Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piekne wszystkie wyroby  :clap:  :clap:  :clap:  , a serniczek musi byc pyszny z malinami ,

ja w tym roku posadzilam maliny , ale nie bylo ich za duzo ;)

juz mysle ze moze tutaj klimat im nie odpowiada :(

• Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np. Od tego zaczynałem. Obecnie piwka robię z kolegą którego przyuczam z innych wyrobów. Ma dwa zestawy do automatycznego zacierania które sam zmajstrowal. Silnik z wycieraczek poloneza. Sterowniki etc. Słody sami srutujemy na świeżo. Zabawa przednia. A dodatkowo przerobilismy sprzęt tak żeby też sery dało się robić. Znaczy zamontowalismy regulatory obrotów i zmodyfikowalismy nieco programy sterowników.

[Dodano: 08 paź 2017 - 09:41]

Wpadnij na zlot ryte blota!

Z chęcią ale wiecznie jestem w niedoczasie.... Szkoda że doba jest taka krótka.

Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np. Od tego zaczynałem. Obecnie piwka robię z kolegą którego przyuczam z innych wyrobów. Ma dwa zestawy do automatycznego zacierania które sam zmajstrowal. Silnik z wycieraczek poloneza. Sterowniki etc. Słody sami srutujemy na świeżo. Zabawa przednia. A dodatkowo przerobilismy sprzęt tak żeby też sery dało się robić. Znaczy zamontowalismy regulatory obrotów i zmodyfikowalismy nieco programy sterowników.

Też sam śrutuję    zrobiłem automat  do warzenia piwa ,Od dwóch tygodni przymierzam się do uwarzeni 150 l piwa i ciągle brak czas.Jak możesz to wrzuć zdjęcia zestawu.

Chyba się wreszcie udało.
Super się prezentuje  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Też sam śrutuję    zrobiłem automat  do warzenia piwa ,Od dwóch tygodni przymierzam się do uwarzeni 150 l piwa i ciągle brak czas.Jak możesz to wrzuć zdjęcia zestawu.

tu masz trochę fotek : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-wędzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/?p=543926

[Dodano: 08 paź 2017 - 13:52]

Kiełbasa EMERYCKA :

To nic innego tylko ala LISIECKA ale robiona praktycznie na polędwicy.

Robiłem dwie wersje - chudszą i tłuściejszą. Pierwsza się za bardzo nie nadawała do suszenia. Po próżni pyszna.

Najpierw przepis na wersję chudą a potem napiszę o modyfikacji.

Polędwica bez mizdry i bez warkocza. Czysta I klasa - 80%

Peklowana 20g peklo na kg

10% - podgardle solone 18g/kg

10% - chuda golonka 18g peklo/kg

48h - peklowanie

I - albo ręcznie krojona na małe kawałki albo szarpak 2 nerkowy i nożyk z 2 ramionami

II - sitko nr 8

III - sitko nr 4 dwa razy

I mieszam z przyprawami i 5% zimnej wody (liczone do całości). Aż zacznie kleić.

Przyprawy liczone na kg masy :

2,5 g pieprz biały

1 g glukozy

2,5 g czosnku

0,6 g gałki

Potem dodaję II i III i mieszam aż będzie dobrze wyrobione. Potem jelita wołowe wiankowe. Osadzanie w temp. pokojowej 2-3 h , osuszanie i wędzenie do koloru. Podpiekanie 90C aż w środku będzie 62C i nie więcej co by za suche nie było. Dobra na następny dzień a lepsza po kilku dniach w próżni.

Ostatnia wersja była z wykorzystaniem warkocza. Czyli de facto tłuściejszego było więcej niż 10%. Świetna po 5-7 dniach podsuszania.

post-67697-0-22850300-1507463527_thumb.jpg

Zacieram. Ekstrakty też nie są złe. Coopers np

Coopers dość drogo wychodzi,robiłem kiedyś z tego ekstraktu     https://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-jasny-bruntal-14-kg-p-984.html    do tego chmiel i drożdże i wychodzi fajne piwo.

Nooom wychodzi wychodzi jeżeli jeszcze zamiast glukozy doda się porządny ekstrakt. Dlatego zacieranie jest najtańsze i dodatkowo najsmaczniejsze :)

Dla wszystkich estetów :) nawet pomidorki poukładałem i zielsko jakieś zerwałem co się jeszcze uchowało......500 g ricotty, 2900 g ala Korycina i cholera wie ile twarogu bo podgrzany i przelany na gazę do odciekania......a to wszystko z 25l czystego białego złota prosto od krasul dwóch :) Korycin leci na prawie 30h do solanki 20%. Ricotta jutro się przerobi na sernik. A twaróg na kanapki i do naleśników.

post-67697-0-60727000-1507655343_thumb.jpgpost-67697-0-38450100-1507655344_thumb.jpgpost-67697-0-03900900-1507655345_thumb.jpg

Dla wszystkich estetów nawet pomidorki poukładałem
no no  :D  :thumbsup:  pod EL GREGORA idziesz  ;)  - też pięknie to robi (czasami)

Muskie - to ryba 🙃

Dla wszystkich estetów nawet pomidorki poukładałem i zielsko jakieś zerwałem

Oj  "Persing" Trzeba było zamiast tych konopi - zielem zwanych położyć pudełko zapałek . wtedy by był rozmiar wiadomy co te krasule dają . ;)  

"Pozdrufka "- Fajne wyroby robisz  :clap:

Ostatnie produkty zabawy z mlekiem wykorzystane. Ricotta 50% i twaróg 50% z ostatniej obróbki mleka. Ciasto na mące pszennej 2/3 i gryczanej 1/3. Obydwie robiłem mła - znaczy pszenica od sąsiada a gryka ze sklepu. Dziś z ananasem - nawet fajnie pasuje. A mąka gryczana daje bardzo ciekawy posmak. Piekła oczywiście moja ślubna.....

post-67697-0-10614800-1507834666_thumb.jpgpost-67697-0-87054200-1507834666_thumb.jpgpost-67697-0-63849800-1507834667_thumb.jpg

A co się na marudziła, że jej w tygodniu sery dałem do obróbki.....to jej powiedziałem, że już więcej nic nie zrobię i że wędlin też nie dostanie :)

To ją chyba przekonało i oto mamy serniczek na 2 dni :) jak nie sposobem to szantażem :)

jak nie sposobem to szantażem

A serniczek nie ma czasami goryczy  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif