Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kilka dni temu wędziłem cienką kiełbasę i też szło "po górkę". Wiatr dziwnie kręcił. Nieraz więcej dymu szło do tyłu niż do przodu. Jutro też wędzę wędzonki i kiełbasę tyniecką Ligawy. Aż strach pomyśleć jak będzie taka sama pogoda jak dzisiaj.

Mój pomocnik(czyli sunia) będzie tylko szczęśliwa. Pół dnia na działce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31404
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Wędziłem wczoraj,wędzenie wprost fatalne.

Nie wiem dlaczego pętka kiełbas uwędziły się nierównomiernie tzn. góra uwędzona dobrze,dół i wewnętrzne części kiełbas jak by nie mówić niedowędzone,białawe.

Kiełbasy nie mogłem osuszyć w wędzarni bo wciąż przeszkadzał padający śnieg.

Może to jest przyczyna.Dziś wędziłem szynki i boczki,jest ok.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31406
Udostępnij na innych stronach

Polecam w takim wypadku dymogenerator , zero problema z cugiem i przekładaniem

kijów

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31407
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jasiu . Może to być następny etap modernizacji wędzarni , na dzisiaj trzeba wędzić w tym co jest .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31412
Udostępnij na innych stronach

Kochani. :blush: Potrzebna pomoc.

Zbieram się jutro do zrobienia pierwszej w życiu kiełbasy.Bedzie to kiełbasa biała w/g przepisu z naszej stronki.Niestety nie posiadam nadziewarki i chcę to zrobić przy pomocy maszynki elektrycznej DIANA ZELMER.Ponieważ gdzieś wcieło mi instrukcję to proszę osoby, które mają takie maszynki o napisanie mi kolejności w jakiej należy złożyć maszynkę do nadziewania.Wielkie dzięki. :blush: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31416
Udostępnij na innych stronach

Włóż ślimak później lejek i nakrętkę maszynki .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31417
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Zapomniałeś o pierścieniu centrującym :lol: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31418
Udostępnij na innych stronach

Nie każda maszynka wyposażona jest w taki pierścień. Zrób jak podaje Dziadek. Ja na poczatku na 10-tce, też tak działałem, z bardzo dobrym skutkiem. Pilnuj tylko, by w gardzieli zawsze był farsz - unikniesz w ten sposób problemów z powietrzem w jelicie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31423
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Pragnę pokazać moją pierwszą wędzoną polędwicę . Sam jestem ciekaw jak smakuje ,ale to zostawiam na jutro . Warunki cały czas były praktycznie zimowe .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31440
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku wykonałem ( popełniłem :wink: ) kilka szyneczek do koszyczka.

Maxell nazwał je "Goliatami":

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1330

 

Dzisiaj " POBIŁEM GINESA "

wykonałem 33 sztuki - średnia waga "szynki popierdółki" to 65g

najmniejsza - 27g :tongue:

WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31451
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No to fentelku się napracowałeś , dlatego tak mało było Ciebie słychać . Te szyneczki to wielkością pewnie jak abratka pączki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31458
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości. :question: :question: :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31459
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości. :question: :question: :question: :grin:

Wszelkiego rodzaju kleje „skórkowe” / emulsje, dodaje się do wyrobów które spożywa się na zimno.

Białą kiełbasę raczej podaje się na ciepło więc klej skórkowy / emulsja po prostu wypłynie podczas krojenia.

Za to sprawdzi się jeżeli przykładowo taką białą kiełbasę przeznaczysz po sparzeniu jako obkład na chleb – na zimno.

 

PS

Pamiętaj o zahartowaniu kiełbasy po sparzeniu zimną wodą, aby nie „zczerniała” w końcu biała powinna wyglądać jak biała na stole, a nie jak szara

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31469
Udostępnij na innych stronach

Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości.

Myślę że kolega zażartował :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31476
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Balerony Wielkanocne już uwędzone . Pragnę wspomnieć że mięska było 12,7 kg i zapeklowałem to metodą popularną na mokro z naszego kalkulatora masarza .

 

Zrobiłem jeszcze jedną rzecz co może niektórych zainteresuje , poważyłem mięsko i uzyskałem takie wyniki

 

Waga mięsa świeżego w kg Waga po peklowaniu w kg Waga po wędzeniu w kg

 

 

 

 

- 2,2 2,5 2,07

- 2,0 2,34 1,77

- 2,1 2,54 2,04

- 2,1 2,45 1,88

- 2,0 2,30 1,88

 

W moim przypadku mięsko pobrało solanki średnio 30dkg a oddało przy wędzeniu średnio około 52dkg .

http://images23.fotosik.pl/179/9e901183284b5bd7m.jpg http://images27.fotosik.pl/179/d5b3c55e7186eb26m.jpg http://images30.fotosik.pl/180/e5d0a8de15dd23e2m.jpg http://images33.fotosik.pl/186/655dd30258e231cam.jpg http://images31.fotosik.pl/186/a8689587b3d852ddm.jpg

 

 

Razem z baleronami uwędziłem pierwszy raz polędwicę . Jestem ciekawy smaku bo jeżeli chodzi o peklowanie to dołożyłem na pięć dni do zalewy z baleronami .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31478
Udostępnij na innych stronach

W kwestii białej kiełbasy - nie trzeba jej hartować zimną wodą. Jeśli jest dobrze zrobiona, to nie zmieni koloru. Najlepiej trzymac surową w lodówce lub zamrożoną i parzyć w ilościach do jednorazowego spożycia. Jest wtedy najlepsza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31481
Udostępnij na innych stronach

Mam już z głowy problem skórek.Poprostu po spróbowaniu zjadłem je na świeżo bez chleba.Były wspaniałe bo gotowały się z mięsem do pasztetu,marchewką i grzybami.Pychotka. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31492
Udostępnij na innych stronach

Jagra mogłeś je dodać po zmieleniu do pasztetu. A jak byś zmielił wszystko na sitku 2.5mm dodał gorący rosół i kaszę manną, całość skutrował blenderem doprawił przyprawami i zapasteryzował w słoikach miałbyś wspaniały smarowny pasztet. Pasztet tak zrobiony jest podobny (mi taki wychodzi) do podlaskiego.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31493
Udostępnij na innych stronach

Witam! Dzisiaj wędziłem szynki - zgodnie z przepisem jaki poszukałem na forum szynki po uwędzeniu gotujemy w wodzie przez 20 min a następnie schładzamy wodę do 82 st.C i parzymy przez 40 min..Inni radzą /starsze pokolenie z mojej rodziny/ że szynkę po uwędzeniu gotować ale w specjalnych woreczkach lub parzyć w samej parze. Czy możecie podpowiedzieć która metoda jest lepsza. Ja swoje zdanie mam ale bardzo proszę o ewentualną podpowiedz. O woreczkach i parze dowiedziałem się dzisiaj. Szyneczki czekają na moją decyzję.

Pozdrawiam.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.