Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Czy robiliście taki chleb? Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie, ale jak pracuje zakwas na takiej mace, jak sie zakwasza ciasto?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13550-chleb-%C5%BCytni-razowy-ze-%C5%9Bwie%C5%BCo-zmielonego-ziarna/
Udostępnij na innych stronach

 Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie,

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Poniewaz kontakt z powietrzem powoduje stopniowa utrate skladnikow odzywczych..

A i taka mąka jest 100% z pelnego przemiału wiec wedlug typu to 3000 i jestem ciekaw jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. 

Czy ktos piekł z takiej mąki?

Ja piekac razowy zakwaszam mąkę typ2000 i przy warabianiu ciasta daje 720( i troszke pszennej)

 

 

jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu..

Na podpłomyki się nadaje :D

Ew. pumpernikiel, po dobrym zakwaszeniu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Piekarze wymagają aby mąka dojrzała po mieleniu. Jest to proces samoistny, w przypadku żyta trwa podobno ok. 7 dni.

 

Niezakwaszona odpowiednio razowa mąka żytnia jest antypożywieniem - blokuje wchłanianie mikroelementów.

  • 2 miesiące temu...

Witam.Ja piekąc chleb żytni zakwas robię z żytniej i trochę razowej  a do ciasta właściwego daję tylko mąkę żytnią.dodaję różnych ziaren oraz namoczone ziarno orkiszu.Wychodzi dosyć smaczny chlebek.Noszę się z zamiarem kupienia przystawki do maszynki zelmer do mielenia ziaren,czy ktoś może  posiada takie ustrojstwo,jeżeli tak to proszę o opinię

Puk ,puk.Czy tu Ktoś zagląda?.Wypowiedzcie się  proszę na temat przystawki do maszynki Zelmer .Przystawka  służy  do mielenia ziaren .Może ktoś ma takie urządzenie.

Nie posiadam takowej przystawki i nie mogę nic napisać w tej sprawie .  

 

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Z tego co wiem to kol. Nestor posiada taką przystawkę, mieli nią ziarno i z tego piecze chleby.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Od niedawna mam taką przystawkę, ale nie używałem jej produkcji mąki a jedynie do wyrobu łamanego ziarna żyta , który jest składnikiem wielu przepisów na chleb w książce J.Hammelmana. ;) .

Najlepsza maka do pieczenia chleba powinna dojrzewać ok. 3 miesiące od przemiału. Sprawdzone u starych piekarzy. Dlatego w piekarniach były zawsze spore magazyny mąki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.