Andyandy Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Jak zwykle jest " za i przeciw" Wszystko przecież zależy od technologii wykonania. Same deski okopcone od wewnatrz i pokryte parami tłuszczy będą się również pocić nawet przy zmianie temperatury poza wędzeniami. To , że zaproponowalem wełnę mineralną było podyktowane bezpieczeństwem pod wzgledem chemicznym jak termicznym. Mozna dać grubsze deski i ocieplenie będzie skuteczne, ale czy bezpieczne? Welna nie tylko ociepla wędzarnie, ale izoluje deski od wewnetrznej temperatury dodatkowo zabezpieczajac przed wypaczeniem i pożarem. Doskonałym izolatorem jest glina jak ktos woli gliny też może użyć. Tylko po co komplikować proste konstrukcje. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Lutego 2017 temperatury jedynie potrzebuję do boczków i słoniny,resztę załatwia gorąca woda lub czas na strychu lub garażu ta szyneczka była wędzona we czwartek tylko do koloru a resztę załatwił czas w garażu Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Lutego 2017 Każdy robi jak uważa i jak odpowiada wyrob. I co zrobi w swojej wędzarni jest indywidualną sprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Lutego 2017 Żeby podyskutować to dorzucę jeszcze swoje przemyślenia. Wydaje mi się, że jeżeli już dajemy wełnę, to lepsza będzie wełna skalna lamelowana (płyty elewacyjne) włókna w takich płytach są ułożone prostopadle do powierzchni płyty, przez co lepiej oddycha niż wełna z rolki, która ma włókna równolegle do powierzchni - (tak mi się wydaje ) Poza tym nie będzie się osuwać z czasem w konstrukcji bo jest sztywna. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Lutego 2017 Można taką zastosować lub prasowaną z folią. Jeżeli od strony komory jest blacha, a od zewnetrznej deska i odpowiedni daszek lub inne zabezpieczenie przed deszczem np. folia paroprzepuszczalna, karton gips, nic wełnie się nie stanie. Ale to juz indywidualna sprawa jaki pomysł będzie odpowiedni. Wolnostojace wędzarnie pod zadaszeniem różnie mogą być docieplane. Docieplenie nie wolno łączyć ze stwierdzeniem, że moje palenisko wystarczy, mam odpowiednią moc i pokryje straty. W klasycznie opalanej wędzarni docieplenie jest scisle powiazane z uzyskaniem dymu w odpowiednich warunkach opalania. Opalamy tylko dla dymu do 400st a pozyskane ciepło z jak najmniejszymi stratami musi wystarczyć do ogrzania komory. Jeżeli dodatkowo pozyskujemy energie opalając do ogrzania scian i wyrównania strat, tracimy na jakosci dymu i zwiekszamy ilość WWA. Dlatego ocieplenie jest ważną sprawą w procesie wędzenia, a nie stwierdzenie, że wystarczy bo uzyskuje ciepło w komorze. Wiec jest pytanie przy jakim opalaniu jest odpowiednia temperatura w komorze i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Lutego 2017 Słusznie prawi. Jak trzeba wędzić w duży mróz, wieje wiaterek i wędzarnia np. z 1 warstwy desek to trzeba mieć dużą temperaturę na palenisku, żeby ciepła starczyło. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Lutego 2017 Słusznie prawi. Jak trzeba wędzić w duży mróz, wieje wiaterek i wędzarnia np. z 1 warstwy desek to trzeba mieć dużą temperaturę na palenisku, żeby ciepła starczyło.Podsumowując... Warto docieplać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Lutego 2017 No, lub robić z dwóch warstw desek felcowanych z pustką ( i zrobić w miarę szczelnie, żeby wiatr nie hulał między deskami) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Lutego 2017 No, lub robić z dwóch warstw desek felcowanych z pustką ( i zrobić w miarę szczelnie, żeby wiatr nie hulał między deskami)Sądzę że zimą podwójna deska to mało na utrzymanie pełnej nie wahającej się temperatury. Dodatkowa izolacja powinna ustabilizować temperaturę którą w danym momencie potrzebujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Lutego 2017 wędzarnia czym mniej szczelna to lepsza Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Lutego 2017 wędzarnia czym mniej szczelna to lepsza tak, to prawda, ale tylko w górnej części komory. Dlatego kominy są "be" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Lutego 2017 To zależy jakie i z czego ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Lutego 2017 No ja się już nie dowiem, jak jest z wełną (chyba, że będzie budowana większa komora w przyszłości - cosik mi się zdaje, że może tak być - wtedy pomyślę o wełnie i będę miał porównanie) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Lutego 2017 W styczniu pierwszy raz wędziłem przy temperaturze -10C . Wędzarnia z desek podbitkowych ok. 19mm . Pomiędzy ścianami 30mm przestrzeń wypełniona wełną mineralną . Ocieplona bardzo dokładnie łącznie z dachem i drzwiami . Grzałka 2500W . Po każdym otwarciu wędzarni przywrócenie temp. 50C trwało bardzo długo . Komora ma wymiary wewnętrzne 70×80×120 i stoi pod wiatą co chroni ją trochę od warunków zewnętrznych . Wydaje mi się , że bez ocieplenia mogło być tylko gorzej .Pozdrawiam . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Lutego 2017 W styczniu pierwszy raz wędziłem przy temperaturze -10C . Wędzarnia z desek podbitkowych ok. 19mm . Pomiędzy ścianami 30mm przestrzeń wypełniona wełną mineralną . Ocieplona bardzo dokładnie łącznie z dachem i drzwiami . Grzałka 2500W . Po każdym otwarciu wędzarni przywrócenie temp. 50C trwało bardzo długo . Komora ma wymiary wewnętrzne 70×80×120 i stoi pod wiatą co chroni ją trochę od warunków zewnętrznych . Wydaje mi się , że bez ocieplenia mogło być tylko gorzej .Pozdrawiam . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu TapatalkaWszystko ma znaczenie.... i jak to na forum. Są zdania i takie i różne Jest wielu którzy uparcie bronią wędzarni murowanych. Te to dopiero zimą trzeba grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lutego 2017 To są święte pisane słowa Janusza, ktory cementem stoi. Murowane komory wymagają duże ilości kalorii do utrzymania temperatury. Jeszcze na forum nie wspomniałem ile energi cieplnej jest wypromieniowane i pochłaniane przez użyty materiał budowlany. Każdy budulec posiada inne parametry i każdy zachowuje sie inaczej w różnych środowiskach. Temat ważny i wymagający wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Lutego 2017 Jeżeli chodzi o materiały, to każdy ma inną możliwość kumulowania ciepła , wędzarnia drewniana szybko się nagrzeje, ale po otwarciu drzwi momentalnie traci ciepło, bo drewno doskonale izoluje, ale nie kumuluje ciepła. Murowana bardzo długo się nagrzewa, ale potem długo trzyma temp. i przewietrzenie komory poprzez otwarcie drzwi nie robi na niej dużego wrażenia . Piszę to nie dlatego, że jestem super fachowcem od wędzarni, ale z doświadczenia na przykładzie domów. Kolega ma drewniany dom. Jak odpali CO to ma moment i ciepełko, jak nie grzeje to szybko jest zimno. (brak akumulacji ciepła) Ja mam murowany, jak puszczę CO to musi trochę pochodzić, żeby zaczęło robić się ciepło, bo ładnych parę ton to ciepło wysysa , no ale za to potem jak nie grzeje, to długo to ciepło oddaje. Co do wędzarni to myślę, że nie zależy nam chyba na magazynowaniu ciepła w ścianach , bo komory są tak małe, że bez problemu można to brakujące ciepło uzupełniać na bieżąco niewielką ilością energii. Bardziej zależy nam chyba na ekonomi w zużyciu drewna i na niskiej temp. paleniska (czytaj - zdrowie) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Lutego 2017 I to jest to, co w wędzeniu najwazniejsze. Wiedzieć co się robi i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Lutego 2017 Czy tylko w wędzeniu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Lutego 2017 Czy tylko w wędzeniu? polityka jest zakazana, a w tym ogródku czasami też by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek@ Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 27 Lutego 2017 Witam, poszukuje pomysłu jak w niedrogi sposób ocieplić wnętrze komory wędzarni. Komora zbudowana jest z desek z felcem o grubości 16 mm. Jest to mój pierwszy post, dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 27 Lutego 2017 Wklej zdjecie jak mozesz. Bedzie prosciej cos wymyslic. Ps. A moze lepiej ocieplic z zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek@ Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 27 Lutego 2017 podeśle podeśle ,ogólnie czym obijacie deski w środku aby lepiej trzymała temperaturę, blacha ocynk jest najtańsza i raczej odpada jak już koledzy wcześniej pisali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 27 Lutego 2017 Deska, powietrze, deska. Tak moim zdaniem najlepiej. Obijają tez zwykla blacha w srodku z dodatkiem welny, ale to nie u mnie. Ja mam elektryka i skrzynia jest zbita wlasnie z takich desek jak masz ty, tyle ze przerwa w srodku i obita z zewnatrz tym samym materialem. Ktos kiedys pisal o osb, sklejkach itp z zewnatrz a w srodku welna, ale nie polecal bym. Zrobi sie za szczelnie. Poczytaj tez ten temat bo duzo info tutaj jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistermen Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Lipca 2017 Witam czym pomiędzy obiciami komory wędzarniczej ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.