andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Grudnia 2016 U nas od dzisiaj już świateczny klimat w domciu. Mareczku jak te Nasze dzieci szybko rosną .................. a my coraz młodsi Pozdrawiam Was Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-532039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Marku&Kasiu - serdeczności i ciepełka rodzinnego nie tylko przy choince - smaczności jak zwykle urokliwe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-532060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zakupiłem dwa karpie 7kg,zostały oparzone jak świnka wszystkie łuski,śluz elegancko zeszło codaje gwarancję że nie pachną mułem jak to niektórzy mówią .Zostały poporcjowane zasolonez pokrojoną cebulą do smażenia,część została zamknięta próżniowo i zamrożona na inne dni.Do wędzenia nie zostało za wiele,prawie same ogony (solone z odrobiną vegety) coż musiałemzakupić dwa pęta kiełbasy podwawelskiej,która wędziła się w towarzystwie karpia .Karpik wyszedł smaczniutki,a podwawelska jak swojska kiełbasa.....Karpie zawsze kupuję duże tak powyżej 3 kg,wbrew opini jaka krąży że tłuste,a duże zawsze znajdą sięnarzekacze,ja kupuję od ładnych paru lat od jednego hodowcy,w markecie nie kupuję choć są tańsze.Słonecznie PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-533022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Października 2017 WitamOstatnie wędzenie w tym roku,pogoda pięknie dopisała,co prawda peklowanie w workach się przedłużyło i to na plus :-) (choroba złamała mnie dwa razy). Peklowanie na sucho w workach standardowo boczek i karkówka 21dni,dzięki temu peklowaniuwybieram sobie pogodę odpowiednią (ładną) na wędzenie. Peklowanie w workach nie komplikuje miejsca w lodówce było tego 17kg,a od biedy to można worki wrzucić nawet do zimnej piwnicy czy sieni zaciemnionej. Powędzone,popakowane i zamrożone przy moich dziewczynach do Wielkanocy starczy.Robie boczek w paskach bo najlepiej schodzi,a karkówkę kroje na 4,nie robię dużych wędzonek bo nie lubimy jak cos za długo leży w lodówce i pod koniec na siłę się dojada Najlepiej konsumować w formie spacerku nożem po boczku do gołej skóry :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-572984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Października 2017 No i wyroby rewelacyjne :clap: zapach dotarł przez monitor aż zrobiłem się głodny idę zajrzeć do mojej spiżarki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-572986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Października 2017 Ostatnie wędzenie w tym roku,pogoda pięknie dopisała, Marku , gratuluję pozdrowienia ślę ........ oczywiście dla dziewczyn również . :flowers: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-572989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Października 2017 Marek jak by to powiedzieć - Mistrzówka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Października 2017 Marek chyba malowałeś te wędzonki i to na wysoki połysk . Ale ładnie wyszły. Pozdrawiam.Jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa i w jakiej temp. podpiekasz.? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Października 2017 Ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Października 2017 Boczuś i podgardle podpiekane to u mnie schodzi lepiej niz szynka .U mnie identycznie takie same paski też tak samo porcjowane a skórka na zupę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Października 2017 Witam,mam kilka pytań do Ciebie w związku z peklowaniem w woreczkach,mam taką nadzieję że mi odpowiesz i nie tylko ja skorzystam na Twoim doświadczeniusam pekluję na sucho,ale jeszcze nigdy w woreczkach-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcej- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsa- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcie- czy większe kawałki nastrzykujesz- czy płuczesz przed wędzeniemPokazałeś pieczoną szynkę urodzinową, usilnie proszę o przepis na jej wykonaniePozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Witam,mam kilka pytań do Ciebie w związku z peklowaniem w woreczkach,mam taką nadzieję że mi odpowiesz i nie tylko ja skorzystam na Twoim doświadczeniusam pekluję na sucho,ale jeszcze nigdy w woreczkach-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcej- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsa- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcie- czy większe kawałki nastrzykujesz- czy płuczesz przed wędzeniemPokazałeś pieczoną szynkę urodzinową, usilnie proszę o przepis na jej wykonaniePozdrawiam GrzegorzWitaj-dlaczego 21 dni czy może być mniej lub więcejdlatego iż wcześniej byłem dwa razy chory,lecz normalnie pekluje to 10dni- czy na samej peklosoli ,i ile na kilogram mięsaużywam tylko peklosól 100% ilość peklosoli do pieczonych od 15-17g/kg (nasza wersja17g/kg),do parzonych 20-22g/kg- czy przekładasz woreczki i czy masujesz w trakcietylko przekładam i obracam o 180'- czy większe kawałki nastrzykujesznie ,gdyż nie robię-nielubimy dużych kawałków,kawałek karowóki to ok 350-400+g- czy płuczesz przed wędzeniemprzy pieczonych wędlinach nie,przy parzonych tak (chodzi tylko o efekt wizualny)przepis na szynke podobny z małymi modyfikacjami tj.bez miodu,peklowanie 3 dni,delikatny nastrzykhttps://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1129-udziec-pieczony[Dodano: 30 paź 2017 - 15:28]Marek chyba malowałeś te wędzonki i to na wysoki połysk . Ale ładnie wyszły. Pozdrawiam.Jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa i w jakiej temp. podpiekasz.?Peklosól 17g/kg,120'C to jest dobrze,tak aż w boczku 5 mięśni się wyciągnie i będzie mięciutki jak masełko Edytowane 30 Października 2017 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Października 2017 Bardzo,bardzo dziękujęPozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-573350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) WitajcieOtrzymałem od naszego forumowego Przyjaciela Jasia aż z Kolberga paczuszkę z rybkami za co jeszcze raz serdecznie dziękuję (będzie barter....nie ma ale....).8kg z hakiem zmusiło mnie do zrobienia prawie festiwalu ryb bo były śledziki świeże,solone,wędzone i dorsz "bolek".Trzeba było je szybko zagospodarować więc padło robimy śledziki w pomidorkach i śledziki po Kaszubsku wg.Kolegi Henia.Dorsz został usmażony,a śledziki wędzone zjedzone .Pracy trochę było (cały dzień) aż cebuli brakłona część śledzi... Najbardziej bałem się zrobienia dobrej zalewy,ale po obliczeniach ilości,słoności i ostrości koncentratu pomodoro.....wyszło bardzo dobre w smaku i jemne na języku,a w połączeniu z rybką po prostu mniam...Pod koniec pośpiech i emocje plus ostry nóż poczyniły ciachnięcie palca żony,opatrzyłem palec i cebulę kroiła dalej (twarda dziewczyna jak ja ) musieliśmy na koniec pracy po kielichu Zakopiańskiej cytrynówki wypić Poniżej poglądowy przebieg pracupst...coś mi wcześniej nie poszło jak trzeba ze zdjęciami przepraszam Edytowane 28 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Stycznia 2018 No pięknie. Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Rozumiem, że ten przepis na kartce jest do tych śledzi w słoikach, tak? I używasz do niego śledzi niesolonych, filetowanych, tak? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Stycznia 2018 dla moderatora jak da radę prosze usunąć ostatnie zdjęcie na dole (powtórzone nie potrafiłem go usunąć) dziękuje.[Dodano: 28 sty 2018 - 20:42]Todek śledzie wg Henia były lekko posolone (nie wymagało moczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Stycznia 2018 [Dodano: 28 sty 2018 - 20:42]Todek śledzie wg Henia były lekko posolone (nie wymagało moczenia)Rozumiem. To jeszcze Cię pomęczę. Dlatego w przepisie nie ma soli. A jak by były niesolone, to ile dać soli? Śledzie przekładamy gorącą czy zimną zalewą? Jakoś to konserwujemy/pasteryzujemy, czy tylko mają się przegryźć? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Stycznia 2018 przebieg prac piękna fotorelacja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Todek jakby były nie solone to posoliłbym z ręki (a ci co nie mają ręki to 15g/kg śledzi bezpiecznie),śledzie były przekładane przestudzoną zalewą,do jutra się przegryzą i są do zjedzenia na świeżo,do tyg. czasu wytrzymają (oby) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Todek jakby były nie solone to posoliłbym z ręki (a ci co nie mają ręki to 15g/kg śledzi bezpiecznie),śledzie były przekładane przestudzoną zalewą,do jutra się przegryzą i są do zjedzenia na świeżo,do tyg. czasu wytrzymają (oby) I wszystko jasne. Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Pod koniec pośpiech i emocje plus ostry nóż poczyniły ciachnięcie palca żony, Ja w takiej sytuacji wkładam palucha do pudełka z proszkiem do prania krew momentalnie przestaje się lać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-586719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 W sobote 14 marca przyszedł dzień na dwie świnki krzyżówka "świnio-dzika",praca poszła humanitarnie,sprawnie,mięso zostało przebadane.Wykonany został tradycyjnie zając pieczony i salceson (dokupione ozorki,serca),pozostała część mięsa poszła do peklowania na wędzonki,sadło na smalec,słonina na smalczyk z cebulką.Pomimo iż świnki tłustawe,mięso w smaku wyborne,gdyż karmione były bananami,pomarańczami winogronami i innymi smakołykami z warzywniaka,w sobote wędzenie.Była to dla mnie nostalgia do zawodu (dawno nie robiłem),którego się nie zapomina Pare fotek z uboju,jak otrzymam dodatkowe zamieszcze jako ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Na jednym ze zdjęć widać jak przecinasz kości żeberek przy pomocy "kątówki". Czy to jest taka zwykła kątówka czy jakaś specjalna, wolnoobrotowa? I jakiej tarczy do tego używasz? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Todek zwykła kątówka oscylacyjna,tarcza do drewna fi 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Marku, fajnie popatrzeć na zdjęcia, no to się troszkę narobiłeś.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/3/#findComment-595470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.