Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję Panowie. Naprawdę fajna wędlina. Warto wedzic tyle godzin....

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

Naprawdę fajna wędlina
do świąt nie zdążę - ale na rynku świątecznym pewnie będą Litwini-z tym smakołykiem - to pewnie nabędę - zawsze mieli znakomite :D 

Muskie - to ryba 🙃

Dziś hybryda.....chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży......zaczyn wspomagany piekarnikiem w 35C - 4 h. Potem ciasto właściwe z dodatkiem drożdży bo czas naglił. Kto wie skąd ta śmieszna skórka ?

 

post-67697-0-45707900-1512427081_thumb.jpgpost-67697-0-48704200-1512427082_thumb.jpgpost-67697-0-38707800-1512427083_thumb.jpgpost-67697-0-31666800-1512427084_thumb.jpg

no dokladnie , nic nowego ,wszystko udane ,nie ma jak powbrzydzac, :)

  • 2 tygodnie później...

2 h wędzenia i1 h osuszania.....lecimy dalej bo kolor to nie wszystko......a jeszcze 2 partia w garażu czeka :)

post-67697-0-22468500-1513428041_thumb.jpgpost-67697-0-14654000-1513428042_thumb.jpgpost-67697-0-03958100-1513428043_thumb.jpgpost-67697-0-92499200-1513428043_thumb.jpgpost-67697-0-78046200-1513428044_thumb.jpgpost-67697-0-63779400-1513428045_thumb.jpgpost-67697-0-55496700-1513428046_thumb.jpgpost-67697-0-38397200-1513428047_thumb.jpgpost-67697-0-17682400-1513428048_thumb.jpgpost-67697-0-07255300-1513428049_thumb.jpg

 

Kto Ci je tak pięknie pomalował???

Co będziesz dalej robił z tymi boczusiami? [po wyjęciu z wędzarni]

Pytam ,bo część moich mam zapeklowane próżniowo z przyprawami ,a część bez.Rozważam 3 opcje-najpierw parzyć w woreczkach [ala sous-wide]  druga opcja to parzyć i potem wędzić ,trzecia to wyjąć z worków ,uwędzić i podpiekać ,acha -jest jeszcze czwarta opcja -wyjąć z worków ,uwędzić i potem parzyć...

beata

:clap: jakim drewnem wędziłeś ?

Jakie mi w ręce wpadło. Głównie buk olcha dębina i trochę owocówek - których nie rozróżniam......

[Dodano: 16 gru 2017 - 14:36]

Kto Ci je tak pięknie pomalował???

Co będziesz dalej robił z tymi boczusiami? [po wyjęciu z wędzarni]

Pytam ,bo część moich mam zapeklowane próżniowo z przyprawami ,a część bez.Rozważam 3 opcje-najpierw parzyć w woreczkach [ala sous-wide]  druga opcja to parzyć i potem wędzić ,trzecia to wyjąć z worków ,uwędzić i podpiekać ,acha -jest jeszcze czwarta opcja -wyjąć z worków ,uwędzić i potem parzyć...

Zostawiam surowe i do próżni jutro. A część dopiekę w piekarniku - parzone są słabe :) i tak najbardziej lubię surowe po tygodniu w próżni :)

[Dodano: 16 gru 2017 - 14:37]

Gotowa 1 partia. Jedziemy z  2-gą :)

 

post-67697-0-85672800-1513431456_thumb.jpgpost-67697-0-71040000-1513431457_thumb.jpgpost-67697-0-51259300-1513431458_thumb.jpgpost-67697-0-38933300-1513431459_thumb.jpg

No to mamy piątą opcje-po uwędzeniu na tydzień w próżnię :) Co daje ten tydzień w prózni?

W jakiej temp. podpiekasz w piekarniku ?-ja bardziej wolę wręcz taki smarowny boczek-jeżeli już boczek...

beata

Kruszeje wg mnie. Dochodzi do fajnych smaków. Ja lubię ciągutka.......więc dopiekam krótko w temp. 90 C. Jakieś 30-45 min. Ale przeważnie zostawiam surowy. A potem jajecznica, skwarki do pierogów etc :)


[Dodano: 16 gru 2017 - 16:09]

Polędwiczki i szynki wypadły.....obecnie indyki i karkówki w solarium :)

 

post-67697-0-54843200-1513436955_thumb.jpgpost-67697-0-48101100-1513436956_thumb.jpgpost-67697-0-38849800-1513436957_thumb.jpg

No i to jest uwędzone a nie postraszone dymem :) :) - kolor jak trzeba ( tylko odrobiny sadzy brakuje , ale pewno pracujesz nad tym ;):laugh: )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

No i to jest uwędzone a nie postraszone dymem :) :) - kolor jak trzeba ( tylko odrobiny sadzy brakuje , ale pewno pracujesz nad tym ;):laugh: )

Dla chcącego nie ma nic trudnego. Oleje osuszanie i będzie sadza jak się patrzy :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.