strampek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Marca 2008 Ja kilka dni temu wędziłem cienką kiełbasę i też szło "po górkę". Wiatr dziwnie kręcił. Nieraz więcej dymu szło do tyłu niż do przodu. Jutro też wędzę wędzonki i kiełbasę tyniecką Ligawy. Aż strach pomyśleć jak będzie taka sama pogoda jak dzisiaj.Mój pomocnik(czyli sunia) będzie tylko szczęśliwa. Pół dnia na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Marca 2008 Kije poprzekładane :!: W tej chwili śnieżyca . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Marca 2008 Wędziłem wczoraj,wędzenie wprost fatalne.Nie wiem dlaczego pętka kiełbas uwędziły się nierównomiernie tzn. góra uwędzona dobrze,dół i wewnętrzne części kiełbas jak by nie mówić niedowędzone,białawe.Kiełbasy nie mogłem osuszyć w wędzarni bo wciąż przeszkadzał padający śnieg.Może to jest przyczyna.Dziś wędziłem szynki i boczki,jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Marca 2008 Polecam w takim wypadku dymogenerator , zero problema z cugiem i przekładaniem kijówPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Jasiu . Może to być następny etap modernizacji wędzarni , na dzisiaj trzeba wędzić w tym co jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Marca 2008 Kochani. :blush: Potrzebna pomoc.Zbieram się jutro do zrobienia pierwszej w życiu kiełbasy.Bedzie to kiełbasa biała w/g przepisu z naszej stronki.Niestety nie posiadam nadziewarki i chcę to zrobić przy pomocy maszynki elektrycznej DIANA ZELMER.Ponieważ gdzieś wcieło mi instrukcję to proszę osoby, które mają takie maszynki o napisanie mi kolejności w jakiej należy złożyć maszynkę do nadziewania.Wielkie dzięki. :blush: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Marca 2008 Włóż ślimak później lejek i nakrętkę maszynki .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Marca 2008 Dzięki. Zapomniałeś o pierścieniu centrującym :lol: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Marca 2008 Nie każda maszynka wyposażona jest w taki pierścień. Zrób jak podaje Dziadek. Ja na poczatku na 10-tce, też tak działałem, z bardzo dobrym skutkiem. Pilnuj tylko, by w gardzieli zawsze był farsz - unikniesz w ten sposób problemów z powietrzem w jelicie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Marca 2008 Polecam w takim wypadku dymogenerator.Lub wędzarnie w budynku podłączoną do przewodu kominowego. Nie przeszkadza deszcz, ani śnieżyca. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Pragnę pokazać moją pierwszą wędzoną polędwicę . Sam jestem ciekaw jak smakuje ,ale to zostawiam na jutro . Warunki cały czas były praktycznie zimowe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Marca 2008 W zeszłym roku wykonałem ( popełniłem :wink: ) kilka szyneczek do koszyczka.Maxell nazwał je "Goliatami":http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1330 Dzisiaj " POBIŁEM GINESA " wykonałem 33 sztuki - średnia waga "szynki popierdółki" to 65g najmniejsza - 27g :tongue: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Marca 2008 najmniejsza - 27gSamej soli tyle w szynce jest! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Marca 2008 Witam No to fentelku się napracowałeś , dlatego tak mało było Ciebie słychać . Te szyneczki to wielkością pewnie jak abratka pączki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Marca 2008 Witajcie.Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości. :question: :question: :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Marca 2008 a nie lepiej dobrze wymasowac farsz? skórki dają taki niemiły posmak Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Marca 2008 Witajcie. Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości. :question: :question: :question: :grin: Wszelkiego rodzaju kleje „skórkowe” / emulsje, dodaje się do wyrobów które spożywa się na zimno. Białą kiełbasę raczej podaje się na ciepło więc klej skórkowy / emulsja po prostu wypłynie podczas krojenia. Za to sprawdzi się jeżeli przykładowo taką białą kiełbasę przeznaczysz po sparzeniu jako obkład na chleb – na zimno. PS Pamiętaj o zahartowaniu kiełbasy po sparzeniu zimną wodą, aby nie „zczerniała” w końcu biała powinna wyglądać jak biała na stole, a nie jak szara Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Marca 2008 a nie lepiej dobrze wymasowac skórki to się może źle kojarzyć Toshibie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Marca 2008 Czy do kiełbasy białej surowej można dodać trochę emulsji ze skórek wieprzowych w celu polepszenia kleistości. Myślę że kolega zażartował :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Marca 2008 Witam Balerony Wielkanocne już uwędzone . Pragnę wspomnieć że mięska było 12,7 kg i zapeklowałem to metodą popularną na mokro z naszego kalkulatora masarza . Zrobiłem jeszcze jedną rzecz co może niektórych zainteresuje , poważyłem mięsko i uzyskałem takie wyniki Waga mięsa świeżego w kg Waga po peklowaniu w kg Waga po wędzeniu w kg - 2,2 2,5 2,07 - 2,0 2,34 1,77 - 2,1 2,54 2,04 - 2,1 2,45 1,88 - 2,0 2,30 1,88 W moim przypadku mięsko pobrało solanki średnio 30dkg a oddało przy wędzeniu średnio około 52dkg . http://images23.fotosik.pl/179/9e901183284b5bd7m.jpg http://images27.fotosik.pl/179/d5b3c55e7186eb26m.jpg http://images30.fotosik.pl/180/e5d0a8de15dd23e2m.jpg http://images33.fotosik.pl/186/655dd30258e231cam.jpg http://images31.fotosik.pl/186/a8689587b3d852ddm.jpg Razem z baleronami uwędziłem pierwszy raz polędwicę . Jestem ciekawy smaku bo jeżeli chodzi o peklowanie to dołożyłem na pięć dni do zalewy z baleronami . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Marca 2008 W kwestii białej kiełbasy - nie trzeba jej hartować zimną wodą. Jeśli jest dobrze zrobiona, to nie zmieni koloru. Najlepiej trzymac surową w lodówce lub zamrożoną i parzyć w ilościach do jednorazowego spożycia. Jest wtedy najlepsza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Marca 2008 Mam już z głowy problem skórek.Poprostu po spróbowaniu zjadłem je na świeżo bez chleba.Były wspaniałe bo gotowały się z mięsem do pasztetu,marchewką i grzybami.Pychotka. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Marca 2008 Jagra mogłeś je dodać po zmieleniu do pasztetu. A jak byś zmielił wszystko na sitku 2.5mm dodał gorący rosół i kaszę manną, całość skutrował blenderem doprawił przyprawami i zapasteryzował w słoikach miałbyś wspaniały smarowny pasztet. Pasztet tak zrobiony jest podobny (mi taki wychodzi) do podlaskiego.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Marca 2008 Wnuczek, może daj przepis na ten pasztet w osobnym temacie. Ciekawie się zapowiada, a trudno będzie później znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Marca 2008 Witam! Dzisiaj wędziłem szynki - zgodnie z przepisem jaki poszukałem na forum szynki po uwędzeniu gotujemy w wodzie przez 20 min a następnie schładzamy wodę do 82 st.C i parzymy przez 40 min..Inni radzą /starsze pokolenie z mojej rodziny/ że szynkę po uwędzeniu gotować ale w specjalnych woreczkach lub parzyć w samej parze. Czy możecie podpowiedzieć która metoda jest lepsza. Ja swoje zdanie mam ale bardzo proszę o ewentualną podpowiedz. O woreczkach i parze dowiedziałem się dzisiaj. Szyneczki czekają na moją decyzję. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/2/#findComment-31500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.