475873447_thumb.jpg

 

 

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-521251
Udostępnij na innych stronach

 

 

To lubię, zylc prawdziwy...   

 

No i be zadnej zelantyny nawet !!! :D  :D  :D  :D  

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-521258
Udostępnij na innych stronach

Narobiłeś mi ochoty tą galaretą.Ja dokładam jeszcze szyję z indyka ,2-3 garście rapek kurzych [gotowane  dla kleju -nie obieram tylko wyrzucam]  i pręge wołową .Po kompletnym doprawieniu rozlewam w pojemniczki np.po margarynie roślinnej lub inne plastikowe i nadmiar pakuję do zamrazarki.Na dzień wcześniej wyjmuję wrzucam do garnka z odrobiną wody zagotowuję i wlewam z powrotem do pojemnika do zastygnięcia .

Ostatnio nadmiar galarety porozlewałam do słoików-brak miejsca w zamrażarce  , zapasteryzowałam i do piwnicy .Obydwa sposoby dobre do przechowania większej ilośći galarety.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-521314
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak wiec wczoraj udało się po raz pierwszy przerobić 40L mleka !!!!!

 

Mleko prosto z udoju wieczornego z pewnego miejsca.

 

Nie obyło się bez paniki i kłopotów w których ratował i służył porada Andrzej K i za to wielkie dzięki !!!!!!!

 

Kłopoty to troszkę moja panika raczej bo po 40 minutach nie było skrzepu ale doczytałem na podpuszczce ze czas tej podpuszczki to od 50 do 70 minut wiec poczekałem i wszystko się fajnie udało. Jak na razie  :facepalm:

 

Udało się zrobić kilka Korycińskich serów i kilka ocypkow które sobie przez noc poleżały w solance i własnie się obsuszają wędzenie w środę  :D  :D

 

Koryciny wyladuja w solance wieczorkiem a moze nawet jutro rano a z ricotty pieczemy dzisiaj serniczek bo wyszlo jej az 1.5 kg

 

post-77484-0-41159500-1477922487_thumb.jpg

post-77484-0-91168200-1477922490_thumb.jpg

post-77484-0-92038700-1477922494_thumb.jpg

post-77484-0-10909200-1477922500_thumb.jpg

post-77484-0-58733900-1477922509_thumb.jpg

post-77484-0-82376000-1477922515_thumb.jpg

post-77484-0-54997300-1477922519_thumb.jpg

post-77484-0-87076300-1477922524_thumb.jpg

post-77484-0-52609100-1477922528_thumb.jpg

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13448-sla100-wyroby-i-kulinaria/#findComment-524626
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.