miro Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 I znowu człowiek mądrzejszy. Teraz, jak mam już bojler, to piec jednofunkcyjny czy dwu funkcyjny?Odległość pieca do bojlera, to około 2 m. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 wystarczy Ci jednofunkcyjny byle miał moduł sterowania zaworem trójdrogowym do pirorytetu ciepłej wody (dochodzi koszt montażu zaworu trójdrogowego) czasem tańszy jest dwufunkcyjny i boiler w połaczeniu szeregowym (ma funkcję sterowania zaworem 3d cw i program sterowania cw) to moje sugestia ale ....... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) przy profesjonalnej regulacji i WYKONANIU instalacji co i cieplęj wody 2 DWA miesiące "sa w gratisie " Oba piece idzie profesjonalnie zamontować . Ale jak napisałeś fachowo zrobiona instalacja i regulacja pieca przez kogoś mającego pojęcie o tym co robi może nam przynieść następny miesiąc oszczędności, a nawet jeszcze więcej.Na ogół specjaliści montujący piece mają mgliste pojęcie o ekonomicznej regulacji pieca. Dobra regulacja to nie jest tylko analiza spalin, ale sporo więcej, np. temperatury pracy, ograniczenie ilości rozruchów itp. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Ale jak napisałeś fachowo zrobiona instalacja i regulacja pieca przez kogoś mającego pojęcie o tym co robi może nam przynieść następny miesiąc oszczędności, a nawet jeszcze więcej. Na ogół specjaliści montujący piece mają mgliste pojęcie o ekonomicznej regulacji pieca. Dobra regulacja to nie jest tylko analiza spalin, ale sporo więcej, np. temperatury pracy, ograniczenie ilości rozruchów itp. Wszystko ujęte nic dodać - no chyba ,że zwykle ci są tzw drodzy ale WARTO Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Dobra regulacja to nie jest tylko analiza spalin, ale sporo więcej, np. temperatury pracy, ograniczenie ilości rozruchów itp.Temperatura pracy czego?Czy masz na myśli temp. czynnika grzewczego?J. tak to jaka jest optymalna dla max sprawnosci pieca?Mała ilość rozruchów to - w moim przekonaniu - duża pojemność układu.Instalatorzy, z którymi miałam styczność zawsze twierdzili coś przeciwnego: kaloryfery powinny być "lekkie" a nie żeliwne i w obiegu jak najmniej wody. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Mała ilość rozruchów - chodzi o to , żeby kocioł był tak dobrany mocą i wyregulowany, żeby szedł na małej (wystarczającej) mocy , która jest potrzebna do nagrzania pomieszczeń. Korzystniej ekonomicznie wychodzi jak kocioł pracuje na "małym gazie" w sposób długotrwały niż jak daje z grubej rury , szybko nabija temperaturę i się odstawia - za chwilę temp. wody spada i znów pełna moc i odstawka. Większa strata kominowa. Poza tym lepszy efekt kondensacji jak kocioł rzadziej się odstawia. To tak teoretycznie kaloryfery powinny być "lekkie" a nie żeliwne i w obiegu jak najmniej wodyWoda jest tylko nosicielem energii , którą wytworzy kocioł. Im mniej wody w układzie tym szybciej się nagrzewa ale i szybciej stygnie (wraca chłodniejsza) . Więcej wody w układzie - większa bezwładność - dłużej się nagrzewa, ale wraca cieplejsza z powrotu i kocioł krócej ją podgrzewa. Ilość energii potrzebna do ogrzania danego obiektu jest taka sama , czy mamy więcej wody w układzie czy mniej. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Kondensat jest najbardziej sprawny na najniższych temperaturach pracy, wtedy najwięcej zyskuje na kondensacji. Im wyższe temperatury, tym mniejsza kondensacja, a co za tym idzie sprawność.Ilość rozruchów?Kiedyś trafiłem na forum zaawansowanych użytkowników pieców gazowych. Zdziwiłem się na ilu nastawach pieców idzie zrobić realne oszczędności.Piec, podobnie jak samochód potrzebuje optymalnych parametrów pracy i aby je osiągnąć potrzebuje energii.Może i niewiele, bo jednorazowo ok. 1 m3. Ale jeśli to pomnożymy przez ilość rozruchów, godziny, dni, miesiące, to okazuje się, że tych m3 są grube setki.Napisałem to trochę w formie ciekawostki, bo wynajęcie dobrego fachowca może kosztować tyle, że niekoniecznie warto się tym zajmować, ale warto wiedzieć, że są takie możliwości.Jeśli się myśli o oszczędnościach, to przy piecu gazowym warto również pomyśleć o prądzie .Wyobraźmy sobie bardzo oszczędny piec z obiegiem CO, podłogówki, zasobnikiem i cyrkulacją.Bardzo oszczędny piec może spalić mało gazu, ale przy powyższej konfiguracji może mieć 5 pomp! Powiedzmy, że każda po 70W. Jak to wszystko się odpali, to może się okazać, że czasem taniej wyjdzie grzać staroświeckimi "słoneczkami" :D . Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 W kotle kondensacyjnym najważniejsza jest temperatura powrotu bo im zimniej tym lepiej. Temperatura na na wyjściu z kotła nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Maja 2017 ale przy powyższej konfiguracji może mieć 5 pomp! Powiedzmy, że każda po 70WMówimy tu raczej o domu jednorodzinnym . Istnieją pompy "inteligentne" zużywają 60-80% mniej energii a ich cena obecnie jest taka jak zwykłych sprzed kilku lat. Między innymi :http://pl.grundfos.com/products/find-product/new-alpha2.html Temperatura na na wyjściu z kotła nie ma znaczenia. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Maja 2017 Je też piszę o domu jednorodzinnym.Obieg podłogówki - pompa.Obieg grzejnikowy - pompa.Ładowanie zasobnika - pompa.Recyrkulacja CWU - pompa.Mam taki piec, przed kilkunastu laty nie było energooszczędnych pomp. Zanim się połapałem ten piec żarł codziennie ponad 5kWh. Trochę mu przyróciłem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Ok. Ale nie każda z nich ciągnie 70W . Cyrkulacyjna wody użytkowej (napisałeś Recylkulacja - czyli pompa zawracała cyrkulację ) 15W- 25W (z reguły z wyłącznikiem czasowym - żeby nie chłodziło bojlera jak nikogo nie ma lub o 3 w nocy), Ładowanie zasobnika 15-30 CWU . CO- grzejniki 25-45W , CO- Podłogówka 45-60W (jak dużo sekcji, bo tak to mniej) . No chyba , że cię instalator poczęstował pompami ''CIUT" przewymiarowanymi i bez sensu ganiałeś wodę po instalacjach. Widziałem już pompy mogące nagnać wody do 15 grzejników na drugim pietrze - zamontowane do zasilania 2 drabinek łazienkowych . Bo instalator powiedział , że zawsze lepsza trochę większa - bo : "sie nie grzeje" :facepalm: .PS. Wartości podałem do pomp "starego" typu . Energooszczędne biorą 1/3 tego Edytowane 1 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Maja 2017 Temperatura na na wyjściu z kotła nie ma znaczenia. Argumenty proszę a nie emotikony wstawiasz. Ponad trzy lata serwisowałem kotły i swoje zdanie podparte praktyką mam. Zresztą analizator spalin bardzo ładnie pokazuje sprawność chwilową kotła.Bardzo ładnie widać spadek sprawności wraz ze wzrostem temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Spadek sprawności kotła kondensacyjnego spada wraz ze wzrostem temperatury powrotu - Prawda.I tym samym chcesz powiedzieć, że na ekonomię zużycia gazu nie ma wpływu , czy kocioł buja na 50º czy na 90º ? Czyli 1 - nastawiam kocioł na 90º i to daje w rurę - ok- pompę (przepływ) dobieram tak , żeby woda powrotna miała 35º- ok 2 - nastawiam kocioł na 45º i to daję w rurę - ok - pompę (przepływ) dobieram tak , żeby woda powrotna miała 35º - ok Który upali więcej gazu ? 1 czy 2 Słucham bo może ja się mylę i czegoś mnie nauczysz . Zapomniałem dodać , że kocioł pracujący na 90 będzie się odstawiał , bo inaczej przegrzeje pomieszczenia, potem będzie startował i dymał z pełną mocą do 90. ( i zaczynał podgrzewać wystygniętą wodę w rurach) Edytowane 1 Maja 2017 przez Bee Gees Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Maja 2017 Widzisz bo ja piszę o sprawności a ty o ekonomii. Który upali więcej gazu ? 1 czy 2 Za mało danych.Jeżeli pomieszczenie potrzebuje 100W/m² to jaka jest różnica czy dostarczę to energie czynnikiem o temperaturze 45ºC czy 90ºC? Wystarczy zastosować odpowiedniej mocy grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Zgadzam się z tobą w 100% (mały gorący , albo duży ciepły) Energii zawsze tyle samo. Ale ekonomia jest ważna dla użytkownika . Co za tym idzie ekonomiczniej jest trzymać kocioł na niższej temp. pracy (bilansując mniejszą moc wielkością grzejników - ale zawsze kocioł idący na niższej mocy będzie spalał mniej niż kocioł który idzie na zakresie startowym.Co do analizy samych spalin. Weź samochód (może być na gaz ) Auto ma w wydechu analizator spalin Jedziemy na 3 biegu z prędkością 100km/h . Jak silnik jest w dobrej kondycji to analizator nie pokaże ci nic niepokojącego. Ilość spalin będzie adekwatna do spalonego gazu. Ale wszystko mieści się w normach , więc jest niby ok. Teraz ten sam samochód jedzie z prędkością 100km/h ale na biegu 5. Co pokaże analizator spalin ? Ano jak z silnikiem jest ok, to pokaże ilość spalin adekwatną do zużytego paliwa (mieszczącą się w normach) W obu przypadkach analizator spalin pokaże jedynie, że spaliny są w normie. A teraz ekonomia? Które auto spali mniej ? To które ciśnie na 3 - 100km/h czy gość , który turla się 100ką ale na 5 biegu? Nie wszystkie ustawienia da się podpierać tylko na analizatorze. Do dobrego ustawienia dochodzi cała masa innych zmiennych. (jedną z nich jest trudna do wyliczenia - Wiedza i Doświadczenie obsługującego.) Każde urządzenie, kocioł jest obliczony na daną moc, i każda charakterystyka krzywej mocy ( Moc / ekonomia) jest w każdym inna. Ale nie zmienia to faktu, że najlepiej(najekonomiczniej) kocioł pracuje w trybie ciągłym a nie szarpanym (max / 0) Gdyż wówczas dochodzą straty z np . bezwładnością cieplną samego materiału z jakiego kocioł jest zrobiony i stratą kominową. Dlatego też nie przychylę się do twojej wypowiedzi ,, że temperatura na wyjściu z kotła nie ma znaczenia. Widzisz bo ja piszę o sprawności a ty o ekonomii.To chyba raczej chodzi w parze? Czy nie? Jak coś pracuje z największą sprawnością , to znaczy , że w tym czasie zamieni najmniejszą możliwą dawkę paliwa (nie ważne jakiego) na najwięcej możliwej energii - : Paliwo = kasa . . Czy nie??? Edytowane 2 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Instalatorzy, z którymi miałam styczność zawsze twierdzili coś przeciwnego: kaloryfery powinny być "lekkie" a nie żeliwne i w obiegu jak najmniej wody Spadek sprawności kotła kondensacyjnego spada wraz ze wzrostem temperatury powrotu - Prawda [Dodano: 02 maj 2017 - 17:46] Kondensat jest najbardziej sprawny na najniższych temperaturach pracy, wtedy najwięcej zyskuje na kondensacji. Im wyższe temperatury, tym mniejsza kondensacja, a co za tym idzie sprawność. [Dodano: 02 maj 2017 - 17:48] W kotle kondensacyjnym najważniejsza jest temperatura powrotu bo im zimniej tym lepiej. Temperatura na na wyjściu z kotła nie ma znaczenia. Edytowane 2 Maja 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Maja 2017 Muski - Dla Ciebie wycinek o kotłach kondensacyjnych Tajemnica kotłów kondensacyjnych to drugi wymiennik, zwany wtórnym lub kondensacyjnym, w którym spaliny są schładzane poniżej temperatury punktu rosy. Woda (o temperaturze 30-70°C), powracająca z instalacji c.o., wpływa do wymiennika wtórnego, odbierając ciepło ze spalin i schładzając je poniżej temperatury punktu rosy (58°C). W wyniku tego procesu woda ogrzewa się, a para wodna zawarta w spalinach wykrapla się na zewnętrznych ściankach wymiennika ciepła w postaci kondensatu (czyli wody z rozpuszczonymi w niej toksycznymi związkami, które powstały w procesie spalania). Dzięki wtórnemu schładzaniu spaliny opuszczające kocioł mają bardzo niską temperaturę. W nowoczesnych kotłach temperatura spalin jest tylko 10-15°C wyższa od temperatury wody powracającej z instalacji c.o. Im więcej energii cieplnej uzyskuje się ze spalin, tym wyższa jest sprawność kotła. W kotłach kondensacyjnych jest to wartość powyżej 100% w odniesieniu do wartości opałowej.Reasumując - im woda z powrotu wraca cieplejsza , tym mniej odbierze temperaturę ze spalin , bo będzie mniejsza różnica temperatur. (wiadomo - woda zimna bardziej schłodzi komorę kondensacyjną niż woda od niej cieplejsza - a czym większe schłodzenie, tym większa kondensacja)Proszę więc o łapkę w górę Poza tym sorki za 'binio1111', dnia 01 Maj 2017 - 16:41, napisał: Spadek sprawności kotła kondensacyjnego spada wraz ze wzrostem temperatury powrotu - PrawdaMiało nie być "spadek sprawności kotła kondesnsacyjnego spada.." - a po prostu "sprawność spada" Ale domyślam się , że złapałeś jak miało być Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Maja 2017 Muski - Dla Ciebie wycinek o kotłach kondensacyjnych Binio1111 ale mnie ubawiłeś <<<<Zapamietaj - sprawność KK spada (poniżej 100%) po przekroczeniu : temperatury 58-60 st C na zasileniu - przy temp 90 st C na zasileniu -sprawność jest porównywalna do KT z zamknieta komorą spalania. Delta T - zależy od entalpi obiektu, nachylenia K (tak łopatologicznie),zakładając prawidłowe ZAPROJEKTOWENIE instalacji - od dłuższego czasu w domkach nie projektuje się instalacji - bo szkoda tych 500 zł - a tzw pan Józio (bez obrazy dla pana Józia) i tak wie lepiej i stąd potem te jałowe dyskusje o wielkościach kotłów o wypełnianiach szamotem komór kotłów itp. itd. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Maja 2017 Widzisz muski jak napisałem , że temperatura zasilania ma wpływ na sprawność kotła , to Kolega Silton- serwisant - stwierdził , że nie ma . A to co napisałem , że im niższa temp.powrotu , to nie prawda? Wytłumacz proszę. To jak ma się to, co wkleiłem ?(pochodzi z dość obszernego artykułu o kotłach kondensacyjnych.? Robię trochę w węglowych i nie brałem się za gaziaki , ale zawsze warto się czegoś nauczyć.PS. Prawdę piszesz o tym , ze nie robi się wyliczeń i projektów tylko jadą na pałę. (i zawsze za duży). Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Maja 2017 Czytałeś PW ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Maja 2017 A Ty ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Maja 2017 teraz tak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Maja 2017 Ostatni Mój post w tym temacie.Jeżeli spalamy gaz ziemny to kocioł przestaje kondensować jeżeli temperatura powrotu przekroczy 57ºC. Koniec kropka. Jak Muski twierdzisz inaczej to trudno... Polecam przeczytać:-pod koniec są przykłady temperatur kondensacji powrotu: http://www.oszczedzanieprzezogrzewanie.pl/jak-dziala-gazowy-kociol-kondensacyjny/-proszę zwrócić uwagę na drugi i trzeci wykres od dołu strony (zwłaszcza na różową kropkę) http://instalreporter.pl/ogolna/grzejniki-zaprojektowane-na-wysokie-parametry-a-kondensacja/Można skontaktować się z działami technicznymi takich firm jak: Termet, Junkers Bosch, Immergas, Buderus i zapytać:''Do jakiej temperatury kondensuje kocioł kondensacyjny jeżeli spalamy gaz ziemny. Czy ta temperatura dotyczy powrotu czy zasilania kotła''Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Czy ta temperatura dotyczy powrotu czy zasilania kotła'' Czekam na odpowiedź.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gif OK dobierz mi kocioł :parametry PUM 288m2 K=1,36, - CW - wanna, 2 kabiny, 3 umywalki, 2 bidety,zlewozmywak , III strefa klimatyczna, założone parametry emisji - uCO nie więcej niż 9ppm, COmax - nie wiecej niż 34 ppm sprawność min 106 %. zasilenie GZ50 Edytowane 3 Maja 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Maja 2017 Waldek to chyba pytanie do "milionerów" co najmniej za gwarantowane 40 tys. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.