eli55 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 8 Października 2017 Piekne wszystkie wyroby , a serniczek musi byc pyszny z malinami ,ja w tym roku posadzilam maliny , ale nie bylo ich za duzo juz mysle ze moze tutaj klimat im nie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 8 Października 2017 W każdej chwili można nastawić i to mi się podoba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 8 Października 2017 Wpadnij na zlot ryte blota! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 8 Października 2017 W każdej chwili można nastawić 23 l warke... Co daje 46 piwek Zacierasz czy robisz z ekstraktów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 8 Października 2017 Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np. Od tego zaczynałem. Obecnie piwka robię z kolegą którego przyuczam z innych wyrobów. Ma dwa zestawy do automatycznego zacierania które sam zmajstrowal. Silnik z wycieraczek poloneza. Sterowniki etc. Słody sami srutujemy na świeżo. Zabawa przednia. A dodatkowo przerobilismy sprzęt tak żeby też sery dało się robić. Znaczy zamontowalismy regulatory obrotów i zmodyfikowalismy nieco programy sterowników. [Dodano: 08 paź 2017 - 09:41]Wpadnij na zlot ryte blota!Z chęcią ale wiecznie jestem w niedoczasie.... Szkoda że doba jest taka krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 8 Października 2017 Fajne chleby Tomek,kawał dobrej roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 8 Października 2017 Mniej więcej to jest to. Chyba się wreszcie udało.Wchodzi dobrze sam albo z masełem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 8 Października 2017 Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np. Od tego zaczynałem. Obecnie piwka robię z kolegą którego przyuczam z innych wyrobów. Ma dwa zestawy do automatycznego zacierania które sam zmajstrowal. Silnik z wycieraczek poloneza. Sterowniki etc. Słody sami srutujemy na świeżo. Zabawa przednia. A dodatkowo przerobilismy sprzęt tak żeby też sery dało się robić. Znaczy zamontowalismy regulatory obrotów i zmodyfikowalismy nieco programy sterowników. Też sam śrutuję zrobiłem automat do warzenia piwa ,Od dwóch tygodni przymierzam się do uwarzeni 150 l piwa i ciągle brak czas.Jak możesz to wrzuć zdjęcia zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 8 Października 2017 Widzę,ze chlebek ze smacznymi dodatkami. Te "frytki" z tego chleba jadłam bez żadnych dodatków. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 8 Października 2017 Chyba się wreszcie udało. Super się prezentuje Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 8 Października 2017 Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np. Od tego zaczynałem. Obecnie piwka robię z kolegą którego przyuczam z innych wyrobów. Ma dwa zestawy do automatycznego zacierania które sam zmajstrowal. Silnik z wycieraczek poloneza. Sterowniki etc. Słody sami srutujemy na świeżo. Zabawa przednia. A dodatkowo przerobilismy sprzęt tak żeby też sery dało się robić. Znaczy zamontowalismy regulatory obrotów i zmodyfikowalismy nieco programy sterowników. Też sam śrutuję zrobiłem automat do warzenia piwa ,Od dwóch tygodni przymierzam się do uwarzeni 150 l piwa i ciągle brak czas.Jak możesz to wrzuć zdjęcia zestawu. tu masz trochę fotek : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-wędzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/?p=543926[Dodano: 08 paź 2017 - 13:52]Kiełbasa EMERYCKA : To nic innego tylko ala LISIECKA ale robiona praktycznie na polędwicy.Robiłem dwie wersje - chudszą i tłuściejszą. Pierwsza się za bardzo nie nadawała do suszenia. Po próżni pyszna.Najpierw przepis na wersję chudą a potem napiszę o modyfikacji. Polędwica bez mizdry i bez warkocza. Czysta I klasa - 80%Peklowana 20g peklo na kg 10% - podgardle solone 18g/kg10% - chuda golonka 18g peklo/kg 48h - peklowanie I - albo ręcznie krojona na małe kawałki albo szarpak 2 nerkowy i nożyk z 2 ramionamiII - sitko nr 8III - sitko nr 4 dwa razy I mieszam z przyprawami i 5% zimnej wody (liczone do całości). Aż zacznie kleić.Przyprawy liczone na kg masy :2,5 g pieprz biały1 g glukozy2,5 g czosnku0,6 g gałki Potem dodaję II i III i mieszam aż będzie dobrze wyrobione. Potem jelita wołowe wiankowe. Osadzanie w temp. pokojowej 2-3 h , osuszanie i wędzenie do koloru. Podpiekanie 90C aż w środku będzie 62C i nie więcej co by za suche nie było. Dobra na następny dzień a lepsza po kilku dniach w próżni. Ostatnia wersja była z wykorzystaniem warkocza. Czyli de facto tłuściejszego było więcej niż 10%. Świetna po 5-7 dniach podsuszania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 9 Października 2017 Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np Coopers dość drogo wychodzi,robiłem kiedyś z tego ekstraktu https://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-jasny-bruntal-14-kg-p-984.html do tego chmiel i drożdże i wychodzi fajne piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 9 Października 2017 Nooom wychodzi wychodzi jeżeli jeszcze zamiast glukozy doda się porządny ekstrakt. Dlatego zacieranie jest najtańsze i dodatkowo najsmaczniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 10 Października 2017 Dla wszystkich estetów nawet pomidorki poukładałem i zielsko jakieś zerwałem co się jeszcze uchowało......500 g ricotty, 2900 g ala Korycina i cholera wie ile twarogu bo podgrzany i przelany na gazę do odciekania......a to wszystko z 25l czystego białego złota prosto od krasul dwóch Korycin leci na prawie 30h do solanki 20%. Ricotta jutro się przerobi na sernik. A twaróg na kanapki i do naleśników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 10 Października 2017 Dla wszystkich estetów nawet pomidorki poukładałem no no pod EL GREGORA idziesz - też pięknie to robi (czasami) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 10 Października 2017 Ten Korocin w towarzystwie pomidorków prezętuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 10 Października 2017 Dla wszystkich estetów nawet pomidorki poukładałem i zielsko jakieś zerwałem Oj "Persing" Trzeba było zamiast tych konopi - zielem zwanych położyć pudełko zapałek . wtedy by był rozmiar wiadomy co te krasule dają . "Pozdrufka "- Fajne wyroby robisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 10 Października 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 12 Października 2017 Ostatnie produkty zabawy z mlekiem wykorzystane. Ricotta 50% i twaróg 50% z ostatniej obróbki mleka. Ciasto na mące pszennej 2/3 i gryczanej 1/3. Obydwie robiłem mła - znaczy pszenica od sąsiada a gryka ze sklepu. Dziś z ananasem - nawet fajnie pasuje. A mąka gryczana daje bardzo ciekawy posmak. Piekła oczywiście moja ślubna..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 12 Października 2017 mąka gryczana daje bardzo ciekawy posmak jak i miód gryczany Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 12 Października 2017 Perszing smakowicie wygląda. Zdolna dziewczyna ta Twoja żona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 12 Października 2017 A co się na marudziła, że jej w tygodniu sery dałem do obróbki.....to jej powiedziałem, że już więcej nic nie zrobię i że wędlin też nie dostanie To ją chyba przekonało i oto mamy serniczek na 2 dni jak nie sposobem to szantażem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 12 Października 2017 Apetycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 12 Października 2017 jak nie sposobem to szantażem A serniczek nie ma czasami goryczy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 12 Października 2017 Nie ma nie ma. Pyszny jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/15/#findComment-570863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.