Adamvfr Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Jeśli kogoś też to interesuje to znalazłem info na stronie ninji że te blendery mają prędkość od 850 do 20.000 spory rozrzut Kutery na allegro za 4500zł mają prędkość 1440 to jest przepaść pomiedzy ninją a do tego, misa obraca się 12obr/min więc noże pracują na mięsię przez krutszy czas niż w blederze gdzie rezają ciągle, no i noży jest 3 a nie 4 czy 6 jak w ninji. jeśli blender jest mocny to powinien skutecznie skutrować mięso na najniższych obrotach, bo przecież to nie odwirowywanie.Może dziurek bedzie mniej. Edytowane 16 Października 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) A co powiecie o takim sprzęcie? Poj.3l , 750W , obr/min1400 Edytowane 16 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pwa Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Października 2018 Ale co to za sprzęt, nazwa, producent i cena Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Października 2018 A co powiecie o takim sprzęcie? Cena ????? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 16 Października 2018 Jeżeli chodzi o mnie i mam być naprawdę szczery Biniu, to wolę osobiście Ninję na domowe potrzeby, (nie mówię o produkcji) porządna, mocna a zarazem uniwersalna rzecz, uważam że to naprawdę produkt górna półka . Ale mamy demokrację . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 16 Października 2018 A co powiecie o takim sprzęcie? Też myślę o kutrze tego typu ale beeketala. Ciekaw jestem jak Ci się sprawdzi. Tylko te 3 litry trochę mało, bo mięsa można pewnie kilogram lub mniej ale zaczekam na Twoje doświadczenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Kochani spokojnie - to jest oferta sprzedaży Hendi (powystawowej) za 1450 zł . (olx)W sumie to taki większy Bartek Edytowane 16 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) A co powiecie o takim sprzęcie? Też myślę o kutrze tego typu ale beeketala. Ciekaw jestem jak Ci się sprawdzi. Tylko te 3 litry trochę mało, bo mięsa można pewnie kilogram lub mniej ale zaczekam na Twoje doświadczenia. Pawle, pomyszkuj na niemieckim . https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=kutter&_osacat=11874&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=kutter&_sacat=11874 Edytowane 16 Października 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) 3L to za mało bo roboczej poj. będzie 2L i jak napisał Paweljack mięsa będzie kilogram max, no i tam moc... Poczekajcie niebawem będę jechał do polski, jak ktoś będzie chciał ninje albo pakowarke foodsaver ff002 to odsprzedam a.... i jutro robie parówki wp, będę eksperymentował z prędkością obrotów, możecie być pewni że zdam szczegółową relację pewnie nawet film na yt. Edytowane 16 Października 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) No , na relację poczekamy 3L to za mało bo roboczej poj. będzie 2LNinja ma jeszcze mniej Edytowane 16 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 16 Października 2018 ale cena tez mniejsza i universalność.W takiej cenie jak ten "Twój" to chociaż 5L a po prawdzie to dołożyć 1300zł i kupić kuter. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 16 Października 2018 Pawle, pomyszkuj na niemieckim Dzięki Jarku, miejsce nie jest problemem, tylko jak mam wydać 400 eurusów, to musi się to nadawać do parówek, a nie wiem czy tego typu urządzenie przypadkiem nie jest przydatne tylko na mielone w gastronomii, pomimo że opisy piszą o kiełbasach. Więc warto żeby ktoś sprawdził, ważne jest też to aby testujący wiedział, jak prawidłowo robi się parówki, bo zmielić można wszystko, ale... Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Tu jest film o tym za 400 eurasów, jest też to na aliexpress ale też drogo, tak na marginesie żeby nikt nie pomyślał że to polskie czy niemieckie - chińskie poprostu. https://www.youtube.com/watch?v=NMUEdzGthEQ No tak chyba 2x więcej jak do ninji wchodzi, ale ta woda to na zimną to mi nie wyglądała, wydaje się spoko tylko ta cena, u chińczyka widziałem że są opcje czterech noży ale nikt takich nie sprzedawał, ale opcja jest.Widać też że pan dużo manipuluje pokrętłem i przyciskami, pewno przydały by się dodatkowe ostrza Edytowane 17 Października 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Już kiedyś się nad takim zastanawiałem ( o czym pisałem w jakimś innym wątku - Nie spotkał się wówczas z aprobatą forumowiczów) Oglądałem w Łodzi w firmie Szron https://www.szron.eu/roboty-wieloczynnosciowe/4092-robot-uniwersalny-kuter-wilk-do-obrobki-6l.html W sumie czy ten ze Szrona , czy T4all , czy Royal to jeden Michał . Na końcu filmu pokazano przekrój kiełbasy - widać , że trochę napowietrzyło fasrsz , no chyba , że może trzeba by było "dopracować" obroty i dodać lodu zamiast wody oraz dać mięso już zmielone . Z opisów wynika , że pojemność robocza to ok 50% ogólnej pojemności. Więc idealnym byłby dla mnie taki 9l - idealna ilość do napełnienia 5l nadziewarki. No cóż - pożyjemy zobaczymy. Dręczy mnie cały czas ta Ninja , ale te małe porcyjki Edytowane 17 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 17 Października 2018 No cóż tak jak wczoraj mówiłem tak dzisiaj zrobiłem...Starałem się robić wszystko według mojej skromnej wiedzy jaką wyczytałem w "książkowych skanach Dziadka"Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśle z utrzymaniem temperatury to nie miałem problemu wręcz przeciwnie,wszystko mielone na 2.7mmmacie dwa filmy dla cierpliwych Pierwszy film jest o kurczaku... jeden wsad zawiera: 750g chudego, 100g skórek, 250g lodu Ten drugi film jest o śwince jeden wsad zawirera 380g chudego, 300g tłustego twardego, 200g lodu a efekt końcowy to nie jeden ser padł by ze wstydu Konkluzja, dziurek ciężko się pozbyć, w drobiu o wiele lepiej to wyszło, ale to co najważniejsze to to że najbardziej mi smakowały parówki czy serdelki czy jak zwał tak zwał jak trzy razy mieliłem i trochę zblędowałem albo i wcale tylko 3x mielenie na 2.7 nie pamiętam już dokładnie, tak czy owak du... nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Dzięki za filmiki - postarałeś się . Wychodzi na to , że : " Matkę oszukasz , ojca oszukasz , ale prawdziwego kutra nie oszukasz " No cóż , będę musiał wziąć na wstrzymanie chyba i zbierać kasę na profesjonalny sprzęt .Podejrzewam , że w tych "nibykutrach" co wkleiłem wyżej ja i Adamvfr efekt może być podobny niestety. Edytowane 17 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Na pewno będzię podobny, nawet w samym kutrze bez podciśnienia nie spodziewam sie innego efektu, powiem więcej jak resztki z nadziewarki, jedne upiekłem bo akurat piekłem coś, to wyszło jak beza tak spuchło ! a drugie ugotowałem dla psa takie pulpeciki, to wyszły jak gołąbki, następnym razem można zamiast proszku do pieczenia dawać wykutrowane mięso [Dodano: 17 paź 2018 - 20:24]Jeszcze tylko jedno mi po głowie chodzi, tzn ta masa wieprzowa to już po pierwszych dwuch minutach na wolnych obrotak jak dla mnie ma dobrą konsystęcje, a ja męczyłem jeszcze chyba z 6 minut bo chciałem żeby temperatura wzrosła do pow. 10st. może następnym razem bez lodu tylko z wodą zimną, i krótko i wolno. Zobacze. Edytowane 17 Października 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Czekam niecierpliwie na dalsze testy . Może jedna uda się trochę oszukać prawdziwy kuter Edytowane 17 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 17 Października 2018 A na Bartku mimo ze ma regulacje obrotow tez dziurki sa efektem ubocznym ?? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 17 Października 2018 Po mojemu te dziurki to "granulki" lodu które zostały w zimnym farszu ,rozpuściło się została galaretka ... Obstawiam ,że zimna woda zamiast lodu rozwiąże ten problem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 17 Października 2018 Czułbym pod palcami, jak bawiłem się w wykładanie farszu do nadziewarki a zabawa przednia, poza tym to nie spieszno mi było z nadziewaniem, i trzy tury i do 13st wszystkie kreciłem, po dodaniu ostatniej porcji lodu jeszcze 4 minuty, także wątpie.te duże to nie maja dla mnie większego znaczenia bo faktycznie wcześniej miałem ich dużo mniej tyle że tak długo nigdy nie rezałem tylko szybkie obroty i 2minuty ale raczej te mniejsze są problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Wg mnie można na tym sprzęcie zrobić parówki z minimalna ilością dziurek.Przede wszystkim robimy najpierw emulsję białka z lodem/wodą. Nie ma co przeciągać kutrowania ze względu na temperaturę.Jeżeli sprzęt nie przegrzewa to dać wodę zamiast lodu.Po uzyskaniu emulsji dodać tłuszcz i krótko wykutrować do zaniku ziarna.Dodawanie lodu z tłuszczem jest błędem.To ma być tłuszcz we frakcji białkowo-wodnej.Napowietrzenie w takim stopniu wynika ze zbyt długiego, zbędnego kutrowania. Parówki z Bartka:Pierwsze zdjęcie - na samej soli. Drugie - mięso peklowane Edytowane 17 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 17 Października 2018 EA dzięki za ten wpis . Więc jednak jest nadzieja. Adam posłuchaj rad EAnny i zdaj sprawozdanie jak będziesz robił kolejny raz Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 17 Października 2018 Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśle Jakiego noża konkretnie używałeś?Możesz zrobić jego zdjęcie i podać średnicę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Wg mnie można na tym sprzęcie zrobić parówki z minimalna ilością dziurek.Przede wszystkim robimy najpierw emulsję białka z lodem/wodą. Nie ma co przeciągać kutrowania ze względu na temperaturę.Jeżeli sprzęt nie przegrzewa to dać wodę zamiast lodu.Po uzyskaniu emulsji dodać tłuszcz i krótko wykutrować do zaniku ziarna.Dodawanie lodu z tłuszczem jest błędem.To ma być tłuszcz we frakcji białkowo-wodnej.Napowietrzenie w takim stopniu wynika ze zbyt długiego, zbędnego kutrowania. Robiłem według literatury, emulsja białkowa została zrobiona z przynajmniej 80% lodu, resztkę według zaleceń dodałem wraz z tłuszczem (przynajmniej tak to zrozumiałem) no chyba źle bo teraz czytam i nic tam takiego nie ma, ale ostatecznie tego lodu było ciut Znalaałem, w sumie jest tam trzy razy mowa o kutrowaniu ale tylko w jednym jest o tej wodzie... Piszą tam też że tłuszcz aby połączył się z białkiem w trójwymiarowe itd. musi osiągnąć temp. chyba 12st a nie może przekroczyć 15st.Blędowałem z powodu jak wyżej, proszę też potraktować to jako eksperyment.Jest w filmie że jak dla mnie to już wp. po pierwszym blendzie na najniższych obrotach jest gotowe, zapewniam że następnym razem, pójdę właśnie ta drogą, bo te dziurki to mam w nosie, ale fakt że pod względem smaku jest racze na minus, najbardziej skłania mnie do prostszej formy działań "kutraczych" Blendowałem na najniższych obrotach w ninji, szło jak po maśleJakiego noża konkretnie używałeś?Możesz zrobić jego zdjęcie i podać średnicę? Noża z czterema ostrzami nie symetrycznie rozmieszczonymi pod względem wysokości. nie zmierzę Ci teraz ale mam dobre myślę oko i średnicę oceniam na 15cm zaś długość metalowego ostrza na 5cm. Ps1. Wszędzie piszą o tym wchłanianiu wody, nie wiem kiedyś te miesa nie wchłaniały wody że tak piszą o słabym jego wchłanianiu, ja mam wrażenie że mógłbym lać wody przynajmniej jeszcze raz tyle i by się związało. Ps2. Jestem/byłem piekarzem robiłem ciasta na pieczywo (ciastowy - dobrze że nie ciastek ) wyrobienie ciasta miesiarką w dzieży 300l zajmowało 5 minut WYROBIENIE czyli zespolenie składników - nasza emulsja mięsna, jednak proces technologiczny trwał z regóły do 15 minut a nawet i 30 się "mieliło" jak jakąś faze się pominęło, w domu jakby ktoś miał taki mocny malakser to pewno też wyrobił by masę w 2minuty ale co z tego ?Miesiarka działa podobnie jak kuter , dzieża obraca się dość wolno a ciasto wurabiają dwa kły, porónać to można do wyrabania ciasta jednym palcem w garnku/misie 5L.Konkluzja taka moja że wyrobienie to nie proces technologiczny - ot takie tam przemyślenia. Edytowane 18 Października 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/15/#findComment-609784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.