@halusia@ Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Halusia - zastrzelę Cię ! Ja chcę je jeść !!! To kto Cię będzie drażnił Miro?? Halusia, ja bez kawusi moge , przepadam za ciastem drozdzowym pod kazda postacia Aniu ja również... a najbardziej jeszcze ciepłe Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-329572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jako że jest karnawał, więc czas na pączki i faworki. Gusta co do pączków są tak różne, że nie wrzucę swojego przepisu, ale wrzucę bardzo prosty przepis na faworki, stosowany w mojej rodzinie od (co najmniej) 3 pokoleń. Większość przepisów na faworki jakie znajdziecie mówi, że trzeba wielokrotnie wałkować i składać ciasto, najlepiej bijąc go jeszcze wałkiem, żeby przy smażeniu się rozwarstwiało. W tym przepisie stosuje się inny myk, który powoduje, że wystarczy dwa wałkowania, a efekt końcowy jest podobny, jeśli nie lepszy.3 żółtka, szczypta soli, 4 łyżki śmietany, 5 czubatych łyżek mąki -wyrobić ciasto.Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować iponownie rozwałkować. To jest tajemnica sukcesu - bo faworki będa się rozwarstwiać w tym miejscu gdzie były smarowane. Czyli im cieńszy placek i po zrolowaniu więcej warstw, bym bardziej rozwarstwione (czyli puszyste) Wykrawać faworki i smażyć - jako to robić to już chyba wszyscy wiedzą ;-) A jak nie - to łatwo znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2017 Rozwałkować cienko. Posmarować roztopionym masłem, zrolować i ponownie rozwałkować. I to jest sposob ,aby faworki jednak napily sie tluszczu. Tyle samo zoltek ile lyzek smietany, dodac do tego spirytus,wodke lub ocet ,kiedy ciasto jest wyrobione, nalezy je zostawic tylko na okolo 1 h. Pozniej rozwalkowac bardzo cienko i bedzie Puchnac w czasie smazenia, a kiedy sie je bedzie jadlo, zrobi sliczne " pyk" i caly cukier pudek bedzie na Tobie . Zrob w ten sposob i sie zdziwisz, ze nie trzeba walkowac ,smarowac maslem i ponownie walkowac. Faworki to nie ciasto francuzkie. Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego [Dodano: 04 lut 2017 - 06:36]Za to z okazji Tlustego czwartku ,proponuje wam zrobic Cronuts, czyli paczki z ciasta francuzkiego. Tutaj znalazlam przepis http://www.mojewypieki.com/post/cronut-croissant-czy-donut Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2017 Moj tata robi od lat faworki z przepisu z ksiazki kucharskiej wydanej w 59 r / szare oprawy/ kruchosc zalezy od wybijanie ciasta walkiem .ciasto sie napowietrza , po usmazeniu jest mocno babelkowe i kruchutkie , Do ciasta dodac trzeba spirytus lub ocet wtedy ciasto nie chlonie tluszczu w czasie smazenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13946-ciasto-chru%C5%9Bciki-dro%C5%BCd%C5%BCowefaworki/page/2/#findComment-539118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.