pianobeg Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2017 Witajcie, Od dawna czytałem Forum. Zawsze marzyłem o wędzeniu. Ale wydawało mi się to odległe. W końcu postanowiłem spróbować.Kupiłem małą wędzarnie, niezbędne dodatki i mięso z "pewnego" źródła. Peklowanie przebiegło bez problemów (na forum jest bez liku informacji o tym). Samo wędzenie - emocje jak na corridzie - temperatura skacze, to spada ... drzwiczi otwórz... dzwiczki domknij...ale wyszło - jest satysfakcja - daje fotki (słąbe i mało) - oceńcie debiut.Ale czuję że wpadam w TO ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2017 Witaj. Jak długo ociekały i jak długo osuszałeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pianobeg Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2017 ociekanie :noc w lodówce (ok 9h), rano powisiały w temp. pokojowej (ok 2h)osuszanie:w bezdymnej wędzarni ok 40 min. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2017 w bezdymnej wędzarni ok 40 min. Moim zdaniem za krótko i za niska temperatura.Nie osuszamy na czas tak jak i nie wędzimy na czas, ale sądzę, że jak nabierzesz wprawy to będzie dobrze.Najważniejsze, że już złapałeś bakcyla. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2017 oceńcie debiut. Gratulacje za to , że zdecydowałeś się na wyrób domowy Po kolorku wędzonek widać że masz jeszcze trochę do poprawienia i nabrania wprawy . Najważniejsze to : Ale czuję że wpadam w TO . Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2017 Te kawałki drewna podziel na 3-4 i wkładaj prostopadle do osi paleniska, łatwiej ogarniesz temperaturę.Bardziej uchylaj wieko kabiny przy osuszaniu i wędzeniu ...Trenuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2017 Tez mam taka wedzarnie i ja przerabialem / wieksze palenisko i kanal, gure ja przykrywam trzema deskami z roztepami lepszy przeplyw jest (tak mi sie wydaje) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2017 ociekanie : noc w lodówce (ok 9h) Wisiały w lodówce? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Kolega zapewne miał na myśli osadzanie chociaż wisieć też mogły Edytowane 26 Lutego 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2017 Kolega zapewne miał na myśli osadzanie Piszemy o wędzonkach, nie o kiełbasach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2017 A drewno nie było wilgotne ? bo na jednym zdjęci jest na kanale spalinowym jak by się miało podsuszyć Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pianobeg Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2017 Dzięki Forumowicze za opinie i porady. Już odpowidam: - w lodówce leżały na kratce pod spodem ręcznik- otwieranie bardziej drzwiczek paleniska skutkowało gwałtownym wzrostem temperatury- drewno nie było wilgotne - tak kładłem żeby się dosuszyło. to był buk lub dąb - przynajmniej 1,5 roku w drewutni kolejnym razem pojadę wyższą temperaturą i pewnie będzie lepiej.Ale po parzeniu smakują bardzo dobrze. Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie... raz jeszcze dziękuję za rady i uwagi dla początkującego... Pozdrawiam piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2017 Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie... Jedz bez chleba i bedzie ok Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14043-miejskie-w%C4%99dzenie/#findComment-542559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.