marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Października 2016 Witam, Czy ubój tucznika "w warunkach gospodarskich" może być przyczyną złej jakości wyrobów z mięsa tego tucznika? Robię różne wędliny, jeśli wykonuję je na mięsie sklepowym nie można im niczego zarzucić. Natomiast jeśli używam mięsa z uboju domowego kiełbasy nie kleją się a wędzonki są cieknące. Szukam konkretnych przyczyn tego stanu. Przypuszczam że wina może być w uboju, który wykonuję z znajomym w gospodarstwie. W innym wypadku wędliny z mięsa sklepowego też musiały by być kiepskie a jak już pisałem są bardzo smaczne. Czy przyczyną może być zły ubój? Proszę jeśli ktoś może o wyjaśnienie problemu. Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Października 2016 Typowe efekty stresu przedubojowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Czyli rozumiem że złapanie tucznika w kojcu i wyprowadzenie z chlewni oraz oszołomienie wywołują stres, który powoduje złą jakość mięsa? W takim razie jak tego uniknąć? Wiem jak wygląda skup żywca w ubojniach i jaki tam stres tucznik przechodzi ale mięso wady nie ma? I nikt świniom relaksującej muzyki nie puszcza Edytowane 10 Października 2016 przez marcin_lis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Października 2016 Sposób wykonania tego "zabiegu". Zdaje się, że w dziale tradycja wrzuciłem ostatnio materiał Kłossowskiego "Sami robimy wędliny" Przeczytaj tam sobie tekst o tym, jak powinien wyglądać taki gospodarski ubój. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Października 2016 Czy przyczyną może być zły ubój? Proszę jeśli ktoś może o wyjaśnienie problemu. Dziekuję Dodatkowo dochodzi rasa bardziej podatna na stres i mniej podatna oraz Typowe efekty stresu przedubojowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_lis Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Października 2016 Po przeczytaniu wielu już informacji jestem pewny że stres przed ubojowy musi powodować u mnie wady mięsa. Wyprowadzenie tucznika pod "gołe niebo" do tego hałas szczekających psów, nowe otoczenie z pewnością powoduje dużo stresu. Następne świnio bicie zaplanuję inaczej, tz. tucznik już dzień wcześniej będzie czekał w tzw, transportówce bez karmienia, tylko woda do picia. A samo ogłuszenie też bez gonitwy po chlewni. Dam informację czy założenia pomogły i mięsko będzie prawidłowe. Bo szkoda tuczników z tradycyjnej hodowli karmionych paszami z własnego gospodarstwa marnować. Pozdrawiam. P.S. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Października 2016 P.S. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie proszę pisać. Nie zawsze w uboju domowym jest odpowiednio schłodzone mięso czyli do granicy kilku stopni . To też może być powodem nie klejenia się wyrobów Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2016 Następne świnio bicie zaplanuję inaczej głupiego jasia mu zapodaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Października 2016 Tylko sam nie pociągnij Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13506-ub%C3%B3j-domowy-mi%C4%99so-pse/#findComment-521866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.