Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla odmiany drób i to nie wędzony.

Kawałki (3x3 cm) piersi indyczej peklowane 16g/kg przez 24 h. Po tym czasie intensywnie wymasowane do puszczenia kleju. Włożone do praski i odstawione na 24h. Parzone w wodzie o temp około 76° C do 72°C. Przyprawy to pieprz biały 2g/kg i delikatnie papryki wędzonej.

post-81190-0-20961200-1547989936_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-621162
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 rok później...

Dawno nic nie pokazałem na forum, a co nieco zrobiłem. Tydzień temu ser typu Korycin, z mleka pasteryzowanego.

post-81190-0-72747200-1588186401_thumb.jpg

Z etapów produkcji -po pokrojeniu w słupki.

post-81190-0-35272700-1588186449_thumb.jpg

I po wstępnym odebraniu serwatki. Przy przekładaniu do formy był posolony oraz dołożyłem czarnuszki.

post-81190-0-12018900-1588186597_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-665253
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tydzień temu ser typu Korycin, z mleka pasteryzowanego.

 

Jeśli z mleka pasteryzowanego to powiem Ci ,że ser wyszedł pierwsza klasa  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-665255
Udostępnij na innych stronach

a co nieco zrobiłem

:thumbsup: Też mnie ciągnie do serów  :D  pewnie znowu jakieś z 60 litrów  :facepalm:   - dobrze

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-665256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z etapów produkcji -po pokrojeniu w słupki.

Pięknie pokrojony skrzep :clap: ser też prima sort  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-665258
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Wędzarnie mam daleko, a coś robić mam ochotę. Wziąłem się za wypiek pieczywa i zaczyna mnie to wciągać. Chleb pain au levain wg Hamelmana powstał dziś i jest pyszny.

post-81190-0-76508300-1611773170_thumb.jpg

post-81190-0-44177100-1611773158_thumb.jpg

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-694210
Udostępnij na innych stronach

Fajny swojski bochen :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-694211
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć,

Janusz to jest apetyczne "szynka wołowa wędzona wg PW21 str 442."

 

Mam kilka pytań

 

  • Czy jakieś odstępstwa od przepisu ?      
  • Z jakiej wołowiny korzystałeś, czy z udźca ?
  • Jakie stężenie solanki ?
  • Czy moczenie przeprowadzałeś jak w przepisie?
  • Wkładałeś w pęcherz czy jakieś tekstylia ?

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-697735
Udostępnij na innych stronach

Czesc, dzieki

Wszystko wg przepisu

Ligawa wolowa, ale tu bym zmienił

Peklowanie było dokładnie jak w przepisie, użyłem jedynie peklosoli.

Wszystko wg przepisu

Kątnica wołowa

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14232-w%C4%99dzone-janusza/page/3/#findComment-698146
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.