Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

U nas od dzisiaj już świateczny klimat w domciu.

 

 

Mareczku jak te Nasze dzieci szybko rosną :D ..................  a my coraz młodsi :D

 

 

 Pozdrawiam Was :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-532039
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem dwa karpie 7kg,zostały oparzone jak świnka  :( wszystkie łuski,śluz elegancko zeszło co

daje gwarancję że nie pachną mułem jak to niektórzy mówią  ;) .Zostały poporcjowane zasolone

z pokrojoną cebulą do smażenia,część została zamknięta próżniowo i zamrożona na inne dni.

Do wędzenia nie zostało za wiele,prawie same ogony (solone z odrobiną vegety)  :) coż musiałem

zakupić dwa pęta kiełbasy podwawelskiej,która wędziła się w towarzystwie karpia  :mellow: .

Karpik wyszedł smaczniutki,a podwawelska jak swojska kiełbasa.....

Karpie zawsze kupuję duże tak powyżej 3 kg,wbrew opini jaka krąży że tłuste,a duże zawsze znajdą się

narzekacze,ja kupuję od ładnych paru lat od jednego hodowcy,w markecie nie kupuję choć są tańsze.

Słonecznie Pozdrawiam

Marek

 

post-40148-0-33550000-1482528498_thumb.jpgpost-40148-0-53540800-1482528506_thumb.jpgpost-40148-0-04795600-1482528510_thumb.jpgpost-40148-0-86480200-1482528518_thumb.jpgpost-40148-0-45416100-1482528526_thumb.jpgpost-40148-0-40019100-1482528533_thumb.jpgpost-40148-0-69876500-1482528539_thumb.jpgpost-40148-0-89638300-1482528547_thumb.jpgpost-40148-0-95976500-1482528554_thumb.jpgpost-40148-0-13386700-1482528560_thumb.jpgpost-40148-0-19477000-1482528572_thumb.jpgpost-40148-0-61342900-1482528579_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-533022
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam


Ostatnie wędzenie w tym roku,pogoda pięknie dopisała,co prawda peklowanie w workach się przedłużyło i to na plus :-) (choroba złamała mnie dwa razy).


 


Peklowanie na sucho w workach standardowo boczek i karkówka 21dni,dzięki temu peklowaniu


wybieram sobie pogodę odpowiednią (ładną) na wędzenie.


 


Peklowanie w workach nie komplikuje miejsca w lodówce było tego 17kg,a od biedy to można worki wrzucić nawet do zimnej piwnicy czy sieni zaciemnionej.


 


Powędzone,popakowane i zamrożone przy moich dziewczynach do Wielkanocy starczy.


Robie boczek w paskach bo najlepiej schodzi,a karkówkę kroje na 4,


nie robię dużych wędzonek bo nie lubimy jak cos za długo leży w lodówce i pod koniec na siłę się dojada


 


Najlepiej konsumować w formie spacerku nożem po boczku do gołej skóry :-)


post-40148-0-55639400-1509214585_thumb.jpgpost-40148-0-15794200-1509214582_thumb.jpg


post-40148-0-02119900-1509214496_thumb.jpgpost-40148-0-33478600-1509214504_thumb.jpgpost-40148-0-72989600-1509214510_thumb.jpgpost-40148-0-79875400-1509214514_thumb.jpgpost-40148-0-56968500-1509214518_thumb.jpgpost-40148-0-96759200-1509214524_thumb.jpgpost-40148-0-94487800-1509214534_thumb.jpgpost-40148-0-07278800-1509214541_thumb.jpgpost-40148-0-13965700-1509214547_thumb.jpgpost-40148-0-31329300-1509214551_thumb.jpgpost-40148-0-06659100-1509214556_thumb.jpgpost-40148-0-50724600-1509214561_thumb.jpgpost-40148-0-80961400-1509214566_thumb.jpgpost-40148-0-07369700-1509214570_thumb.jpgpost-40148-0-36490400-1509214578_thumb.jpg


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-572984
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnie wędzenie w tym roku,pogoda pięknie dopisała,

 

Marku , gratuluję :thumbsup::clap:  pozdrowienia ślę ........ oczywiście dla dziewczyn również . :flowers: :flowers: :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-572989
Udostępnij na innych stronach

Marek chyba malowałeś te wędzonki i to na wysoki połysk :) . Ale ładnie wyszły. :tongue:

Pozdrawiam.

Jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa i w jakiej temp. podpiekasz.?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573039
Udostępnij na innych stronach

Boczuś i podgardle podpiekane to u mnie schodzi lepiej niz szynka  :D.

U mnie identycznie takie same paski też tak samo porcjowane a skórka na zupę  :clap:.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573049
Udostępnij na innych stronach

 Witam,mam kilka pytań do Ciebie w związku z peklowaniem w woreczkach,

mam taką nadzieję że mi odpowiesz i nie tylko ja skorzystam na Twoim doświadczeniu

sam pekluję na sucho,ale jeszcze nigdy w woreczkach

-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcej

- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsa

- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcie

- czy większe kawałki nastrzykujesz

- czy płuczesz przed wędzeniem

Pokazałeś pieczoną szynkę urodzinową, usilnie proszę o przepis na jej wykonanie

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573094
Udostępnij na innych stronach

 Witam,mam kilka pytań do Ciebie w związku z peklowaniem w woreczkach,

mam taką nadzieję że mi odpowiesz i nie tylko ja skorzystam na Twoim doświadczeniu

sam pekluję na sucho,ale jeszcze nigdy w woreczkach

-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcej

- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsa

- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcie

- czy większe kawałki nastrzykujesz

- czy płuczesz przed wędzeniem

Pokazałeś pieczoną szynkę urodzinową, usilnie proszę o przepis na jej wykonanie

Pozdrawiam Grzegorz

Witaj

-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcej

dlatego iż wcześniej byłem dwa razy chory,lecz normalnie pekluje to 10dni

- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsa

używam tylko peklosól 100% ilość peklosoli do pieczonych od 15-17g/kg (nasza wersja17g/kg),do parzonych 20-22g/kg

- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcie

tylko przekładam i obracam o 180'

- czy większe kawałki nastrzykujesz

nie ,gdyż nie robię-nielubimy dużych kawałków,kawałek karowóki to ok 350-400+g

- czy płuczesz przed wędzeniem

przy pieczonych wędlinach nie,przy parzonych tak (chodzi tylko o efekt wizualny)

przepis na szynke podobny z małymi modyfikacjami tj.bez miodu,peklowanie 3 dni,delikatny nastrzyk

https://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1129-udziec-pieczony

[Dodano: 30 paź 2017 - 15:28]

Marek chyba malowałeś te wędzonki i to na wysoki połysk :) . Ale ładnie wyszły. :tongue:

Pozdrawiam.

Jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa i w jakiej temp. podpiekasz.?

Peklosól 17g/kg,120'C to jest dobrze,tak aż w boczku 5 mięśni się wyciągnie i będzie mięciutki jak masełko

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573287
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witajcie


Otrzymałem od naszego forumowego Przyjaciela Jasia aż z Kolberga paczuszkę z rybkami za co jeszcze raz serdecznie dziękuję (będzie barter....nie ma ale....).8kg z hakiem zmusiło mnie do zrobienia prawie festiwalu ryb bo były śledziki świeże,solone,wędzone i dorsz "bolek".Trzeba było je szybko zagospodarować więc padło robimy śledziki w pomidorkach i śledziki po Kaszubsku wg.Kolegi Henia.


Dorsz został usmażony,a śledziki wędzone zjedzone  :tongue:.Pracy trochę było (cały dzień) aż cebuli brakło


na część śledzi... :( Najbardziej bałem się zrobienia dobrej zalewy,ale po obliczeniach ilości,słoności i ostrości koncentratu pomodoro.....wyszło bardzo dobre w smaku i jemne na języku,a w połączeniu z rybką po prostu mniam...Pod koniec pośpiech i emocje plus ostry nóż poczyniły ciachnięcie palca żony,


opatrzyłem palec i cebulę kroiła dalej (twarda dziewczyna jak ja  ;) ) musieliśmy na koniec pracy po kielichu Zakopiańskiej cytrynówki wypić  :D


Poniżej poglądowy przebieg prac


upst...coś mi wcześniej nie poszło jak trzeba ze zdjęciami przepraszam  :(


 


post-40148-0-66380300-1517167234_thumb.jpg post-40148-0-46210700-1517167633_thumb.jpg


post-40148-0-66810600-1517167647_thumb.jpgpost-40148-0-89175500-1517167650_thumb.jpg


post-40148-0-52060200-1517167657_thumb.jpgpost-40148-0-96084800-1517167668_thumb.jpg


post-40148-0-59162800-1517167675_thumb.jpgpost-40148-0-49889500-1517167683_thumb.jpg


post-40148-0-42333300-1517167689_thumb.jpgpost-40148-0-59830600-1517167698_thumb.jpg


post-40148-0-96406100-1517167700_thumb.jpgpost-40148-0-85162500-1517167708_thumb.jpg


post-40148-0-59348100-1517167714_thumb.jpgpost-40148-0-87969300-1517167718_thumb.jpg


post-40148-0-38015800-1517167723_thumb.jpgpost-40148-0-48844800-1517167727_thumb.jpg


post-40148-0-39655600-1517167731_thumb.jpgpost-40148-0-23148200-1517167739_thumb.jpg


post-40148-0-92184500-1517167742_thumb.jpgpost-40148-0-15605400-1517167747_thumb.jpg


post-40148-0-35328900-1517167755_thumb.jpg


Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586677
Udostępnij na innych stronach

No pięknie. :clap: Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Rozumiem, że ten przepis na kartce jest do tych śledzi w słoikach, tak? I używasz do niego śledzi niesolonych, filetowanych, tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586682
Udostępnij na innych stronach

dla moderatora jak da radę prosze usunąć ostatnie zdjęcie na dole (powtórzone nie potrafiłem go usunąć) dziękuje.


[Dodano: 28 sty 2018 - 20:42]

Todek śledzie wg Henia były lekko posolone (nie wymagało moczenia)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586683
Udostępnij na innych stronach

[Dodano: 28 sty 2018 - 20:42]

Todek śledzie wg Henia były lekko posolone (nie wymagało moczenia)

Rozumiem. To jeszcze Cię pomęczę. :) Dlatego w przepisie nie ma soli. A jak by były niesolone, to ile dać soli? Śledzie przekładamy gorącą czy zimną zalewą? Jakoś to konserwujemy/pasteryzujemy, czy tylko mają się przegryźć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586684
Udostępnij na innych stronach

Todek jakby były nie solone to posoliłbym z ręki (a ci co nie mają ręki to 15g/kg śledzi bezpiecznie),śledzie były przekładane przestudzoną zalewą,do jutra się przegryzą i są do zjedzenia na świeżo,do tyg. czasu wytrzymają (oby)  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586687
Udostępnij na innych stronach

Todek jakby były nie solone to posoliłbym z ręki (a ci co nie mają ręki to 15g/kg śledzi bezpiecznie),śledzie były przekładane przestudzoną zalewą,do jutra się przegryzą i są do zjedzenia na świeżo,do tyg. czasu wytrzymają (oby)  :tongue:

I wszystko jasne. :thumbsup: Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pod koniec pośpiech i emocje plus ostry nóż poczyniły ciachnięcie palca żony,

 

Ja w takiej sytuacji wkładam palucha do pudełka z proszkiem do prania   krew momentalnie przestaje się lać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586719
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W sobote 14 marca przyszedł dzień na dwie świnki krzyżówka "świnio-dzika",praca poszła humanitarnie,


sprawnie,mięso zostało przebadane.Wykonany został tradycyjnie zając pieczony i salceson (dokupione ozorki,serca),pozostała część mięsa poszła do peklowania na wędzonki,sadło na smalec,słonina na smalczyk z cebulką.Pomimo iż świnki tłustawe,mięso w smaku wyborne,gdyż karmione były bananami,pomarańczami winogronami i innymi smakołykami z warzywniaka,w sobote wędzenie.


Była to dla mnie nostalgia do zawodu (dawno nie robiłem),którego się nie zapomina ;)


Pare fotek z uboju,jak otrzymam dodatkowe zamieszcze jako ciąg dalszy


 


post-40148-0-73132600-1523866759_thumb.jpgpost-40148-0-12011800-1523866765_thumb.jpgpost-40148-0-38466100-1523866770_thumb.jpg


post-40148-0-78736300-1523866775_thumb.jpgpost-40148-0-40851700-1523866784_thumb.jpgpost-40148-0-41273100-1523866793_thumb.jpg


post-40148-0-59101400-1523866800_thumb.jpgpost-40148-0-58351100-1523866808_thumb.jpgpost-40148-0-50812100-1523866816_thumb.jpg


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595462
Udostępnij na innych stronach

 Na jednym ze zdjęć widać jak przecinasz kości żeberek przy pomocy "kątówki". Czy to jest taka zwykła kątówka czy jakaś specjalna, wolnoobrotowa? I jakiej tarczy do tego używasz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595464
Udostępnij na innych stronach

Marku, fajnie popatrzeć na zdjęcia, no to się troszkę narobiłeś.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.