Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o podpowiedź : jeżeli jest taka możliwość to jaką można założyć piłkę lub jakąś inną tarczkę do szlifierki kątowej celem przecinania kości przy rozbiorze półtusz . Mam również na myśli zachowanie minimalnego bezpieczeństwa przy tej operacji .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Andrzeju,

kup dobry brzeszczot do piłki ręcznej,moment i masz kości pocięte.Ze względu na wielkość obrotów szlifierki nie polecam Ci tego rozwiazania.

pozdrawiam

Zachowanie BHP przy tej metodzie jest dość trudne :rolleyes: - Bagno mówił o tym wyraźnie przed rozpoczęciem pracy.

Jeśli chodzi o szczegóły techniczne, to do małej szlifierki (115mm) założona była tarcza do cięcia drewna (zwykła - nie z węglikami) ale odwrotnie - to znaczy że zęby były skierowane "do tyłu"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Witam

kup dobry brzeszczot do piłki ręcznej,moment i masz kości pocięte

Miałem na myśli również żeberka , to brzeszczotem gorzej .

Abratku . Dzięki za podpowiedź

Pozdrawiam

Ja spokojnie brzeszczotem załatwiłem żebra 200 kg świni i 600 kg byka.

Największym problemem było pocięcie żeber w 30 kg tuszy kożliny.

Tak twardych kości jeszcze nie spotkalem.Używalem brzeszczotu żółtego koloru w cenie 7 zł.

Pozdrawiam

no ja mam właśnie strach używania wysokoobrotowych narzedzi jak mam przy tym ręce tłuste ,normalnie jestem fanem swoich palców :wink: dlatego wybrałem tasak i jak potrzeba to walnę go mlotkiem i po kłopocie a jak bezpiecznie :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Witam

chłop z warmii . Mam pytanko tniesz samym brzeszczotem czy jest brzeszczot w obudowie ?? Brzeszczot żółty jest bardzo twardy a za tym bardzo kruchy .

pozdrawiam

Na zlocie A. Bagno używał kątówki. Do tego trzeba mieć nie lada wprawę.

Próbowałem i wydaje mi się, że ma za duże obroty, pali.

Na płytce techn. Andrzej używa innej przecinarki-może ona ma mniejsze obroty.

Andrzej jak możesz opowiedz jak to jest prawidłowo ?

Ważna jest chyba także wielkość/ilość zębów.

Pozdrawiam

Liczą się obroty, czyli dla względów bezpieczeństwa należałoby je zmniejszyć stosując jakiś regulator, sama tarcza powinna mieć jak najmniejszą grubość.

Dla idealnym rozwiązaniem jest używanie przecinarki takiej jak na płytce, tylko nie wiem czy można byłoby dokupić przystawkę kątową(dawna firma Celma).

Można zastosować szlifierkę kątową tylko pamiętać o wszystkim, co napisał abratek,

Używanie szlifierki kątowej do cięcia metalu również wiąże się z ryzykiem.

Warto, przy braku odpowiednich urządzeń mechanicznych, zerknąć na ofertę naszych kumpli - Tomasza Fecko & Co. Mają specjalistyczne piły do cięcia kości - trwa rabat. To nie jest reklama handlowa, tylko kierunek pomocowy dla osób nie posiadających opisywanych przez Kolegów maszynek. Zapewniaja pełne bezpieczeństwo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Bagno, możesz podać preferowaną ilość zębów do średnicy tarczy?

Wiesz może jakie obroty mają profesjonalne piły ?

pozdrawiam

Witam

Przyznaję się że już robiłem próbę cięcia kości szlifierką kątową rozmiar 115 , miałem zamontowaną tarczkę chyba do ciecia betonu . szybko zrezygnowałem był bardzo nieprzyjemny zapach - spalenizny . Teraz wiem że były za duże obroty i nie ta tarczka .

Pozdrawiam

tarczki z korundu nie nadają się - do tych celów raczej typowe piły z zębami i to założona "od tyłu" aby zmniejszyć "ciągnięcie" materiału

Co do obrotów to zdaje mi się że "kątówkę" (która ma obroty ok 11000), jako że posiada silnik komutatorowy można idealnie regulować choćby takim regulatorem jak opisałem w artykule: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1231

Jednak tasaczek bezpieczniejszy :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Wszystkie narzędzia są niebezpieczne co do szlifierki kątowej ,w ostateczności można ją używać z zachowaniem jak największej dozy bezpieczeństwa na własne ryzyko. Najważniejszym elementem jest zastosowanie tarczy piły z ząbkami o jak najmniejszym kącie natarcia ząbków,i chyba najlepsze ząbki to o kącie natarcia 90st. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Nie kombinujcie,bukfelem tzn, pilką jest najprościej i najbezpieczniej.

dostęp do dobrych piłek podał wczesniej Maxell.

pozdrawiam

Jeżeli już się ktoś zawziął na cięcie zmechanizowane to najlepsze(oprócz tych profesjonalnych) wydaje mi się to: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=319705687

Będę upierdliwy,do połówki a nawet całego świniaka całkowicie wystarczy bukfel.Tzn. piłka.

pozdrawiam

Tylko, czy skórka warta wyprawki? Ile tych półtusz będziesz tygodniowo, czy nawet miesięcznie przerabiał?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

no ja mam właśnie strach używania wysokoobrotowych narzedzi jak mam przy tym ręce tłuste ,normalnie jestem fanem swoich palców :wink: dlatego wybrałem tasak i jak potrzeba to walnę go mlotkiem i po kłopocie a jak bezpiecznie :tongue:

Ja jak Jasiu unikam piły i do ciecia kości używam sekatora do grubych gałęzi , żeberka tnie idealnie bez odprysków

Witam.

Piła do cięcia gipsu

No nie za bardzo. W szpitalach bawię się takimi zabawkami prawie codziennie. To jest piła oscylacyjna, nie rotacyjna. O ile przy takich twardych, a może trafniej sztywnych materiałach jak gips działa świetnie, to kość co najwyżej przerysuje. Poza tym całkowicie nie rusza tkanek miękkich, można ją przyłożyć do skóry i nic się nie dzieje. Jest tak skonstruowana, że tarcza oscyluje tylko w wąskim zakresie i tnie materiały sztywne, ale niezbyt twarde (gips), natomiast w kontakcie z miękką materią nie na rusza jej (skóra).

Tak, że takie piły, to najwyżej do płyt gipsowo-kartonowych, jak ktoś się o palce boi.

Lepszy jest brzeszczot lub tasak. Ja żeberka tnę tak, że przeciągam mocno brzeszczotem po jednej stronie, a potem uderzam z drugiej tępą stroną tasaka. Pękają jak zapałki.

Pozdrawiam.

adwokat

Pozdrawiam. adwokat

Kilka zdjęć Othmara V. dot. skutecznych i bezpiecznych sposobów użycia prostego sprzętu:

Uwaga:

Otrzymałem osobistą zgodę na publikowanie zdjęć i tekstów ze stronki Othmara Vohringer'a http://members.shaw.ca/masterbutcher/ , jedynie na naszej stronie i forum, co podobno jest ewenementem, gdyż do tej pory, mimo licznych próśb, nikomu takiej zgody nie udzielił.

Wniosek z tego taki, że zaczynają nas traktować poważnie, czego i nam na forum życzę. :).