Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No wreszcie spełnią się oczekiwania wielu zadymiaczy, którzy chcieli wybudować wędzarnię w piwnicy.

Własnie otrzymałem serię zdjęć z opisem od pani Anety Szewczyk-Rytel, której Tato takie urządzenie postawił w piwnicy i podłączył do przewodu kominowego.

Zdjęcia będą musiały zostac podesłane jeszcze raz, gdyż były za małe, ale zaraz kilka tu wrzucę, gdyz jako wstepny materiał poglądowy na forum sie nadają.

 

 

Dodam tylko, iż wędzarnia wykonana jest ze starego bojlera, a resztę znajdziecie w opisie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-27785
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 254
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na stronie jest wiele fantastycznych wędzarni.

Niestaty nie mam takich warunków, aby zbudować coś tak efektownego. Myślę natomiast o czymś mniejszym. Można nabyć takie wędzarnie typu "beczkowego".

Budowa takiej wędzarnii - to zwykła rura na dole której jest palenisko, potem umieszczony jest talerz na dciekającą wodę, tłuszcz itp no a w górnej części można wędzić.

Zastanawiam się jednak, czy taka konstrukcja nie spowoduje, że wędzonki bedą się przegrzewać (są umieszczone w pionie nad paleniskiem) i czy da się w takiej wędzarnii dobrze regulować i utrzymywać temperaturę. W sumie te wędzarnie są podobne do tej, której zdjęcia umieszczono w poprzednim poście, tyle że palenisko nie jest oddzielone od komory przeznaczonej do wędzenia

Mam prośbę do sznownej braci wędzarniczej o komentarz w tej sprawie i poradę, jaki rozmiar minimum powinna mieć taka wędzarnia - wysokość i średnicę.

 

pozdrawiam, Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-28084
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nadszedł wreszcie czas aby moją stara i sprawdzoną wędzarke z beczki zastąpić czymś co zostanie docelowo .Posiadam troche kamienia takiego jak tutaj na zdjęciu kolego Raulo

Z takiego materiału zamierzam postawić wędzarnię w związku z tym mam kilka pytań ,bo nie bardzo mogę sie zdecydować czy :

 

1: Palenisko robić bezpośrednio pod wędzarnią czy z kanałem dolotowym

2: Czy ocieplać dodatkowo w środku , ponieważ mam wątpliwości co do wygrzania wędzarni w szczególności zimowa pora .Do ocieplenia były by użyte surowce w postaci wełny mineralnej i desek bądź sklejki o grubości 1 cm - bo takową mam :grin:

3: Czy robić dodatkowy sufit w wędzarni czy pozostać przy spadzistej konstrukcji dachu

 

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73309
Udostępnij na innych stronach

Tomuś, złośliwcze jeden :grin: po prostu nie mogę się zdecydować jakiego rozwiązania z paleniskiem użyć do tej pory miałem dolotowy kanał ale naczytałem sie troche o palenisku pod wędzarnią tylko nie jestem pewien czy sobie z tym poradzę

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73316
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś wie czy jest jakaś zasada przy budowie wędzarni, którą się

stosuje pomiędzy:

paleniskiem chodzi o wielkość

kanałem dymnym-jego przekrój

komora wędzarnicza-kubatura

jakie i czy są jakieś przeliczniki

które się stosuje przy budowie.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73396
Udostępnij na innych stronach

Zdaje się było to wspominane jak Majchal budował swoją wędzarkę - "Budowa wędzarni według Majchala". Ale na 100% nie jestem pewien czy to wszystko o co pytasz było podane.

 

To chyba ten wątek:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2225

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-73397
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

W takich oto wędzarniach wędzi się rybki w okolicach Sarbinowa Morskiego .

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-75894
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

Dzisiaj byłem na odwiedzinach u kolegi w Poznaniu i zastałem nowo wybudowaną wędzarnię . Kolega powiedział ,że często zagląda na Naszą stronę , co dało inspirację do pobudowania własnej wędzarni . Komorę wędzarni wykorzystuje również jako grill .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-77002
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

W takich oto wędzarniach wędzi się rybki w okolicach Sarbinowa Morskiego .

 

 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a rybki o tego jegomościa jadł?

bo mi szczerze nie smakowały moim skromnym zdaniem Unieście ma lepsze wyroby

zresztą Pan z Sarbinowa...zachowam dla siebie,a rybek nie polecam

jeszcze trochę to mu konkurencję w Chłopach wystawie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-79463
Udostępnij na innych stronach

Witam Kaarroo na forum :cool:

 

A co ? masz życzliwych inaczej sąsiadów :rolleyes: :devil:

Jak nie to ja bym się nie przejmował.Gdzieś tu na forum już był ten temat poruszany ale trzeba pogrzebać :mellow:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80213
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś sie orientuje w sprawie emisji dymów

Podmiotem korzystającym ze środowiska jest:

- Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w świetle przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej oraz osoba prowadząca działalność wytwórczą w rolnictwie w zakresie upraw rolnych, chowu lub hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także osoby wykonujące zawód medyczny w ramach indywidualnej praktyki lub indywidualnej specjalistycznej praktyki.

- Jednostka organizacyjna nie będąca przedsiębiorcą.

- Osoba fizyczna nie będąca podmiotem, o którym mowa w pkt. 1, korzystająca ze środowiska w zakresie, w jakim korzystanie ze środowiska wymaga pozwolenia.

 

Należy zgłosić taki fakt do WIOŚ z powiadomieniem Urzędu Marszałkowskiego i prowadzić ewidencje i uzyskać pozwolenie na korzystanie ze środowiska.

Czy dym z wędzarni kwalifikuje się pod to trzeba zapytać w WIOŚ-e

 

Informacje znajdziesz:

http://www.wrotapomorza.pl/pl/bip/umwp/urzad/sprawy/sprawy_do_zalatwienia/srodowisko

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80216
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś sie orientuje w sprawie emisji dymów z wędzarni?

Czy masz zamiar wędzić przemysłowo? jak od czasu do czasu będziesz sobie wędził to kogo to może interesować, niedługo w miarę rozwoju naszego bractwa, na każdej działce będzie stała wędzarnia :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80217
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja od roku wędzę kiełbasy i szynki a także ser domowej produkcji w takiej wędzarni z szafy metalowej ,jaką pokazał andrzej k ale nie mam kanału ani osobnego paleniska ,tylko drewno rozpalam na dnie szafki.Pilnuję oczywiście ognia/dymu/ i wędzonki są całkiem dobre.Jestem jednak wciąż początkująca więc może nie zrobiłam takich naprawdę ekstra. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80219
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o wędzarnie przy sklepie spożywczym.

"Zasięgnij języka" w powiatowym wydziale ochrony środowiska lub wojewódzkim.

Podstawą do obliczeń będzie ilość spalonego materiału (drewna).

moze to bedzie bardzo głupie pytanie,ale w jaki sposób mierzyć parametry tego dymu?

Nie wiem, jakie parametry cię interesują, czy na potrzeby opłat środowiskowych, czy zdrowotne.

Jeśli ostatnie to, kierunek "sanepid", badanie na zawartość benzo-a-pirenu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80272
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o wędzarnie przy sklepie spożywczym.

"Zasięgnij języka" w powiatowym wydziale ochrony środowiska lub wojewódzkim.

Podstawą do obliczeń będzie ilość spalonego materiału (drewna).

moze to bedzie bardzo głupie pytanie,ale w jaki sposób mierzyć parametry tego dymu?

Nie wiem, jakie parametry cię interesują, czy na potrzeby opłat środowiskowych, czy zdrowotne.

Jeśli ostatnie to, kierunek "sanepid", badanie na zawartość benzo-a-pirenu.

Bagno sorry ze pytam czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu???

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80299
Udostępnij na innych stronach

czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu???

Jedno i drugie. W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80354
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Gdy pracowałem zawodowo interesowała mnie infrastruktura mojej firmy , teraz podglądam wędzarnie gdy tylko jest ku temu okazja . Pewnie to jakaś choroba " zawodowa" :smile:

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80362
Udostępnij na innych stronach

W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci.

Pomyliłeś :-). Powinny być nanogramy (ng).

1 mg = 1 000 000 ng.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80377
Udostępnij na innych stronach

czy masz na mysli wyroby czy sam dym jesli chodzi o zawartosc benzo-a-pirenu???

Jedno i drugie. W Niemczech norma na zawartość benzo-a-pirenu w wyrobie wynosi 5mg/kg a w unii 15 mg/kg. Ile powinno być w dymie - nie wiem. Jeśli nie pomyliłem jednostek, gdyż piszę z pamięci.

Dzieki za odpowiedz

a niemcy to chyba tez unia...albo i kazdy rzadi po swojemu.

Nie w tym rzecz chcialem sie doinformowac jak wyglada wedzenie bardzo gestym dymem lub parodniowym jaki to ma wplyw na zawartosci benzo a pirenu w produkcie dodam ze niedawno uwedzilem (wedzarnia nie moja :cry: murowana 2 metry kanal 50 st.Drewno olsza rozpelona nastepnie ogien stlumiony przez ograniczenie doplywu powietrza) boczek tak ze nawet jak rozmrozony i spazony to jeszcze dymi a w czasie jedzenia z nosa leci jeszcze dym :smak dymu nic kwasnego czy gorzkiego poprostu jem dym zadne mieso :shock:

Za wszelkie odpowiedzi dziekuje

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-80386
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam wszystkich, prawdopodobnie w przyszłym roku zabieramy się z kolegą za budowę wędzarni wraz z piecem chlebowym i grillem. Paleniska chcemy zrobić dwa, mamy kilka wersji w głowie ale nic konkretnego, może ktoś już coś takiego wielofunkcyjnego budował i może się podzielić spostrzeżeniami i uwagami na co zwracać uwagę, jak i co budować.
BULI :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/7/#findComment-86291
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.