Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a gdybym tak zrobił palenisko posrednie tak jak w projekcie, czyli 86 x 86 x 56 cm a sam kibelek zmniejszył do wielkości powiedzmy, ula, max np na 100 cm już z daszkiem?czy to jest błąd czy dopuszczalne?

[Dodano: 12 sty 2018 - 15:23]

ze względu na ograniczone miejsce w ogrodku

Znaczy, jest problem z przestrzenią powietrzną żeby go wyciągnąć w górę?

Jak masz problemy "kibelkiem" to może pomyśl o dymo-generatorze?!

Albo dogadaj się z sąsiadem i zróbcie wspólną na granicy działek ;)

chodzi o to że nie chcę wzbudzać sensacji wsród obserwatorów  z bloku bo może nagle się komuś nie spodobać dym albo zapach...wiecie jak jest, to jest osiedle.ja mam szeregówkę z ogródkiem a za plotem jest ulica i blok...

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zrozum, że większa kubatura = łatwiejsze zapanowanie nad temperaturą wewnątrz wędzarni. Zastanów się, czy chcesz wędzić wyroby, czy kisić w ciasnej komorze walcząc z żywiołem. Podobnie jest z parzeniem wyrobów. Miłośnicy szynkowarów rzucili się na garnki do gotowania szparagów, a okazuje się, że taki garnek to same problemy. Większa masa = stabilniejsza temperatura, praw fizyki nie przeskoczysz. 

ok, rozumiem Cię qba-69.Chodzi tylko o to że kibelek jest dla mnie za duży. i teraz pytanie zasadnicze - czy skoro nie kibelek to mam zaprzestać poszukiwań i dac sobie spokój czy istnieje dla mnie jakaś sensowna alternatywa?

Za duży, czy za wysoki? Kibelek jest najmniej "powierzchniożerny", nie potrzeba żadnych rur, kanałów i.t.p. Robisz palenisko na płycie i na tym stawiasz drewnianą komorę. Ot i cała filozofia.

Zrób wędzarnię z beczki z dymogeneratorem i grzałką elektryczną i masz małe i funkcjonalne

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/?hl=beczka%20rogera 

Fotki są później bo wcześniejsze wygasły

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Tak.chodzi mi o wysokość. Może być niższy kibelek? Nie będę robił dla całego osiedla tylko dla siebie ????

Palenisko tak jak pisałem wyżej. Minimum dla komory to 120 cm. Na upartego 100, jednak wtedy zostaje Ci tylko jeden, górny poziom na kije.

Kolego za wszelką chcesz  usłyszeć , że może być mała komora i małe palenisko .  Zrobisz jak zechcesz , ale z małą będziesz  miał problemy. Dobre rady dostajesz to weź je do serca, albo rób po swojemu - tylko nie zadawaj potem pytań w stylu : jak utrzymać temperaturę ?, dlaczego mi nie wyszło? itd,itd

binio1111 - kto pyta nie błądzi.Właśnie dlatego jest Formu a na nim Wy, starzy doświadczeni weterani.Pytam bo nie wiem.Ja moge pomóć np w pracy z Kolumną abratek :-) ale tu jestem zielony.

Dzięki za dobre rady.Napewno was posłucham i wezmę sobie do serca :-)

...Miłośnicy szynkowarów rzucili się na garnki do gotowania szparagów, a okazuje się, że taki garnek to same problemy. Większa masa = stabilniejsza temperatura, praw fizyki nie przeskoczysz. 

Następny się przyczepił :D https://www.facebook.com/groups/1462285720453401/permalink/2009894152359219/?comment_id=2010299788985322&notif_id=1515606104283735&notif_t=group_comment

Z tej dyskusji wynika, że nikt nie ma problemu tylko jakieś tam dwie lebiegi a, że są najważniejsze to już jest be :(

Piksiak

Tu nie chodzi o czepianie. I nie twierdzę, że się nie da. Jednak jest łatwiej i tyle. Wędzenie ma być przyjemnością, nie walką z żywiołem. Dziękuję za uwagę :) 

...Miłośnicy szynkowarów rzucili się na garnki do gotowania szparagów, a okazuje się, że taki garnek to same problemy. Większa masa = stabilniejsza temperatura, praw fizyki nie przeskoczysz. 

Następny się przyczepił :D https://www.facebook.com/groups/1462285720453401/permalink/2009894152359219/?comment_id=2010299788985322&notif_id=1515606104283735&notif_t=group_comment

Z tej dyskusji wynika, że nikt nie ma problemu tylko jakieś tam dwie lebiegi a, że są najważniejsze to już jest be :(

piksiak a co Ty wniosłeś do tej dyskusji, w jaki sposób pomogłeś rozwiązać problem koledze 

Są przecież kompaktowe, stosunkowo małe wędzarnie typu Borniak.

One nie kopcą za bardzo, bo ogrzewanie jest elektryczne a dym daje dymogenerator.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

piksiak a co Ty wniosłeś do tej dyskusji, w jaki sposób pomogłeś rozwiązać problem koledze 

??? W którym miejscu tej dyskusji była potrzebna pomoc?

Edytowane przez piksiak

Piksiak

??? W którym miejscu tej dyskusji była potrzebna pomoc?

Jak to przeliczyć?Pomożecie mi ?bardzo proszę..
Potrzeba umiejętności czytania ze zrozumieniem kłania się w pas ;) Edytowane przez qba-69

Kolego fisherking najpierw przeczytaj to jeszcze raz ze zrozumieniem - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/?hl=lektura+obowi%C4%85zkowa

Następnie przemyśl temat beczki Rogera , do którego dostałeś link wyżej i/lub weź pod rozwagę podpowiedź EAnny o wędzarni typu Borniak

Pisałem Ci w innym temacie , że elektryczna wędzarnia z wytwornicą dymu (borniakową , czy typu rogera) będzie mniej dymić niż tradycyjna (ta nieraz potrafi zadymić zwłaszcza jak nie masz wprawy w paleniu) - w twoim przypadku ("ciasna zabudowa") najlepsze rozwiązanie to wędzarnia elektryczna. Ta jest prosta w obsłudze i "oszczędna"  w dymieniu

Edytowane przez binio1111

binio1111 dziekuję za rady.Czytałem posty o elektrycznym wędzeniu.Być może to jest ok metoda ale do mnie jakoś nie przemawia.Ja juz mam swoje lata i trochę może jestem zbytnim tradycjonalistą ale uważam że dym bierze się z ognia a nie z generatora.Poza tym chodzi mi tez trochę o taki kult wędzenia.nie potrzebuję wędzarni do robienia biznesu lecz do spotkania się ze znajomymi..Grill już spowszedniał, każdy potrafi zapalić i upiec.Uważam że wędzenie jest czyms na wyższym poziomie, kultemobrzędem,atrakcją która bedzie łaczyć pokolenia....Być może nic mi nie wyjdzie z tego wędzenia,może źle zrobię swoją wędzarnie- nie będę się skarżył - ale napewno zarażę tym tematem wiele osób.Praktycznie już wiele osób ze mną tym żyje i gadamy  i  przeżywamy tojak stonka wykopki.I to cieszy.Cieszmy sie chwilą.

Nie potrzebuję "kibelka"  bo co zrobię z taką ilosia jedzenia...Ale obiecuję-jeśli zacznę coś robić to się tym z Wami podzielę.

Nie kłóćcie się z mojego powodu bo nie warto,ja tylko pytałęm o rade i coś tam dostałem.

Pozdrawiam was wszystkich serdecznie :) :) :)

Jak będziesz miał szerokie palenisko, nie kumulujące ciepła, to dasz radę zapanować nad temperaturą nawet w niskiej wędzarni. W Twoim przypadku, kiedy nie chcesz iść w górę, projekt Andyandy'ego jest jak znalazł :) Mam na myśli boczne otwory wylotowe zamiast komina. Zawsze to trochę niżej i mniej problemów zimą :) Prześpij się z tematem i w razie wątpliwości, rozwiewaj je za pomocą forumowiczów :) Większość z nas chce jak najlepiej dla zaczynających swoją przygodę z wędzeniem. Też kiedyś stawialiśmy pierwsze kroki w temacie i pamiętamy :) 

dzięki qba-69.to dla mnie cenne info.wiedzialem ze jest jakas alternatywa.

Jestem Ci bardzo wdzieczny,Zreszą wszystkim dziękuję za owocną dyskusję..Byle bez kłótni... :D

To wniosłem, że jak nie jest lebiegą to z małym paleniskiem też da radę :D Ale najważniejsze to czytać ze zrozumieniem - tak wynika z dyskusji :D

Piksiak

nie twierdzę, że się nie da. Jednak jest łatwiej i tyle.

Chcesz jeszcze coś dodać? :D

Edytowane przez qba-69

Tak, to że jest łatwiej nie przekonuje mnie aby gotować 10 litrów wody dla niecałego kg wędliny. Zwykłe marnotrawstwo dla lenistwa :(

Piksiak

Nie bronię Ci jeździć rowerem, który ma kwadratowe "kółka", jednak nie mów innym, ze to fajna sprawa :D

Odp. Produktami spalania niecałkowitego są węglowodory, oznaczane HC lub THC i ich pochodne. Z kolei produktami spalania niezupełnego są:

·                            węglowodory HC;

·                            pochodne węglowodorów, m.in. aldehydy RCHO (R – węglowodorowa grupa funkcyjna);

·                            tlenek węgla CO;

·                            sadza C (w rzeczywistości sadza jest odwodornionym wielopierścieniowym węglowodorem);

Pochodne węglowodorów

Węglowodory należą do podstawowych związków organicznych, że występują powszechnie i podlegają reakcjom chemicznym a czasie reakcji chemicznych powstają nowe związki organiczne. Ilość tych nowych związków organicznych jest bardzo duża a zawdzięczamy to zjawisku izomerii oraz zdolności do tworzenia różnorodnych łańcuchów przez atomy węgla. Obecnie zajmiemy się tą grupą związków organicznych w których atomy wodoru w cząsteczkach węglowodorów zastąpione są atomami lub grupami atomów innych pierwiastków. Otrzymana grupa związków organicznych nosi nazwę pochodnych węglowodorów.
Cząsteczki tych połączeń zbudowane są z grupy węglowodorowej (alkilowej lub arylowej) oraz podstawnika, zwanego grupą funkcyjną

. Grupa funkcyjna - jest to atom lub grupa atomów, które w połączeniu z grupą węglowodorową tworzą cząsteczkę pochodnej węglowodorowej i nadają danej grupie połączeń charakterystyczne właściwości. Obecność jednej grupy funkcyjnej zalicza dany związek do jednofunkcyjnych pochodnych węglowodorów.

Najważniejsze grupy funkcyjne zestawiono w poniższej tabeli.

Grupa funkcyjna

Nazwa grupy funkcyjnej (Z)

Nazwa pochodnych

-F, -Cl, -Br, -I

Fluorowce (halogenki)

Fluorowcopochodne węglowodorów

-OH

Hydroksylowa

Jeżeli jest połączona z grupą alkilową - alkohole
Jeżeli jest połączona z grupą arylową - fenole

Aldehydowa

Aldehydy

Ketonowa

Ketony

Karboksylowa

Kwasy karboksylowe

-NH2

Aminowa

Aminy

-NO2

Nitrowa

Związki nitrowe

-NO2

Nitrowa

Związki nitrowe

Z połączenia grupy funkcyjnej (Z) z grupą alkilową lub arylową otrzymujemy jednofunkcyjne pochodne, które przedstawiono w powyższej tabeli. Są to najważniejsze jednofunkcyjne pochodne, które mają praktyczne zastosowanie i z którymi wielokrotnie spotykamy się w codziennej działalności. 

Przykładem jest ocet który jest kwasem karboksylowym, alkohol, zmywacz do paznokci który jest ketonem o nazwie aceton.

Budując wędzarnie należy pamiętać, że najważniejsze jest palenisko i sposób opalania. Wędzarnia w której są duże straty ciepła lub zbyt duża odległość podczas wędzenia, generuje zwiększone ilości węglowodorów wielopierścieniowych po przez podniesienie temperatury spalania w celu uzupełnienia strat. Konstrukcja prawidłowej wędzarni nie powinna powodować skroplin, ponieważ dodatkowo zachodzą procesy nasycenia wyrobów związkami powodującymi zakwaszenie i nasycenie roztworem sadzy. Podobne zjawisko nasycenia związkami, występuje podczas bezpośredniego wędzenia nad paleniskiem. Dlatego każda wędzarnia musi być dopracowana,  przypadku opalania klasycznego dodatkowo uwzględnione właściwości opału. 

Edytowane przez Bee Gees
  • 4 tygodnie później...

Porównanie wędzarni do lamp elektronowych.

post-40431-0-80801600-1518121507.png

W lamie elektronowej katoda K podgrzana emituje wolne elektrony do Anody, a w wędzarni palenisko K emituje energię cieplną i związki chemiczne potrzebne w procesie wędzenia. W obydwu przypadkach elektrony i spaliny naładowane są ujemnie, a anodę w wędzarni zastępują wędzonki o potencjale dodatnim.

W lampie i w wędzarni cząsteczki naładowane ujemnie, dążą do elektrody dodatniej Anody – wędzonek. Lampa dwuelektrodowa ( dioda ) pracuje podobnie jak wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim. Wszystkie wytworzone substancje osadzają się na wędzonkach tak jak wszystkie wyemitowane wolne elektrony dążą do Anody.

Budując wędzarnię z pośrednim paleniskiem – odpowiednik lampa pentoda, możemy sterować ilością emitowanych substancji. Takimi elementami zastępującymi siatki w lampie jest strop nad paleniskiem E ekran, deflektor S2 i otwory dymne S1

​Dlatego badania nad różnymi wędzarniami pośrednimi i bezpośrednimi znacznie się różnią w ilości szkodliwych związków. 

post-40431-0-77297600-1518121602.png

Dodatkową funkcją stropu - E i deflektora - S2 jest filtrowanie cząsteczek stałych – sadzy i popiołu. Funkcje S1 przejmują regulowane otwory dymne, które ustalają natężenie przepływu gorących gazów i regulują pracę całej wędzarni.

Schemat poglądowy na podstawie elektroniki pozwoli w przybliżeniu wyjaśnić pewne zjawiska zachodzące w procesie spalania. Spalając paliwo węglowodorowe – drewno, otrzymujemy szereg substancji chemicznych i towarzyszy temu wydzielanie ciepła. Ich ilość uzależniona jest od temperatury spalania i ilości utleniacza, a więc od ustawienia potencjału na siatce S1 – otwory dymne. Stabilizatorem procesu jest strop E ( ekran ) i deflektor S2 powodują rozproszenie ciepłych gazów. W skład dymu wchodzą sadze, które powstają w wyniku spalania węglowodorów i osadzają się w postaci węgla polimorficznego. Spalając paliwo w wyższej temperaturze dodatkowo spalamy substancje potrzebna do procesu wędzenia i otrzymujemy lawinowo substancje typu WWA, które również ulegają częściowemu spaleniu tworząc sadzę z odwodorowionych WWA. Ponieważ przy opalaniu klasycznym nie możemy uniknąć wydzielenia się pewnych składników, musimy pozbyć się nadmiaru wykorzystując ładunki elektrostatyczne. Naładowane dodatnio strop, deflektor i komora wędzarni jest naturalnym filtrem, przyciąga cząsteczki naładowane ujemnie w tym sadze. Osadzona sadza posiada charakterystyczną strukturę w postaci drobniutkich igiełek osadzonych „puszyście” na ściankach wędzarni i deflektorze. W przemyśle wykorzystuje się wędzarnie elektrostatyczne podłączając generatory wysokiego napięcia. 

Strojąc wędzarnię przez ustawienie punktu pracy regulując otwory dymne, uzyskamy efekt zbliżony do pracy lampy elektronowej w której pracę steruje się potencjałem na siatkach sterujących. Dlatego w budowie wędzarni należy zwrócić uwagę na moc paleniska, która musi mieć minimum 2 do 3 KW niezbędnych do podtrzymania procesu spalania opału w celu wytworzenia dymu wędzarniczego i wtórne odzyskanie wydzielonego ciepła do nagrzania komory wędzarniczej. Ponieważ drzewo, opał posiada określoną kaloryczność, więc wymiary wędzarni uzależnione są ściśle do wydajności opału, powiązanego z wielkością paleniska, a nie do ilości wsadu na własne potrzeby. Przykładowo przy opalaniu klasycznym komora wędzarnicza najmniejszy wymiar wynosi 0,6m sześciennego.

Stosując do regulacji temperatury szybry - uzyskamy temperaturę w komorze, a ponieważ szyber zamontowany nad paleniskiem jest odizolowany na osi od stropu, nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury i dopala alkohol, ketony, aldehydy i pozostałe składniki tworząc szkodliwe związki. Stosując długie kanały powodujemy straty ciepła przez konstrukcje jak i przez zbytnią odległość, co wymusza pokrycie strat przez spalanie opału w wyższej temperaturze i większej ilości. Podobne efekty uzyskamy budując dobrą konstrukcję, ale zastosujemy materiał budowlany powodujący duże straty termiczne. Dobra wędzarnia nie powinna powodować skroplin ponieważ zawiesina z pary wodnej dodatkowo osadza popioły i sadzę na wędzonkach i powoduje zakwaszenie całej komory wędzarniczej i wyrobów.

Edytowane przez Andyandy