Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Kolego.

Niestety, tutaj nic takiego nie znajdziesz.

Musisz wejść do sklepu Miro (miał chyba kilka rodzajów, choć nie wiem czy w płynie) lub poszukać w necie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28578
Udostępnij na innych stronach

Jakis czas temu nabylem dodatki z firmy "Polsmaki" jak narazie zrobilem kielbase pieprzowa, ktora jeszcze sie pekluje... pozniej parzenie i zobaczymy co z tego wyszlo :D

 

http://monki.us/~tier/dodatki/dodatki.jpg

http://monki.us/~tier/dodatki/kultura.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28590
Udostępnij na innych stronach

Czy zawierają one jakieś wzmacniacze czy tylko jest to mieszanina przypraw :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28595
Udostępnij na innych stronach

Mozna zamowic w formie mailowej, oferte jaka otrzymalem:

 

- Pikantna 24zł/kg

- Pieprzowa V 23zł/kg

- Salamiteks 214p/1 32zł/kg

- Salami Hiszpańskie 16zł/kg

- Kindziuk 24,0 zł/kg

- Bamberska 20,0 zł/kg

- Kultura C-P-77 10,30ZŁ/szt ( opakowanie na 50kg mięsa)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28596
Udostępnij na innych stronach

Czy zawierają one jakieś wzmacniacze czy tylko jest to mieszanina przypraw :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28597
Udostępnij na innych stronach

Zawierają wszystko, łącznie z np. haminą i jej odpowiednikami.

To jest typowa przemysłówka, jednak pocieszające, iz sporo masarni wraca do własnej produkcji, w miare czystych chemicznie, mieszanek przyprawowych.

Osobiście radzę przyprawy dodawać samemu. Powód - jesli mamy zastępować robione własnoręcznie mieszanki przprawowe, tymi z 50-cio kilowych worów, to lepiej, oszczędzając pracy, udac sie po prostu do sklepu i kupić taką kiełbaskę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28601
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie myślałam ale nie mogłam się doczytać składu na tych zdjęciach.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28603
Udostępnij na innych stronach

Pełnego składu nie doczytasz nigdy, gdyz sie tego u nas nie podaje. Mogę Cię zapewnic, że są tam wzmacniacze smaku, koloru, konserwanty, extrakty sojowe (ostatnio okazało się, iż w przypadku dodatków do mięsa - szkodliwe), mąka, środki wiążące wodę i to wszystko, co powoduje, że z najgorszego mięcha wyjdzie Ci "wspaniała" wędlinka, która zawsze sie uda, ma piekny kolor i jest wyjątkowo soczysta itp.

Kierownik hurtowni masarskiej, kiedy kupowałem na zlot materiały, robił sobie mieszaneczke przypraw (samych przypraw). Na moje pytanie, dlaczgo to robi, skoro są gotowe, odpowedział, że gdybym wiedział co zawierają, to na pewno inaczej patrzyłbym na kiełbasy ze sklepu. :D Mówi - panie, oni maja w pojemnikach przygotowane tłuszcz i mięso mielone, peklowane, a robiąc różne gatunki kiełbas, po prostu wsypują do tych pojemników gotowe ekstrakty przyprawowe, rózne, w zalezności od tego jaka kiełbasę mają shandlować. Z grubsza się z nim zgadzam.

To tak samo, jak np. z masarniami - wystarczy podjechać w sobotę koło południa, a okaże się, że chłopaki zajęci sa robotą, bo własnie dzisiaj robią wedlinki dla siebie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28604
Udostępnij na innych stronach

PIEPRZOWA V, SKLAD:

 

- przyprawa

- glukoza

- warzywa

- e-621 (subs. wzmacniajaca smak i zapach)

- laktoza

- sol

- e-300 (przeciwutleniacz)

- oleozywice naturalne przypraw (seler)

- hydrolizat bialka sojowego

- aromaty naturalne (zaw. seler)

 

Tyle w tym temacie, chemii troche jest ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28606
Udostępnij na innych stronach

ja z myślą takich ekstraktów co to dają specyficzny smak , tyrolska ,turystyczna itp.

osobiście też jestem za mieszaniem przypraw i tylko przypraw ale nie zawsze się osiąga chciany efekt :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28612
Udostępnij na innych stronach

Zawsze się osiąga, tylko to wymaga czasu i eksperymentowania.

Przecież smak tyrolskiej, czy inne, nie powstały teraz, a wiele lat temu jedynie w oparciu o naturalne przyprawy.

Nie mam chyba receptury na tyrolską, ale musze poszukać. Po prostu nie przepadałem za tym smakiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28615
Udostępnij na innych stronach

...a te super smaki, to wynik dodawania glutaminianu i pośrednio askorbinianów. Pierwszy wpływa głównie na smakowitość, a drugi na wygląd wędlinki i nie tylko. Dodawanie ich do wędlin, to typowy zabieg handlowy mający za zadanie oszukanie naszych zmysłów smaku, powonienia i wzroku.

Zrób sobie eksperyment. Wymieszaj papier toaletowy z wodą, dodaj przyprawę np krakowską i spróbuj. Będzie smakowało prawie jak obecna kiełbaska krakowska, zwłaszczaj jesli zamiast zwykłej soli uzyjesz wędzonkowej. To oczywiście prastycznie skrajny przykład i nie będzie kolorku. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28616
Udostępnij na innych stronach

Nie mam chyba receptury na tyrolską

oj coś nam tu szefie kit wciskasz :wink: :lol:

no.. może Ty nie masz ale Twoje forum ma :grin: :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=2919#2919

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28617
Udostępnij na innych stronach

Nie wciskam Abratku. Po prostu pisałem o moich zasobach. :wink:

Dodam, że oryginalny przepis na turystyczna znajduje się na stonie głównej w konserwach.

Jest także kiełbasa turystyczna i kiełbasa tyrolska, oraz mielonka turystyczna i tyrolska, obie ostatnie pasteryzowane. I je miałem na mysli pisząc ostatniego pościka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28618
Udostępnij na innych stronach

Nie wciskam Abratku.

no to taki żart był :blush: - bo ktoś nowy mógłby faktycznie pomyśleć że nie mamy :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28620
Udostępnij na innych stronach

Dodatki takie jak smak tyrolskiej dodawane są dla wzmocnienia smaku z bardzo prostej przyczyny - są to konserwy przeważnie wysoko wydajne i ten dodatek wody trzeba czymś przyprawić tak samo jest z wędlinami,po to to wymyślono . W domowej produkcji uważam to za zbędne przecież robimy dla siebie i najważniejsze by smak w wyrobach był smakiem mięsa .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28629
Udostępnij na innych stronach

najważniejsze by smak w wyrobach był smakiem mięsa

Nic dodać, nic ująć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1349-ekstrakty-smakowe/#findComment-28635
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.