Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Od dawna czytałem Forum. Zawsze marzyłem o wędzeniu. Ale wydawało mi się to odległe. W końcu postanowiłem spróbować.

Kupiłem małą wędzarnie, niezbędne dodatki i mięso z "pewnego" źródła. Peklowanie przebiegło bez problemów (na forum jest bez liku informacji o tym). Samo wędzenie - emocje jak na corridzie - temperatura skacze, to spada ... drzwiczi otwórz... dzwiczki domknij...

ale wyszło - jest satysfakcja - daje fotki (słąbe i mało) - oceńcie debiut.

Ale czuję że wpadam w TO ...

Pozdrawiam

post-85557-0-97542600-1488113137_thumb.jpg

post-85557-0-37152400-1488113140_thumb.jpg

post-85557-0-88692800-1488113142_thumb.jpg

post-85557-0-59954000-1488113145_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Jak długo ociekały i jak długo osuszałeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542416
Udostępnij na innych stronach

 

 

w bezdymnej wędzarni ok 40 min.  
 

 

Moim zdaniem za krótko i za niska temperatura.Nie osuszamy na czas tak jak i nie wędzimy na czas, ale sądzę, że jak nabierzesz wprawy to będzie dobrze.Najważniejsze, że już złapałeś bakcyla.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542419
Udostępnij na innych stronach

 

 

oceńcie debiut.

 

 

Gratulacje za to ,  że  zdecydowałeś się na wyrób domowy :thumbsup::clap:

 

 Po kolorku wędzonek widać że masz jeszcze trochę do poprawienia i nabrania wprawy  .  Najważniejsze to :

 

 

 

Ale czuję że wpadam w TO .

 

 

Pozdrowienia

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542423
Udostępnij na innych stronach

:) Te kawałki drewna podziel na 3-4 i wkładaj prostopadle do osi paleniska, łatwiej ogarniesz temperaturę.

Bardziej uchylaj wieko kabiny przy osuszaniu i wędzeniu :thumbsup:

...Trenuj :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542429
Udostępnij na innych stronach

 

 

ociekanie : noc w lodówce (ok 9h)

Wisiały w lodówce? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega zapewne miał na myśli osadzanie

Piszemy o wędzonkach, nie o kiełbasach. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542442
Udostępnij na innych stronach

A drewno nie było wilgotne ?  bo na jednym zdjęci jest na kanale spalinowym jak by się miało podsuszyć 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542447
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Forumowicze za opinie i porady. Już odpowidam:

 

- w lodówce leżały na kratce pod spodem ręcznik

- otwieranie bardziej drzwiczek paleniska skutkowało gwałtownym wzrostem temperatury

- drewno nie było wilgotne - tak kładłem żeby się dosuszyło. to był buk lub dąb - przynajmniej 1,5 roku w drewutni

 

kolejnym razem pojadę wyższą temperaturą i pewnie będzie lepiej.

Ale po parzeniu smakują bardzo dobrze. Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie...

 

raz jeszcze dziękuję za rady i uwagi dla początkującego...

 

Pozdrawiam piotrek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie...
 

 

 Jedz bez chleba i bedzie ok :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.