Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Stycznia 2008 No wreszcie spełnią się oczekiwania wielu zadymiaczy, którzy chcieli wybudować wędzarnię w piwnicy. Własnie otrzymałem serię zdjęć z opisem od pani Anety Szewczyk-Rytel, której Tato takie urządzenie postawił w piwnicy i podłączył do przewodu kominowego. Zdjęcia będą musiały zostac podesłane jeszcze raz, gdyż były za małe, ale zaraz kilka tu wrzucę, gdyz jako wstepny materiał poglądowy na forum sie nadają. Dodam tylko, iż wędzarnia wykonana jest ze starego bojlera, a resztę znajdziecie w opisie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-27785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jary Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 1 Lutego 2008 Na stronie jest wiele fantastycznych wędzarni. Niestaty nie mam takich warunków, aby zbudować coś tak efektownego. Myślę natomiast o czymś mniejszym. Można nabyć takie wędzarnie typu "beczkowego". Budowa takiej wędzarnii - to zwykła rura na dole której jest palenisko, potem umieszczony jest talerz na dciekającą wodę, tłuszcz itp no a w górnej części można wędzić. Zastanawiam się jednak, czy taka konstrukcja nie spowoduje, że wędzonki bedą się przegrzewać (są umieszczone w pionie nad paleniskiem) i czy da się w takiej wędzarnii dobrze regulować i utrzymywać temperaturę. W sumie te wędzarnie są podobne do tej, której zdjęcia umieszczono w poprzednim poście, tyle że palenisko nie jest oddzielone od komory przeznaczonej do wędzeniaMam prośbę do sznownej braci wędzarniczej o komentarz w tej sprawie i poradę, jaki rozmiar minimum powinna mieć taka wędzarnia - wysokość i średnicę. pozdrawiam, Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-28084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Lipca 2009 Nadszedł wreszcie czas aby moją stara i sprawdzoną wędzarke z beczki zastąpić czymś co zostanie docelowo .Posiadam troche kamienia takiego jak tutaj na zdjęciu kolego Raulo Z takiego materiału zamierzam postawić wędzarnię w związku z tym mam kilka pytań ,bo nie bardzo mogę sie zdecydować czy : 1: Palenisko robić bezpośrednio pod wędzarnią czy z kanałem dolotowym 2: Czy ocieplać dodatkowo w środku , ponieważ mam wątpliwości co do wygrzania wędzarni w szczególności zimowa pora .Do ocieplenia były by użyte surowce w postaci wełny mineralnej i desek bądź sklejki o grubości 1 cm - bo takową mam :grin: 3: Czy robić dodatkowy sufit w wędzarni czy pozostać przy spadzistej konstrukcji dachu Będę wdzięczny za wszystkie sugestie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Lipca 2009 I kto to pyta i o co ? :wink: :shock: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Lipca 2009 Tomuś, złośliwcze jeden :grin: po prostu nie mogę się zdecydować jakiego rozwiązania z paleniskiem użyć do tej pory miałem dolotowy kanał ale naczytałem sie troche o palenisku pod wędzarnią tylko nie jestem pewien czy sobie z tym poradzę Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 7 Lipca 2009 Może ktoś wie czy jest jakaś zasada przy budowie wędzarni, którą się stosuje pomiędzy:paleniskiem chodzi o wielkośćkanałem dymnym-jego przekrójkomora wędzarnicza-kubaturajakie i czy są jakieś przeliczniki które się stosuje przy budowie. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zdaje się było to wspominane jak Majchal budował swoją wędzarkę - "Budowa wędzarni według Majchala". Ale na 100% nie jestem pewien czy to wszystko o co pytasz było podane. To chyba ten wątek:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2225 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam W takich oto wędzarniach wędzi się rybki w okolicach Sarbinowa Morskiego . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-75894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam Dzisiaj byłem na odwiedzinach u kolegi w Poznaniu i zastałem nowo wybudowaną wędzarnię . Kolega powiedział ,że często zagląda na Naszą stronę , co dało inspirację do pobudowania własnej wędzarni . Komorę wędzarni wykorzystuje również jako grill . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-77002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlos1981 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Września 2009 Witam W takich oto wędzarniach wędzi się rybki w okolicach Sarbinowa Morskiego . Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek a rybki o tego jegomościa jadł? bo mi szczerze nie smakowały moim skromnym zdaniem Unieście ma lepsze wyroby zresztą Pan z Sarbinowa...zachowam dla siebie,a rybek nie polecam jeszcze trochę to mu konkurencję w Chłopach wystawie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-79463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaarroo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 15 Września 2009 hej,mam trapiący problem... Czy ktoś sie orientuje w sprawie emisji dymów z wędzarni? czy nalezy to zgłosci i uiszczać opłaty za emisję? dzieki za odp! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 15 Września 2009 Witam Kaarroo na forum A co ? masz życzliwych inaczej sąsiadów :rolleyes: :devil: Jak nie to ja bym się nie przejmował.Gdzieś tu na forum już był ten temat poruszany ale trzeba pogrzebać :mellow: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 15 Września 2009 A za emisję dymu z ogniska coś płacisz? :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 15 Września 2009 Czy ktoś sie orientuje w sprawie emisji dymówPodmiotem korzystającym ze środowiska jest: - Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w świetle przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej oraz osoba prowadząca działalność wytwórczą w rolnictwie w zakresie upraw rolnych, chowu lub hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także osoby wykonujące zawód medyczny w ramach indywidualnej praktyki lub indywidualnej specjalistycznej praktyki. - Jednostka organizacyjna nie będąca przedsiębiorcą. - Osoba fizyczna nie będąca podmiotem, o którym mowa w pkt. 1, korzystająca ze środowiska w zakresie, w jakim korzystanie ze środowiska wymaga pozwolenia. Należy zgłosić taki fakt do WIOŚ z powiadomieniem Urzędu Marszałkowskiego i prowadzić ewidencje i uzyskać pozwolenie na korzystanie ze środowiska. Czy dym z wędzarni kwalifikuje się pod to trzeba zapytać w WIOŚ-e Informacje znajdziesz: http://www.wrotapomorza.pl/pl/bip/umwp/urzad/sprawy/sprawy_do_zalatwienia/srodowisko Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 15 Września 2009 Czy ktoś sie orientuje w sprawie emisji dymów z wędzarni?Czy masz zamiar wędzić przemysłowo? jak od czasu do czasu będziesz sobie wędził to kogo to może interesować, niedługo w miarę rozwoju naszego bractwa, na każdej działce będzie stała wędzarnia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 15 Września 2009 Witam. Ja od roku wędzę kiełbasy i szynki a także ser domowej produkcji w takiej wędzarni z szafy metalowej ,jaką pokazał andrzej k ale nie mam kanału ani osobnego paleniska ,tylko drewno rozpalam na dnie szafki.Pilnuję oczywiście ognia/dymu/ i wędzonki są całkiem dobre.Jestem jednak wciąż początkująca więc może nie zrobiłam takich naprawdę ekstra. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaarroo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 15 Września 2009 Chodzi o wędzarnie przy sklepie spożywczym. dzięki za odp! moze to bedzie bardzo głupie pytanie,ale w jaki sposób mierzyć parametry tego dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 15 Września 2009 Chodzi o wędzarnie przy sklepie spożywczym."Zasięgnij języka" w powiatowym wydziale ochrony środowiska lub wojewódzkim. Podstawą do obliczeń będzie ilość spalonego materiału (drewna). moze to bedzie bardzo głupie pytanie,ale w jaki sposób mierzyć parametry tego dymu? Nie wiem, jakie parametry cię interesują, czy na potrzeby opłat środowiskowych, czy zdrowotne. Jeśli ostatnie to, kierunek "sanepid", badanie na zawartość benzo-a-pirenu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Września 2009 Chodzi o wędzarnie przy sklepie spożywczym."Zasięgnij języka" w powiatowym wydziale ochrony środowiska lub wojewódzkim. Podstawą do obliczeń będzie ilość spalonego materiału (drewna). moze to bedzie bardzo głupie pytanie,ale w jaki sposób mierzyć parametry tego dymu? Nie wiem, jakie parametry cię interesują, czy na potrzeby opłat środowiskowych, czy zdrowotne. Jeśli ostatnie to, kierunek "sanepid", badanie na zawartość benzo-a-pirenu. Bagno sorry ze pytam czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 16 Września 2009 czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu??? Jedno i drugie. W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 16 Września 2009 Witam Gdy pracowałem zawodowo interesowała mnie infrastruktura mojej firmy , teraz podglądam wędzarnie gdy tylko jest ku temu okazja . Pewnie to jakaś choroba " zawodowa" :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 16 Września 2009 W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci.Pomyliłeś :-). Powinny być nanogramy (ng). 1 mg = 1 000 000 ng. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 16 Września 2009 czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu??? Jedno i drugie. W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci. Dzieki za odpowiedz a niemcy to chyba tez unia...albo i kazdy rzadi po swojemu. Nie w tym rzecz chcialem sie doinformowac jak wyglada wedzenie bardzo gestym dymem lub parodniowym jaki to ma wplyw na zawartosci benzo a pirenu w produkcie dodam ze niedawno uwedzilem (wedzarnia nie moja murowana 2 metry kanal 50 st.Drewno olsza rozpelona nastepnie ogien stlumiony przez ograniczenie doplywu powietrza) boczek tak ze nawet jak rozmrozony i spazony to jeszcze dymi a w czasie jedzenia z nosa leci jeszcze dym :smak dymu nic kwasnego czy gorzkiego poprostu jem dym zadne mieso :shock: Za wszelkie odpowiedzi dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 17 Września 2009 Dla zainteresowanych tematem i kosztem badania http://www.ipmt.waw.pl/index.php?article_id=251 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam wszystkich, prawdopodobnie w przyszłym roku zabieramy się z kolegą za budowę wędzarni wraz z piecem chlebowym i grillem. Paleniska chcemy zrobić dwa, mamy kilka wersji w głowie ale nic konkretnego, może ktoś już coś takiego wielofunkcyjnego budował i może się podzielić spostrzeżeniami i uwagami na co zwracać uwagę, jak i co budować. Cytuj BULI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-86291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.