Filip10 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2017 Witam jakie są normy w wędlinach ?? Azotyny Na NOBiałkoFosforFosfor dodany jako P OKolagenLiczba beta- gllukuronidazo dodatnich Eschericha coliLiczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnychObecność Listeria monocytogenesObecność Salmonella sppPopiół całkowitySkrobiaSól kuchennaSucha masaTłuszcz Tłuszcz WolnyWilelpierścieniowe węglowodoty aromatyczne/ WWABezo(a)piren Szukałem wszędzie nie mogę znaleźć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Gdzie szukałeś?Bo coś mi się wydaje, że mamy za Ciebie odrobić zadanie... Edytowane 5 Marca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip10 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2017 Szukałem w google i pisałem każdą z tych powyżej, czytałem i nie ma tego co szukam :/ [Dodano: 05 mar 2017 - 19:02]Hej VIP Junior ja założyłem temat bo już nie daję rady znaleźć tych norm przez pół dnia :/ Nie to że wy macie za mnie odrobić zadanie ale z prośbą o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2017 O jakie normy Ci wlasciwie chodzi.? Moze na poczatek sie przedstawisz.☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip10 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2017 Przepraszam Was gdzie moje maniery, witam wszystkich nazywam się Filip i od dzieciństwa uczestniczę z ojcem w robieniu wędlin i ta przygoda z dzieciństwa stała się moją pasją [Dodano: 05 mar 2017 - 19:18]Norma np. Fosfor nie może przekroczyć 5 gram na kilogram.[Dodano: 05 mar 2017 - 19:19]PS: Jeszcze coś o sobie jestem osobą niesłyszącą i posługuję się też językiem migowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Marca 2017 Czyli planujesz z Twojej pasji zrobic maly "biznesik" i potrzebujesz wiecej informacji na ten temat..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip10 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2017 Chcę zobaczyć czy wędliny nie mają chemii a jeżeli chodzi o biznes to prawda że chcę założyć ale nie po to aby tylko zarabiać pieniądze ale też aby ludzie jedli zdrową żywność wiecie dzisiejsze pokolenie same kfc jedzą. A z resztą tradycja polska powoli zanika i chcę temu zapobiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Marca 2017 https://www.tuv.com/media/poland/uslugi/systemy_zarzadzania/qafp/zeszyty_bran_owe/2016_5/Wdliny__Wyd__4_z_dnia_18_03_2016doc.pdf http://g.infor.pl/obrazki/dzu/2004/132/dzu.2004.132.000.1419.005.gif Szukaj w rozporządzeniach bo to wszystko ciągle się zmienia. http://g.infor.pl/obrazki/dzu/2004/132/dzu.2004.132.000.1419.005.gif Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip10 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2017 Dziękuję jak mam się odwdzięczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Filip10 powodzenia. Predzej kurę nauczysz grać na flecie, niż ludzie zrezygnują z taniejgo papu z dodatkiem chemii. Obecnie producenci żywności jeżeli w 50℅ nie oszukają w produkcji, mogą zamknąć interes jako bankruci. Nie tylko zakłady mięsne, ale piekarnie i mleczarnie. Tak jest z kazdym produktem od paliwa przez przemysł lekki do żywnośći. Edytowane 5 Marca 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Marca 2017 Przepraszam ale słowo oszukują nie jest na miejscu.Klient chce TANIO....a bez chemii się tego nie da....więc producent chcąc istnieć na rynku wychodzi na przeciw......Sami się ludzie oszukują. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) A jakie słowoj jest na miejscu ? Kombinują ... wychodzą na przeciw ... szukają oszczędności ? Wiem !!!! Mamią ... to będzie dobre słowo Tapniete z Tapatalk Edytowane 5 Marca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Obecnie producenci żywności jeżeli w 50℅ nie oszukają w produkcji, mogą zamknąć interes jako bankruci. Trzeba będzie zamknąć, bo nie oszukuję w produkcji.... i po ponad dwóch miesiącach stwierdzam - tędy droga..... Predzej kurę nauczysz grać na flecie, niż ludzie zrezygnują z taniejgo papu z dodatkiem chemii. Świadomość rośnie, ludzie chcą dobrego i chcą płacić, problem tkwi w handlu hurtowym i detalicznym - tanio kupić i drogo sprzedać.... Nie ważne, że chłam sprzedaje, ważny jest "piniądz" Klient do sprzedawczyni w sklepie mięsnym : Skąd macie kaszankę? Sprzedawca : Z łys..ych, dobra, bo pakowana w atmosferze, długo trzyma. Klient: A pani ją je?Sprzedawca : Nie, ja to mam ze wsi, od wuja kaszankę... biorę. Azotyny Na NO Białko Fosfor Fosfor dodany jako P O Kolagen Liczba beta- gllukuronidazo dodatnich Eschericha coli Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych Obecność Listeria monocytogenes Obecność Salmonella spp Popiół całkowity Skrobia Sól kuchenna Sucha masa Tłuszcz Tłuszcz Wolny Wilelpierścieniowe węglowodoty aromatyczne/ WWA Bezo(a)piren A jeśli o te normy, to większości z listy w wyrobach nie powinno być.... Edytowane 5 Marca 2017 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Marca 2017 A jakie słowoj jest na miejscu ? Kombinują ... wychodzą na przeciw ... szukają oszczędności ? Wiem !!!! Mamią ... to będzie dobre słowo Tapniete z TapatalkChyba nie ma dobrego słowa..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Filip10 powodzenia. Predzej kurę nauczysz grać na flecie, niż ludzie zrezygnują z taniejgo papu z dodatkiem chemii. Obecnie producenci żywności jeżeli w 50℅ nie oszukają w produkcji, mogą zamknąć interes jako bankruci. Nie tylko zakłady mięsne, ale piekarnie i mleczarnie. Tak jest z kazdym produktem od paliwa przez przemysł lekki do żywnośći. Raczej zmienić prawo aby producenci nie musieli wysilać się w obniżaniu jakości zdrowotnej produkowanych wyrobów. Edytowane 6 Marca 2017 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Marca 2017 Może małe i lokalne masarnie mogą bez oszustwa z chemią produkować w dwie lub trzy osoby jezeli są jedyni w okolicy, ale jak się zatrudnia pracownikow ksiegowość i kilka sklepów, a zgodnie z obecnym prawem uczciwie, a które to, prawo jest nie przychylne do prowadzenia działalności - bez przekrętów na składzie i wadze wyrobów zostaje się bankrutem ponieważ tańsza konkurencja wygra cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Marca 2017 Może małe i lokalne masarnie mogą bez oszustwa z chemią produkować w dwie lub trzy osoby jezeli są jedyni w okolicy, ale jak się zatrudnia pracownikow ksiegowość i kilka sklepów, a zgodnie z obecnym prawem uczciwie, a które to, prawo jest nie przychylne do prowadzenia działalności - bez przekrętów na składzie i wadze wyrobów zostaje się bankrutem ponieważ tańsza konkurencja wygra cenowo I tak i nie, nie ma to reguły. W mojej okolicy aż roi się od masarni, na samym rynku naliczyłem 6 rożnych sklepów (tylko rynek) - ceny prawie w każdym na poziome marketu z wyjątkiem jednego sklepu jest to SAM i tam są wędliny z GS z pobliskiej wioski, ceny 2 krotnie wyższe od pozostałych, za szynkę 30-32 zł, to samo polędwica 35 zł/kg kiełbasy 22-27 zł/kg - i... jest zbyt ludzie stoją w kolejkach i kupują. W każdym mieście są zwolennicy taniego czegoś do jedzenia bo to co nam serwują to psy czasem nie chcą ruszyć. A są też tacy co wolą kupić parę dkg ale dobrego. Więc nie możemy skazywać zaraz na niepowodzenie przedsiębiorców, którzy chcą dobrze zgodnie ze starą szkoła produkować żywność Byłem kilka razy w tej masarni i nie pracują tam 2 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Marca 2017 W każdym mieście są zwolennicy taniego czegoś do jedzenia bo to co nam serwują to psy czasem nie chcą ruszyć. A są też tacy co wolą kupić parę dkg ale dobrego To też nie do końca jest prawdą. Był okres że wyznacznikiem "dobrego" produktu dla mnie była cena, do czasu gdy "spotkałem się" z malowanymi wędlinami. Wtedy przestałem przepłacać. Kupować chemiczne jedzenie za 15zł czy za 30zł to zawsze jest chemiczne.Staram się nie patrzeć na cenę a na skład i wybierać "mniejsze zło". LP dostawała szału ze mną na zakupach jak traktowałem market jak bibliotekę , następnie zaczął się okres że zostawiała mnie samego-sobie i ruszała po swoje produkty a teraz coraz częściej zadaje mi pytania który z produktów wybrać. Dużo pomaga mi prócz - co jest oczywistą oczywistością - tego forum program "Wiem co jem" (koniec reklamy) i otwierają się oczy jak człowieka traktują gorzej niż bydło. Tak więc wydaje mi się że uświadamianie ludzi jest ważniejsze niż cena bo często "szynka od chłopa" za 25zł będzie zdrowsza od market-owej "szynki dziadziusia" po 35zł (pomijając swój wyrób w cenie 10zł jak kupi się żywca )Nie ma co Patrzeć że ludzie kupują gdzie taniej - ludzie (przynajmniej część) jak sami nie chcą/nie mogą zrobić a są świadomi to nie będą przepłacać za chwyt reklamowy, poszukają tańszego bo nie ma powodu przepłacać. Jednak jeśli pojawia się na rynku coś dobrego, zdrowego, UCZCIWEGO to ludzie zapłacą. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) UCZCIWEGO to ludzie zapłacą. ? -jak mają kasę a nie minimalną pensję -mają świadomość zdrowego stylu życia z tym to myślę ze jest nie najgorzej bo każda gazeta, telewizja to promuje-mają potrzebę zdrowego stylu niestety oprócz świadomości trzeba mieć jeszcze potrzebę zdrowego stylu życia a z tym jest kiepsko (zobacz ilu ludzi jest z nadwagą zwłaszcza wśród młodzieży, pali papierosy, nadużywa alkoholu itp ) Jak świat światem będzie zapotrzebowanie na taniość i to wymuszoną przez konsumenta , nie producenta, handlowca !!!Podajecie koledzy przykłady małych masarni które prosperują, poczekajcie jak w miejscowości będziecie mieli parę sieciówek (w tym mięsnych) to może się ostanie jedna na powiat. P.SŻe uczciwość powinna popłacać to się zgadzam , niestety życie często negatywnie weryfikuje to stwierdzenie . Edytowane 7 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Marca 2017 Ciężko teraz spotkać niczym nie obciążone wyroby wędliniarskie, klienci faktycznie wymuszają agresywna politykę cenową co często przekłada się na jakość ... ale zawsze warto zastanowić się i znaleźć tzw złoty środek ... na rynku lubuskim działa firma Zyguła i synowie mają sieć swoich sklepów firmowych, wyroby naprawdę bardzo dobre, nie tanie ale ceny odzwierciedlają jakość ... w każdym sklepie do wglądu i na wierzchu księgi składu poszczególnych wyrobów czy księgi do wpisywania opinii i sugestii.W sklepach są zawsze kolejki nigdy nie spotkałem tam wyrobu który wzbudzałby moje wątpliwości co do świeżości, przemiła obsługa i bardzo podoba mi się sposób prowadzenia przez nich interesu, podejście do klientów i otwartość na sprawy jakościowe. Polecam kiedyś wypróbować Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Marca 2017 jak mają kasę a nie minimalną pensję Jak ma kasę kupi kilogram, jak ma pensję 5 plasterków Jak świat światem będzie zapotrzebowanie na taniość i to wymuszoną przez konsumenta To zabrzmiało jak reklama modyfikowanej soi którą pakują niemal wszędzie. Nie zgodzę się że to konsument wymusza - wielkie koncerny nam to narzucają. Podstawą przelicznika jakość-cena jest KASA. To nie klient oszczędza kupując taniej - to producent zyskuje pchając chłam do "produktu". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Marca 2017 Jak ma kasę kupi kilogram, jak ma pensję 5 plasterków Błąd jeden i drugi kupi 5 plasterków tylko jeden droższej drugi tańszej . Oboje potrzebują bardzo zbliżone ilości jedzenia Nie zgodzę się że to konsument wymusza - wielkie koncerny nam to narzucają Błąd to prawo Saya zakładające że podaż tworzy popyt , obecnie zarzucone przez większość ekonomistów..Wielkie koncerny wychodzą na przeciwko zapotrzebowaniu rynku . (maksymalizacja zysku obowiązuje zarówno przy produkcji tanich jak i drogich rzeczy ). Co najwyżej przy pomocy reklamy lobbingu mogą wzmocnić nasze zachowania . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2017 A ja mam jeszcze inne przemyślenia na temat dzisiejszego rynku produktów spożywczych. Bywało w moim życiu tak, że nie miałam pieniędzy jak i odwrotnie. Zgodzę się z tymi, którzy piszą, że są ludzie których nie stać na dobrej jakości jedzenie, bo tu nie ma jak obniżyć ceny skoro cena surowców jest taka i taka plus koszty przerobu i całej reszty, aż dotrze do klienta. Z marży czy narzutu nie można zbytnio schodzić, ponieważ należy mieć taki zarobek by móc inwestować i ewentualnie przeczekać jakiś kryzys, który się przecież w każdej branży zdarza. Problemem w moim odczuciu jest to, że znaczna część społeczeństwa ma za niskie dochody i jest najliczniejszą grupą.Drugie spostrzeżenie to takie, że powinniśmy mieć w Polsce same krajowe sklepy wielkopowierzchniowe (należące do polskich właścicieli, nie mam na myśli tego, że tylko takie sklepy powinny być)i np. rolnicy lub inny lokalny przetwoórca powinien mieć prawo do swojego stoiska w tymże. Nie wiem jakby to miało funkcjonować pod względem prawnym, bo nie jestem prawnikiem ani ekonomistą. Gdyby np.takie budynki (sklepów wielkopowierzchniowych) należały do państwa lub spółdzielni lokalnych to podatek trafiały do budżetu państwa. Abstrahując od tego w tej chwili czy są takie które już dziś płacą podatki w Polsce.Uważam, że każdy Polak powinien kupować w pierwszej kolejności polskie produkty, a najlepiej lokalne, ponieważ to wzmocniłoby naszą gospodarkę. Nie jestem, za narzucaniem komuś co ma kupować lecz za pobudzaniem świadomości społeczeństwa. Wtedy może ruszyłby krajowy przerób i nie na franczyzie, bo w tym przypadku trzeba się mocno słuchać co należy i jak sprzedawać.. Wiem, że to moje zdanie i raczej utopia, ale jestem ciekawa czy ktoś z was chociaż podobnie myśli jak ja. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Marca 2017 Problem w tym że norm nie ma. Każdy robi co chce jak chce i na czym chce oraz z czego chce. Byleby był zysk. Bez oglądania się na klienta bo ten kupi wszystko co tanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.