witek1965 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 28 Marca 2022 To tylko noże [] Tak można powiedzieć o wszystkim. Nóż może kosztować 30 zł i 600zł czy 3000 zł za sztukę. Twardość noża jest kluczowym parametrem w trzymaniu ostrości noża. Nóż miękki będzie się tępił od patrzenia na niego. Jeżeli płacę na nóż kilka setek za sztukę to mam prawo oczekiwać, że ma twardość taką jak deklaruje producent. Oczywiście można wierzyć na słowo. Co do sprawdzania warstw nie wypowiadam się.Natomiast nabyłem informację, że ostatnimi czasy Chińczykom coś nie za bardzo wychodzi obróbka cieplna. Z jednej "stajni" potrafią wychodzić bardzo dobre i ledwo średnie noże. Ciekawi mnie, czy Noże chińskie, na dodatek tanie, to czyste przechwałki , czy faktycznie są coś warte. Na tym filmiku jest przykład naiwności i całkowitego braku wiedzy autora na temat stali ( stal na noże o twardości 70 HRC ? ) oraz poradnik jak zniszczyć nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 28 Marca 2022 Macie zdrowie .... Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek . To tylko noże . !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 28 Marca 2022 Macie zdrowie .... Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek . To tylko noże i w naszym użytkowaniu są różne noże (pod ręką tylko 2 damasceny obierak i średni poręczny nożyk ostrze 15 cm) . W ramach nagrody ufundowałem naszym mistrzyniom zupy dyniowej (w Napoleonowie kilka lat temu) w stylu tajskim noże Tajskie . U nas w domu taki sam jest w częstym użyciu, twarda stal cienki świetnie kroi i nie damascen. Też wymaga ostrzenia A ja chciałbym tylko nieśmiało dodać że ta stal powinna się nazywać a'la Damasceńska bo oryginału z tego co wiem nie udało się nigdy odtworzyć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 28 Marca 2022 Panowie luzik bo ludzie mają różne hobby i zboczenia mam znajomego który pracując w laboratorium badał zawartość alkoholu w.... piwie na pytanie po co to robi zawsze odpowiadał to samo.... chcę wiedzieć dla własnej satysfakcji, oraz czy browary nie oszukują, w końcu płacę za to piwo i oczekuję prawdy Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 28 Marca 2022 ta stal powinna się nazywać a'la Damasceńska Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 28 Marca 2022 mam znajomego który pracując w laboratorium badał zawartość alkoholu w.... piwie Praca marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) dla zaspokojenia czystej ciekawości, aczkolwiek w piwie nie szukałbym ilości alkoholu, raczej w wódce . W piwie zdecydowanie preferuję smak ponad ilość alkoholu. Natomiast stal, to jest stal. ta stal powinna się nazywać a'la Damasceńska bo oryginału z tego co wiem nie udało się nigdy odtworzyć. słusznie. I niektórzy piszą, że nóż jest wykonany ze stali warstwowej z rdzeniem ze stali np. VG10, AUS10, czy jakiejkolwiek innej. Stal damasceńską wykonywano głównie w krajach arabskich i z niewiadomych przyczyn znikła na początku XVII wieku. Co ciekawe, współczesne badania udowodniły że stal damasceńska była wytapiana jednolicie, a głownie wykonane z tej stali nie wykazują nieciągłości struktury, które są nie do uniknięcia przy skuwaniu. Tym bardziej więc nazywanie stali wykonanej metodą skuwania warstw z różnych stali ( o różnym stopniu twardości) jest błędem. Fenomen stali damasceńskiej badany był chyba na całym świecie, bo zarówno Rosjanie na początku XIX wieku starali się uzyskać tą stal, jak również Amerykanie i inni metalurdzy. Niejaki John D. Verhoeven ponoć zbliżył się bardzo mocno do sedna sprawy, jak również W latach 80. XX i na początku XXI wieku, pojawiło się kilka doniesień o eksperymentach, które doprowadziły do otrzymania stali o niemal identycznych właściwościach i strukturze stali damastu. Stal skuwana z wielu warstwa znana był zuj w starożytnym Rzymie, i oczywiście w Japonii, tyle, że nigdy nie miały tej struktury jaką miała stal damasceńska, wytwarzana przez kowali arabskich. W procesie wytwarzania stali węglowych maja swoje zasługi również kowale z Indii. Na temat stali można by psica i pisać, bo wbrew pozorom kawałek metalu jaki trzymamy w reku to często skrywana tajemnica jak skład coca-coli. Co z tego, że ktoś nam poda suchy przepis : 0,9% węgla, 10,5% chromu, 3% wanadu, 2% molibdenu, jak nie mając technologii nie wytopimy dokładnie takiej samej stali, a to dopiero początek. Później dochodzi kucie i największą tajemnica - obróbka cieplna. Czasami to minuty decydują i kilka stopni o tym, że dany kawałek żelaztwa jest świetnym nożem, czy szabla, a drugi takim sobie. Nie wiem, czy pamiętacie wiatrówki polskiej firmy Łucznik. Jako jedyne chyba na świecie robione były ze stali zbrojeniowej, bo produkowano je w tych samych zakładach co kałachy. Edytowane 28 Marca 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 28 Marca 2022 Panowie luzik bo ludzie mają różne hobby i zboczenia mam znajomego który pracując w laboratorium badał zawartość alkoholu w.... piwie na pytanie po co to robi zawsze odpowiadał to samo.... chcę wiedzieć dla własnej satysfakcji, oraz czy browary nie oszukują, w końcu płacę za to piwo i oczekuję prawdy Brawo Mariuszu, bo wszystko można, byle sił i zdrowia starczyło, Bareja już dawno nam o tym wszystkim mówił !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 28 Marca 2022 Nooo, i został "Szwedowi" ostatni komplet noży do sprzedania, cena 495 koron szwedzkich : https://www.tradera.com/item/340950/534212498/knivset-med-5st-damascus-knivar-kockkniv-brodkniv-och-tre-kortare-knivar- Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Nooo, i został "Szwedowi" ostatni komplet noży do sprzedaniadawno i nieprawda już sa u kumpla, a jam miał okazję przetestować prosto z pudełka wyjęty jak jest naostrzony. bilu72, testy przeprowadzone ? mamy powód do zadowolenia ? Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Jeszcze testu nie robiłem ale liczyłem na lepszą jakości jeżeli chodzi o ostrość,nóż do chleba to porażka,szefa szału nie ma,najlepiej spisuje się santoku i do krojenia reszta taka sobie.Chyba że po ostrzeniu coś się zmieni. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) W porównaniu z nożem, który kosztował 600 zł, made in Japan, to ten chiński był naostrzony rewelacyjne, aczkolwiek te w komplecie 5-sztuk bez bloku były jeszcze ostrzejsze, albo pomidor bardziej podatny . Gdzieś tu jest filmik z testu pomidora. Ten nasz, szefa kuchni jest trochę ciężkawy, masywny. No a odnośnie jakości. No to nie oszukujmy się. W tej cenie ? Od początku miałem świadomość, że to nie są noże klasy premium.Mercedesem też nie jeżdżę, a w porównaniu do tych którymi do tej pory się posługiwałem, to pełne zadowolenie. Chyba że po ostrzeniu coś się zmieni. najdrobniejszy kamień mam 5000 i gotową ostrzałkę na duże kamienie. Za kilka dni zrobię prezentację. Nadal zastanawiam się nad spiłowaniem ząbków w tym nożu 5" Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Ja tego dokonam bezapelacyjnie, bo ten mały z ząbkami w tej formie nie nadaje się właściwie do niczego, i nie ma z niego żadnego pożytku, zrobię to jak tylko będę miał oprzyrządowanie. Obecnie czekam na ostrzałkę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @witek1965 czy twoje ostrze noża santoku też tak wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Sorry za kiepskie zdjęcie, ale teraz odczytałem Twój post i teraz zrobiłem fotkę. Jutro mogę zrobić lepsza w lepszym świetle i aparatem, anie smartfonem. W Twoim nożu widzę, te żłobienia są wyżej troszeczkę jak w moim. Nie wszystkie noże maja takie wgłębienia. Kiedyś przeczytałem : żłobienie ostrza - są to małe wgłębienia, w których podczas krojenia gromadzi się powietrze,skutkuje to tym, że krojone produkty nie przywierają do klingi. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Przecież każda odkuwka wygląda nieco inaczej, to sprawa technologii. Gdyby wzór imitujący warstwy nakładanej stali był wykonany techniką laserową, to każdy nożyk wyglądał by wtedy identycznie. Noże kute, wykonywane taką techniką robienia odkuwki, powodują to że niema dwóch jednakowych egzemplarzy . Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wystarczy odpowiedni program i każdy z tysiąca noży będzie miał inny rysunek. Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor. https://ostry-sklep.pl/takeshi-saji-ybb-recznie-kuty-noz-szefa-24cm-vg-10 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Wystarczy dotknąć boku klingi noża palcem, to raz, a dwa, nawet strona prawa i lewa strona noża różni się rysunkiem swych warstw. Oczywiście można doszukiwać się najróżniejszych rzeczy, włącznie z gwarancją oryginalnością produktu, jednak to nie miecz "Katana", lecz niedrogi, ze średniej półki, dobrej jakości produkt do codziennego użytku w gospodarstwie domowym. Też mam te noże i mogę powiedzieć jedno, bardzo dobra jakość wykonania, od momentu zakupu używam ich na codzień, wciąż ostre jak brzytwa, jestem z nich bardzo zadowolony . Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja nie twierdzę że są do du...,tylko że mają tyle wspólnego ze stalą damasceńską co ja marynarz-60+ z kosmonautą. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Chyba nie śledzisz tematu, bo dawno była o tym mowa, i to żadna nowość o której pewnie nie wiesz że stali Damasceńskiej nikt dziś na świecie nie robi . To że tak producenci piszą, "Stal Damasceńska", należy brać w dużym cudzysłowie .https://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasce%C5%84ska Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor. a powinna mieć ? Wrzuć zdjęcie poglądowe jak powinna wyglądać stal wielowarstwowa, żeby nie powielać błędu w nazewnictwie, ponieważ ze stalą damasceńską wspólnego nic nie ma, żadna z oferowanych na rynku, ale to taki szczegół. Jak z tym schabem w sklepie, który de facto jest polędwicą. Zaprezentowany przez Ciebie nóż, jest prawidłowo o dziwo opisany. Brawo dla sklepu. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor. ponieważ ze stalą damasceńską wspólnego nic nie ma żadna z oferowanych na rynku, ale to taki szczegół. Jak z tym schabem w sklepie, który de facto jest polędwicą. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Panowie - kupcie autentyczne profesjonalne noże japońskie za 4-5k i dyskutujcie. To o czym piszecie . Proponuję sprawdzić np polskiego producenta niszowego "kłosy". Mam noże japońskie i tak naprawdę to tylko noże - dobre ostre, ale co bym piał z zachwytu Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam noże japońskie i tak naprawdę to tylko noże - dobre ostre, ale co bym piał z zachwytu Absolutnie racja na 1000% leży po Twej stronie Waldku, to są tylko noże, na dodatek w wersji wykonywanej taśmowo, po prostu niezłe narzędzia użytkowe w naszym kochanym hobby !!! https://evideo.vianto.pl/video_files/203/2/efcab9bdbdbd20fd55cbb6cfbe41d513.mp4 Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.