marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam., chciałbym się pochwalić moimi pierwszymi wedzonkami. Wszystko peklowane 5dni według tabeli dziadka.Wyszło bardzo dobre;) Trochę ciężko mi się nabijalo kiełbasę chłopska bo pierwszy raz w życiu i trochę mi się zapowietrzalo , ale nie wyszła wizualnie tak źle;) Zastanawiam się co uwedzic kolejnym razem, ale coś prostego ? Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 a i przy okazji zdrowia życzę (kiełbasa dobrze lekami obstawiona ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Marcino21ab,jezeli to pierwszy raz to wyglada apetycznie i wyszlo super. Ja jeszcze nie wedzilem, bo jestem na etapie budowania dymogeneratora , pozniej wedzarni.Chcialem najpierw wybudowac w/g Andyandy, ale ja nie robie duzo wyrobow, bo tylko dla dwojga jak na razie.I dlatego zdecydowalem sie na dymogenerator i skrzynie z drzewa na wedzarnie na poczatek.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziękuję, to nie moje Wysłane z mojego LG-D802[Dodano: 26 kwi 2017 - 21:41]Marcino21ab,jezeli to pierwszy raz to wyglada apetycznie i wyszlo super. Ja jeszcze nie wedzilem, bo jestem na etapie budowania dymogeneratora , pozniej wedzarni.Chcialem najpierw wybudowac w/g Andyandy, ale ja nie robie duzo wyrobow, bo tylko dla dwojga jak na razie.I dlatego zdecydowalem sie na dymogenerator i skrzynie z drzewa na wedzarnie na poczatek.PozdrowieniaJa mam z dwóch beczek wedzarnie zrobiona , u góry beczka z otworem o średnicy 25cm, deflektor, a na dole druga beczka wysoka ok 60cm. Wycięty otwór do podkladania . Wedzilem dwa razy w niej i się powoli uczę temperatura mi trochę skakała ale tak od 40 do 65 stopni. Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Brawo ładnie na początek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ładnie zacząłeś! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jak parzyłeś szynkę ? Nie przeciągnąłeś troszkę temperatury? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziękuję za miłe słowa. Szynkę parzylem w temp ok 75stopni aż w środku miała 67stopni, czyli dobra godzina. Później wrzuciłem na ok. pół godziny do wody 40stopni. Następnym razem będę troszkę dłużej parzył. Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dłużej? ja z fotki zastanawiałem się , czy nie za wysoka temp parzenia i czy nie za sucha była . Nie parz dłużej , chyba , że lubisz bardziej suche Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Właśnie lubię bardziej suche. W smaku super. Nawet idealnie słona Jaka byś polecił dobra kiełbasę na kolejne wędzenie?Na pewno spróbuję boczek zwijany, parzony, a później wędzony. Wysłane z mojego LG-D802 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) No nie wiem czy pomysł dobry Na pewno spróbuję boczek zwijany, parzony, a później wędzony.Odwróć kolejność . Wędź i potem parzCo do kiełbasy to zacznij od chłopskiej Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Taki przepis podany na stronie głównej. Teraz właśnie wedzilem i parzylem. Wysłane z mojego LG-D802 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W takim razie wiesz gdzie szukać przepisów Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Właśnie lubię bardziej suche. Już Ci pisałem na PW.....parz do 72 C, albo jeszcze i wyżej.Większość żąda soczystości, a ty jakoś odwrotnie.....ale o gustach się nie dyskutuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14252-pierwszy-wyroby/#findComment-549463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.