Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kogoś też to interesuje to znalazłem info na stronie ninji że te blendery mają prędkość od 850 do 20.000 spory rozrzut

 

Kutery na allegro za 4500zł mają prędkość 1440 to jest przepaść pomiedzy ninją a do tego, misa obraca się 12obr/min więc noże pracują na mięsię przez krutszy czas niż w blederze gdzie rezają ciągle, no i noży jest 3 a nie 4 czy 6 jak w ninji.

 

jeśli blender jest mocny to powinien skutecznie skutrować mięso na najniższych obrotach, bo przecież to nie odwirowywanie.

Może dziurek bedzie mniej.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609606
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A co powiecie o takim sprzęcie?  

Poj.3l   ,   750W  , obr/min1400

750255919_1_644x461_kuter-hendi-3l-rozdr

 

750255919_3_644x461_kuter-hendi-3l-rozdr

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609622
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co powiecie o takim sprzęcie?  

 

Cena ????? :cry:  :cry:  :cry:  

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609626
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o mnie i mam być naprawdę szczery Biniu, to wolę osobiście Ninję na domowe potrzeby, (nie mówię o produkcji) porządna, mocna a zarazem uniwersalna rzecz, uważam że to naprawdę produkt górna półka :thumbsup: . Ale mamy demokrację  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609629
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co powiecie o takim sprzęcie?  

Też myślę o kutrze tego typu ale beeketala. Ciekaw jestem jak Ci się sprawdzi. Tylko te 3 litry trochę mało, bo mięsa można pewnie kilogram lub mniej ale zaczekam na Twoje doświadczenia. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609630
Udostępnij na innych stronach

Kochani spokojnie - to jest oferta sprzedaży  Hendi (powystawowej)   za 1450 zł .   (olx)

W sumie to taki większy Bartek

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609633
Udostępnij na innych stronach

 

A co powiecie o takim sprzęcie?  

Też myślę o kutrze tego typu ale beeketala. Ciekaw jestem jak Ci się sprawdzi. Tylko te 3 litry trochę mało, bo mięsa można pewnie kilogram lub mniej ale zaczekam na Twoje doświadczenia. 

 

 

Pawle, pomyszkuj na niemieckim   :D . https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=kutter&_osacat=11874&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=kutter&_sacat=11874

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609639
Udostępnij na innych stronach

3L to za mało bo roboczej poj. będzie 2L i jak napisał Paweljack mięsa będzie kilogram max, no i tam moc...

 

Poczekajcie niebawem będę jechał do polski, jak ktoś będzie chciał ninje albo pakowarke foodsaver ff002 to odsprzedam :)

 a.... i jutro robie parówki wp, będę eksperymentował z prędkością obrotów, możecie być pewni że zdam szczegółową relację pewnie nawet film na yt. :)

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609658
Udostępnij na innych stronach

No , na relację poczekamy  :)

 

3L to za mało bo roboczej poj. będzie 2L

Ninja ma jeszcze mniej ;):)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609661
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pawle, pomyszkuj na niemieckim

Dzięki Jarku, miejsce nie jest problemem, tylko jak mam wydać 400 eurusów, to musi się to nadawać do parówek, a nie wiem czy tego typu urządzenie przypadkiem nie jest przydatne tylko na mielone w gastronomii, pomimo że opisy piszą o kiełbasach. Więc warto żeby ktoś sprawdził, ważne jest też to aby testujący wiedział, jak prawidłowo robi się parówki, bo zmielić można wszystko, ale...  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609678
Udostępnij na innych stronach

Tu jest film o tym za 400 eurasów, jest też to na aliexpress ale też drogo, tak na marginesie żeby nikt nie pomyślał że to polskie czy niemieckie - chińskie poprostu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NMUEdzGthEQ

 

No tak chyba 2x więcej jak do ninji wchodzi, ale ta woda to na zimną to mi nie wyglądała, wydaje się spoko tylko ta cena, u chińczyka widziałem że są opcje czterech noży ale nikt takich nie sprzedawał, ale opcja jest.

Widać też że pan dużo manipuluje pokrętłem i przyciskami, pewno przydały by się dodatkowe ostrza :)

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609718
Udostępnij na innych stronach

Już kiedyś się nad takim zastanawiałem ( o czym pisałem w jakimś innym wątku - Nie spotkał się wówczas z aprobatą forumowiczów) Oglądałem w  Łodzi w firmie Szron

 

robot-uniwersalny-kuter-wilk-do-obrobki-https://www.szron.eu/roboty-wieloczynnosciowe/4092-robot-uniwersalny-kuter-wilk-do-obrobki-6l.html

 

W sumie czy ten ze Szrona  , czy T4all , czy Royal  to jeden Michał ;) .    Na końcu filmu pokazano przekrój kiełbasy - widać  , że trochę napowietrzyło fasrsz  , no chyba , że może trzeba by było "dopracować" obroty i dodać lodu zamiast wody oraz dać mięso już zmielone :hmm: .   Z opisów wynika , że pojemność robocza to ok 50% ogólnej pojemności.  Więc idealnym byłby dla mnie taki 9l - idealna ilość do napełnienia 5l nadziewarki. No cóż - pożyjemy zobaczymy.  Dręczy mnie cały czas ta Ninja , ale te małe porcyjki  :hmm:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609726
Udostępnij na innych stronach

No cóż tak jak wczoraj mówiłem tak dzisiaj zrobiłem...

Starałem się robić wszystko według mojej skromnej wiedzy jaką wyczytałem w "książkowych skanach Dziadka"

Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśle z utrzymaniem temperatury to nie miałem problemu wręcz przeciwnie,

wszystko mielone na 2.7mm

macie dwa filmy dla cierpliwych :)

 

Pierwszy film jest o kurczaku... jeden wsad zawiera: 750g chudego, 100g skórek, 250g lodu

 

 

 

Ten drugi film jest o śwince :) jeden wsad zawirera 380g chudego, 300g tłustego twardego, 200g lodu

 

 

a efekt końcowy to nie jeden ser padł by ze wstydu :)

 

9b7aa1fb1a11332a51ac99a63a9d63bc_big.jpg

 

Konkluzja, dziurek ciężko się pozbyć, w drobiu o wiele lepiej to wyszło, ale to co najważniejsze to to że najbardziej mi smakowały parówki czy serdelki czy jak zwał tak zwał jak trzy razy mieliłem i trochę zblędowałem albo i wcale tylko 3x mielenie na 2.7 nie pamiętam już dokładnie, tak czy owak du... nie urywa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609751
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za filmiki - postarałeś się :).  Wychodzi na to  , że :   " Matkę oszukasz , ojca oszukasz , ale prawdziwego  kutra  nie oszukasz :no:;):laugh:

No cóż  , będę musiał wziąć na wstrzymanie chyba i zbierać kasę na profesjonalny sprzęt  :facepalm:.

Podejrzewam , że w tych "nibykutrach" co wkleiłem wyżej ja i Adamvfr efekt może być podobny niestety. :hmm:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609756
Udostępnij na innych stronach

Na pewno będzię podobny, nawet w samym kutrze bez podciśnienia nie spodziewam sie innego efektu, powiem więcej jak resztki z nadziewarki, jedne upiekłem bo akurat piekłem coś, to wyszło jak beza :) tak spuchło ! a drugie ugotowałem dla psa takie pulpeciki, to wyszły jak gołąbki, następnym razem można zamiast proszku do pieczenia dawać wykutrowane mięso :):clap:


[Dodano: 17 paź 2018 - 20:24]

Jeszcze tylko jedno mi po głowie chodzi, tzn ta masa wieprzowa to już po pierwszych dwuch minutach na wolnych obrotak jak dla mnie ma dobrą konsystęcje, a ja męczyłem jeszcze chyba z 6 minut bo chciałem żeby temperatura wzrosła do pow. 10st. może następnym razem bez lodu tylko z wodą zimną, i krótko i wolno. Zobacze.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609759
Udostępnij na innych stronach

Czekam niecierpliwie na dalsze testy . Może jedna uda się trochę oszukać prawdziwy kuter ;)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609762
Udostępnij na innych stronach

A na Bartku mimo ze ma regulacje obrotow tez dziurki sa efektem ubocznym ??

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609764
Udostępnij na innych stronach

Po mojemu te dziurki to "granulki" lodu które zostały w zimnym farszu ,rozpuściło się została galaretka ... Obstawiam ,że zimna woda zamiast lodu rozwiąże ten problem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609766
Udostępnij na innych stronach

Czułbym pod palcami, jak bawiłem się w wykładanie farszu do nadziewarki a zabawa przednia, poza tym to nie spieszno mi było z nadziewaniem, i trzy tury i do 13st wszystkie kreciłem, po dodaniu ostatniej porcji lodu jeszcze 4 minuty, także wątpie.

te duże to nie maja dla mnie większego znaczenia bo faktycznie wcześniej miałem ich dużo mniej tyle że tak długo nigdy nie rezałem tylko szybkie obroty i 2minuty ale raczej te mniejsze są problemem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609769
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie można na tym sprzęcie zrobić parówki z minimalna ilością dziurek.

Przede wszystkim robimy najpierw emulsję białka z lodem/wodą. Nie ma co przeciągać kutrowania ze względu na temperaturę.

Jeżeli sprzęt nie przegrzewa to dać wodę zamiast lodu.

Po uzyskaniu emulsji dodać tłuszcz i krótko wykutrować do zaniku ziarna.

Dodawanie lodu z tłuszczem jest błędem.

To ma być tłuszcz we frakcji białkowo-wodnej.

Napowietrzenie w takim stopniu wynika ze zbyt długiego, zbędnego kutrowania.

 

Parówki z Bartka:

Pierwsze zdjęcie - na samej soli. Drugie - mięso peklowane

 

post-40040-0-84473600-1539806602_thumb.jpg

 

792955122716c433gen.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609770
Udostępnij na innych stronach

EA dzięki za ten wpis :).  Więc jednak jest nadzieja. :thumbsup:  

Adam posłuchaj rad EAnny i zdaj sprawozdanie jak będziesz robił kolejny  raz :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609772
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśle

Jakiego noża konkretnie używałeś?

Możesz zrobić jego zdjęcie i podać średnicę? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609773
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie można na tym sprzęcie zrobić parówki z minimalna ilością dziurek.

Przede wszystkim robimy najpierw emulsję białka z lodem/wodą. Nie ma co przeciągać kutrowania ze względu na temperaturę.

Jeżeli sprzęt nie przegrzewa to dać wodę zamiast lodu.

Po uzyskaniu emulsji dodać tłuszcz i krótko wykutrować do zaniku ziarna.

Dodawanie lodu z tłuszczem jest błędem.

To ma być tłuszcz we frakcji białkowo-wodnej.

Napowietrzenie w takim stopniu wynika ze zbyt długiego, zbędnego kutrowania.

 

 

Robiłem według literatury, emulsja białkowa została zrobiona z przynajmniej 80% lodu, resztkę według zaleceń dodałem wraz z tłuszczem (przynajmniej tak to zrozumiałem) :) no chyba źle bo teraz czytam i nic tam takiego nie ma, ale ostatecznie tego lodu było ciut :rolleyes:

Znalaałem, w sumie jest tam trzy razy mowa o kutrowaniu ale tylko w jednym jest o tej wodzie...

 

1e7565b11c2d72ef7d7274e7b4eec1a5_orig.jp

 

Piszą tam też że tłuszcz aby połączył się z białkiem w trójwymiarowe itd. musi osiągnąć temp. chyba 12st a nie może przekroczyć 15st.

Blędowałem z powodu jak wyżej, proszę też potraktować to jako eksperyment.

Jest w filmie że jak dla mnie to już wp. po pierwszym blendzie na najniższych obrotach jest gotowe, zapewniam że następnym razem, pójdę właśnie ta drogą, bo te dziurki to mam w nosie, ale fakt że pod względem smaku jest racze na minus, najbardziej skłania mnie do prostszej formy działań "kutraczych" :)

 

 

Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśle

Jakiego noża konkretnie używałeś?

Możesz zrobić jego zdjęcie i podać średnicę? 

 

 

Noża z czterema ostrzami nie symetrycznie rozmieszczonymi pod względem wysokości. nie zmierzę Ci teraz ale mam dobre myślę oko i średnicę oceniam na 15cm zaś długość metalowego ostrza na 5cm.

 

Ps1. Wszędzie piszą o tym wchłanianiu wody, nie wiem kiedyś te miesa nie wchłaniały wody że tak piszą o słabym jego wchłanianiu, ja mam wrażenie że mógłbym lać wody przynajmniej jeszcze raz tyle i by się związało.

 

Ps2. Jestem/byłem piekarzem robiłem ciasta na pieczywo (ciastowy - dobrze że nie ciastek :) ) wyrobienie ciasta miesiarką w dzieży 300l zajmowało 5 minut WYROBIENIE czyli zespolenie składników - nasza emulsja mięsna, jednak proces technologiczny trwał z regóły do 15 minut a nawet i 30 się "mieliło" jak jakąś faze się pominęło, w domu jakby ktoś miał taki mocny malakser to pewno też wyrobił by masę w 2minuty ale co z tego ?

Miesiarka działa podobnie jak kuter , dzieża obraca się dość wolno a ciasto wurabiają dwa kły, porónać to można do wyrabania ciasta jednym palcem w garnku/misie 5L.

Konkluzja taka moja że wyrobienie to nie proces technologiczny - ot takie tam przemyślenia.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609784
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.