Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawy temat: http://www.polskieradio.pl/42/3166/Artykul/1417726,Sprzedaz-bezposrednia-rolnicy-w-koncu-doczekaja-sie-nowych-przepisow

Otrzymałem ofertę, aby nasza strona i forum zajęły się pośrednictwem w sprzedaży między producentami, a nabywcami. Bylibyśmy czymś w rodzaju skrzynki kontaktowej, gdzie producenci składaliby oferty ze swoimi produktami, a osoby chętne do nabycia tych produktów, mogłyby znaleźć coś dla siebie. Można by, założyć takie subforum, które pewnie bardzo szybko znalazłoby sie w centrum zainteresowania sprzedających i kupujących.

Rozmowy trwają. Być może już po zlocie, będę mógł przedstawić konkretny zarys projektu i pierwsze wiążące ustalenia. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14087-rolnik-sprzeda-w%C5%82asne-produkty-bez-rejestracji-ale-z-podatkiem/

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale to chyba nadal będzie tylko dla rolników?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Chyba założę hodowlę dżdżwonic i zostanę rolnikiem.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Pawle, mielibyśmy na forum dział, podobny do giełdy, w którym producenci składaliby swoje oferty produktów, a chętni mogli szukać czegoś dla siebie. Oczywiście dział ten musiałby zostać trochę rozbudowany itd. 

Założenia rozumiem, tylko kto jest legalnym producentem?

Miłego dnia. 

Rolnik, który produkuje i sprzedaje pewną część swej produkcji.

Czyli dział dla bardzo wąskiej grupy. Może uda się te glizdy hodować.  :)

Edytowane przez paweljack

Miłego dnia. 

Ja jestem za - bardzo dobry pomysł. Do stycznia trochę czasu zostało. Choć mogli by te 2% sobie darować.

Edytowane przez grzech25

Czyli dział dla bardzo wąskiej grupy.

Kilkaset tysięcy, czy nawet więcej rolników uważasz za wąska grupę??? :D

Myślałem o forumowiczach.  :)

Miłego dnia. 

Nie czytasz uważnie. :D Sprawa dotyczy pośrednictwa w sprzedaży artykułów własnej produkcji, przez rolników - producentów. W grę, poza mięsem, będą wchodziły wyroby nabiałowe, drób itp.

Nie czytasz uważnie. 

Pewnie tak.

Miłego dnia. 

Ja bym tak do końca na miejscu rolników się nie cieszył bo nie czytają chyba dokładnie wszystkich regulacji prawnych w tym zakresie. Według mojej wiedzy mogą sprzedawać wszystkie produkty nie zawierające mięsa. Moja znajoma jest rolnikiem i właśnie buduje mini przetwórnie i nie może dostać pozwoleni na sprzedaż mięsa bo niema jakiegoś pomieszczenia i nie spełnia warunków  sanitarno - weterynaryjnych w/g najnowszych wytycznych własnie co do ustawy o sprzedaży bezpośredniej. Wszystkie jarskie produkty tak mięso i wyroby mięsne nawet pierogów z mięsem jej nie pozwolili. Jeśli macie inną interpretacje to z chęcią się zapoznam.

Edytowane przez lesniak

@lesniak, przecież ustawa  której pisze Maxell wejdzie w życie dopiero od 1 stycznia 2016, więc Twoja znajoma nie może teraz dostać pozwolenia w oparciu o przepisy które jeszcze nie obowiązują.

Wszystkie jarskie produkty tak mięso i wyroby mięsne nawet pierogów z mięsem jej nie pozwolili.
Dziwne jak robiłem odbiory sanepidu to pani powiedziała i mam to w decyzji ze moge robic wszystko,od surowca do gotowego wyrobu.Pierogi mięsa ciasta wszystko.

Ale nie wolno Ci sprzedawać kiełbasy i wyrobów wędliniarskich z mięsa pochodzącego z Twojego gospodarstwa. 

Ralf,widocznie lustracja twojego pomieszczenia wypadła pomyślnie,dlatego dostałeś pozwolenie na produkcję żywności bez ograniczeń.

Ale nie wolno Ci sprzedawać kiełbasy i wyrobów wędliniarskich z mięsa pochodzącego z Twojego gospodarstwa. 

Tak to bardzo prawdopodobne,nie pytałem o to bo mi nie potrzeba.

Nie jestem hurtownikiem,raczej konsumentem ale to jest interesujące podejście do tematu i gdyby udało się to przeprowadzić to chętnie korzystał bym z takiej możliwości. :)

Wszystko jest na dobrej drodze i zakulisowe dyskusje nabierają tempa. :D

Już coś wiemy.

Od 1 stycznia musimy ruszyć z nowym działem na forum, a właściwie z zupełnie nową podstroną w formie giełdy wyrobów własnych obejmującej całą Polskę. Giełda będzie dotyczyła pośrednictwa (biernego) w kupnie - sprzedaży wszystkich artykułów wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, czyli:

- mięsa (wszystkie rodzaje)

- wędlin,

- serów,

- masła,

- mleka,

- jaj,

- chleba,

i wielu innych produktów.

Prace nad oprogramowaniem i grafiką strony giełdowej już trwają. Koszt całości ok. 5 do 7 tys. zł. Podobno z czasem pieniądze te maja zostać nam zwrócone z programu unijnego, ale ......

Portal giełdowy będzie bezpłatny. 

Połączony z nasza stroną zapewni praktycznie nieograniczoną liczbę słuchaczy SDM, gdyż kursy maja być finansowane z funduszy UE, oraz pozwoli na pełne wykorzystanie naszych zasobów jako wskazówek lub gotowców podczas podejmowania produkcji własnej przez rolników.

Dlatego serdeczna prośba do Wszystkich.

Sprężmy się przy poklepywaniu Pana S., co może pozwoli na uzyskanie środków niezbędnych do rozpoczęcia tego projektu.

Z góry dziękuję za zrozumienia i okazaną pomoc. 

Dodam, że rozpowszechnieniem informacji na temat giełdy w samorządach i gminach ma zająć się resort rolnictwa.

Tak. Wszystkie oferty będą moderowane i akceptowane przez moda. 

Musi tak być głównie z uwagi na spam.

@Maxell, ale to chyba raczej będzie "tablica ogłoszeń", a nie typowa giełda?

Sprzedaży bezpośredniej rolnicy nie będą mogli prowadzić przez internet, więc na tym portalu mogliby co najwyżej zamieszczać swoje ogłoszenia. Same transakcje musiałyby się i tak odbywać w siedzibie rolnika (ew. na targowisku).