Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Popracowałem nad wiązaniem trochę i wyszło mi taka myśliwska sucha pieczona wg PW 21

 

Podoba mi się  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-581042
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Podoba mi się :clap: :clap:

:) Mi również :yes::thumbsup:

Janusz, tym wiązaniem to się tak nie przejmuj, ma być domowo i jest :thumbsup:

Zresztą ważniejsze niż sznurki jest to co między sznurkami :thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-581242
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak rodzina nie chce jeść sklepowego to już osiągniecie.
:thumbsup: ​ale dopiero zaczyna się dodatkowy obowiązek - znam to z własnego podwórka  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-581729
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj popełniłem krakowską krojoną wg PW21, boczek, żeberka i wędlinę z piersi indyka.

attachicon.gif20171228_171341.jpg

attachicon.gif20171228_171357.jpg

attachicon.gif20171228_172201.jpg

 

Janusz, napisz mi proszę o tej cyckowej indyczej.

Z jakiego przepisu korzystałeś

Mojej córce i mężowi przypadła by do gustu :tongue:

bo ja wolę tłusty boczurek  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-583939
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj popełniłem krakowską krojoną wg PW21, boczek, żeberka i wędlinę z piersi indyka.

attachicon.gif20171228_171341.jpg

attachicon.gif20171228_171357.jpg

attachicon.gif20171228_172201.jpg

 

Janusz, napisz mi proszę o tej cyckowej indyczej.

Z jakiego przepisu korzystałeś

Mojej córce i mężowi przypadła by do gustu :tongue:

bo ja wolę tłusty boczurek  :D

 

Heh, ta cyckowa to dla rodziny, ja też wolę coś co ma nośnik smaku.

Przepis podstawowy zmodyfikowałem nieznacznie - 15 g peklosoli na kg, peklowane 2 doby, pierś w miejscu złożenia płytko ponacinana i obita dla uzyskania kleju. Parzona do 72°C w środku.

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-583960
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Święta idą to i przygotowania "pełną parą". Zrobiłem szynkę peklowaną w worku na sucho (20g/kg, tydzień) oraz polędwicę  (z warkoczem) peklowana 8% peklosolanką, też tydzień. Polędwicę ubrałem w kątnicę. Do tego moją ulubioną krakowską krojoną suchą pieczoną.

Tak to wygląda po wędzeniu:

post-81190-0-79470000-1521991292_thumb.jpg

Obróbka cieplna:

Polędwica: 1 surowa, drugą sous vide 62°C 4,5h

Szynka: sous vide 62°C 4,5h plus 68°C kolejne 4,5h

Krakowska: pieczona w wędzarni do 68°C w batonie.

No i przekroje:

post-81190-0-44384600-1521991301_thumb.jpg

pozdrawiam

Janusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-593429
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego moją ulubioną krakowską krojoną suchą pieczoną. 
 

Hm...moją też ulubioną  :tongue:

A Katowice, w zasadzie, bardzo blisko są  :frantics:

Wzorcowe wyroby.

Jak porownam te, sprzed lat, to naszemu Forum należy się  :flowers:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-593431
Udostępnij na innych stronach

A Kostuchna to już wprost sąsiaduje z Tychami (Wilkowyje)... :frantics:

To prawda, temu forum ja zawdzięczam wszystko, przed zapoznaniem się z nim popełniłem kilka spektakularnych klap w zakresie produkcji wędzonek, SPEKTAKULARNYCH. No z mojej strony moje zobowiązania wobec forum to coś więcej niż kwiatek. :clap:

Dziekuję EAnna i panowie za pozytywne wypowiedzi.

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-593439
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Kabanosy Halusi.

Długo się zabierałem za kabanosy - obawiałem się nadziewania. Ale skuszony robotą Efffy i z pomocą Halinki dałem radę.

Na zdjęciu kabanosy Halusi po 3 dniowym podsuszaniu w piwnicy w temperaturze 12 °C

post-81190-0-90882900-1547648190_thumb.jpg

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-620843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Długo się zabierałem za kabanosy - obawiałem się nadziewania.

 

Jak widzisz, nie taki diabeł straszny, świetnie sobie poradziłeś , myślę że nie pierwszy i ostatni raz  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/2/#findComment-620891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.