khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2008 Mam ciekawą propozycję na Wielkanoc- pasztet o super smaku na święta …i nie tylko:„Pasztet na sposób strasburski. Wątróbkę cielęcą naszpikować słoniną, podłożyć kilka plasterków słoniny i parę grzybków suszonych, trochę przypraw, odrobinę gałki muszkatołowej, listek laurowy i dusić pod pokrywą, często mieszając, na koniec duszenia posolić. Gdy przestygnie, zemleć na maszynce przez bardzo małe oczka, przetrzeć przez sito i dolać filiżankę gęsiego smalcu i dobrze wymieszać. Słoninę, uduszoną w kawałkach, pokrajać w kostki, posolić do smaku. Pasztet taki naśladuje zupełnie strasburski. Zamiast gęsiego smalcu można użyć samego klarowanego masła, będzie równie smaczny, ale już tak długo jak z gęsim smalcem się nie konserwuje.”Powyższy przepis pochodzi z książki „Co dziś na obiad” M. Śleżańskiej z 1935 roku.W zasadzie ten pasztet jest do smarowania, ale został nieco zmodyfikowany ze wspaniałym skutkiem przez moją bratową, Iwonę Z. :Masa pasztetowa została zawinięta w bardzo cienkie plasterki wędzonej słoniny. Czynność ta łatwiej przyjdzie z pomocą folii do pieczenia (rozciętego rękawa), na której się układa słoninkę, na to masę i całość piecze. Po upieczeniu z pasztetu zdejmuje się folię, owija płótnem lub papierem i wędzi w zimnym dymie. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania! Nigdy nie jadłam lepszego pasztetu. Niestety nie było go dużo, a ponieważ przy stole było kilka osób, pasztet w mgnieniu oka „dostał kamfory”, czyli po prostu znikł błyskawicznie. Wobec powyższego nie posiadam zdjęcia.Niedługo Wielkanoc, czas jajek, bab i pasztetów, może ktoś skusi się i zrobi taki pasztet? Ciekawa jestem Waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2008 Witaj khalina!Pasztet jest bardzo pyszny robię podobny ale zamiast wędzenia zapiekam w piecu coś pysznego!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-28721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2008 Słoninę, uduszoną w kawałkach, pokrajać w kostki, posolić do smakuCzy te słoninę (w kawałkach) dodaje sie do pasztetu, czy przyozdabia nią pastet? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-28750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2008 Słoninę uduszoną dodaje się do pasztetu, natomiast do owijania służy ta wędzona, bardzo cieniutko krojona. Fajnie to wygląda na talerzu-pasztet w białej obwolucie :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-28755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasibrzuszek Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2008 Khalina - w jakiej temp. i jak długo pieczesz i wędzisz ten pasztet ? Szczepan - "coś podobnego" to nie przepis, napisz proszę jak Ty to robisz... :grin: Cytuj Pasibrzuszek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-28983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2008 Słoninę uduszoną dodaje się do pasztetuCzy kosteczki słoniny maja być widoczne na przekroju pasztetu, czy powinny być zmielone i wymieszane z masą bazową? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-28984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2008 Bardzo proszę Was o troszkę cierpliwości. Niedługo podam dokładny przepis, bo nie jest on mojego autorstwa, więc szczegółów nie znam.Podałam ogólnikowy przepis Śleżańskiej, który był "bazą wypadową" mojej bratowej Iwony Z. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-29029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2008 Dokładny przepis na pasztet został dołączony przez Maxella do działu: Artykuły-Podroby-Pasztety-Pasztet na sposób strassburski Iwony Z. , i tam go proszę szukajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-29151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2008 Dziękujemy KHalono za dokładny przepis. Myślę, że niejeden forumowicz go wykorzysta na świąteczne lub specjalne okazje i podzieli się wrażeniami.Pozwalam sobie, dla ułatwienia załączyć link do Twojwgo artykułu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1505 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-29153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lutego 2008 Ja zaś dodam, jesli można, że po wejściu na strone główną, proszę najpierw "rzucić okiem" na kolumnę po lewej stronie ekranu, u góry. Tam znajduja sie linki do ostatnio dodanych przepisów i opisów. Niestety, nie jestem w stanie zdjęć z każdego przepisu (jesli takowe są dołączone) wrzucać do nowości, gdyż wtedy, nasza stronka zmieniałaby wygląd nawet i kilka razy dziennie.Mam nadzieje, że struktura budowy strony głównej jest tak jasna, prosta i przyjazna dla uzytkownika, iż nie ma kłopotu ze swobodnym i wygodnym, intuicyjnym poruszaniem sie po niej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-29154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lutego 2008 Dodam jeszcze, że na stronie doskonale działa funkcja "Szukaj". Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-29157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Marca 2008 Nowości w pasztetach http://www.pekpol.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=78&catid=17&lang=pl Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1354-wielkanocna-propozycja-pasztet-na-spos%C3%B3b-strasburski/#findComment-30812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.