yo11 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam! Poszukuję ekstraktów smakowych w płynie dodawanych do mięsa sprzedawanych w detalu tj. smak Tyrolskiej itp. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2008 Cześć Kolego.Niestety, tutaj nic takiego nie znajdziesz. Musisz wejść do sklepu Miro (miał chyba kilka rodzajów, choć nie wiem czy w płynie) lub poszukać w necie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2008 Jakis czas temu nabylem dodatki z firmy "Polsmaki" jak narazie zrobilem kielbase pieprzowa, ktora jeszcze sie pekluje... pozniej parzenie i zobaczymy co z tego wyszlo http://monki.us/~tier/dodatki/dodatki.jpg http://monki.us/~tier/dodatki/kultura.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2008 Tier jak to kupiłeś przez net ? bo na stronie nic nie ma o cenach i wysyłce wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2008 Czy zawierają one jakieś wzmacniacze czy tylko jest to mieszanina przypraw :question: "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2008 Mozna zamowic w formie mailowej, oferte jaka otrzymalem: - Pikantna 24zł/kg- Pieprzowa V 23zł/kg - Salamiteks 214p/1 32zł/kg- Salami Hiszpańskie 16zł/kg - Kindziuk 24,0 zł/kg - Bamberska 20,0 zł/kg - Kultura C-P-77 10,30ZŁ/szt ( opakowanie na 50kg mięsa) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2008 Czy zawierają one jakieś wzmacniacze czy tylko jest to mieszanina przypraw :question: "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2008 czy to sie zamawia w takich jak Ty masz 20 dkg paczkach czy trzeba całe kilo? wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zawierają wszystko, łącznie z np. haminą i jej odpowiednikami. To jest typowa przemysłówka, jednak pocieszające, iz sporo masarni wraca do własnej produkcji, w miare czystych chemicznie, mieszanek przyprawowych.Osobiście radzę przyprawy dodawać samemu. Powód - jesli mamy zastępować robione własnoręcznie mieszanki przprawowe, tymi z 50-cio kilowych worów, to lepiej, oszczędzając pracy, udac sie po prostu do sklepu i kupić taką kiełbaskę. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lutego 2008 Tak właśnie myślałam ale nie mogłam się doczytać składu na tych zdjęciach. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2008 Pełnego składu nie doczytasz nigdy, gdyz sie tego u nas nie podaje. Mogę Cię zapewnic, że są tam wzmacniacze smaku, koloru, konserwanty, extrakty sojowe (ostatnio okazało się, iż w przypadku dodatków do mięsa - szkodliwe), mąka, środki wiążące wodę i to wszystko, co powoduje, że z najgorszego mięcha wyjdzie Ci "wspaniała" wędlinka, która zawsze sie uda, ma piekny kolor i jest wyjątkowo soczysta itp.Kierownik hurtowni masarskiej, kiedy kupowałem na zlot materiały, robił sobie mieszaneczke przypraw (samych przypraw). Na moje pytanie, dlaczgo to robi, skoro są gotowe, odpowedział, że gdybym wiedział co zawierają, to na pewno inaczej patrzyłbym na kiełbasy ze sklepu. Mówi - panie, oni maja w pojemnikach przygotowane tłuszcz i mięso mielone, peklowane, a robiąc różne gatunki kiełbas, po prostu wsypują do tych pojemników gotowe ekstrakty przyprawowe, rózne, w zalezności od tego jaka kiełbasę mają shandlować. Z grubsza się z nim zgadzam. To tak samo, jak np. z masarniami - wystarczy podjechać w sobotę koło południa, a okaże się, że chłopaki zajęci sa robotą, bo własnie dzisiaj robią wedlinki dla siebie. :grin: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2008 PIEPRZOWA V, SKLAD: - przyprawa- glukoza- warzywa- e-621 (subs. wzmacniajaca smak i zapach)- laktoza- sol- e-300 (przeciwutleniacz)- oleozywice naturalne przypraw (seler)- hydrolizat bialka sojowego- aromaty naturalne (zaw. seler) Tyle w tym temacie, chemii troche jest ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2008 ja z myślą takich ekstraktów co to dają specyficzny smak , tyrolska ,turystyczna itp.osobiście też jestem za mieszaniem przypraw i tylko przypraw ale nie zawsze się osiąga chciany efekt :blush: wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zawsze się osiąga, tylko to wymaga czasu i eksperymentowania.Przecież smak tyrolskiej, czy inne, nie powstały teraz, a wiele lat temu jedynie w oparciu o naturalne przyprawy.Nie mam chyba receptury na tyrolską, ale musze poszukać. Po prostu nie przepadałem za tym smakiem. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2008 ...a te super smaki, to wynik dodawania glutaminianu i pośrednio askorbinianów. Pierwszy wpływa głównie na smakowitość, a drugi na wygląd wędlinki i nie tylko. Dodawanie ich do wędlin, to typowy zabieg handlowy mający za zadanie oszukanie naszych zmysłów smaku, powonienia i wzroku.Zrób sobie eksperyment. Wymieszaj papier toaletowy z wodą, dodaj przyprawę np krakowską i spróbuj. Będzie smakowało prawie jak obecna kiełbaska krakowska, zwłaszczaj jesli zamiast zwykłej soli uzyjesz wędzonkowej. To oczywiście prastycznie skrajny przykład i nie będzie kolorku. :wink: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie mam chyba receptury na tyrolskąoj coś nam tu szefie kit wciskasz :wink: :lol: no.. może Ty nie masz ale Twoje forum ma :grin: : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=2919#2919 Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie wciskam Abratku. Po prostu pisałem o moich zasobach. :wink:Dodam, że oryginalny przepis na turystyczna znajduje się na stonie głównej w konserwach.Jest także kiełbasa turystyczna i kiełbasa tyrolska, oraz mielonka turystyczna i tyrolska, obie ostatnie pasteryzowane. I je miałem na mysli pisząc ostatniego pościka. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie wciskam Abratku.no to taki żart był :blush: - bo ktoś nowy mógłby faktycznie pomyśleć że nie mamy :lol: Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2008 :grin: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lutego 2008 Dodatki takie jak smak tyrolskiej dodawane są dla wzmocnienia smaku z bardzo prostej przyczyny - są to konserwy przeważnie wysoko wydajne i ten dodatek wody trzeba czymś przyprawić tak samo jest z wędlinami,po to to wymyślono . W domowej produkcji uważam to za zbędne przecież robimy dla siebie i najważniejsze by smak w wyrobach był smakiem mięsa .Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lutego 2008 najważniejsze by smak w wyrobach był smakiem mięsa Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi