Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To tylko noże [:facepalm:]
Tak można powiedzieć o wszystkim.  Nóż może kosztować 30 zł i 600zł czy 3000 zł za sztukę.

 

Twardość noża jest kluczowym parametrem w trzymaniu ostrości noża. Nóż miękki będzie się tępił  od patrzenia na niego.  Jeżeli płacę na nóż kilka setek za sztukę to mam prawo oczekiwać, że ma twardość taką jak deklaruje producent. Oczywiście można wierzyć na słowo.  Co do sprawdzania warstw nie wypowiadam się.

Natomiast nabyłem informację, że ostatnimi czasy Chińczykom coś nie za bardzo wychodzi obróbka cieplna. Z jednej "stajni" potrafią wychodzić bardzo dobre i ledwo średnie noże. Ciekawi mnie, czy Noże chińskie, na dodatek tanie, to czyste przechwałki , czy faktycznie są coś warte. Na tym filmiku jest przykład naiwności i całkowitego braku wiedzy autora na temat stali ( stal na noże o twardości 70 HRC ? )  oraz poradnik jak zniszczyć nóż. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759584
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 207
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Macie zdrowie .... :facepalm:   Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek :facepalm:. To tylko noże  :facepalm: .

:D:thumbsup::clap:  !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Macie zdrowie .... :facepalm: Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek :facepalm:. To tylko noże :facepalm: i w naszym użytkowaniu są różne noże (pod ręką tylko 2 damasceny obierak i średni poręczny nożyk ostrze 15 cm) . W ramach nagrody ufundowałem naszym mistrzyniom zupy dyniowej (w Napoleonowie kilka lat temu) w stylu tajskim noże Tajskie . U nas w domu taki sam jest w częstym użyciu, twarda stal cienki świetnie kroi i nie damascen. Też wymaga ostrzenia

A ja chciałbym tylko nieśmiało dodać że ta stal powinna się nazywać a'la Damasceńska bo oryginału z tego co wiem nie udało się nigdy odtworzyć. 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759593
Udostępnij na innych stronach

Panowie luzik bo ludzie mają różne hobby i zboczenia ;) mam znajomego który pracując w laboratorium badał zawartość alkoholu w.... piwie :D na pytanie po co to robi zawsze odpowiadał to samo.... chcę wiedzieć dla własnej satysfakcji, oraz czy browary nie oszukują, w końcu płacę za to piwo i oczekuję prawdy :D 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759595
Udostępnij na innych stronach

 dla zaspokojenia czystej ciekawości, aczkolwiek w piwie nie szukałbym ilości alkoholu, raczej w wódce :). W piwie zdecydowanie preferuję smak ponad ilość alkoholu. Natomiast stal, to jest stal.

 

 

 

ta stal powinna się nazywać a'la Damasceńska bo oryginału z tego co wiem nie udało się nigdy odtworzyć.

  słusznie. I niektórzy piszą, że nóż jest wykonany ze stali warstwowej z rdzeniem ze stali np. VG10, AUS10, czy jakiejkolwiek innej. Stal damasceńską wykonywano głównie w krajach arabskich i z niewiadomych przyczyn znikła na początku XVII wieku. Co ciekawe, współczesne badania udowodniły że stal damasceńska była wytapiana jednolicie, a głownie wykonane z tej stali nie wykazują nieciągłości struktury, które są nie do uniknięcia przy skuwaniu. Tym bardziej więc nazywanie stali wykonanej metodą skuwania warstw z różnych stali ( o różnym stopniu twardości) jest błędem. Fenomen stali damasceńskiej badany był chyba na całym świecie, bo zarówno Rosjanie na początku XIX wieku starali się uzyskać tą stal, jak również Amerykanie i inni metalurdzy. Niejaki John D. Verhoeven ponoć zbliżył się bardzo mocno do sedna sprawy, jak również W latach 80. XX i na początku XXI wieku, pojawiło się kilka doniesień o eksperymentach, które doprowadziły do otrzymania stali o niemal identycznych właściwościach i strukturze stali damastu. Stal skuwana z wielu warstwa znana był zuj w starożytnym Rzymie, i oczywiście w Japonii, tyle, że nigdy nie miały tej struktury jaką miała stal damasceńska, wytwarzana przez kowali arabskich. W procesie wytwarzania stali węglowych maja swoje zasługi również kowale z Indii. Na temat stali można by psica i pisać, bo wbrew pozorom kawałek metalu jaki trzymamy w reku to często skrywana tajemnica jak skład coca-coli. Co z tego, że ktoś nam poda suchy przepis : 0,9% węgla, 10,5% chromu, 3% wanadu, 2% molibdenu, jak nie mając technologii nie wytopimy dokładnie takiej samej stali, a to dopiero początek. Później dochodzi kucie i największą tajemnica - obróbka cieplna. Czasami to minuty decydują i kilka stopni o tym, że dany kawałek żelaztwa jest świetnym nożem, czy szabla, a drugi takim sobie. Nie wiem, czy pamiętacie wiatrówki polskiej firmy Łucznik. Jako jedyne chyba na świecie robione były ze stali zbrojeniowej, bo produkowano je w tych samych zakładach co kałachy.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759603
Udostępnij na innych stronach

Panowie luzik bo ludzie mają różne hobby i zboczenia ;) mam znajomego który pracując w laboratorium badał zawartość alkoholu w.... piwie :D na pytanie po co to robi zawsze odpowiadał to samo.... chcę wiedzieć dla własnej satysfakcji, oraz czy browary nie oszukują, w końcu płacę za to piwo i oczekuję prawdy :D

 

Brawo Mariuszu, bo wszystko można, byle sił i zdrowia starczyło, Bareja już dawno nam o tym wszystkim mówił  :D:thumbsup::clap: !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759612
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i został "Szwedowi" ostatni komplet noży do sprzedania, cena 495 koron szwedzkich  : https://www.tradera.com/item/340950/534212498/knivset-med-5st-damascus-knivar-kockkniv-brodkniv-och-tre-kortare-knivar-

 

 

477415625_91d8666a-46b1-4396-82e9-399eeb

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-759622
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Nooo, i został "Szwedowi" ostatni komplet noży do sprzedania

dawno i nieprawda :)  już sa u kumpla, a jam miał okazję przetestować prosto z pudełka wyjęty jak jest naostrzony.

 

bilu72, testy przeprowadzone ? mamy powód do zadowolenia ?

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764266
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze testu nie robiłem ale liczyłem na lepszą jakości jeżeli chodzi o ostrość,nóż do chleba to porażka,szefa szału nie ma,najlepiej spisuje się santoku i do krojenia reszta taka sobie.Chyba że po ostrzeniu coś się zmieni. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764276
Udostępnij na innych stronach

W porównaniu z nożem, który kosztował 600 zł, made in Japan, to ten chiński był naostrzony rewelacyjne, aczkolwiek te w komplecie 5-sztuk bez bloku były jeszcze ostrzejsze, albo pomidor bardziej podatny :). Gdzieś tu jest filmik z testu pomidora. Ten nasz, szefa kuchni jest trochę ciężkawy, masywny. No a odnośnie jakości. No to nie oszukujmy się. W tej cenie ?  Od początku miałem świadomość, że to nie są noże klasy premium.

Mercedesem też nie jeżdżę, a w porównaniu do tych którymi do tej pory się posługiwałem, to pełne zadowolenie.

 

Chyba że po ostrzeniu coś się zmieni.

  najdrobniejszy kamień mam 5000 i gotową ostrzałkę na duże kamienie. Za kilka dni zrobię prezentację. Nadal zastanawiam się nad spiłowaniem ząbków w tym nożu 5"

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764283
Udostępnij na innych stronach

Ja tego dokonam bezapelacyjnie, bo ten mały z ząbkami w tej formie nie nadaje się właściwie do niczego, i nie ma z niego żadnego pożytku, zrobię to jak tylko będę miał oprzyrządowanie. Obecnie czekam na ostrzałkę :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764323
Udostępnij na innych stronach

Sorry za kiepskie zdjęcie, ale teraz odczytałem Twój post i teraz zrobiłem fotkę. Jutro mogę zrobić lepsza w lepszym świetle i aparatem, anie smartfonem. W Twoim nożu widzę, te żłobienia są wyżej troszeczkę jak w moim. Nie wszystkie noże maja takie wgłębienia. Kiedyś przeczytałem :
 

żłobienie ostrza - są to małe wgłębienia, w których podczas krojenia gromadzi się powietrze,skutkuje to tym, że krojone produkty nie przywierają do klingi.

 

 

post-87196-0-31238000-1650752332_thumb.jpg

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764437
Udostępnij na innych stronach

Przecież każda odkuwka wygląda nieco inaczej, to sprawa technologii. Gdyby wzór imitujący warstwy nakładanej stali był wykonany techniką laserową, to każdy nożyk wyglądał by wtedy identycznie. Noże kute, wykonywane taką techniką robienia odkuwki, powodują to że niema dwóch jednakowych egzemplarzy :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764442
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy odpowiedni program i każdy z tysiąca noży będzie miał inny rysunek. Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor.

 

https://ostry-sklep.pl/takeshi-saji-ybb-recznie-kuty-noz-szefa-24cm-vg-10

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764483
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy dotknąć boku klingi noża palcem, to raz, a dwa, nawet strona prawa i lewa  strona noża różni się rysunkiem swych warstw. Oczywiście można doszukiwać się najróżniejszych rzeczy, włącznie z gwarancją oryginalnością produktu, jednak to nie miecz "Katana", lecz niedrogi, ze średniej półki, dobrej jakości produkt do codziennego użytku w gospodarstwie domowym. Też mam te noże i mogę powiedzieć jedno, bardzo dobra jakość wykonania, od momentu zakupu używam ich na codzień, wciąż ostre jak brzytwa, jestem z nich bardzo zadowolony :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764486
Udostępnij na innych stronach

Ja nie twierdzę że są do du...,tylko że mają tyle wspólnego ze stalą damasceńską co ja marynarz-60+ z kosmonautą.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764509
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie śledzisz tematu, bo dawno była o tym mowa, i to żadna nowość o której pewnie nie wiesz że stali Damasceńskiej nikt dziś na świecie nie robi :hmm:. To że tak producenci piszą, "Stal Damasceńska", należy brać w dużym cudzysłowie :D.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasce%C5%84ska

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764513
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor.

  a powinna mieć ?  Wrzuć zdjęcie poglądowe jak powinna wyglądać stal wielowarstwowa, żeby nie powielać błędu w nazewnictwie, ponieważ ze stalą damasceńską wspólnego nic nie ma, żadna z oferowanych na rynku, ale to taki szczegół. Jak z tym schabem w sklepie, który de facto jest polędwicą.  Zaprezentowany przez Ciebie nóż, jest prawidłowo o dziwo opisany. Brawo dla sklepu.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764523
Udostępnij na innych stronach

 

Ciekawe że po "wytrawieniu" wzorów każda warstwa ma ten sam kolor.

 

ponieważ ze stalą damasceńską wspólnego nic nie ma żadna z oferowanych na rynku, ale to taki szczegół. Jak z tym schabem w sklepie, który de facto jest polędwicą.

 

 

 

:D:thumbsup::clap:  !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764524
Udostępnij na innych stronach

Panowie - kupcie autentyczne profesjonalne   noże japońskie za 4-5k i dyskutujcie. To o czym piszecie  :facepalm: . Proponuję sprawdzić np polskiego producenta niszowego  "kłosy". Mam noże japońskie i tak naprawdę to tylko noże - dobre ostre,  ale co bym piał z zachwytu  :facepalm:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764536
Udostępnij na innych stronach

Mam noże japońskie i tak naprawdę to tylko noże - dobre ostre,  ale co bym piał z zachwytu  :facepalm:

 

Absolutnie racja na 1000% leży po Twej stronie Waldku, to są tylko noże, na dodatek w wersji wykonywanej taśmowo, po prostu niezłe narzędzia użytkowe w naszym kochanym hobby :D:thumbsup::clap:  !!!

 

https://evideo.vianto.pl/video_files/203/2/efcab9bdbdbd20fd55cbb6cfbe41d513.mp4

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/8/#findComment-764538
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.